1. Atari

Atari

Atari is vandaag de dag één van de grotere uitgevers ter wereld. Zij geven bijvoorbeeld de Unreal-serie uit, zijn verantwoordelijk voor de Driver-reeks en hebben een aantal goedverkopende licenties zoals die van Dragonball Z, Digimon, The Matrix en Asterix. Kortom, een uitgever waar flink wat geld in om gaat. In Nederland is Atari tevens verantwoordelijk voor de meeste Sega-spellen.

In den beginne

Het bedrijf Atari zoals we het nu kennen is niet begonnen onder deze legendarische naam. In 1983 begonnen Bruno Bonnell en Christophe Sapet een bedrijfje genaamd Infogrames. Het begon met het uitgeven van een educatief spel genaamd Le Cube Informatique (Infogrames was dus het eerste bedrijf dat van de GameCube afwist), dat 60.000 keer over de toonbank ging. Het succes was geboren.

In 1985 bedachten de beide heren een logo voor het bedrijf. Het was natuurlijk het gordeldier met de kenmerkende regenboog kleurtjes. Een logo dat tot de overname van de naam Atari gebruikt werd. Toch duurde het tot 1988 voordat Infogrames doorbrak op de gamesmarkt. In dat jaar waren zij de gelukkigen die het spel Sim City uitgaven. Sim City was in dat jaar het best verkopende spel. In het fiscale jaar 1991/1992 wist het bedrijf al een totale omzet van 77 miljoen Franse franken te generen, iets wat vandaag de dag rond de 12 miljoen euro zou zijn. Dit had mede te maken met de uitgave van het eerste deel uit de Alone in the Dark-serie, dat in 1992 het levenslicht zag.

1993 was het jaar van Asterix voor Infogrames. Het was het eerste spel waarbij de Franse stripheld de hoofdrol vertolkte en het ging in totaal 2,4 miljoen keer over de toonbank, een enorme prestatie voor het jaar 1993. Na dit succes rook Infogrames meer licenties. Zo hebben ze onder andere Looney Tunes-spellen en spellen met in de hoofdrol Ronaldo in Ronaldo V-Football. Andere grote spellen die Infogrames uitgaf waren onder andere Final Fantasy IX, Never Winter Nights en Phantasy Star Online voor de GameCube.

Van Infogrames naar Atari

Op 7 mei 2003 verandert Infogrames na bijna twintig jaar haar naam in Atari. Het eerste spel dat onder de naam Atari uitkwam was Enter The Matrix, een spel dat wereldwijd werd bekritiseerd, maar intussen als warme broodjes over de toonbank ging.

De toekomst

Atari is dus geen uitgever als een Nintendo of een Sega, die zelf spellen maakt. Toch is het moeilijk om het bedrijf over het hoofd te zien. Alleen de naam is vele malen bekender als bijvoorbeeld een Take 2 of een Acclaim. Het enige probleem waar Atari momenteel mee kampt, is het ontbreken van een AAA-titel. DRIV3R zal vast goed verkopen en hetzelfde geldt voor de Unreal-serie, maar echt meer dan dat hebben ze niet. Tijd voor een nieuwe overname, of heeft bedrijf nog een paar troeven achter de hand waar wij niet van weten?

Opmerkelijk was ook dat Atari op de afgelopen E3 met een eigen stand ontbrak. Wel waren er de zogenaamde behind close door sessies en waren de spellen die zij uitgaven op andere stands te zien, maar toch gek dat zo’n groot bedrijf met een eigen stand ontbreekt.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ik denk dat de dagen van Atari wel geteld zijn als het zo doorgaat… Driv3r krijgt overal slechte reviews (muv van OPM :D) en ze moeten het dan echt hebben van Unreal. En op één been kan je niet leven…

 • Lees dit effetjes……..  "SOMEONE WHO'S CLAIMING to work for a UK magazine on a message board has made a disturbing comment about the state of the UK games industry."  "The forums user, who identifies himself as "Jell," states that gaming companies are supplying UK magazines with videogames in exchange for high review scores. He claims that the current big culprit is Atari with their newest super-hyped videogame, DRIV3R. Allegedly, there are demands for at least a 9/10 score in exchange for early review code."  "Other supposed rogue PR teams who are in the red are Sega's European division, who asked for at least an 8/10 in exchange for Sonic Heroes code. The accuser also attacks Capcom, who he says demanded an 8/10 score for Devil May Cry 2."  "While there is certainly no confirmation, the possibilities are quite alarming. Next time I'll think twice before I cash out for a game, based on a review."  bron: www.theinquirer.net  Als je naar de reviews van IGN (5.5) en Gamespot (5.4) kijkt, zet het je wel aan het denken met die negens. Zeker als die zekere magazine Dr3ver als eerst mocht beoordelen.


 • Anyway, hopelijk komt er een artikel over Ubi Soft binnenkort. Ik ben erg geïnteresseerd in hun….

 • men zegt da Driver drie op nikske trekt…gewoon een (slechte) gta3 kloon……

 • leuk stukje :)

 • hm ja The matrix en driver 3 zijn echt gehypete games die uiteindelijk zwaar tegen vallen :( (gewoon ZWAAR slecht dus)  .. ze hebben zich zelf er mee :|  *edit  bij nader inzien is driver 3 zo slecht nog niet :D
 • Ik vind Driv3r echt een top spel. Dat gezeik dat het een kloon zou zijn van GTA is natuurlijk volledig uit de lucht gegrepen. Dan zouden alle FPS kloons zijn van de eerste Doom en alle racespellen van Ridge Racer. Uiteraard kan het dat je het spel niet goed vind (al denk ik dan wel dat je het niet gespeeld hebt) maar de vergelijking met GTA is een beetje overdreven.

 • moet toegeven Driv3r rijdt wel heerlijk echt Driver style ;)

  en de schaduw Fx maken het totaal een stuk mooier om naar te kijken invergelijking met VC,.. ook heb ik het idee dat ik hier wat meer lucht krijg ;) het voeld wat ruimer en grootser aan..

  maar goed ben straks wel de eerste die SA thuis speeld daar niet van dit is een leuk zoet houdertje :P


 • Ik lees hier niet echt de geschiedenis van Atari.

  Want de naam en het logo zijn opzichzelf nog veel ouder dan Infogrames zelf. Dat refareed zich zelfs van voor de jare 80 :)  Dus hoe zit dat dan?

 • Het briljante Lucky Luke werd door Infogrames uitgegeven, een spel dat ik niet snel zal vergeten =D

 • Dit is het verhaal van de uitgever Atari , niet van de spelconsole's .

 • Maar de grootste vraag is eigenlijk waarom Infogrames de rechten van Atari koopt en zich vervolgens zelf Atari noemen. Want zon overtuigend bedrijf was Atari tog ook weer niet.

 • @ XMSTXRDXM dat was dus ook een uitgever. Want ze hadden hun eigen games enzo.

 • nooit geweten dat atiari achter het gordel gezwel zat heb altijd veel gegamed op megadrive/snes daar zag ik dat logo vaak.

 • Tja, groot bedrijf met veel verschillende spellen, maar de laatste tijd maken ze niet veel goeds meer. Maar achja, als je ziet wat voor bedrijven het allemaal in zich heeft zullen er vast nog wel een paar toppers uitkomen.

 • De Driv3r stunt is geniaal. Gigantische marketing/reclamebudgetten, omkopen van bladen voor goede reviews en ondertussen een zuigspel op de markt gooien met een adviesprijs die 5 euro hoger ligt dan van gewone spellen. En ze komen er gewoon WEER mee weg, omdat er altijd weer sukkels in de hype trappen en het kopen. En vervolgens zichzelf wijs maken dat het heus niet zo slecht is.  Op het net circuleren inmiddels een hoop filmpjes met allerlei bugs uit het spel, varierend van schoten die geen enkel effect hebben tot spontane teleportaties en auto's die eindeloos in de lucht blijven rondvliegen. Geniaal!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren