1. Lumines (PSP)

Lumines (PSP)

Je hebt soms van die spellen waar de mensen weinig tot niets van verwachten maar uiteindelijk toch een onverwachte topper blijkt te zijn. Lumines is hier een perfect voorbeeld van. Gemaakt door een Japans brein, geen hype maar puur naturel, het spel bleek echter zo populair dat uiteindelijk Ubisoft de rechten opkocht en het spel heeft uitgebracht in de VS en Europa. Dat is het bijzondere levensverhaal van Lumines

Lumines

Wie kent Tetris niet, zo ontzettend verslavend en toch o zo simpel. Lumines werkt volgens hetzelfde principe. Je krijgt een prachtig scherm voorgeschoteld waarin het zaak is blokjes te maken. Maar het is niet zo simpel zoals ik het hier neerzet. Het is echt heel diepgaand. Een blok bestaat altijd uit 4 kleine blokjes. Deze blokjes kunnen bestaan uit 3 zilver en één oranje, of allemaal oranje. Alle soorten combinaties zijn dus mogelijk. Je kan de blokjes echter omwisselen zodat je bijvoorbeeld een aantal zilveren blokjes of oranje blokjes naast elkaar of onder elkaar krijgt, en zo je punten verdient. Zoals ik het uitleg klinkt het erg chaotisch en onduidelijk maar als je het spel speelt dan vallen alle puzzelstukjes binnen no time in elkaar.

Vette Skins

De schermpjes waar dit alles zich op afspeelt zijn werkelijk ontzettend mooi weergeven. De kleuren veranderen na een combinatie die je veel punten opleveren, of als je een bonus verdient. Wat ontzettend opvalt is dat de kleuren zo helder zijn, door deze mooie kleuren worden ook nog eens allerlei prachtige effecten heen gegooid. Dit draagt eraan bij dat het zo'n ontzettend verslavende speelervaring is. Als je bijvoorbeeld naar een scherm kijkt die precies dezelfde gameplay bevat alleen de kleuren zien er niet helder en mooi uit dan kan ik je verzekeren dat de speelervaring al direct een stuk minder is.

Puzzel-Muziek spel

Lumines is een puzzel-muziek spel. Dit verraad ook al dat het geluid een zeer bijzondere rol vervult in Lumines. Je hebt allerlei soorten muziek, werkelijk elke muziekstijl is in dit spel te vinden. Het geluid is ontzettend zuiver, vooral als je het spel speelt met een hoofdtelefoon op is het geluid subliem. Je hebt natuurlijk niet alleen muziek, ook effecten kan je in het spel verwachten. Bijvoorbeeld als je het klaarspeelt een hoge score te behalen of als je bonus hebt verdient.

Verslaafd

Het gene wat het spel voor mij zo'n topper maakt is de verslaving. Ik heb het spel pas net en ik kan je vertellen dat ik er al een heleboel uurtjes op heb zitten. Steeds na een potje wil je de nieuwe 'skins' zien of je score verbeteren. Je kan het vergelijken met een verslaving: stel je gebruikt drugs of je rookt, steeds wil je weer die kick van bijvoorbeeld een stickie ervaren. Bij Lumines heb je dit gevoel ook, de adrenaline stroomt door je lichaam, je wilt het niet want je weet dat het fout is maar toch doe je het! Het gevoel van 'nog één potje' komt bij dit spel zo vaak voor, dit komt mede omdat het spel feitelijk gezien zo simpel is dat het nooit kan vervelen. Bij een racer of een fighter heb je dit wel omdat dat games zijn die diepgaander zijn. Bij dit spel hoef je niet na te denken, ook al is het een puzzelspel, omdat het vanzelf gaat.

Speelmodus

Je kan tegen elkaar spelen, iets wat ik meerdere malen heb gedaan dit houdt in dat je de PSP steeds aan elkaar door moet geven, wie de hoogste score behaalt heeft mag zich tot winnaar kronen. Is ook erg verslavend want de drang om te winnen is erg groot. Vooral omdat na elk potje je score omhoog gaat todat je aan je top zit natuurlijk!

De singlemode bestaat uit: Single Skin Mode, Time Attack en Challenge Mode. In Challenge mode kan je steeds je oude record proberen te verbreken en te verbeteren.

Maar waar het natuurlijk om gaat is de Skins Mode. Bij deze modus begin je met één skin als je deze uitspeelt krijg je een nieuwe en ga zo maar door. De skins zijn zo mooi dat je wilt weten hoe de nieuwe eruit ziet, en daarom steeds nog één potje speelt!

Tot slot nog even Time Attack. Hier gaat het om binnen een tijdlimiet de track uit te spelen.

Je hebt ook nog de puzzelmode. Doel is hier om figuurtjes te maken die je links in je beeld te zien krijgt. Dit moet ook in een tijdlimiet wat de moeilijkheidsgraad flink omhoog schroeft.

Topspel

Zoals je wel kan merken ben ik ontzettend lovend over dit spel. Het is gewoon ontzettend verslavend en goed uitgewerkt. Alle skins wil je hebben, en steeds heb je het gevoel dat je het spel wilt spelen tot dat het bedtijd is. Ook de rest is geweldig te noemen! De muziek die zo'n belangrijke rol vervult is subliem. Alle mensen komen aan hun trekken omdat het spel alle muziekstijlen ter wereld bevat. De schermen zijn prachtig vormgegeven, pluim voor de mensen die dit voor elkaar hebben gekregen! Dit spel is mijn eerste kennismaking met dit genre, maar dankzij dit spel zeker niet mijn laatste! Een regelrechte topper!

Conclusie en beoordeling

None

Tja dat minpunt is eigenlijk ook een flut minpunt maar het is soms toch wel irritant. Maar ja dit is dus eigenlijk een must-have zeker nu die voor een spot prijsje te koop is.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Extreem verslavend
 • zeer mooi uitgewerkt
 • Gave skins
 • Muziek
 • Minpunten
 • Het steeds opnieuw moeten beginnen met de Challenge mode

Dit artikel delen

Over de auteur

TT

Reacties

 • Het idee is best grappig, maar om het nou vermakelijk te noemen…

 • Ik vond Challenge of the Warlords leuker. Dit is gewoon een Hexic-kloon.

 • Ja, eindelijk!

 • WTF.. Het is gewoon een soort Bejeweld/Hexic HD/vier-op-een-rij combi rip-off…

  Gooi er nog een buitenaards sausje overheen en je hebt Puzzle Quest: Galactrix.

 • Waarom komt het concept mij zo bekend voor? :P

 • DVT, dat is ook het hele punt. De ervaring moet anders en leuk zijn. Wat is er mis met een game als deze? Zolang het leuk en vernieuwend is is het toch mooi?

 • betaal denk ? ja

 • @Dakhaas: Hoezo hexic clone? Heb je ze beide wel eens gespeeld? of heb je alleen van beide een screenshot gezien?… Bij hexic moet je namelijk 3 steentjes draaien, en bij PQ verwissel je er 2.  Als fan van Puzzle Quest zijnde, vind ik dit wel weer een geinige opvolger.. Toch weer iets anders dan de eerste. Voor de rest zien de RPG elementen er precies hetzelfde uit.. Ik ben bang dat ik toch wel weer verslaafd raak aan dit spel :P.

 • Leuk als je je verveelt, meer ook niet.

 • Nice, warlords was zeer vermakelijk

 • Nice!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren