1. Imperial Glory (PC)

Imperial Glory (PC)

Door de eeuwen heen wilden veel mensen heerser over de wereld zijn. Als eerste was daar natuurlijk Julius Ceasar en de Romeinen. Of wat te denken van Adolf Hitler en zijn Duitse leger die het Derde Rijk wilden oprichten. Maar er was in de 18e eeuw nog iemand die heerser wou worden over de wereld. Het was de kleine generaal uit Frankrijk genaamd: Napoleon Bonaparte. Alhoewel zijn plannen ook waren mislukt, kun je alsnog zijn droom waarmaken in de game: Imperial Glory.

Imperial Glory speelt zich af tussen het jaar 1789 en 1830. Een tijd van macht en oorlog voor heerschappij. In Imperial Glory kun je kiezen uit vijf facties, namelijk: Frankrijk, Groot-Brittannië, Oostenrijk, Pruisen en Rusland. Elke factie heeft weer zo zijn eigen voordeel. Zo heeft Groot-Brittannië een grote zeemacht, heeft Rusland een grote bevolking waardoor Rusland tegelijkertijd een groter leger heeft en heeft Frankrijk één van de sterkste legers. Er zijn nog meer facties, maar die spelen geen rol van belang wat toch jammer is, omdat vijf facties toch vrij weinig is. Zo heb je ook nog facties als: Spanje, Egypte, Denemarken en ons eigen Nederland of in die tijd genoemd Batavia.

Imperial Glory kun je ruwweg onderscheiden in drie soorten speltypes. Als eerste heb je het Civilization achtige aspect waarop je je legers aanvoert en stukken grond te veroveren. Dan heb je nog het strategie aspect waarin je de gevechten voert. Als laatste heb je nog de zeegevechten. Op de kaart is heel Europa aangegeven en gedeeltes van Afrika. Als je de kaart voor het eerst ziet, doet het je veel denken aan Rome: Total War. Maar als je éénmaal begint met je gekozen factie, zul je toch opmerken dat er grote verschillen zijn tussen Imperial Glory en Rome: Total War. Als eerste is natuurlijk de tijdslijn. Waar Rome: Total War nog in de Romeinse Tijd afspeelt, speelt Imperial Glory zich eeuwen later af. Een ander verschil is het rekruteren van je legers. In Rome: Total War kon je nog altijd een groep soldaten uit je leger verplaatsen en doorgaan zonder generaal. In Imperial Glory moet je altijd een generaal hebben voordat je met een leger aan de slag wilt gaan. Maar behalve legers maken, zul je je ook nog bezig moeten houden met het onderhouden van je rijk, met andere facties onderhandelen en bezig zijn met de economie. Als je de campagne even laat voor wat het is, kun je nog altijd andere dingen doen zoals Historical Battles waarin je bekende veldslagen kunt naspelen zoals die van Waterloo of je kunt zelf je eigen gevecht te maken.

Als het dan toch op vechten aankomt, verandert de overzichtskaart in een strategie map. Je hebt drie soorten groepen van eenheden: infanterie, cavelerie en artillerie. De infanterie moet het hebben van zijn grote groepen soldaten die achter elkaar vuursalvo's afschieten. Als de vijand te dichtbij komt kan de infanterie ook nog 'melee combat' gebruiken. Cavelerie zijn de grote eenheden van ruiters. Een groep van cavelerie kan veel schade aanrichten op het vijandelijke leger. Sommige cavelerie-eenheden kunnen zelfs geweren gebruiken. Als laatste de artillerie. De artillerie gebruikt kanonnen om angst te creëren in het vijandelijke leger. Kanonnen hebben een grotere vuurkracht en langere afstand, maar ze zijn kansloos als de vijand aanvalt. Daarom is het van belang om altijd de artillerie te beschermen.

De zeegevechten zijn erg leuk om te spelen en doen veel denken aan Sid Meiers Pirates. De eerste keer zul je toch wel wennen aan het feit dat je schepen moet besturen in plaats van een leger, omdat schepen weer een andere besturing hebben. Maar als je vaker oefent, zul je zo de besturing onder de knie krijgen. Je kunt maximaal vijf schepen aanvoeren. Elk schip heeft een soort van groene sector om zich heen. Als een vijandelijk schip in die sector komt, kunnen de kanonskogels het doelwit beter raken. Je kunt ook altijd nog overgaan tot het botsen van een schip of de bemanning aanvallen met jouw eigen manschappen. Als je vijandelijke schepen hebt veroverd kun je die weer in ontvangst nemen. Hetzelfde geldt voor vijandelijke eenheden zoals kanonnen of cavelerie.

Grafisch is Imperial Glory erg mooi. De gevechten zien er fantastisch uit en hetzelfde geld voor de zeeslagen. Alle soldaten vormen zich in linies zoals het ook gebeurde in die tijd. Dus verwacht geen ongeorganiseerd leger maar een leger dat goed gebruik maakt van de linies. Als de strijd losbarst ziet het er erg mooi uit. De cavelerie die richting de vijand afstormt, de kanonnen die kanonskogels afvuren, alles ziet er fraai uit. Wat dan wel een minpunt is, is net zoals in Rome: Total War dat alle soldaten hetzelfde eruit zien, waardoor je weer een gevoel krijgt van een clone leger. Het geluid is ook erg mooi. Je hoort pijnkreten, vele vuursalvo's en nog veel meer. Wat wel vervelend is, is het commentaar tijdens de gevechten. Je hoort om de haverklap steeds weer iemand roepen van 'The enemy is losing the battle' of 'the battle is even'. Erg vervelend vind ikzelf. Maar verder is Imperial Glory een erg goeie RTS.

Conclusie en beoordeling

Imperial Glory is een mooie RTS-game geworden. De gevechten zien er fraai uit en grafisch ziet het er ook nog goed uit. Toch wel jammer dat er maar vijf facties zijn in de game, maar je zult lang moeten spelen voordat je de campagne hebt uitgespeeld. Een aanrader als Rome: Total War niks voor jou is, alhoewel dat bij velen niet zal wezen.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • De gevechten
 • Zeeslagen
 • Grafisch erg goed
 • Geluid
 • Minpunten
 • Soldaten lijken op elkaar
 • Irritant commentaar
 • Maar vijf facties waarmee je kunt spelen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Niets voor mij. Of een shooter, of een leuke RPG á la zelda. Maar niet een shooter met een diepgaand RPG-systeem.

 • Na Mafia II, zeer hot!

 • voor 60% HOT :p heb niet veel van deze game gehoord maar toch is mijn eerste indruk wel redelijk goed

 • Ik hou deze game al een tijdje in de gaten en hij lijkt mij een goede opvolger als ik met Fallout 3 klaar ben.

 • ^same here

 • Teveel wapens!! Wat krijg je dan op een gegeven moment?? Wapens die koeien afschieten :S

 • @Easy-Roy  Waarschijnlijk een aantal standaard wapen uiterlijke met allemaal andere stats die gerenderd worden…

 • Het zijn inderdaad niet 500.00 wapens maar bijv. een AK47 met Red dot,silencer,ACOG scope.. Zulke dingen. Zodat jij je wapen kan tweaken naar je eigen smaak.

  Dit spel is trouwens al heel lang bekend bij mij en ik kijk er eigenlijk al van het begin naar uit. Zeker een HOT voor mij.

 • Naar dit spel kijk ik al kei lang uit, stond ook bij de toppers van 2008 -.-

 • is idd een hot spel ;p

  ken het ook al langer

  trailer is goed ;p

 • Lijkt mij een soort Fall-Out 3 game, alhoewel ik Fall-out 3 toch niet zo leuk vond gezien het matige shooter-gedeelte (vond ik persoonlijk). Als deze game meer shooter en minder RPG te bieden heeft, zeg ik een voorzichtige Hot.  overigens: wtf! 500.000 wapens… :O

 • Idd niks voor mij

 • lijkt me leuk, jammer dat er naast shooter nog niet veel van bekend is

 • Weet niet, kan denk ik wel leuk worden. Stem denk ik maar hot.

 • Schijt aan al die games. IK WIL EMPIRE!

 • Hot: De game is erg ambitieus en heeft de potentie om een echte topgame te worden als ze alles waarmaken wat ze van plan zijn. Mad Max sfeertje is altijd een pluspunt.

  Wat de auteur van dit artikel zegt klopt als een bus, Borderlands dreigt een beetje vergeten te worden. Werk aan de winkel bij Gearbox om hun game (terug) populair te maken.

 • Met zo'n portfolio en zo'n concept denk ik dat het uiteindelijk wel een hottertje wordt.

 • Not!

 • Nee, niks voor mij.

 • Hot!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren