1. Max Payne 2: The Fall of Max Payne (PC)

Max Payne 2: The Fall of Max Payne (PC)

Ik heb over de jaren heen veel games gespeeld. Bijzonder veel. Er is er echter 1 die bij mij altijd is blijven hangen. Ik had hem ooit, geen idee meer waar die was. Ik moest hem weer spelen en ben dus naar alle gameshops gegaan. Natuurlijk, die hebben ze nooit meer. Toen ik al een groot deel van mijn hoop had opgegeven, zag ik hem, daar achter al die nieuwe spellen. 10 euro maar! Schandalig voor zo’n geweldig spel.

"The truth was a burning green crack through my brain. Weapon statistics hanging in the air, glimpsed out of the corner of my eye. Endless repetition of the act of shooting, time slowing down to show off my moves. The paranoid feel of someone controlling my every step. I was in a computer game. Funny as Hell, it was the most horrible thing I could think of."

Ik begin weer te spelen, en ook al ken ik het verhaal, ik word toch meteen weer in deze game gezogen. Max Payne 2: The Fall of Max Payne (MP2) heeft wat mij betreft een van de beste verhalen die ze ooit in een game gestopt hebben. Ik zal niks vertellen over het plot zelf, ik wil geen spoiler zijn. Maar toch moet je onthouden, dat het verhaal een van de beste dingen aan deze game is. Het wordt verteld in de vorm van een stripverhaal, en je speelt het verhaal. Je speelt geen game, je speelt iemands vragen. Zijn vragen over wat er gebeurd is, en wat er nog gebeuren gaat. Je speelt om antwoorden te krijgen, antwoorden op vragen uit Max Payne I.

Ondanks dat de game al een aantal jaren oud is, ziet het er nog allemaal geweldig uit. Ok, niet de kwalitiet van next-gen spellen, maar wel beter dan menig spel dat nu nog word uitgebracht voor de huidige gen consoles. Het strakke gezicht van Max Payne dat geen emoties uit, ziet er nog altijd realistisch uit. Wanneer Max uit het ziekenhuis komt, speel je ook echt met een manke Max Payne, met verband over zijn buik en plijsters op zijn gezicht. De meeste filmpjes, op de strip-achtige na, worden in-game gedaan. Dit geeft je echt het gevoel dat je zelf er in mee speelt, omdat waar het filmpje ophoudt: jij verder gaat. Er zitten ook hele tijden tussen, waar geen actie in zit maar dit maakt niks uit. Je bent continue bezig met het verhaal verkennen, antwoorden zoeken op die vragen. En als je net denkt dat je een antwoord hebt; krijg je er dubbel zo veel vragen voor terug.

Een belangrijk element uit MP2 is bullet-time. Max Payne was de eerste die dit echt goed werkend toevoegde, en volgens velen (waaronder ik) nog steeds de beste. De manier waarop het beeld verkleurd als je in bullet-time (slow-motion) gaat is haast onopvallend, maar het geeft je nog meer het gevoel een film te spelen. Het bullet-time principe werkt als volgt: Met een druk op de rechter-muisknop beland je in deze slow-motion achtige wereld. Je bent even langzaam als je tegenstanders, je kunt echter door vijanden te doodden, sneller worden. Als je dit goed timed, heb je de kans dat jij op normale snelheid functioneerd, terwijl je vijanden in de matrix zijn beland. Dit voegt een hele hoop aan de gameplay toe. Ik heb het spel net uitgespeeld, maar zit nu al weer te denken hoe ik die ene situatie beter kan aanpakken. Als ik nu eens eerst een granaat gooi, en dan in de verwarring met mijn shotgun er op af ren?

Nog iets dat je helemaal in het gevoel van een film zuigt, is het geluid. Vanaf de openings tune, tot de opmerkingen en vragen die Max Payne aan zich zelf stelt. Je hoort als het ware soms wat Max Payne denkt, hij verteld zijn eigen verhaal: hoe triest het ook is. De angstaanjagende muziek, past 100% bij dit spel. Vanaf de eenzame viool-solo’s, tot het laatse nummer (het prachtige: A Late Goodbye van Poets Of The Fall). Zonder dit zou het spel een groot deel van zijn waarde verliezen.

Nu is de vraag: wil ik wel een film spelen? Ik bedoel, je speelt een game om even zelf in te kunnen grijpen, niet? Om niet al die mensen op het scherm iets te zien doen terwijl jij het veel beter kan! Nou, daar heb je het dus helemaal fout. Want ondanks dat MP2 een lang verhaal is, waar jij je hoofdstuk voor hoofdstuk doorheen worstelt, wijkt het nooit af van het begrip “game”. Ik heb ooit een speech moeten houden over Games. Mijn definitie was : een game is een interactieve film, waarin jij zelf de hoofdpersoon bent. Ik weet niet waarom ik dat zei, maar het ging over deze game. Ik weet het zeker!

Maar ik wijk af. Even terug naar waar het over ging: deze game. De singleplayer is niet bijzonder uitgebreidt. Je bent toch wel zeker een aantal uurtjes kwijt, reken op een speelduur van 5-10 uur. Het zit hem echter in het steeds overnieuw doen van de levels, wat mij zo veel tijd gekost heeft. Elke keer als je een stuk hebt gehaald, maar toch een paar levens kwijt bent (die je kan healen met Pain Killers) wil je het overnieuw doen. Nog een keer, proberen geen levens kwijt te raken... Als je het spel hebt uitgespeeld, komen er nog een aantal modes vrij. Dit zijn de gewoonlijke moeilijkheids grades, die je een voor een vrij moet spelen. Ook zijn er nog een aantal modes waarbij tijd van belang is. Hoe lang kun jij het volhouden zonder Pain Killers, en hoe snel kun je een level uitspelen? Deze zijn niet erg spectaculair en het heeft mij niet meer dan een uurtje gekost om daar achter te komen. Er zit geen multi-player in, maar ik vraag me af of dit echt gewerkt zou kunnen hebben.

"I Lied To Myself That It Was Over. I Was Still Alive, My Loved Ones Still Dead. It Wasn't Over. I Did Not Deserve To Walk Away, There Are No Happy Endings."

Conclusie en beoordeling

None

Ik weet het, mijn vorige recensie had ook al een negen, maar ik kan gewoon niet anders! Deze game is gewoon gruwelijk goed! Zelfs 3 jaar na dato, is het nog een game, die weinig andere getopt hebben! Of een multiplayer nog iets had toegevoegd, weet ik niet. Ik denk het niet: de sfeer zou verloren gaan. Dit is gewoon zo'n klassieker. Ik wacht met smacht op deeltje 3. The journey of Max Payne through the dark, will continue...
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • De graphics, zelfs na een aantal jaar.
 • De gameplay (bullet-time)
 • Het geluid
 • De sfeer
 • Minpunten
 • Als je hem uit hebt, heb je hem ook echt uit.
 • De A.I. is niet de slimste...

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Leuk, ik kan echt niet wachten tot ie er is, wordt super bruut!

 • Ik begon spontaan te wenen toen ik die screens en die muziek hoorde, het was alsof ik beelden van FF X en FF IX terug zag… Echt een prachtig spel gaat dit worden…

 • @hierboven  LOL..  Ik begrijp jullie reacties. Ik zit er ook op te wachten.. • Dit is de game waar ik op zit te wachten sinds ik een ps3 heb, maar klopt dat wel van die Fabula Nova Crystalis?  Volgens mij heet het hele project Fabula Nova Crystalis en zijn  FFXIII

  FFversusXIII

  FFAgitoXIII  daar onderdelen van. • Ik kan zo niet wachten op de game. Dat maakt het zo ondraagelijk aangezien we weten dat als hij aangekondigt wordt dat eerst Japan er van kan genieten en wij onderhand anderhalf jaar later. Laten we hopen dat het nu niet het geval is en iedereen er gewoon snel van kan genieten. Heb zo zin om mijzelf in zo'n verhaal te storten!

  Heb de 'oudjes' al lang niet meer gespeelt, misschien maar weer eens doornemen. ^_^ De echte pareltjes van de FF serie laten altijd even op zich wachten maar dat is het vaak wel waard. Veel tijd in deze serie gestoken. Im Lovin It!!

 • Ik vrees dat dit weer ouderwets importeren wordt. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat de game gelijktijdig in europa en amerika uitkomt.

 • Heb er echt zin in om weer eens een FF te spelen ^_^

  Alleen jamer dat versus XIII niet ook naar de 360 komt, die lijkt me namelijk ook wel vet!

 • Dat word weer slaaptekort hè!! :P

 • Fuking erge spel kan niet wachten XD !! Dat hij maar een 7.7 hier heeft.. Zeker halen voor de PS3 ,de reden geweest voor de aankoop.. !!

 • Nieuws was al een paar dagen bekend. Maar de website ziet er mooi uit en de muziek klinkt goed (de site heeft veel voorkeur voor het rustige muziekje, maar er is nog een ander).  @Legendary: Fabula Nova Crystallis is de overkoepelde naam van het project waar Final Fantasy XIII games onder vallen.  @fujidepro: Misschien komt dat omdat sommige FF haten en hem gewoon een 1 geven… • Dat zal mijn eerste FF-game gaan worden. Ben toch benieuwd naar deze game.

 • Ik ga zeker dit spel kopen, ik neem van mezelf aan, wanneer hij net uitkomt.

 • mooi bericht mooie site en met mooie tune er achter deze game komt zeker hier binnen

 • Heb vreselijk veel zin in deze games.

  Helaas zijn de releasedata nog steeds niet bekend, maar de releasedata zullen denk jammer genoeg pas in 2010 zijn.  Site('s) zien er mooi uit, ook heerlijke muziek :)


 • Hopen dat deze games al mijn verwachtingen waarmaken. Dit wordt awesome!

 • Nice

 • En hopen dat ie ook nog binnen niet al te lange tijd naar de 360 komt.

 • @zidane dat zeg ik.

 • Hoelang moeten we nog wachten! :P

  We willen m nu! xD

 • Final Fantasy! Ik heb er (alweer) zin in. Mooie site, maar ze mogen nu wel een release datum vrijgeven vind ik.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren