1. Viva Piñata (X360)

Viva Piñata (X360)

Ik bevind me in een vreemde, kleurrijke wereld. Ik kijk om me heen, zie bomen, planten, bloemen, een grote vijver, …. is dat een fontein? Waar ben ik? Ik kijk nog eens om me heen, ik zie een aantal vreemde dieren. Is dat een paarse rups? Zie ik daar een rode kanarie? Ik ben verward. Wat is dit? Wat zijn die rare dieren? Wat is dit voor plek? Ik kijk naar men handen en merk dat ik handschoenen draag, een meisje komt naar me toe en vraagt me een tuin te maken. Net toen ik wou opstaan en de handen uit de mouwen wou steken werd ik wakker. Ik keek naar boven en dacht diep na. Wat had ik net gedroomd? Was het eigenlijk wel een droom? Ik ging rechtop zitten en voor ik het wist galmden twee woorden door de kamer “Viva Piñata”!

“Viva Piñata” is een typische game van Rare

Sowieso was ik verbaasd toen ik hoorde dat een game als Viva Piñata op de Xbox 360 zou verschijnen, want je moet eerlijk zijn, dit zien we eerder uitkomen op een Nintendo platform. Toch deed het me goed te zien dat men bij Rare en Microsoft de stap heeft durven zetten om een min of meer nieuw genre naar hun Xbox 360 te brengen, want zeg nu zelf, games à la Harvest Moon of Animal Crossing had de Xbox & 360 tot voor kort niet. Nu is het natuurlijk nog maar zo zeer de vraag of de 360 een goede machine is om deze game op uit te brengen en vooral of de doelgroep er eigenlijk wel voor te vinden is. Na de game ondertussen zo’n dikke negentig uur gespeeld te hebben kan ik niet anders dan te zeggen dat ik er helemaal weg van ben, maar dat kon ook wel komen door het feit dat ik op op dit vlak een softie ben. Ik zeg het dan wel niet graag, maar games als Animal Crossing en Harvest Moon en nu dus ook Viva Piñata kunnen meestal wel mijn voorkeur smaken. Toch zijn er een aantal zaken waar ik niet helemaal tevreden mee ben.

“Online had er veel meer in Viva Piñata gezeten”

Ik ga gelijk met de deur in huis vallen, tussen de aankondiging en de release van Viva Piñata werd aangegeven dat men de game online zou brengen. Nou ja, het zou mogelijk zijn om met de game connectie te maken tot Xbox Live, maar daar is dan klaarblijkelijk wel alles mee gezegd. Het is inderdaad mogelijk om connectie te maken via Xbox Live, maar dan wel enkel om geschenken te versturen naar friends. Stel je echter ook hier geen echte ruilhandel bij voor, want de tegenpartij hoeft niet noodzakelijk iets terug te sturen. Ik vind het dan ook echt een gemiste kans om zoals in AC: WW het geval was in elkaars tuin op bezoek te kunnen komen. Ik snap ook niet waarom de makers hier niet meer uitgehaald hebben. We kennen Rare ondertussen wel en ze zijn zeker in staat om er online ook iets moois van te maken. Waar ik dan wel nog even aandacht aan wil geven is het filmpje die je te zien krijgt over de gevaren van het internet. Dit zit goed in elkaar en zou aan de jongere gamer inderdaad wel eens een goede indruk kunnen geven van hoe het internet nu “echt” in elkaar zit en wat de gevaren zijn.

“Viva Piñata is voor kinderen” Phoe!

Natuurlijk heb ik ondertussen bij een aantal kennissen eens te raden geweest wat zij van Viva Piñata vonden en waar ik dit natuurlijk ook gewoon verwacht had vonden ze de game een kiddy uitstraling en gameplay hebben. Nu goed, nu kunnen we “kiddy” in veel opzichten bekijken, en ik geef toe, Viva Piñata is een game die zich vooral richt op de jongere gamer, maar dit heeft mij niet in de weg gestaan om als gast van bijna achttien plezier te beleven aan deze titel en daar draait het toch om? Ik bedoel, Pokémon games waren ook voornamelijk gemaakt voor de jongere gamers, maar er zijn zonder twijfel tal van …euhm…. “rijpere” gamers ook op afgekomen. Uiteindelijk draait het er gewoon om hoeveel plezier je aan een game beleefd en dat zat voor mij met Viva Piñata gewoon goed. Het happy gevoel die ik krijg tijdens het spelen van een AC game heb ik deze keer ook gekregen op de console van Microsoft en om die vergelijking te maken moet Viva Piñata er echt goed in geslaagd zijn, want tot voor kort was AC de enige game die dit kon (hoewel Harvest Moon er ook wel eens in geslaagd is).

“Van begin tot einde is er altijd wel iets te doen”

Ik ga me in dit stukje nog even dieper in de gameplay inleven. Zoals ik in de intro al zei start je wanneer een meisje naar je toe komt en vraagt om een tuin voor haar te maken. Op wat vuilnis na (die je eerst zal moeten wegwerken) bevind er zich in de tuin niks, maar al snel zullen de eerste Piñatas te voorschijn komen. Om aan de wensen van een Piñata te voldoen zal je bijvoorbeeld moeten voorzien in bepaalde stukken lang en / of kort gras, een X hoeveelheid aan water in je tuin, bepaalde planten, bepaalde bomen, maar er zijn ook Piñata die de aanwezigheid van een andere Piñata wensen voordat ze in je tuin willen verschijnen en hier begint het een beetje te komen. Alles wat je in Viva Piñata doet heeft z’n invloed op het verloop van de game. Als je een sparrowmint in je tuin wil houden dan zal je moeten zorgen voor wirlims, als je wil dat je bunnycomb gelukkig zijn dan moet je voorzien in wortels in je tuin en zorgen dat ze een huis hebben waar ze af en toe voze dingen kunnen doen (later meer, maar verwacht geen details!), en ga zo maar door. Er valt altijd wel iets te doen in je tuin en voor je het weet zit je tuin vol met Piñatas en dien je hulp in te roepen.

De romantiek der Piñatas

Zo goed als centraal staat in Viva Piñata ook het zogenaamde romancing. Aks je aan de behoeften van een bepaalde Piñata hebt voldaan dan zal er een hartje boven hem / haar verschijnen. Kan je dit ook met een tweede Piñata doen dan kan je ze, als de tuin het toelaat (het aantal inwoners, etc. mag niet te hoog liggen) laten romancen. Wanneer je een mini-game hebt doorlopen (die overigens voor iedere Piñata verschillend is) dan krijg je wanneer de Piñatas voor het eerst holleke, bolleke, knol gaan doen ook een filmpje te zien. Zoals het een goede “kiddy” game beaamt is dit natuurlijk gewoon heel grappig neergezet en zie je dan ook geen ongure dingen. De liefhebbers van dierenpron moeten dus ergens aan hun lusten zien te komen! Wanneer men klaar is zal een kind geboren worden en zo kan je Piñatas kweken om te verkopen, master romancer te worden, etc. Een groot voordeel is als afsluiter van dit stukje ook dat je, wanneer een Piñata al eens aan romancing heeft gedaan je hem met een sweet Candy meteen terug “verliefd” kan maken. Dit bespaart je alvast een hoop werk…

Speelduur

Ik heb Viva Piñata eerder al vergeleken met Animal Crossing en ik ga dat in dit stukje vooral nog eens doen. Animal Crossing was een game die je niet iedere dag tien uur moest gaan spelen, want dan kon je hem na een week wegleggen en was het spelletje gedaan. Als je zoals mij echter de game met veel genot iedere dag een uurtje speelde dan kon je er ongelofelijk lang mee door gaan. Zo heb ik met Animal Crossing op de Gamecube zo’n slordige twee jaar verder gedaan, wel niet iedere dag, maar toch zeker iedere week. In mijn opzicht is Viva Piñata een game die dit iets beter weet neer te zetten. In Animal Crossing was je als het ware verplicht om de game lang te spelen en in Viva Piñata krijg je min of meer de bevoegdheid om zelf het gehele spel in de hand te houden. Dat de tijd niet de werkelijke tijd is, is hier in mijn opzicht een groot voordeel van. Toch wil ik de speelduur met elkaar vergelijken, want ik ben er zo goed als zeker van dat je bij Viva Piñata gerust een honderdtal uur verder kan voordat je echt alles hebt uitgespeeld. Bepaalde achievements zoals de level 50 zijn namelijk echt niet te halen in een paar uur. Globaal gezien kan ik aldus alleen maar aangeven dat het zowel met de speelduur als met de replay waarde wel goed zit maar ik blijf het ontbreken van een deftige online mode ook hier een beetje zonde vinden…. Neej ik vind het geen”beetje” zonde, ik vind het gewoon heel erg zonde!

Audiovisueel

Ja kijk, Viva Piñata is geen game die je moet gaan beoordelen op z’n audiovisueel kantje. Viva Piñata is een game die het moet hebben van de gameplay en vooral van gamers die in dit soort games interesse hebben. Als je het plaatje toch wil bekijken dan zie je dat het met de sfeer in de game best wel goed zit. Omgevingen zien er grappig uit en in de gebouwen die je voor je Piñatas moet kopen zit best veel variatie, net zoals in de Piñatas trouwens. Het geheel ziet er natuurlijk wat “cartoony” uit, maar kom op wat zou het? Sommige gamers hadden misschien liever een iets meer realistischer spel willen zien binnen het simulatie genre, wel wie weet komt dit ook wel nog, maar Viva Piñata is een game waar je gewoon plezier in moet beleven. Sommige gamers gaan hierover knorren en piepen terwijl andere gamers de vreugde zullen smaken. Ik reken mezelf bij de laatste groep.

Conclusie en beoordeling

Na een dikke negentig uur gespeeld te hebben kan ik alleen maar tot de conclusie komen dat Viva Piñata een game is die je niet zomaar eventjes aan de kant gooit. Er is tegenwoordig erg veel nodig om mij voor zo’n lange tijd aan één game te kunnen binden en ik heb er zelf Gears Of War even voor aan de kant gelegd. Toch blijven games als Viva Piñata vooral in de europese regios naar mijn bescheiden mening te weinig fans hebben. Ik ben er echter vrij zeker van dat het een titel is die vooral in de japanse regio een dikke salehit is gewoden en dat het Microsoft en Rare daar zeker geen windeieren heeft gelegd. Als laatste wil ik nog één ding meegeven. Veel gamers keuren een game af op het uiterlijk omdat het er soms iets of wat te onscherp of te “kiddy” uitziet. Vooral de Xbox 360 console blijkt geen console te zijn om een dergelijke game op uit te brengen als ik veel mensen moet geloven en daar heb ik dan keer op keer hetzelfde antwoord op klaar; “een game bestaat uit meer dan graphics alleen, wat is nou het probleem als een spel als Viva Piñata er wat cartoony uitziet? Probeer de game gewoon, ga hem desnoods een paar dagen huren of overval je plaatselijke gameshop (muts niet vergeten opzetten), maar ga hem eerst spelen voor je loopt te zeiken”. Veel gamers laten dergelijke games aan zich voorbij gaan zonder te weten wat ze missen. En dat is gewoon zonde, neej het is zelfs niet zonde, het is gewoon zielig omdat ze een paar rasechte toppertjes vanwege stoer machogedrag aan hun willen laten voorbijgaan. Tot de volgende ;)
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Viva Piñata geeft een klein beetje het Pokémon gevoel weer, je wil ze namelijk allemaal!
 • Romancing
 • Dit is een game die je kan blijven spelen
 • Minpunten
 • Online een geminste kans

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Hiep hiep hiep hoi downloaden die hap. Zat die grijze ridder trouwens niet al in het spel?

 • Dit is nice. Wanneer ik weer nieuwe punten heb, downen!

 • hoe duur is dat pakket?

 • Ziet er wel grappig uit. Misschien dat ik deze eens ga proberen.

 • @Chunkers: Ja dit is een grijze ridder met een open helm ofzoiets las ik net..  Je kan nu ook met de koning spelen trouwens en het pakket kost 160 punten. (Wel een beetje jammer van Microsoft, want de ontwikkelaar wou het pakket gratis uitgeven.. :( )

 • Heb het net gekocht. 160 punten is niet zoveel.

  Hier een complete lijst met nieuwe dingen.  New Characters!  * Open Faced Gray Knight

  * King  New Weapons!  * NG Lollipop

  * NG Gold Sword

  * King’s Mace (equipped with the King)  New Animal Orbs!  * Pelter (Seal)  New Magic  * King’s Healing

  * Gold Knife

  * Healing Magic

  * Kingley Jump  King’s Healing is an awesome new spell that lets you heal other players and yourself. If you have ever decided to pick the healer class in any RPG with the intention of healing the party, this spell is for you. • Bes wel leuk jammer dat MS weer wou verdienen. Het pakket zelf vind ik alleen wel wat magertjes. Je zou op zn minst een nieuw level verwachten. Maar dit is ook wel leuk

 • Zat gisteren nog te denken dat ik wel eens een uitbreiding voor Castle Crashers zou willen spelen. 160 punten valt goed mee lijkt mij. Wel jammer dat er geen extra levels zijn maar dat komt misschien nog wel.

 • Nieuwe levels…? :(

 • Leuke game!! Laag prijs kaartje hangt er aan.

 • leuk voor 360s

 • leuk voor 360s

  Maar jouw nutteloze berichten zijn minder leuk.  OT: Echt een toffe game. Ik heb hem zelf niet, maar heb hem wel bij een vriend gespeeld. Misschien dat ik hem ook eens ga halen.

 • he die kings staff is oud die heb ik allang

 • duurde mij toch net iets te lang hoor, heb het spel nu wel gezien. Misschien nog eens leuk als er een paar vrienden langs komen, maar speel nu toch liever een potje Gears ofzo

 • Hmm heb geen punten meer, moet die eerst maar binnenkort aanschaffen.

 • Ik heb hem gratis!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren