1. Resident Evil 4 (NGC)

Resident Evil 4 (NGC)

Ik loop wat rond in een donker bos. In de verte is een dorpje met allemaal boeren, die hun dagelijks werk doen. Mijn ogen vallen op een verschrikkelijk beeld. Ik zie een agent die me heeft afgezet. Gespietst en op de brandstapel gezet. De boeren zien me en vallen me aan met hun gereedschap. Snel naar het dichtstbijzijnde huis, deur blokkeren en naar boven gaan. Ik hoor iemand naar boven komen. En dan komt er opeens een gestoorde vent met een kettingzaag die mijn hoofd in één keer erafzaagt. Welkom in de wereld van Resident Evil 4.

Resident Evil 4 speelt zich zes jaar af na het T-virus incident in Racoon City. Jij speelt als Leon Kennedy, een bekende voor diegene die Resident Evil 2 hebben gespeeld. Leon krijgt de taak om Ashley, de dochter van de president te redden van een groep terroristen, die zich hebben verscholen in Spanje. Naarmate Leon steeds vaker word geconfronteerd met de mensen die daar wonen, denkt hij dat er iets aan de hand is. Wat hij nog niet weet is dat er een veel groter gevaar is. Een groep priesters genaamd de Los Illuminados onder leiding van Lord Saddler wil de wereld veroveren, doormiddel van een soort parasiet genaamd Las Plagas, waardoor mensen veranderen in wezens. Leon moet Ashley zien te vinden en de Los Illuminados tegenhouden voordat ze de wereld veroveren.

Resident Evil 4 is een compleet ander spel, van wat je gewend bent van Resident Evil. Ten eerste is de spelopzet veranderd. Het vinden van sleutels en puzzels oplossen, is wat naar de achterkant verschoven en is verplaatst voor meer en betere actie. Ook de camera is veranderd. Je kijkt nu mee over de schouder van Leon. Hiermee krijg je een beter zicht om te schieten, en het is overzichtelijker in plaats van de camera uit vorige delen, die om de tijd veranderde van plek. Resident Evil 4 kent ook een soort van RPG toevoeging, namelijk het upgraden van je wapens. Je kunt je wapens upgraden bij een reiziger die je onderweg vaak zult tegen komen en waarbij je nieuwe items en wapens kunt kopen en verkopen, of je wapens upgraden op het gebied van vuurkracht, laadtijd en hoeveelheid. Ook de wapens zijn erg divers. Zo heb je de keuze uit: pistolen, shotguns, sluipschuttergeweren en zelfs een heuze rocket launcher. Wat ook een leuke toevoeging is, zijn de quick events. Hierbij moet je een bepaalde knoppencombinatie indrukken, om bijvoorbeeld een rotsblok te ontwijken of vijandeljke aanvallen. Deze events komen ook in de vele cut-scenes voor, dus je moet altijd paraat staan, want voordat je het weet ben je dood. Dit is een leuke toevoeging, want daardoor worden de cut-scenes ook niet saai. Maar je zult ook nog steeds herbs gebruiken waarmee je je gezondheid op peil kunt houden en het vinden van puzzelstukken. En je schrikt je natuurlijk soms ook nog steeds de pletter.

Resident Evil 4 kent ook een nieuw soort vijanden. Dit zijn niet meer je typische trage zombies. Deze vijanden kunnen met elkaar communiceren, rennen en zijn veel sterker dan alle andere vijanden in de voorgaande delen. Ze vallen vaak in grote groepen aan, ze proberen je te omsingelen en de vijanden zijn ook slim genoeg om met wapens om te gaan. De vijanden lijken ook niet meer op elkaar. Ze passen volledig bij het gebied. Zo zul je tegen boeren vechten op het platteland, een paar priesters terug naar het hiernamaals schieten in een kasteel en wat mijnwerkers de koppen erafschieten. Eigenlijk elke vijand draagt ook een parasiet bij zich. Als deze parasiet volledig is gegroeid, kan hij jouw lichaam overnemen. Zo zul je vaak als je een hoofd eraf schiet, een parasiet verschijnen. Deze parasieten zijn erg gevaarlijk en sommige vinden je hoofd erg lekker. Je hebt ook vijanden die je maar een paar keer tegen zult komen. Zo kom je een gast met een kettingzaag tegen, een soort grote wachter met net zulke klauwen als Wolverine en krijg je te maken met een soldaat die een enorm machinegeweer met zich meedraagt. Een grote variateit aan vijanden. Maar hoe zit het met de eindbazen?

De eindbazen in Resident Evil 4 zijn waarschijnlijk één van de beste eindbazen ooit in elk spel. Ik verklap ze niet allemaal, maar kan je alvast wel over twee eindbazen hebben. Zo zul je in een bootje op een luguber meer rondvaren, waar een gigantisch zeemonster opduikt. Je zult ook tegen een soort trol vechten. Deze trol kan zo in een Lord of The Rings film zitten, want hij lijkt bijna exact op zulk soort trollen. Deze eindbazen hebben in feite veel sterkere parasieten in hun lichaam. In de meeste eindbaas gevechten zul je de eindbazen met name in de parasietvorm zien, in plaats van hun normale vorm. Vaak is het ook de bedoeling om de parasiet te doden. Een voorbeeld is tegen de trol. Als je genoeg op hem schiet, komt er een parasiet uit zijn rug. Nu is het de bedoeling dat jij op zijn rug klimt en met je mes de parasiet dood. Klinkt misschien makkelijk, maar zo makkelijk zijn de eindbaas gevechten niet. Je zult verscheidende keren dood gaan en pas na lang gespeeld te hebben zul je eindelijk de eindbaas de fatale slag toedienen.

Grafisch is Resident Evil 4 één van de mooiste games die je terug zult vinden op de vorige consoles en tot op heden de mooiste Gamecube game. Alles ziet er gewoon goed uit. Van de omgevingen tot de personages zelf. De game ziet er ook mooier uit, doordat je ook vaker buiten komt. In de voorgaande delen zat je vaak binnen in een verlaten landhuis. Maar nu zul je vaker buiten vechten. De mooiste momenten zijn toch wel als het donker is en je ziet in de verte al een groep vijanden met fakkels naar je toe rennen. Je wilt niet vluchten, maar je wilt kijken naar dat prachtige beeld. Met het geluid is overigens ook niks mis mee. De wapens klinken goed, met name als je even gaat herladen klinkt dat tof als je een shotgun even hoort klikken en dan weer wat hoofden van lichamen eraf schiet. De voice-acting is ook van een hoge kwaliteit. Hier is goed over nagedacht, wat je in andere games soms niet ziet. De muziek is ook erg goed. Als je éénmaal met een vijand wordt geconfronteerd, word de muziek ook steeds zenuwslopender. Je weet nooit wat er zal gebeuren, maar als je de muziek hoort, weet je dat er iets gaat gebeuren, maar wat het is? dat weet je dan weer niet.

Resident Evil 4 is ook een game met zo af en toe een paar schrikmomenten. Het zijn vaak onverwachte momenten. Een voorbeeld is als je wat rondloopt en opeens een vijand in brand uit een kast komt en je vastgrijpt. Maar de vijand heeft vaak jou niet als doelwit gekozen. Als Ashley éénmaal bij je is aangesloten, gaan vijanden vaker haar aanvallen of ze nemen haar mee. Als Ashley éénmaal dood is of is meegenomen, heb je verloren. Dus je moet altijd op Ashley letten, ook al word ze een paar keer ontvoerd in de game wat niet jouw schuld is. Met Ashley zul je maar één keer in de hele game spelen. Nu verandert de spelopzet volledig, omdat Ashley niet met wapens kan omgaan. Nu heeft de game meer weg van bijvoorbeeld een survival horror game, waarin het de bedoeling is om zo weinig mogelijk met de vijand in contact te komen.

Ik ben eigenlijk de hele recensie positief geweest over dit spel. Is ook logisch, want Resident Evil 4 is toch wel één van de betere games die ik ooit heb gespeeld. Maar een game is nooit perfect en dat geld ook voor Resident Evil 4. De game is toch wel vrij lineair. Je hebt altijd een vaste route en zo af en toe krijg je wel een keer een splitsing, maar dan heb je alleen maar wat munitie te vinden of wat goudstukken wat je weer kunt gebruiken bij de eerdergenoemde handelaar. Maar dat is geen reden om de game niet meer te spelen. Als je de game éénmaal hebt uitgespeeld, waarbij je de eerste keer iets van tien uur over doet, kun je nog altijd de game opnieuw spelen, maar dan met alle wapens en upgrades die je daarvoor al had gekocht. Je kunt nu dan ook met Ada Wong spelen, maar nu is het de bedoeling dat je bepaalde items terugvindt. Je kunt ook nog Mercenarie mode spelen. Hierbij is het de bedoeling om een aantal vijanden te verslaan in een bepaalde tijd. Genoeg te doen dus, voordat je weer op pad kunt gaan om een nieuwe en sterkere vijand tegen te houden.

Conclusie en beoordeling

None

Eigenlijk kan ik maar één ding zeggen over dit spel: Dit moet je gewoon gespeeld hebben. Resident Evil 4 behoort tot één van de beste games die ik heb gespeeld sinds jaren. Speel het en geniet van de actie die je voorgeschoteld krijgt.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Grafisch verbluffend
 • De actie
 • De sfeer
 • Minpunten
 • Opzet is vrij lineair

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Sicko's. Sorry hoor maar hier heb ik 0 respect voor :P

 • How low can you go

 • als er iemand nog echte nerds wilt, ier zijn er nog he !

 • This is insane! :S

 • Damn, dit gaat echt te ver!

 • Dan ben je echt niet goed in je hoofd, sorry :P

 • Halo is ultra gangsterlijk en alles, maar het is echt niks voor een bruiloft!

 • Herriner het me nog als de dag van gisteren dat het 18 januari was, en dan is het nu al 1 april.

  De tijd gaat snel zeg, zal wel oud worden ofzo :)  O, is het echt (stilte) WAAAAAAAAAT!!!!!

  Is dit nou romantisch?!?!?!

  Als hun relatie nu maar niet breekt omdat hun Halo DVD kapot is.
 • Leuk voor ze. Als hun zo willen trouwen moeten hun toch weten? Waar hebben jullie nou last van.

 • haha, de echte die-hards.

 • Microsoft is er bij mee dat is een ding dat zkr is

 • Mijn bruiloft zal een My Horse & Me 2-thema hebben.

 • Is een keer wat anders. Zou het zelf nooit doen, maar ach. Toch leuk.

 • Wel een beetje een kleine MasterChief, no?  Wel ontzettend gaaf om met de Halo-theme binnen te komen! Is weer eens wat anders dan dat eeuwige \"Daar komt de bruid\"…

 • Haha enigszins gedurfd, maar kan er wel inkomen. Het zijn tenslotte Amerikanen he XD

 • Vaag…

 • ach ja sommige mensen…

 • right…….

 • Haha waar het spelen van een video game wel nog toe kan lijden.

 • Mooi brokje vrouw xD

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren