1. Age of Empires: The Age of Kings (NDS)

Age of Empires: The Age of Kings (NDS)

Vroeger hebben vele krijgsheren en krijgsvrouwen deze wereldbol bewandeld, elk had zijn typische karakter en strategische aanval - en verdedigingstaktieken en behaalde daardoor historische overwinningen. Mensen zoals Jeanne d'Arc, Richard Leeuwenhart en Genghis Kahn zijn dankzij deze overwinningen de geschiedenis ingegaan als helden, maar ook verschillende civilisaties zijn de geschiedenis ingegaan, denk maar eens aan de Britten, Fransen, Mongoliërs, enzovoorts. Ben jij iemand die koste wat het kost die ervaringen ook eens wil beleven, dan is deze game iets voor jou. Sidder, beef en begeef je in de verschillende oorlogen van vroeger, in Age of Empires: The Age of Kings!

De game begint met een korte maar krachtige opening, die vooral de aandacht weet te trekken door het deuntje dat zich afspeelt tijdens het opstarten van mijn DS. Ik had al een mening over de game, omdat ik de PS2 - versie van de game heb gehad, ik had dus mijn nodig eisen al gesteld. Met goede moed raakte ik dan ook de eerste modus die ik zag aan in het hoofdmenu, namelijk de Single player. Nadat ik dit aangetikt had met mijn stylus, kreeg ik de keuze, uit twee verschillende modi, deze waren Campaign en Empire Map. Campaign geeft je de kans om te strijden als één van de grote krijgsheren of krijgsvrouwen die vroeger deze aardbodem bewandeld hebben. Ik begon dan ook met veel enthousiasme aan het levensverhaal van één van die personen, bijvoorbeeld Saladin of Genghis Khan. Al is het aangeraden om met het levensverhaal van Jeanne d'Arc te beginnen als je een beginnend gamer bent, omdat dat een tutorial level is. Eenmaal begonnen aan een levensverhaal, word ik al op een onverwachte manier verrast, de game wordt turn - based bestuurd! Het touchscreen wordt daarbij optimaal gebruikt, de besturing verloopt vloeiend en het gaat alleen wat traag als je met de stylus over het scherm wil scrollen. Ook grafisch is de game in de juiste stijl ingericht en weet de epische sfeer van de originele game te behouden, maar het belangrijkste is natuurlijk de gameplay. Die is hetzelfde gebleven en draait natuurlijk om het uitvoeren van doelen die je worden opgedragen, die je natuurlijk moet voltooien om verder te komen in de game. Je kan naast die doelen ook bonusdoelen uitvoeren, als je die weet te voltooien krijg je beloningen die je wel eens goed zou kunnen gebruiken. Het leuke aan die krijgsheren en krijgsvrouwen is het feit dat ze over speciale krachten beschikken, die kunnen en zullen je manschappen vaak op een positieve manier beïnvloeden, bijvoorbeeld hun aanvalskracht (ATK) die geboost wordt. Natuurlijk verschillen die krachten van persoon tot persoon en moet je ze op de juiste manier weten te gebruiken.

Het gevechtssysteem dat gebruikt wordt in deze game, is gebaseerd op het recht van de sterkste, als de ATK hoger is dan de verdediging (DEF) en ATK van de tegenstander, dan is de overwinning een feit. Al moet je in deze game ook rekening houden met effecten, een bepaald soort grond kan bijvoorbeeld de vaardigheden van een krijger drastisch doen veranderen. Ook het soort krijger speelt een grote rol, krijgers te paard zijn zeer zwak tegen krijgers met een lans of speer, daarom dalen hun vaardigheden ook. Daarom is het dus wijs als je ervoor zorgt dat je de juiste tactiek gebruikt tijdens de historische veldslagen. Al kan je het in het begin zeker rustig aan doen. De reden doorvaar is gewoon het feit dat in het begin je vijand niets tot weinig onderneemt om te voorkomen dat je uitbreidt en een eventuele aanval van jou te voorkomen. Dat is vooral het geval in de modus Empire Map. In deze modus krijg je de kans om zelf een veldslag op te stellen tussen verschillende civilisaties, ook de grond waarop het zich afspeelt kan je instellen. Hier draait het natuurlijk om het zo snel mogelijk opbouwen van je stad en zorgen dat je zo snel als je kan de grondstoffen in de omgeving inpalmt. Ik ging meestal direct de mijnen en akkers veroveren, zodat mijn stad op economisch gebied zeker kon blijven bestaan. Ook in deze game speelt dus geld een grote rol en voedsel natuurlijk ook. Ik heb ooit de cruciale fout gemaakt mijn geld te snel uit te geven en wist toen bij een vijandige aanval weinig uit te richten omdat ik het geld niet had om mezelf te verweren, tactisch te werk gaan is dus de boodschap. De vijand is op het gebied van aanvallen zeker voorzien van een redelijke AI. Ze vallen meestal in groep aan en weten je op die manier soms te overrompelen. Al is het jammer dat het er soms wat rommelig uitziet als een hoop krijgers je scherm vullen, ik had daardoor namelijk soms moeite om bepaalde manschappen terug te vinden.

Ik kom nu even terug op het aspect van de gevechten, die eigenlijk op een originele manier is uitgewerkt. Als je eenmaal het gevecht aangaat met je vijand verschijnt er op het bovenste scherm van je DS een venstertje met 2 grote troepen krijgers. Deze vensters zijn trouwens ook voorzien van een grote levensbalk, zodat je zeker goed weet in welke staat van gezondheid je manschappen verkeren. Het gevecht zelf wordt in een mini - filmpje getoond en je ziet de 2 troepen op elkaar inhakken of slaan. Vaak moet je meerdere malen met een vijand vechten om ze daadwerkelijk te kunnen verslaan, je vijanden en natuurlijk jij zelf hebben de kans om een gevecht te overleven en daarna eventueel te vluchten. Echter is er wel 1 klein minpuntje aan die gevechten, als een krijger sterft krijg je altijd dezelfde doodskreet te horen, er zit nooit eens wat variatie in en dat is wel jammer. Om ervoor te zorgen dat je die doodskreten niet te vaak moet horen, moet je ervoor gewoon proberen om zo snel mogelijk naar een andere tijd te evolueren. Hierdoor veranderen, je krijgers, je gebouwen en de mogelijkheden om je stad uit te breiden. Je krijgt dan namelijk ook nieuwe gebouwen tot je beschikking waarmee je bijvoorbeeld nieuwe eenheden kan creëren, nieuwe dingen kan onderzoeken en je stad kan beschermen. Om uiteindelijk te winnen moet je natuurlijk het stadscentrum vernietigen, daarvoor moet je wel eerst de omliggende gebouwen vernietigen en dat kan irriterend werken. Je vijand krijgt dan namelijk de kans om ondertussen nog snel wat vijandige eenheden te creëren en geloof me, dat doet de CPU zeker. Ik heb me soms mateloos geërgerd aan die wanhoopspogingen van de CPU om toch te overleven, ook al heeft het geen zin. Het kost je gewoon wat extra beurten die eigenlijk niet nodig waren geweest. Als jouw stadscentrum is aangevallen en je hebt het overleefd dan kan je dat nog laten herstellen door een dorpsbewoner, dat geld ook voor de andere gebouwen in je dorp. Je kan ze natuurlijk ook andere gebouwen laten bouwen, dat doen ze nu eenmaal.

Ten slotte heb je dan nog de multiplayer, die steekt zeker goed in elkaar. Ik heb vaak genoeg gelachen om een domme zet van mijn tegenstander waardoor ik de overwinning gewoon kreeg aangeboden. Het werkt hetzelfde als de andere modi, dus is ook deze modus simpel om te besturen. Jammer genoeg ben ik tijdens het spelen van deze game ook een paar onaangename verrassingen tegengekomen, bugs! Ik heb bij momenten mijn DS terug moeten afzetten omdat ik last had van het zogenaamde 'bevroren beeld' en dat werkte na verloop van tijd heel irriterend, zeker als je net op het einde van een campagne of zelf opgestelde veldslag was. Zo waren er nog een paar minder opvallende bugs, die het niet waard zijn om ook maar te vermelden. In het hoofdmenu krijg je ook nog de kans om de nodige informatie te kunnen bekijken over bijvoorbeeld de civilisaties, gebouwen enzovoorts, wat zeker eens leuk is als je het gamen even beu bent.

Conclusie en beoordeling

None

Deze game is bijna vlekkeloos overgezet van de andere consoles, naar de DS. Het weet de unieke sfeer van het origineel te behouden en zelfs af en toe nog iets toe te voegen. Er zijn de nodige schoonheidsfoutjes die de game echter iets minder leuk maken, maar al bij al valt dat nog mee. De game is nu trouwens strategischer dan het origineel, wat natuurlijk als muziek in de oren klinkt voor gamers die graag strategie - games spelen. Het is dus zeker een aanrader, volgens mij is het zelfs de beste TBS (Turn Based Strategy) game van het moment op deze handheld. Dus zeker eens testen!
8,3
Score
83
Score: 85
 • Pluspunten
 • De muziek is mooi
 • Graphics zijn aangepast aan de game
 • Veel varatie in de gebouwen
 • Turn - based
 • Veel tactiek vereist
 • Effecten die je manschappen fel beïnvloeden
 • Touchscreen is optimaal gebruikt
 • Minpunten
 • Bugs (bv.: bevroren beeld)
 • Soms slechte AI
 • Soms is het heel druk op het scherm

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ik hoop dat er eindelijk no eens een goede game komt voor de DS, Hot!

 • ziet er nep uit lijkt mij echr doodsaai maar als ze zeggen dat het leuk is geef ik het nog een kans

 • Hot! :D

 • Een van de beste games ooit. Nu eindelijk in Europa. Ik prefereer toch de SNES-versie.

 • ik heb net dat filmpje gezien en ik snap niet dat je hier echt geld voor gaat betalen het is echt lelijk!

 • Hot.

 • voor een ds game hot maar voor mij is het nix dus een not

 • Not!!

 • Not!!

 • Je moet er van houden natuurlijk, die jaren 80 stijl.  Game zal moet het hebben van de gameplay, grafisch is het gewoon lelijk.

 • Nott

 • Geen remake, maar een simpele port dus. Zie niet in wat de meerwaarde is tov een willekeurig emu'tje dan.

 • Ik baal ervan dat die niet op de PSP komt. Dat zegt volgens mij al genoeg.. HOT!!

 • Hot!

  En het ziet er helemaal niet \"nep\" uit Jaap. Ik denk dat je 14 jaar geleden nog niet geboren was. Dit is een van de beste RPG's ooit, en zag er voor die tijd echt super uit! Speel 'm trouwens nog steeds via m'n emulator.

 • Tof spel, speel het al een tijdje. Vroeger ook de Snes versie gespeeld, maar daar herinnerde ik me niet veel meer van. Top game!

 • die remake shit vind ik altijd zo'n goedkoop excuus om de game lelijk te maken.

 • HOT!!  offtopic: Leuk om te lezen dat er minderjarige op deze topic reageren die echter nooit van deze klassieker hebben gehoord of echter niet nooit hebben gespeeld :D iets in de zin van:\" de game is grafisch zo lelijk, het is de moeite niet waard\"  mijn mening is \"dont judge a book by its cover\" Het is een van de beste RPG's ooit gemaakt ondanks de graphics uit de jaren '90.


 • THEY CALL ME GATO, I HAVE METAL JOINTS!

 • Deze game is vrijwel identiek aan de ps1 versie. De enige veschil met de ps1 versie is dat deze versie 1 extra ending bevat. Voor mij is het dus een dikke vette NOT!

 • En welke stommeling stemt not op dit meesterwerk?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren