1. The Elder Scrolls IV: Oblivion (PC)

The Elder Scrolls IV: Oblivion (PC)

The Elder Scrolls IV: Oblivion is een ambitieuze RPG ontwikkeld door Bethesda, een redelijk onbekende ontwikkelaar die ook verantwoordelijk is voor de vorige Elder Scrolls games. De vorige Elder Scroll game genaamd Morrowind draagt de titel Game of the Year met zich mee. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat Oblivion hoge ogen werpt. Ik, (lordluud2) en Private Gijsman hebben dan ook de handen in elkaar geslagen en deze schitterende Duo Recensie gemaakt over The Elder Scrolls IV: Oblivion. Het is nog een experiment, maar we hopen dat het aanslaat.

Veel plezier met lezen!

Lordluud2: Zoals ik al zei werpt Oblivion hoge ogen. De mannen bij Bethesda zullen dan ook flink hun best moeten doen willen ze hun vorige succes overtreffen. Naar mijn mening is dat ze gelukt, maar denkt iedereen hier zo over? Ik denk van wel. Oblivion is namelijk een schitterende game boordevol detail. Niet alleen qua graphics, maar ook qua gameplay. De kleine subtiele veranderingen die de game heeft ondergaan maken Oblivion een juweeltje van een game. Let maar eens goed op in het begin. Hier mag je namelijk naar een schitterende intro je eigen personage maken. Werkelijk alles kun je aan je gezicht veranderen. Veel rimpels of weinig rimpels, een grote of kleine neus, puntige oren of juist platte, een kleine kin of juist een enorme, alles aan je gezicht kan worden veranderd. Ikzelf vind dan ook dat de gamer zelf bepaald hoe hij door de game heen wilt gaan. Een soort van ultieme macht krijg je, en dat bevalt me wel.

Private Gijsman: Daar haal je inderdaad één van de pluspunten van Oblivion aan: Het creëren van je personage. Ik vond dat inderdaad erg leuk gedaan. Het is ook bijzonder uitgebreid, zeker als je het vergelijkt met Morrowind waar je alleen maar een ander gezicht dat kant en klaar was kon uitkiezen. Overigens was ik nu niet echt weggebombardeerd door die ultieme macht die jij hier aanhaalt. Ik vond het spel nogal lineair. Niet in de manier hoe je het character ontwikkeld, maar op de manier hoe verschillende opdrachten worden afgehandeld. Ik kon tijdens het hele spel geen enkele invloed uitoefenen op hoe een opdracht afliep. Dit vind ik jammer want bij Morrowind had je dit wel.

Lordluud2: Ehm, ja, daar heb je inderdaad gelijk in, maar dat jij de game lineair vind is voor mij lastig te begrijpen. De game is echt immens groot en ik heb lang niet alles gezien van de hele game. Ik vond de game dan ook nét niet leuk genoeg om werkelijk alles te verkennen. Dit wil niet zeggen dat ik er geen plezier mee heb gehad. Integendeel, de game is juist zo leuk omdat je echt van alles kunt doen in de wereld van Oblivion. Als eerste heb je natuurlijk de Main Quest. Deze is bij verre het leukste maar net zoals jij zei lineair. Maar tel je de Side Quests erbij dan is het een game uit duizenden. Loop maar eens één van de 200 kerkers binnen, je zult versteld staan hoe divers het allemaal is.

Private Gijsman: Je hebt gelijk dat er zeer veel goede side quests zijn daarin, maar ik bedoelde dat bijna alle opdrachten een vast eind hebben. Je hebt geen invloed hoe een bepaalde opdracht afloopt. Het heeft dus altijd een vast eind. Om nog heel even terug te komen op de Main Quest: Ik vond deze wel erg eentonig. Oké, de eerste paar missies zijn leuk maar op een gegeven moment moet je negen Oblivion Gates achter elkaar dichtgooien. Gelukkig maken de gevarieerde Side Quests alles weer goed. Maar genoeg over de Quests. Laten we het hebben over de graphics van Oblivion. Toen ik het spel voor de eerste keer opstartte kwam ik wel even in shock. Wat heeft dit spel een mooie graphics. Had jij ook dat gevoel?

Lordluud2: Jazeker, ik denk iedereen wel. Je hebt toch gelezen wat ze er over vertellen? Oogstrelend? Schitterend? Fantastisch? Als je het aan mij vraagt moet dit toch al genoeg vertellen over de grafische aspecten van de game. Ikzelf vond het menu zelf al iets magisch hebben. Alles zag er protserig uit en de schitterende sierletters waren een lust voor het oog. Eenmaal de game opgestart stond ik toch eventjes versteld. De enorme omgevingen die de game bevat zijn zó ongelooflijk gedetailleerd! Vooral als je alles op z’n hoogst zet kun je zien dat Bethesda hier écht veel werk in heeft gestopt. Helaas krijg je deze schoonheid alleen voor een dure prijs. Je hebt namelijk een bakbeest van een pc nodig! Mijn pc is gelukkig krachtig genoeg om Oblivion zonder problemen te draaien, maar ik denk dat vele gamers toch voor een onaangename verrassing komen te staan als de game hebben gekocht en erachter komen dat hun pc de game niet aankan!

Private Gijsman: De systeemeisen zijn inderdaad wel een heet hangijzer. Gelukkig kon ik de game ook goed draaien. Alleen jammer dat je een state of the art 3D kaart nodig hebt om de HDR belichting aan te zetten. Dit was toch net iets teveel voor mijn 3D kaart. Over het algemeen vond ik de systeemeisen wel mee vallen als je ziet wat je ervoor terugkrijgt. Ik heb laatst namelijk Gothic 3 gespeeld en daar zijn de systeemeisen toch wel fors hoger terwijl het er ongeveer even mooi uitziet. Cyrodiil vond ik helaas wel wat eentonig. Het was namelijk alleen maar bossen met hier en daar een stad. Daar doet concurrent Gothic 3 toch een heel stuk beter.

Lordluud2: Ja dat kan best dat je er veel voor terug krijgt, maar zo maak je een game echt niet toegankelijk voor gamers die niet al te veel geld willen besteden aan hun computer. Jij en ik hebben weer het geluk dat we een bakbeest van een pc hebben, maar goed, niet iedereen heeft zoiets hé? Maar ach, als je daar even overheen kijkt dan is Oblivion zeker één van de mooiste pc games ooit. Misschien toch niet qua detail, maar de grote van de game zelf gecombineerd met al die grafische snufjes maakt Oblivion toch echt een game om gezien te worden. Alleen tja, er hangt een prijskaartje aan hé… En dan komt er nog bij dat deze enorme omgevingen soms ook een beetje eentonig kunnen overkomen. Ik heb al vaak meegemaakt dat ik soms wel 20 minuten lang alleen maar door het landschap aan het lopen ben om naar die ene Oblivion Gate te komen die ik moet sluiten. En hier ligt het hem dan, de eentonigheid. Alleen maar boompjes en gras. En ja, het ziet er mooi uit, maar ik zie liever verschillende sportwagens dan honderd Ferrari’s. Gelukkig wordt deze eentonigheid toch wel een beetje op de achtergrond gezet omdat de schitterende muziek gewoon als, ehm, tja, als muziek in je oren klinkt.

Private Gijsman: Inderdaad, de muziek is, net zoals bij Morrowind, weer van een eenzaam hoog niveau. Dit maakt de eentonigheid wel voor een deel goed maar niet helemaal. De steden zijn op het eerste gezicht wel redelijk gevarieerd maar als je dit gaat vergelijken met Morrowind waar je ongeveer vijf totaal verschillende bouwstijlen had dan kom je hier nogal van de koude kermis thuis. Maar genoeg over eentonigheid. We praten daar al veel te lang over. Wat ik heel tof vond aan het spel was het feit dat je helemaal zelf kan beslissen wat je wilt gaan doen. Je kunt een beetje gaan jagen op nietsvermoedende herten of een praatje gaan slaan met de vele NPC’s. Ik vond dat echt heel goed gedaan.

Lordluud2: Ja inderdaad, dat is érg knap in elkaar gezet, maar om eerlijk te zijn deed ik daar niet veel mee. Het is allemaal wel leuk dat je kunt gaan jagen etc. maar waarom zou je dat gaan doen als je sowieso minstens 50 uur bezig bent de gehele game uit te spelen? Ik ging liever één van de 200 Dungeons verkennen dan dat ik een zielig hertje naar de poorten van Oblivion stuur. Ook de Side Quests hielden mij lang genoeg bezig. Ook vind ik het persoonlijk leuker om naar alle geheimen op zoek te gaan zoals een schitterende Eenhoorn of een enorme Taurus (of hoe je zo’n ding ook noemt). Waar ik wél heel lang mee bezig ben geweest is mijn personage. Gewoon jezelf helemaal aankleden zoals jijzelf wilt is verschrikkelijk leuk. Ik heb mezelf dan ook flink in al die spreuken verdiept zodat ik een gevecht gemakkelijk kon winnen. Jij niet dan?

Private Gijsman: Je noemt dat een Minotaurus. Ik was niet zo in de spreuken. Ik was meer een zwaardvechter en een boogschutter in één. Hier krijg je het al, de game kan je op zoveel manieren spelen dat je er gewoon duizelig van word. Dan heb ik het dus niet over de quests maar over hoe je het poppetje wat jij speelt aankleed. Ga je voor de spreuken of voor de zwaarden. Ga je voor de bijl of de pijl en boog. Allemaal keuzes die je moet maken gedurende het spel. Maar we kunnen nog wel dagen over Oblivion blijven doorpraten maar dan raken de lezers moe. Tijd voor het eindoordeel. Het woord is aan jou.

Conclusie en beoordeling

Lordluud2: Nou, bedankt voor de eer, maar toch heb ik het gevoel dat we iets vergeten, iets wat de lezers toch nog moeten weten… Ghm, ach ja, ik denk dat we wel duidelijk hebben gemaakt dat Oblivion een schitterende en vooral uitgestrekte game is. Als het aan mij ligt krijgt Oblivion een dikke 9-. Geen hele 9 of 10, dat vind ik toch te hoog. Oblivion is gewoon een knaller van een game, maar omdat de eentonigheid toch iets te veel op de voorgrond ligt verdient deze game een dikke 9-! Hulde aan Oblivion!
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Graphics
 • Muziek
 • Veel opties
 • Side Quests
 • Minpunten
 • Quests zijn lineair
 • Wereld eentonig
 • Main Quest saai

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Damn waarom weer exclusief voor xbox… -.-

 • En waarom zo laat?

  Maar goed, ik wil hem wel proberen. Weet nog niet of de gameplay wat voor mij is. Game kan nog zo goed worden, denk dat het niet helemaal mijn ding is.

 • @3L1T3: De demo komt als het goed is een week later ook op de PS3.

 • Yes!!

 • Die ga ik zeker downloaden!!!

  Echt vet dat ze een demo uitgeven, zo kan ik gelijk even zien of het echt een spel voor mij word.

 • Heb 'm al bijna 2 maanden.

 • Dit zou wel eens het eerst woot momentje van het jaar kunnen zijn, Jawel hoor, WOOOOOOOOT

 • Dan is elke demo bijna een week exclusief voor de xbox…

 • Heb de demo al gespeeld (althans Japanse versie). De liefhebbers van resident evil gaan dit echt gaaf vinden :D  Zelf nooit echt resident evil gespeeld, maar door de demo wel interesse gekregen :D

 • Vet dat je zelf de besturing kan kiezen.

 • boohhhh!!! waarom niet voor PSN ??? … daar waar Resident Evil (1) als eerste op de PSOne verscheen in '97 … wtf met capcom & Sony dan .. waarom gunnen ze PS3-bezitters niet dan???

 • Ik kan nog wel een weekje extra wachten, het blijft maar een demo.

 • Nice.

 • Nice, komt die donderdag wel op de PS3 neem ik aan?

 • relax, zeker ff spelen

 • Moet spelen! Vraagje Gold of Silver?

 • @rivahe  De demo zal waarschijnlijk na een paar daagjes downloadbaar zijn voor Silver members ;) Of misschien ook niet.  OT: Ben toch wel erg benieuwd. Nog nooit een RE gespeeld :)


 • alle demo's zijn ook voor zilver, alleen moet je een week wachten.  edit: victor was me voor :P

 • Aight te vet! ga ik ckerz downloaden!:D

 • Ik ga deze demo… NIET downloaden.

  Zo, dat had je niet verwacht van een grote Resi-fan hé?

  De reden daarvoor is dat ik eigenlijk zo weinig mogelijk van de game wil weten/zien tot het moment daar is dat ik de volledige game kan spelen. DIt heb ik tot nu toe met iedere Resident Evil gedaan en zal het dus met deel 5 niet anders zijn ;)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren