1. Dr. Kawashima's Brain Training: Hoe Oud is Jouw Brein? (NDS)

Dr. Kawashima's Brain Training: Hoe Oud is Jouw Brein? (NDS)

Ik zit in de wachtzaal van de dokter, proberend mij te herinneren waarom ik hier alweer naartoe kwam. Na een half uur te hebben gewacht, wordt eindelijk mijn naam geroepen. "Dokter, ik... Euh, waarvoor kwam ik ook alweer? Oh ja, ik ben de laatste tijd wat vergeetachtig." De dokter haalt een klein doosje en een DS Lite uit zijn jas. "Wel, ik kamp hier ook de laatste tijd mee en hoewel ik me niet graag de les laat spellen door een andere dokter, luister ik aandachtig naar Ryuta Kawashima." Met een verbijsterde blik kijk ik hem aan. De dokter ziet duidelijk dat ik niet weet wie Ryuta Kawashima is en geeft mij de DS Lite samen met het doosje. "Steek het in de bovenste opening en gebruik het minstens één keer per dag. Volgende!"

Dat mijn dokter zich niet graag de les laat spellen door een ander, dat weet elke patient en daarom spreekt niemand hem ooit tegen. Maar als hij akkoord gaat met iemand zijn prognoses, is dat toch verwonderlijk. Ik vertrok vol goede moed terug naar huis en eenmaal thuis duwde ik voorzichtig de cart in de DS. Ik werd hier begroet door een nogal blokkerig hoofd en deze sprak gelukkig nederlands, want buiten wat engels is mijn talenkennis maar klein. Het hoofd, dat Ryuta Kawashima voorstelt, maakt me eerst duidelijk waarom ik deze game heb gekocht of gekregen. Hij zal me helpen m'n grijze hersencellen te laten werken en laat zo mijn prefontrale contrex werken, wat me helpt beter te onthouden. We starten met een paar kleine testjes, die zullen aantonen hoe oud mijn brein is en dat bleek schokkend te zijn. Mijn brein zou nu 76 jaar zijn en aangezien ik maar 15 ben, was dit enorm slecht. Ryuta vertelde me na dit schokkend resultaat dat hij me zou helpen met het verjongen van mijn brein, dit door proefjes af te leggen zoals snel hoofdrekenen en hardop lezen. De verjongingskuur voor mijn brein is nu officieel van start!

Dr. Kawashima's Brain Training is oorspronkelijk ontwikkeld voor de wat oudere gamers onder ons, aangezien je na al die jaren en vele stress wel eens iets vergeet. Maar dit kan ook handig zijn voor de jeugd die hun brein jong wil houden, zodat ze helderder kunnen nadenken tijdens de vele testen die voor hun liggen tijdens een schooljaar. Hier gaan we zien of we ze aankunnen, ook gaan we nieuwe dingen ontdekken waartoe we de DS niet in staat stelden. Zo zal je de DS anders moeten houden, afhankelijk welke hand je schrijfhand is. Het touchscreen zal aan de rechtse kant zijn als je rechtshandig bent, voor linkshandige mensen is de linkse kant het touchscreen. Je zal alle acties doen met de stylus, als een van de weinige games die hiervan gebruik maakt. Niet panikeren dat je zomaar ergens gedropt wordt, aan de andere kant staat altijd een kleine uitleg over wat je moet doen. Dit kan verschillen van het invullen van sommen tot het trekken van een lijn van getal naar letter. Ook bevat deze game de nieuwste hype in breinland, Sudoku. Hierover ben ik wel niet zo tevreden, aangezien je maar vijf fouten mag maken en je moet direct in elk hokje het goede getal hebben want anders heb je een fout. Maar het draait vooral om de breinleeftijdtest, die verschilt per keer en ook afhankelijk is of je in een rustige ruimte zit dat je kan praten. Hierover ben ik zeer tevreden, want de game heeft goede spraakherkenningstechnologie en kan zelfs het aantal lettergrepen horen. Leuk dat je brein jonger wordt, maar er moet aan deze goede kritiek toch een schaduwkant zitten?

Inderdaad, buiten de slechtwerkende Sudoku optie is er de wankelende getalherkenningssysteem en daarvan ben ik niet erg over te spreken. Vaak zal een twee, zes of acht verward worden met een van de andere genoemde getallen. Ook is het geluid niet echt iets om te prijzen, want deze bestaat uit een boel fantasie -en inspiratieloze melodietjes. Ryuta heeft wel gedacht aan de mensen die dagelijks voor een uitdaging wil komen te staan en werkt daarom met een systeem van stempels. Elke dag zal je minstens één keer een opdracht moeten doen om je stempel te verdienen en dit helpt ook bij het trainen van je prefrontrale contrex. Iets dat me is opgevallen, was dat de game simpele graphics heeft. Dit is in tegenstelling tot andere games zeer knap uitgewerkt en dat kom je tegenwoordig maar weinig tegen. Voordat ik het vergeet, wist je dat er voor elke uitdaging die je bij Dagelijkse Training en Hersenleeftijdtest een schema wordt bijgehouden? Deze zal elke keer dat je een uitdaging opnieuw doet deze opslaan, dit in stijgende of dalende vorm en als je een uitdaging voldoende doet zal Ryuta je een nieuwe uitdaging voorschotelen waarin je jezelf kan verbeteren.

Waarschijnlijk hebben je vrienden je al bezig gezien met deze breintrainer en vragen ze zich af wat er zo leuk aan is. Gelukkig voor hun zit er een Singlecardplay in verwerkt, zodat je vrienden kunnen zien wat je de afgelopen weken zo slim maakte tijdens de les wiskunde. Zo kan je laten zien wie het jongste brein heeft en het snelst kan rekenen. Maar is deze game echt een game?

Conclusie en beoordeling

Brain Training weet langer te boeien dan verwacht, ook omdat het een totaal nieuwe ervaring is en dit mede door de manier van het vasthouden van de DS. Ook is de spraakherkenningssoftware goed verwerkt in de game en bevat de game simpele doch mooie graphics. De Sudoku en getalherkenningssoftware is dan weer wat minder, vooral het laatste speelt soms parten en het geluid is zeer inspiratieloos. Al bij al is het een zeer goede game die je later als je oud bent zeker nog een keer in je handen hebt.
7,3
Score
73
Score: 75
 • Pluspunten
 • Stylusgebruik
 • Nieuwe ervaring
 • Verjongt het brein
 • Zeer goede software ingebracht
 • Simpele doch mooie graphics
 • Singlecardplay
 • Minpunten
 • Geluid
 • Sudoku
 • Twee, zes en acht

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Jep, er zijn nu al best een aantal fouten die er een lange tijd in zitten. Hadden ze ook in stukjes kunnen verhelpen, zoals ze vaker doen en gedaan hebben.

 • Misschien ook nog iets meer dan alleen bugs een leuk extratje ofzo?

 • De 'echte update met meer maps e.d. komt later pas ;)

 • oh god zij dank!!!!  Hopelijk is nu eindelijk die stotter bug weg. Het spel was gewoon onspeelbaar geworden.

 • ik hoop niet dat ze alle geheimen er uit gooien zoals de jesus room op no mercy. (moet je maar is intype in youtube)

 • beter :D

 • Dat werd tijd zitten echt wat nare bugs in. Vooral afkortings Bugs waardoor er geen Hordes meer spawnen en die mensen die dat gebruiken zijn lame.

 • Bugs zijn altijd kut. Goede Bugfix dus ;)

 • Goed zo

 • vet game zeg hey

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren