1. Shark Tale (Xbox)

Shark Tale (Xbox)

Shark Tale

‘Het is zaterdagavond, je bent in een gámeshop, een ander spel halen is zinloos, dit is Shark Tale de game!!!!” Zo moet ik ongetwijfeld gedacht hebben toen ik Shark Tale voor een budgetprijsje in huis haalde. Ik weet toch uit ervaring dat filmgames bagger zijn? Ik weet toch: hoe leuker de film hoe slechter de game? En al helemaal als hij voor een tientje te krijgen is! Waar waren mijn hersencellen?

De game van Shark Tale vertelt hetzelfde verhaal als de film: de arme vis Oscar wil “iemand worden” en naar de top van het rif gaan, waar de happy few wonen. Dat zal als walviswasser bij de plaatselijke wasserette nog wel eventjes duren. Daarom probeert hij wat andere dingetjes. Zo nu en dan zijn er ook een paar haaien die achter hem aanzitten. Op zo’n moment begin jij aan de game: je ziet een vis die achterna wordt gezeten door een grotere vis, en die grotere vis mag jij ontwijken.

Dat kan heel leuk zijn, uit de tanden blijven van zo’n grote haai. Maar dat is het niet, he-le-maal niet. Het ontwijken is namelijk zo bedroevend uitgewerkt dat ik me bij het allereerste stukje van het allereerste level nog eens afvroeg waarom ik deze filmgame ook al weer in huis heb gehaald. Het ontwijken gaat namelijk als volgt: tijdens de achtervolging komt er geregeld een pijl in beeld, als je de analoge pook in die richting duwt, zwem jij daar heen. En de haai, die bijt de andere kant op, vandaar dat die pijl in beeld kwam. Dit is saai, eentonig, nep en stom. Het belooft al wat voor de rest van de game. Want toen ik de controller in de handen van het 5-jarige neefje van mijn fictieve vriend Sjon duwde, bleek hij het ook goed te beheersen en leek zich kostelijk te amuseren. Maar ik kan me nou niet voorstellen dat een game van een film die door jong en oud bekeken wordt, een doelgroep heeft bestaande uit kleuters en peuters.

Maar godzijdank hoefde ik niet het hele spel aan haaien te ontsnappen, dat bleek slechts onderdeel van de adventure te zijn. Dat adventure bestaande uit 6 onderdelen: dance, stealth, story, evade, fight en race. En toen werd het eigenlijk al duidelijk: Shark Tale is een stereotiepe filmgame waarin 6 minigames op je afgevuurd worden die dan in verbinding met elkaar staan door middel van een paar tussenfilmpjes. Dat behoort echter niet tot de waarheid. De plaats van mijn bovengenoemde statement in de waarheid is namelijk al toegewezen aan het feit dat er lang niet altijd een tussenfilmpje in zit maar dat de minigames gewoon op je afgevuurd worden. Ergo, je staat gewoon dom minigames te spelen. Dat is toch op zijn minst slecht te noemen.

Het tweede onderdeel waar ik mee te maken kreeg was de story: hier moet je verschillende opdrachten uitvoeren in de stad waarin je leeft. Zoeken naar parels of het opruimen van graffiti bijvoorbeeld. Dat kan heel leuk zijn, maar je voelt ‘m al aankomen: dat is het niet. Dit geheel is namelijk saai, en je doet het allemaal in 2D! Dat kan echt niet meer hoor! Het enige wat je namelijk doet is anemonen en sidderalen ontwijken, geld verzamelen en de opdracht uitvoeren die je gekregen hebt. Het is saai, en de besturing gaat lang niet denderend, het zwemmen gaat in principe OK, maar het doen van speciale moves lukt té vaak niet of vereist een knoppencombinatie die té moeilijk is. Dit spel stevent af op een dikke onvoldoende.

Nu is het geschikte moment voor een positieve noot. En zo dachten de makers van dit spel ook. Als derde mag je namelijk aan de slag met de dancemodus. Het principe van het dansen is gewoon een balk waarin een letter naar een cirkel toeschuift. Als de letter in de cirkel is. druk je de corresponderende knop in en zo druk je op het ritme van de muziek op de knoppen. Dat kennen we al en is in tig games eerder gedaan maar werkt prima. Maar waarom dit onderdeel het leukste van dit spel is, komt omdat de muziek die je erbij hoort, van hoog niveau is. Je hoort bestaande nummers van onder andere Christina Aguillera en MC Hammer, ook zijn er door andere (on)bekende muzikanten liederen ingezongen die eigenlijk best goed klinken. We hebben pluspunt mensen!

Helaas, om de pret te drukken komen we als vierde bij het stealth-onderdeel. Die, sammenvattend, achterlijk te noemen is. Het principe is dat je in dezelfde 2D omgevingen als in de story rondsluipt maar dat je deze keer niet gezien mag worden. Als iemand jou kant op dreigt te kijken, moet je zorgen dat je voorbij een voorwerp zwemt dat oplicht. Als je dan op de A-knop drukt (of het kruisje, voor PS2 bezitters) verberg je jezelf achter dat voorwerp. Zoals genoemd is het heel vervelend, saai en sluipen in 2D kán gewoon niet. Dus ook dit onderdeel is weer beneden alle peil.

Na het sluipen komt het vechten. En dat is net als het evaden: stom, maar ietsje anders. Je ziet weer de vis die je bestuurt maar deze keer dien je een grotere vis enkele blauwe ogen de bezorgen. Dit is weer een geval van met de juiste timing de juiste knop indrukken, wat echt ontzettend makkelijk is. De levels heb je letterlijk in 30 seconden doorlopen. Ik moet wel even zeggen dat deze levels net als evade redelijk 3D zijn en dat de omgevingen er best leuk uitzien. Maar omdat het zo saai en makkelijk is, ontstijgt ook dit onderdeel de middelmaat niet. Het neefje van Sjon leek het echter wel leuk te vinden.

Wat men in deze game had kunnen verwerken, en wat wél cool zou zijn, was een mogelijkheid om bijvoorbeeld winkels binnen te gaan en je vis van een pooier outfit te voorzien. Dan had ik een lowrider willen kopen en vanuit die wagen clownvisjes gaan playen. Top o’the town in no time was het dan geweest! In plaats daarvan mogen de mensen die deze game gekocht hebben gaan racen in vage, piramidevormige “onderwatertaxi’s”. Het is vaag en raar. Maar de omgevingen zijn hier 3D en zien er ook hier leuk uit. En de gameplay, die gaat best aardig! Je bestuurt je taxi en dan kan je sneller dan je tegenstanders gaan door in golfstromen terecht te komen en parels te pakken. Met die parels, verdien je een extra turbo om harder te gaan als er geen golfstroom in de buurt is. En dat gaat best aardig! Ik vind dit onderdeel een van de leukste in dit spel en dat behoedt deze game voor een cijfer onder de 4.

Omdat het overgrote deel van

deze minigames zo saai is, heb ik een theorie waarom de makers dit gedaan hebben: het team van Activision dat deze game toegewezen heeft gekregen, flanst op een maandagmiddag tussen het donuts eten en patiencen door even snel 6 minigames in elkaar. Men had geen zin had om een goed product te maken, de minigames waren te klein om los te verkopen en een animatiefilm was geen animatiefilm als er geen slechte game van gemaakt werd. Daarom besloot men maar deze minigames een sharktalesausje te geven en de minigames op een disc te doen. De grote heren bij Activision waren op hun beurt te druk bezig met pauze houden dan dat ze de game even gingen keuren op kwaliteit. Ze brachten de game op de markt voor een budgetprijs omdat een game met een licentie toch wel verkoopt. En dat blijkt nog zo te zijn ook.

Conclusie en beoordeling

None

Koop als je 5jarige neefje jarig is deze game. Het is een goedkoop product en alleen kleuters lijken lol met dit hoopje pixels te beleven. De rest zal de zes minigames waarvan 66% kwalitatief onder de maat is, niet accepteren. Met twee leuke spelletjes en een goede soundtrack kom je er niet. Dat blijkt hier opnieuw.
4
Score
40
Score: 40
 • Pluspunten
 • Dancemode is leuk
 • Racemode ook
 • In de 3D minigames leuke omgevingen
 • Goede soundtrack
 • Minpunten
 • Evade is saai
 • Fight is saaier
 • Stealth is saaist
 • Adventure ook
 • D level kan écht niet meer
 • Verhaal komt slecht naar voren
 • Heel onaf

Dit artikel delen

Over de auteur

Payaso uhhhhhhhmmmmmm....... XboX 360 anyone?

Reacties

 • Lijkt me best vet. Multiplayer vond ik er ook verrassend leuk uitzien. Echt zo'n game waarvan ik echt eerst de demo moet spelen.

 • Standaard hot

 • Wat reuk ik nou \"\"\"\"\"AAAAAAHHHH BRAND HOT HOT HOT

 • Weet niet hoor wat ze hiermee gaan aanvangen, Bionic commando rearmed was wel erg tof en lekker uitdagend ook.

 • Dit spel wordt volgens mij echt superwreed! :D

 • Wordt vet!

  Gief! :P

 • Hebbe, hebbe, hebbe :)

 • bionic commando dat is toch geen naam voor een spel vind ik

 • Kleine hot!

 • HOT

 • Hot

 • Misschien, preview die ik las was redelijk! Ik heb Rearmed van de PSS, die is wel kicke opzich. Ik geef het een kans!

 • ik vraag me toch af he waarop die soortgelijke games op gebasseerd worden, ghostbusters… maffia… had toch meer spiderman en prototype daar verwacht:P  Ontopic: twijfel nog een beetje maar als het netjes uitgewerkt word word het denk ik een topper heb ook altijd veel plezier in spiderman

 • heb nu nog not gezegt maar wie weet word dat nog een hot :P

 • beetje hot

 • not zekker!!

 • not zekker!!

 • Net hot.

 • not

 • Ik vind de naam een beetje smakeloos voor de rest lijkt het me een krappe hot.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren