1. Star Wars Knights of the Old Republic II: The Sith Lords (PC)

Star Wars Knights of the Old Republic II: The Sith Lords (PC)

Het zijn donkere tijden. Vijf jaar na de gebeurtenissen rondom Malak, Revan en Bastila is de Republic verscheurd en zijn de duistere Sith aan de macht. De Jedi zijn uitgeroeid en vormen geen bedreiging meer voor de Sith. Toch is er ergens op een afgelegen plek nog één persoon die zich enigszins Jedi mag noemen. De speler kruipt in de huid van deze persoon wiens connectie met de Force is afgenomen vanwege zijn misdragingen tijdens de Mandalorian Wars. Bij de Sith aansluiten en de laatste resten van de Republic vernietigen of proberen de Republic weer op te bouwen en de Sith te verdrijven? De keuze is aan jou.

Star Wars Knights of the Old Republic II: The Sith Lords (voor het gemak KOTOR 2) is vanzelfsprekend het vervolg op Star Wars Knights of the Old Republic, een van de beste en succesvolste Star Wars spellen ooit gemaakt. Aan het nog vrij onervaren Obsidian Entertainment om het vervolg minstens zo goed als zijn voorganger te maken. Het spel begint zoals vrijwel alle RPG's. Je maakt een character aan, kiest zijn of haar geslacht, kiest enkele skills en vaardigheden en gaat aan de slag. In tegenstelling tot het eerste deel zullen de keuzes die je hierbij maakt ook daadwerkelijk een grote invloed hebben op de manier waarop het spel verloopt. Als mannelijke Jedi zul je andere personages tegenkomen en zullen de bewoners van andere planeten op je reageren dan wanneer je voor het vrouwelijk geslacht kiest. Het overkoepelende verhaal blijft uiteraard wel het zelfde. Jij wordt door de Sith gezien als de laatst levende Jedi en willen je daarom maar al te graag een kopje kleiner maken. Om in veiligheid te komen zal je eerst van de Peragus af moeten komen, het schip waar je begint. Hierbij krijg je hulp van de oude Kreia en Atton Rand, twee characters die ook in het verdere verloop van het spel een belangrijke rol spelen. Zij zullen je helpen met het ontdekken van je ware identiteit en het terugkrijgen van de connectie met de Force. Ook zullen zij je een kleine geschiedenisles geven over de gebeurtenissen van vijf jaar daarvoor en zullen je vragen hierover stellen, met name over Revan. Hiermee probeert Obsidian de aansluiting de vinden met de manier waarop jij als speler het eerste deel hebt ingevuld. Je kunt bijvoorbeeld Revan als man of vrouw neerzetten, als Jedi of Sith, enzovoorts. Deze keuzes zullen ook enige invloed hebben op de manier waarop het spel verloopt, al zal dit vooral op kleine schaal zijn. Toch is dit erg leuk gedaan door Obsidian. Vrees echter niet als je KOTOR nooit gespeeld hebt, ook zonder deze ervaring zul je KOTOR 2 prima kunnen begrijpen, al is het natuurlijk wel leuker als je de voorkennis wel in je bezit hebt.

De tocht die je zult maken zal langs vele verschillende planeten leiden. Zo breng je een bezoekje aan het verwoeste Telos, Nar Shaddaa, de planeet waar al het uitschot van de Galaxy rondloopt en Dantooine en Korriban, bekend uit het eerste deel. Al deze planeten hebben iets unieks, of dit nu de inwoners zijn, het landschap of de opdrachten en zijn daarom stuk voor stuk de moeite waard om te bezoeken. Tijdens het bezoek aan deze planeten zul je af en toe nieuwe personages tegenkomen die zich om uiteenlopende redenen bij jou aansluiten. Net als in het vorige deel hebben deze personages allemaal verschillende persoonlijkheden en reageren ze ook anders op de beslissingen die jij neemt. Zo zal de cynische Kreia beter reageren op jouw beslissing om iemand af te zeiken dan de wat onzekere Visas. Neem jij een beslissing die een partymember tevreden stelt, dan zul je bij hem of haar influence winnen die je kunt gebruiken in de heerlijk diepgaande dialogen die je met de personages kan voeren. Zo kun je iemand bij wie je veel influence hebt overtuigen om eens een lightsaber ter hand te nemen en vragen of diegene zich wil verdiepen in de Force. Et voila, een nieuwe Jedi is geboren.

Uiteraard heb je niet alleen invloed op degenen om je heen maar ook op je eigen character. KOTOR 2 zou geen RPG zijn als je geen XP krijgt voor vijanden die je omlegt of quests die je voltooit. Door steeds meer vijanden te doden of quests te voltooien zul je ook langzaam in level stijgen, waarna je nieuwe skills en Force Powers kunt leren. Het aantal skills en Force Powers waaruit je kunt kiezen is indrukwekkend. Talloze mogelijkheden zijn er en het is ook onmogelijk om alle leuke powers te leren, dus je zult goed moeten nadenken over je keuze. Kiezen voor de ene power betekent ook dat een andere niet meer tot de mogelijkheden behoort. Ieder personage zal er dus anders uitzien en andere mogelijkheden hebben. De een zal kiezen voor meleecombat met zwaarden en lightsabers en voor stats als Strength kiezen, de ander zal gaan voor een spellcaster die veelvuldig gebruikt maakt van aanvallende en defensieve Force Powers en kiest voor stats als Intelligence en Wisdom. Deze grote variatie maakt het bijvoorbeeld mogelijk om in een gevecht een partymember ervoor te laten zorgen dat de vijanden gestunned blijven, terwijl de tweede partymember vrolijk met zijn lightsaber aan het zwaaien is en de derde partymember de vijanden elektrocuteerd door midden van Force Lightning. Je kunt er ook voor kiezen dat twee partymembers alle schade doen aan de vijand terwijl de derde ze in leven houdt door middel van heals. Of je doet niet moeilijk en laat gewoon iedereen op de vijand inbeuken en zorgt ervoor dat die eerder dood zijn dan jijzelf. Dit is erg vet gedaan en zorgt ervoor dat de vele keuzes die je kunt maken ook daadwerkelijk invloed hebben op je vechtstijl.

Het enige nadeel aan KOTOR 2 is dat het misschien niet al te vernieuwend is en wel erg veel lijkt op zijn voorganger. De vernieuwingen zijn beperkt tot enkele nieuwe skills en een reeks extra (interessante) Force Powers. Toch heb ik hier persoonlijk niet al te veel problemen mee want KOTOR was een uitermate goed spel en aan een goed concept hoeft niet veel veranderd te worden. Je ziet immers vaak genoeg sequels die te geforceerd proberen vernieuwingen te brengen en daarmee de mist ingaan wat een teleurstellend product als gevolg heeft. Bij KOTOR 2 is dit absoluut niet het geval. Deze sequel biedt namelijk een verse porsie van de vertrouwde en oh zo goede gameplay die KOTOR zo goed maakten. De locaties zijn uniek, de personages en conversaties daarmee zijn diepgaand, het verhaal is interessant en de actie is meeslepend, wat wil je nog meer?

Conclusie en beoordeling

None

KOTOR 2 is een prima vervolg op het beste Star Wars spel ooit. De game doet weliswaar niet veel vernieuwends maar is nog steeds van een ongekend hoog niveau. Alles wat een goede RPG nodig heeft is in KOTOR 2 te vinden en is daarom een must-have voor iedereen die het RPG genre of de Star Wars franchise een warm hart toedraagt.
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Verhaal
  • Diepgang
  • Keuzevrijheid
  • Minpunten
  • Grafisch niet super
  • Originaliteit?

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren