1. rFactor (PC)

rFactor (PC)

rFactor | The Future of Race Simulation

Introductie

Waar de Playstation en de XBOX respectievelijk met Gran Turismo 4 en Forza Motorsport goede all-round race games hebben is het al lange tijd geleden dat de computer zon game heeft gehad, met ISI's rFactor moet daar verandering in komen. ISI, beter bekend als Image Space Incorporated is onder meer de maker van games als F1 Challenge 99-02 en Nascar Thunder in die tijd nog uitgegeven door EA Sports. Dit maal heeft ISI er echter voor gekozen om de game compleet zelf te ontwikkelen en uit te geven echter wel zonder enige licenties voor klasses uit de echte race wereld, dit lijkt misschien wat vreemd maar gezien de kracht van ISI's games - namelijk de modbaarheid - was dit totaal geen punt voor discussie.

Het spel

rFactor is compleet gericht op de online race community, dat is mede de reden dat de online functies zeer uitgebreid zijn in dit spel maar natuurlijk is offline testen in je ééntje of racen tegen de AI ook nog steeds een optie. De game is niet verkrijgbaar in de winkel maar alleen online te bestellen in de vorm van een aparte unlock code voor de downloadversie of een doosje met cd en handleiding voor €35 en €40 respectievelijk. Voordat je de game koopt kun je hem wel eerst 48 uur uitproberen via Trymedia(wel de volledige versie), er is ook sprake geweest van een aparte demo maar deze is inmiddels niet meer beschikbaar via de officiele site.

rFactor is hoofdzakelijk gemaakt voor de echte race freak maar door de verscheidene hulpmiddelen is het spel zeer laagdrempelig gebleven en moet iedereen in staat zijn om zelfs met een toetsenbord een fatsoenlijk rondje te kunnen rijden en al naar gelang je steeds beter word kun je deze 1 voor 1 uitzetten, dit zal vooral nodig zijn als je overweegt online te gaan rijden wat de competitie is hard en er word veelal alleen met de belangrijkste hulpmiddelen Traction Control en ABS gereden.

De offline modus zijn erg simpel gehouden maar toch zijn er verschillende modus aanwezig, in de Race Season(Career) mode zul je geld en experience moeten verdienen om nieuwe auto's te unlocken en te kunnen kopen, ook zijn er voor sommige auto's upgrades te koop waarmee je de prestaties kan verbeteren maar dit is geen Pimp my Ride zoals bij NFS altijd het geval is. Het gaar hier puur om motoren, aerodynamica en banden en niet om de looks, de mogelijkheden zijn dan ook zeer beperkt. Naast de race season is er de race weekend mode waarin je een heel weekend doorloopt van eerste vrije training tot aan de race en natuurlijk is er de testing mode waarin je in je eentje de hele baan voor jezelf hebt om setups te testen of gewoon de baan te leren kennen. Alles is in te stellen van het aantal laps tot aan de agressiviteit van de AI, de AI is helaas zelfs op maximale agressiviteit zeer bang om in te halen maar dat terzijde. Ook zullen er niet veel mensen zijn die een hele race afstand zullen willen rijden dus is het o.a. mogelijk om de banden en de brandstof versneld te laten verslijten/verbranden om zo toch evenveel pitstops te kunnen maken als in een volledige race.

De online modus zijn hoofdzakelijk opgebouwd in aparte race weekends, de join lag bekend van F1 Challenge is verhoplen en ook is het mogelijk iedereen te forceren met dezelfde setup te rijden. Ook heeft het spel een text-based dedicated server applicatie om zo op afstand een server in een datacenter neer te zetten zonder dat daar een dure videokaart in hoeft. Het spel ondersteunt natuurlijk de in-game chat functies(welke helaas een andere toetsenbord indeling gebruikt, wat speciale tekens gebruiken lastig maakt) maar ook een voice chat welke helaas nog niet helemaal naar behoren werkt. Er is ook een ranking system behorend bij de het spel genaamd rRank wat onderdeel is van de server checker RaceCast.

Het spel heeft natuurlijk een uitgebreid schadesysteem waarbij je zo'n beetje alles van je auto af kan rijden maar waarvan niet alles terug zal kunnen worden geplaatst in de pitsstraat wat natuurlijk in het echt ook niet zou kunnen, de mate waarin een auto beschadigt is natuurlijk afhankelijk van het type en de snelheid. Ook is er de mogelijkheid om je motor op te blazen en op den duur zullen je remmen het begeven als ze niet genoeg gekoelt worden, de banden zullen ook slijten wat soms zorgt voor aanzienlijke verandering in ronde tijden en zullen na enige rondes afhankelijk van het type band natuurlijk vervangen moeten worden tijdens een pitstop.Natuurlijk heeft het spel zoals het elke race simulator betaamd ook een strafsysteem welke zogenaamde Stop & Go's, Drive-Troughs tot zelfs zwarte vlaggen zal uitdelen voor zaken als een Valse Start, te hard door de pits of de verkeerde richting oprijden. Alles kan natuurlijk naar eigen smaak worden aan en uitgezet in de offline modus maar indien er online word gereden zul je alleen aan kunnen zetten wat de server voorschrijft.

Voor de echte die-hards zijn de car setup opties natuurlijk het meest belangrijk in combinatie met de physics, echter zijn de setup opties te veel om te beschrijven maar werkelijk alles is aanpasbaar en zal duidelijk effect hebben op het gedrag van de auto zo zal als simpelste voorbeeld minder voorvleugel leiden tot meer onderstuur.

Sinds de release eind 2005 is de game al doorontwikkelt en is inmiddels in versie 1150 aanbeland(ten tijden van eerste release 1020), elke update omvat natuurlijk vele bug-solves maar vooral ook steeds nieuwe meer nieuwe race series, banen en features. Dit alles zorgt voor een grote verscheidenheid en er zou voor elke race liefhebber wat te vinden moeten zijn wat hij/zei leuk vind.

De huidige versie omvat standaard de volgende race series:

-BMW Sauber F1.06, de enige gelicenseerde auto in het spel, zoals de naam al zegt een Formule 1 auto

-Formula IS, een fantasy Formule 1 serie

-rF3, een fantasy Formule 3 serie

-National Stock Car Racing, het best te vergelijken met de Nascar

-Hammer en Howston, de typische GT' auto's

-Rhez, het best te vergelijken met de Renault Clio cup achtige series

-Rayzor en Venom, Rally auto's

-ZR, een goedkopere versie van de GT auto's

Het merendeel van de circuits zijn ook fantasy echter zijn er ook verschillende echte circuits aanwezig, echter wel met een andere naam dan gewend. Zo zijn ondermeer aanwezig:

-Barcelona

-Montreal, Circuit de Gilles Villeneuve

-Northamptonshire, beter bekend als Silverstone

-Nuerburg, beter bekend als de Nürburgring

-Brianza, beter bekend als Autodrome Nazional di Monza

-Jiading, beter bekend als Shanghai International Circuit

In totaal zijn er standaard 12 tracks aanwezig waarvan sommige soms tot wel 5 versies, van extreem lange tot extreem korte en in sommige gevallen zelfs historische verises zoals de oval van Monza. Ook is er sinds de 1150 versie een hillclimb en een rally circuit aanwezig om ook de Rally fans aan te trekken. De verscheidene tracks zijn van hoog niveau en zijn tot in detail uitgewerkt met tribunes, bomen, gravelstrips, asfalt uitloop, gras en natuurlijk vangrails. Ook een mooi pitcomplex mag natuurlijk niet ontbreken met werkende stoplichten en tijdwaarnemings torens.

De game is DirectX 9 maar ondersteunt ook nog DirectX 7 en 8 maar het verschil in beeldkwaliteit is aanzienlijk, de graphics zijn zeer goed te noemen en overstijgen elke eerdere simulatie race game. Niet alleen zijn de omgevingen en auto's zeer gedetailleerd uitgewerkt maar ook de stand van de zon en dus de schaduwen van alle objecten zijn afhankelijk van het moment van de dag(wat ingesteld kan worden). In de cockpit is het mogelijk het hoofd mee te laten bewegen zodat je echt het gevoel hebt in de auto te zitten. Motion blur zoals bekend uit Need for Speed is niet aanwezig maar het snelheidseffect word wel goed zichtbaar als je met 300km/u over een hobbeltje rijd en langs de tribunes en bomen rijd. De rook van de banden is zeer mooi maar helaas zijn de effecten van de crashes en een opgeblazen motor nog steeds erg nep, zo zal een voorvleugel niet afbreken maar gewoon spontaan wegspringen en uit de motor komen platte vlammen. Echter mag dit niet meewegen in een simulator waarin het vooral om het racen gaat.

Kwa geluid valt er niet veel te zeggen over rFactor, het geluid klinkt zoals we gewend zijn van de gemiddelde Race game. Het klinkt echt maar het mist net dat gene wat een Formule 1 V10/V8 of een GT auto voor kippenvel laat zorgen.

De echte kracht:

De echte kracht achter rFactor is zoals eerder gezegd de community, deze bestaat voornamelijk uit enthousiastelingen maar ook uit echte mod groepen welke elke aan een eigen race serie werken of aan nieuwe race tracks tot zelfs complete uitbreidingen aan de functionaliteit. Onder meer zijn de bekende mod-teams CTDP en RH hard aan het werk aan een mod voor het officiele Formule 1 seizoen van 2006. Maar er zijn ook al diverse hoogwaardige mods verschenen die verschillende echte klasses toevoegen aan het spel zoals de A1 GP, GP2, Formule Nippon en CTDP F1 2005 mod maar bijvoorbeeld ook de Renault Megane Trophy 2005 en de WTCC. Ook zijn inmiddels alle F1 tracks en banen als Laguna Seca en Zandvoort online gezet. Dit alles zorgt ervoor dat de houdbaarheid van rFactor zeer hoog is en gezien de enorme lijst mods die nog in ontwikkeling zijn zal dat ook nog wel even zo blijven. Sommige mods zijn zelfs duidelijk beter als de originele inhoud van het spel. Voor series als A1GP en GP2 is dit de enige mogelijkheid maar ook voor de Formule 1 is dit de enige mogelijkheid om met de echte teams en coureurs aan de slag te gaan op de pc. Er zijn op internet verschillende sites te vinden waar je deze mods kunt downloaden en de screenshots kunt bekijken.

Conclusie en beoordeling

None

rFactor is kortweg de game waar je naar op zoek bent als je realistisch online wilt racen op de pc tegen mensen over de hele wereld, alles is mogelijk en omdat de developers zelf alles opzettelijk erg makkelijk aanpasbaar hebben gehouden zijn de mogelijkheden zo goed als eindeloos. Het spel is een waardige opvolger van F1 Challenge en gaat in op de punten waar F1 Challenge te kort kwam, de grahpics zijn goed, het geluid is goed, de ondersteuning voor controllers is goed en de physics zijn eigenlijk geweldig. Natuurlijk zijn er ook wat minpuntjes, zo werkt RaceCast door de enorme complexiteit niet helemaal zoals bedoelt echter is dit alleen een hulpmiddel en geen essentieel onderdeel van het spel. Wat wel een echt minpunt is is het probleem dat er nog geen regen aanwezig is in het spel waardoor je dus uitsluitend in een zonnig of bewolkte omgeving kunt rijden en dat haalt toch de extra dimensie van simulatie wel een beetje weg. Maar om kort te zijn, rFactor is echt "The Future of Race Simulation". Ben je meer van de Arcade style dan kun je beter even doorkijken naar games als Need for Speed Carbon want dan zul je niet op de goede plek zijn bij rFactor.
8,3
Score
83
Score: 85
 • Pluspunten
 • Grote Community
 • Uitgebreide Online Features
 • Goede Graphics
 • All-Round spel
 • Minpunten
 • Nog)Geen Regen
 • RaceCast werkt nog steeds niet naar behoren
 • Geen officiele licenties

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • sick sick sick, siked!

 • Waarom zou het team niet uit één van zijn ideeën kiezen. hij is toch de man.

 • Okee ik hoop dat het gaat om een re-make van de eerste Metal Gear Solid! Dat zou echt vet zijn!

 • Als Zone of the Enders 3 PS3 only is koop ik een PS3! Nu maar hopen dat het ook op de Xbox 360 uitkomt want anders ben ik wel veel geld kwijt voor 1 game. :P

 • Zone of the Enders 3 GODVERDOEMME!!! IK WIL MEER!!!!! Ik hou da ier nimmer uit, ik speel nu al dagen ZOE2 opnieuw en opnieuw!!! Laat het aub ZOE3 zijn!!!

 • Typisch weer een japanner, niets zeggen…………. :-(  IEDERE developer heeft \"ìets\" in de planning ztaan ;-)

 • WOOOOOTT!!!!

 • Zone of the Enders 3 alsjeblieft.

  Laat MGS5 maar zitten. Is mooi geweest, verhaal is af.

 • @ LowlandWarrior

  Die al op de Gamecube uit is

 • pleur op met je zone of the enders, ik wil mgs5!!!

 • Alles van Kojima is goed :) Die man is de meester der games.

 • @ Koppa  Kojima is dan ook niet zomaar iedere developer, als Kojima met iets bezig is dan is dat wel degelijk nieuws.  ZoE3, nieuwe Metal Gear, wie weet een nieuwe Snatchers of hele nieuwe projecten, ik kijk er in ieder geval enorm naar uit.


 • ZOE3 PLEASE!!!!!!!!!!!!!!!!! anders wil ik een Metal Gear met dan met Big Boss (na snake eater en portable ops) WEL OP PS3 JA!!!!!!!!!!!!!! en natuurlijk ook op de X360 voor de liefhebbers.

 • ZoE 1 en 2 waren er goed en volgens mij wel populair hier, dus ik zou er van uitgaan dat het ZoE 3 wordt.

 • Mja, welke ontwikkelaar is nou niet met een project bezig :P dit zegt helemaal niks natuurlijk

 • MGS V & ZOE 3-exlusive voor de PS3 …jazekersz hoorrrr

  laat maar komen (Y) dikke HOT

 • Policenauts 2 please…:)

 • Policenauts 2 please…:)

 • Als Metal Gear Solid 5 komt… Wordt ik gek!

 • Niet zeiken, ik wil een nieuwe Metal Gear!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren