1. Harvest Moon: A Wonderful Life (NGC)

Harvest Moon: A Wonderful Life (NGC)

Wat de boer niet kent, vreet hij niet. Die zin is van toepassing op mijn persoon. Ik ben bepaald geen fijnproever en een vreemd uitziend gerecht sla ik maar al te graag over. Weg met die troep, is er geen boerenkool met worst? (Hoezo stereotype) Maar ook qua games ben ik een aparte. De een is fan van strategie games en probeert mij een van de vele titels te laten spelen en na ongeveer 2 minuten en 43 seconden verlies ik mijn aandacht. Ik vind het geheel maar niks. Het duurt misschien wat langer met racegame, maar mijn aandacht zal het niet lang weten vast te houden. Maar die game waar je het nu over moet hebben, Harvest Moon, wat vind je daar van? Om eerlijk te zijn, ik vind het maar een raar spelletje.

Een achterhoeker die een boerderij sim een raar spelletje vindt? Is dat niet wat tegenstrijdig? Als je er over nadenkt wel, maar ik zeg niet dat het spel slecht is. Het is alleen... raar. Elke dag vroeg opstaan, de dieren verzorgen, mijn gewassen water geven, mijn producten verkopen en praten met de dorpsbewoners. Deze opsomming is wellicht wat kort door de bocht, maar dat is in het kort wel het doel van het spel. Een mooi bestaan opbouwen in het vriendelijke don’t forget me valley. Dat is het? Ja, dit is Harvest Moon. En weten jullie wat? Het bevalt me enorm. Geen stres, geen vijanden. Gewoon de buitenlucht en je boerderij.

Indelen

Je eerste jaar op de virtuele boerderij zal lastig zijn. Aan de dieren zal het niet liggen, één koe vraagt in het begin je aandacht. Deze koe, die ik Bertha noem, vind het fijn om geknuffeld te worden. Dit heeft twee effecten: teneerste zal Bertha mij accepteren, maar op den duur zal de melk die ik uit haar pers ook van betere kwaliteit zijn. Elke dag knuffel en borstel ik Bertha dan ook. Zij vindt het fijn en in ruil voor mijn goede behandeling produceert ze ook goede melk. Tijdens mijn eerste jaar heb ik ook geleerd welke groentes het beste groeien in welk seizoen. De vriendelijke boerin Vesta gaf haar advies en ik ben haar daar ook dankbaar voor. Dag in, dag uit geef ik mijn groeibriljantjes dan ook twee keer wat water: wanneer de grond te droog word, kunnen mijn groentes dood gaan. Deze werkzaamheden nemen een groot deel van de ochtend in. Elke middag begeef ik me naar het dorp om wat te praten met de bewoners daar en ga ik wat vissen of helpen met een archeologische expeditie. Wanneer de middag bijna voorbij is besteed ik wederom aandacht aan mijn dieren en gewassen. Later op de avond breng ik nog een bezoek aan de plaatselijke bar om een paar drankjes achter over te slaan. En om elf uur kruip ik mijn bedje in. Zo ziet mijn dag eruit.

Verslavend

Het verhaal hierboven klink niet als een game vol f-u-n. Het klinkt als werken, hard werken en dat wil je juist vermijden als gamer. Het zal velen ook een doorn in het oog zijn dat de graphics behoorlijk simpel zijn, sommigen onder ons zullen de game ook lelijk noemen. Dat is eigenlijk ook terecht. Breek me trouwens de bek niet open over de muzikale prestaties, want die zijn te zwak. Op je boerderij staat een platenspeler waar je het fantastische aantal van twee melodietjes kan draaien. Bij andere games had ik dit gegeven terug laten komen in een lager cijfer. Maar bij deze game heb ik dat totaal niet. Het elke dag volgen van procedures die je zelf hebt vastgesteld is bevredigend te noemen. Waar ik bij een normale actiegame enorm kan kicken op een magistrale speciale aanval of een dikke explosie, juich ik nu omdat ik eindelijk mijn groenten kan oogsten. Dat hele gevoel wat je krijgt van het verzorgen van je dieren, het laten groeien en oogsten van je groenten om daarmee ook nog winst te maken, doet je het middelmatige grafische en muzikale aspect van Harvest Moon vergeten. Daarnaast is het behoorlijk verslavend: je wilt gewoon dat je op een dag je zelf verbouwde groenten kunt gaan oogsten. Als een game zoiets kan laten vergeten, dan moet het wel van goede huize komen.

Oppervlakkig

Maar net zoals in het echt is een boer ook op zaak naar liefde. En laat er nu drie beschikbare bruiden aanwezig zijn in forget me not valley. Nu moet je daar geen “doe mij die maar” zaken bij voorstellen, maar moet je die meiden veel cadeautjes geven. Wil je weten wat de drie meiden van je denken, moet je in hun dagboek kijken. Het aantal hartjes zal aangeven hoe leuk ze je vinden. Zijn er op een gegeven moment vier hartjes bereikt, kun je het meisje vragen om met je te trouwen. Een beetje oppervlakkig allemaal en het dating systeem van Simgirl en Ganguru girl klinken dan een stuk leuker. Maar ach wat zeur ik? Het boeren bestaan geeft me genoeg. Inmiddels zijn we een paar jaar verder en blijkt die easy prooi van een vrouw een leuk meiske te zijn. Onze zoon is een leuke jongen en moet zelf weten wat voor een werk hij later wil doen. Nu, na al die jaren ben ik het leven als boer niet zat. Ik strooi wat zaadjes, geef ze genoeg water en later oogst ik ze met plezier. Er zijn inmiddels veel dieren aanwezig en ze vinden me allemaal een toffe peer omdat ik ze genoeg aandacht geef. Fok de normale actievolle game, ga lekker Harvest Moon spelen. It’s a wonderfull life indeed.

Conclusie en beoordeling

Lekker weg van de stres en actie, dat is Harvest Moon. In het begin lijkt het spel wat middelmatig, slecht zelfs door de simpele graphics en gebrek aan geluid, maar zodra je structuur aanbrengt in je dagelijkse werkzaamheden wordt het spel alsmaar beter. De geneugten die het spel je biedt op het gebied van dieren en het oogsten van je gewassen is geweldig op een vreemde wijze. Ook vriendschappen sluiten met de bewoners van de vallei brengen leuke extra’s mee. En heb je even geen zin in het agrarische leven, ga je maar vissen ofzo. Harvest Moon is geen topspel, maar wel verschrikkelijk leuk en verslavend.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Dieren verzorgen, gewassen kweken, geld verdienen. Allemaal leuk.
 • Gezin stichten en je zoon opvoeden
 • Drie bruiden betekent verschillende eindes en lange speelduur
 • Zelf je tijd indelen
 • Minpunten
 • Graphics en sounds vallen tegen
 • Neemt heel veel vrije tijd in

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ik ga voor Sadist..

 • Ik ook.  Trouwens: stemmen werkt niet echt. Als ik een naam aanklik, herlaad de pagina en staan alle namen in een andere volgorde.

 • @ pesfan  fixed. ;)

 • Next

 • Vind Lizard J veruit de beste van deze 5.

 • Yeuy, thanks voor de nominatie. May the best man win.  Ik heb het dus over Lizard J.

 • Ik ga dit keer voor 7threst, vond het wel moeilijk ze zijn allemaal erg goed.

 • Vind die van Sadist het beste :)

 • Sadist!

 • @ Sadist

  Heel sportief!

  En ik ben het er mee eens! Nogmaals mooi recensie, Lizard J! Lekkere recensie!

 • Sadist of Lizard J…

 • Yay nominatie! My vote goes to 7threst :)

 • Mijn stem gaat naar 7threst omdat hij een onbekend game over het algemeen gekozen heeft. Meesten hebben de bekendere games gekozen.

 • My Ass Schreef de best Reactie want, hij is er opgelucht van.

 • Lizard J got my vote

 • East sideeee

 • Bij memebers staat dat Wessel de beste recensie van de maand december 2008 heeft. Dat vond ik raar.

  In ieder geval weer veel goede recensies vorige maand.

 • Moeilijk… heel moeilijk. Sorry jongens, ik ga toch voor Lizard J

 • What zijn ze allemaal weer bizar goed.. Moeilijk, moeilijk, moeilijk!!  Uuuuh ik ga toch maar voor: 7threst..

 • 7threst krijgt mijn stem, hij weet me altijd weer te boeien met zijn recensies over onbekende games, maar weet ze altijd in mijn opzicht boeiend te maken :-)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren