1. Wario Ware Inc.: Minigame Mania (GBA)

Wario Ware Inc.: Minigame Mania (GBA)

Een van de allereerste games die ik kocht was Wario Land II op de Gameboy. Samen met Super Mario Land en James Bond 007 speelde ik deze titels kapot op mijn gloednieuwe Gameboy Pocket. Vooral Wario zorgde voor veel speelplezier. Naast het feit dat je in die game het Game Over scherm niet tegen kwam, was het een zeer vermakelijke platform game. Tikkeltje gemakkelijk wellicht, maar dat mocht de pret niet drukken. Plannen om de originele Warioland in huis te halen werden vernietigd door de komst van de Zelda en Pokémon games. Ik verloor de gemene neef van Mario een tijd lang uit het oog. Ik kwam hem wel eens tegen in Marioparty of een andere Mario game, maar een spel met hem in de hoofdrol speelde ik niet meer. Het zou negen jaar duren voordat ik weer eens een Wario spel in mijn collectie mocht verwelkomen.

Dat nieuwe Wariospel heet Warioware Inc. Een spel waarvan ik niet had verwacht dat die ooit in mijn collectie terecht zou komen. Warioware vond ik namelijk “vreemd”. En dat voor een jongeman die door mensen in zijn directe omgeving wordt betiteld als raar vanwege zijn smaak qua videogames. Dat vreemde meende ik te bevestigen toen ik ooit de DS versie van Warioware in handen had. De spelletjes waren leuk, hilarisch in sommige gevallen en ik vermaakte me er wel mee, maar om een aankoop te rechtvaardigen? Ik vreesde een veel te korte levensduur en dat het spel binnen de kortste keren in mijn kastje der vergetelheid vast kwam te zitten. Maar nadat ik op de Gameplay 06 met Warioware Smooth Moves had gespeeld, besloot ik me maar eens te wagen aan zo’n game. Maar waar vind je in godsnaam het origineel?

Almachtig Universum

Kennelijk heeft het universum mijn gedachten gelezen, want nog geen paar dagen later kwam ik het origineel tegen voor de Gameboy Advance. Het universum beschikt dus over mysterieuze krachten om Warioware en René samen te brengen. Of dit voorval berust gewoon op puur toeval, dat kan natuurlijk ook. Maar om een lang verhaal kort te maken: Waarom ben ik er pas zo laat achter gekomen dat deze game geweldig is? Nou is geweldig een subjectief begrip: het voltooien van zogenaamde microgames binnen 5 seconden zullen anderen niet erg bevredigend vinden. Gelijk hebben ze, die anderen. Wat heb je nu aan spelletjes die maar 5 seconden duren? Wanneer ze verwerkt zijn in Warioware, dan heb je wat aan die games. Deze microgames zijn hilarisch, vaag, Japans, obscuur, retro, typisch Nintendo. Dat waren de eerste woorden die in me opkwamen tijdens het spelen van deze game. Ook de afkorting adhd hoorde daarbij, maar dat lijkt me logisch door de drukke stijl en vreemde geluiden die het spel produceert. Wat overigens nog terug zal komen in deze recensie.

Greedy basterd

Deze game heeft ook nog een verhaal. Wario verveelt zich een beetje en dankzij een programma op de tv komt hij op een nieuw en mogelijk winstgevend idee: hij gaat een gamebedrijf opstarten. Het wil niet vlotten eerst, dus schakelt hij de hulp in van zijn vrienden die ook allemaal leuke microgames voor jouw in petto hebben. De bedoeling is dus om niet alleen Wario zijn spelletjes te spelen, maar ook die van zijn maatjes. Deze vrienden hebben allemaal een categorie gekozen voor hun spelletjes: De games van Wario kunnen van alles zijn, Jimmy T. Laat je sportgames spelen, Mona houdt van weirde games, Dr. Crygor is meer van de realistische graphics en 9-Volt is weg van Nintendo klassiekers. Zo zijn er nog meer personages, maar dat is voor jouw om te ontdekken. Wanneer je een uitdaging start, krijg je een microgame voor de kiezen. Zonder enige uitleg moet je maar verzinnen wat de bedoeling is en je enige houvast is een werkwoord wat net voor de microgame er uit wordt gegooid. Avoid! Connect! Blast of! zijn daar enkele voorbeelden van. In het begin zal het onduidelijk overkomen en zul je wat fouten maken, maar na een uurtje heb je het allemaal wel door.

Bizar

Deze games hebben naast een thema, ook vreemde graphics en sounds. Laat dat nu de charme zijn van Warioware Inc. De graphics zijn soms te bizar voor woorden: van een oersimpele 8-bit katje dat we voor de regen moeten gaan beschermen gaan we zonder moeite over naar realistische graphics waarin we een hand een stel tegels moeten laten breken. Dat zijn misschien nog de minst bizarre voorbeelden: wat dacht je van microgames waarin je een vinger in je neus moet douwen, een snottebel moet opsnuiven, een hond een pootje moet geven of een stampende voet moet ontwijken? Vergezeld door hectische 5 seconden muziek maakt dit Warioware tot een prachtig geheel. Doe daar ook nog fragmenten bij van klassieke Nintendogames zoals Super Mario Bros. (plet de Goomba), Metroid (knal Motherbrain weg) of F-Zero (ontwijk andere racers) en je kunt niet meer stuk. Heb je het spel uitgespeeld? Dan krijg je nog extra highscore minigames en ga je maar records neerzetten bij de 200 microgames. Ja, Warioware is een game om van te genieten.

Te lang gewacht

Het is wel jammer dat ik Wario zo lang uit het oog ben verloren. Maar gelukkig maak ik die negen jaar goed door deze game. Iets zegt me dat ik deze game nog heel lang ga spelen. De game zelf mag dan druk en hectisch zijn, maar die combinatie van razendsnelle gameplay en obscure opdrachten weten mij te boeien. Niet alle spelletjes zijn briljant, maar een groot deel is leuk en goed uitgedacht. Natuurlijk is het geluid niet altijd even goed, maar het merendeel wel. Wat heb ik genoten van deze game en ik doe het nog steeds. Het behalen van een highscore op belachlijke snelheden is werkelijk bevredigend. Ik dank u, universum: voor het samen brengen van mij en Warioware inc.!

Conclusie en beoordeling

None

Warioware Inc. is een prettig gestoorde game die door het vreemde en korte karakter heerlijk wegspeelt. Wario als op geldbeluste spelontwikkelaar is werkelijk grappig. Hij zorgt samen met zijn vrienden ervoor dat jij je nooit zal gaan vervelen met dit spel. De aparte microgames zijn echt leuk en velen zijn netjes uitgewerkt. Dit is een aanradertje, vooral voor Nintendo liefhebbers: nostalgie is aanwezig wanneer je fragmenten uit oude Nintendo klassiekers mag spelen. Warioware, ergens kunstzinnig en maf tegelijk, een ideale combinatie.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Vreemde doch vermakelijke graphics
 • Razendsnelle gameplay
 • Microgames
 • Nintendo Klassiekers
 • Geweldige sound
 • Hoge replaywaarde
 • Minpunten
 • In het begin enigszins verwarrend

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • 100% Hot!

 • FPS = kut op PSP !

 • psp sucks !

 • Not!

 • Niet zo negatief dames… HOT!

 • I ga ook wel voor een HOT, optimisme he

 • Ok er komt niet zo veel soeps voor psp maar dit is toch wel een titel waarvoor je hem weer ff afstoft. HOT

  @ jaapie nergens verstand van behalve van fanboys ;) en het is geen fps

 • zoals de laatste deel een not denk ik

 • Hot  @jaapie:

  \"Resistance Retribution is een THIRD person shooter voor de PlayStation Portable en speelt zicht af tussen Resistance: Fall of Man en Resistance 2. \"

 • Hot.

 • goed spel

  maar een verkeerd platform voor dit

 • ik heb op not gestemd omdat ik de setting niet tof vind… space/toekomst gedoe geef mij maar fantasy ;)

 • misschien een reden om mijn psp weer eens te gebruiken…

 • Hot

 • het lijkt megoede game maar horor is niets voor mij……………..daarom vind ik hem een beetje not (dus not).

 • Hot, die PSP kan wel wat goeie titels gebruiken.

 • HOT:D

 • Hot, die PSP kan wel wat goeie titels gebruiken.  De PSP  ON: Hot


 • Ziet er goed uit. Hot.

 • Ben nog steeds niet overtuigd deze genre op een handheld.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren