1. Bombastic

Bombastic

Hoewel actiespellen en sportspellen momenteel de markt overgenomen hebben, is er toch echt nog meer te koop. Hieronder valt onder andere Bombastic (ook wel Devil Dice 2 genoemd), de logische opvolger van Devil Dice, dat in 1998 op de PSX verscheen. Bombastic is een puzzelspel met wat actie erin verstopt.

Alarmfase één

Het spel speelt zich af op een vierkant speelbord van zeven bij zeven blokken. Bombastic begint met een klein verhaaltje over de vijf broertjes Aqui. Zij krijgen te horen dat ze in de wereld genaamd Realm Of Clouds een opa hebben. Nieuwsgierig als ze zijn gaan ze op zoek naar hun opa en zo kom jij langs alle speelborden. Lopend op de dobbelsteen met één van de vijf Aqui broertjes zul je een weg door de velden moet vinden. Het speelbord zal vol met andere dobbelstenen liggen die allemaal verplaatsbaar zijn. Door een aantal stenen met hetzelfde getal boven te leggen zal een explosie ontstaan die de stenen doet ontploffen. Voor de duidelijkheid; wanneer je een steen met vier stippen aan de bovenkant neerlegt zul je minimaal drie andere stenen (wat samen vier vormt) moeten koppelen. Linksboven in een scherm krijg je de huidige dobbelsteen te zien, zodat je duidelijker kan zien hoeveel stippen er aan de zijkanten staan. Door een bepaalde route over het bord te nemen krijg je het juiste aantal stippen boven. Tussen de tijd dat de jij de stenen koppelt en de ontploffing zullen ze gaan gloeien. Op dat moment kun je er nog meer stenen met hetzelfde getal boven aan koppelen om die zo ook in de ontploffing mee te nemen. Ook zal de ontploffing een soort van straal creëren waarin stenen met lagere waardes in de explosie worden meegepakt. Na de ontploffing zullen de stenen verdwijnen en in de missies waar dit het enige is dat nodig is zul je die dus gehaald hebben. Niet alleen alle stenen laten verdwijnen zal een opgave zijn, er zijn ook missies waarin je vijanden moet verslaan. Hierbij is het niet noodzakelijk alle stenen te laten verdwijnen, maar puur alle vijanden die op de stenen lopen te verslaan. Dit doe je logischerwijs door die steen te laten exploderen.

Spelmodi

Bombastic bestaat uit drie spelmogelijkheden. De eerste is de Quest mode waarin je als het ware het verhaal speelt. Dit verhaal is onderverdeeld in vijf werelden. Elke wereld is weer onderverdeeld in drie missies plus een eindbaas. Daarnaast kun je ook kiezen voor de Trail mode, die weer is onderverdeeld in de Standard mode (honderd velden zonder dood te gaan), de Limited mode (drie minuten om een hoogste score neer te zetten) en de Attack mode. Als laatste is er de Wars mode waar je maximaal met vijf spelers op één bord tegen elkaar kan spelen. Degene die hier de meeste punten haalt óf het langst blijft leven wint het spel. Wanneer je namelijk op een steen staat terwijl die ontploft ben ook jíj er geweest. Je zult dan nog wel deelnemen aan het spel maar dan niet meer op een steen. Lopend op het bord kun je het de overige spelers knap lastig maken door stenen ergens anders heen te schuiven en zo een combo te voorkomen. Help je liever iemand, dan kun je een steen ook naar een gunstigere plaats verschuiven (kantelen is niet mogelijk).

Bombastic ziet er grafisch zeker niet spetterend uit. Er zijn ook vrij weinig verschillende omgevingen om echt een mooi beeld neer te zetten, je loopt tenslotte altijd maar over een bord. De weergave is dus vrij simpel, hoewel je er niet echt op let. De geluidseffecten zijn goed gemaakt. Leuke 'bliep', 'ploing' en meer van dat soort geluidjes zijn juist gekozen en vormen een goede sfeer.

Conclusie en beoordeling

Ben je een fan van puzzelspellen, dan is dit zeker een aanrader! Door de combinatie van ruimtelijk inzicht en het maken van snelle keuzes heeft het spel genoeg diepgang. Heb je het echter niet zo op puzzelspellen, dan bestaat de kans dat je het wel gezien hebt na de eerste wereld, en dan is de aankoop dus zonde. Wat wel langer leuk blijft, ook voor de niet-fans, is de multiplayer optie die je met maximaal vijf vrienden op de bank kunt spelen.
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Multiplayer
 • Combinaties
 • Minpunten
 • Visualisatie
 • Eentonige singplayer

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Dit spel heb ik jaaaren terug al op de psx gehad volgens mij…

  Kheb hem nog wel ergens liggen.

  Het heet " devil dice" . Wel een leuk puzzelspelletje alleen niet verslavend genoeg om echt te blijven spelen..

  zie ook: http://psx.ign.com/articles/153/153896p1.html

 • Inderdaad jpg97, dit is een soort vervolg op Devil Dice.

 • Een 9 op IGN? Gekken! :)

 • Devil's Dice….Duivels leuk;)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren