1. Luigi's Mansion (NGC)

Luigi's Mansion (NGC)

Op het moment van schrijven duurt het nog precies vier weken voordat Nintendo’s nieuwste thuisconsole, de Wii, uitkomt. Om de tijd te doden kijk ik naar mijn imposante Cubecollectie om nog eventjes wat oude games te herspelen. Mijn oog valt op Luigi’s Mansion, één van de GameCube’s launchgames. Hoe zat het ook alweer met die game? Tijd voor een review.

Nu de launch van de Wii met de dag dichterbij komt heerst er een soort van spanning bij de meeste Nintendogamers. Al tijden hebben we de magie van Nintendo niet meer kunnen proeven; de Cube is al tijden dood en op spellen als Need For Speed en FIFA zitten weinig Nintendogamers te wachten. Pas op 8 december, als de Wii eindelijk in Europa verschijnt, kunnen weer volop gamen. De laatste loodjes wegen echter het zwaarst, waardoor de tijd steeds slomer lijkt te gaan. Alhoewel het verleidelijk is mijzelf in te vriezen, besluit ik toch maar de tijd te doden met het herspelen van oude games. Ik besloot maar eens te beginnen met Luigi’s Mansion. Weinig wist ik mij nog van de game te herinneren, op het feit dat de game redelijk kort was na. Met volop enthousiaste begon ik opnieuw aan Luigi’s griezelige avontuur.

Stofzuiger

Luigi heeft een prijs gewonnen. Een mooi landhuis om precies te zijn. Tenminste, dat staat op de kaart. Als Luigi eenmaal op de plek is aangekomen, ziet hij een gedrocht van een landhuis dat zo uit het spookhuis van de kermis kan komen. Luigi gaat een beetje terughoudend naar binnen om Mario te vinden. In plaats van Mario komt Luigi een rare oude professor tegen, die met veel moeite wat spookjes probeert te vangen. Na een tactische terugtrekking naar het laboratorium van de professor, krijgt Luigi een stofzuiger van de oude man om op die manier spoken te vangen. Mario is nog steeds niet teruggekomen, dus er zit niks anders voor Luigi erop om het landhuis te verkennen met zijn nieuwe stofzuiger.

Bodybuilder

Wat volgt is een enigszins lineair avontuur in een landhuis, waarvan de meeste deuren op slot zitten. Ga één kamer in, versla de spoken, pak de sleutel en ga naar de volgende kamer. Dat klinkt een beetje eentonig en saai, maar dat valt best mee. De game is namelijk op een hele bijzondere manier uitgewerkt, dat we gerust kunnen spreken van een uniek avontuur. Zo heb je een hele set bijzondere spoken, die je op een speciale manier moet verslaan. Zo heb je onder andere de tweeling, de butler, de waarzegster en een bodybuilder. Allemaal spoken waar je over na moet denken over hoe je ze het best aan kan pakken. En ik kan je garanderen dat er momenten zijn waar je eventjes met je handen in je haar zit, omdat jij je afvraagt wat je in godsnaam moet doen. Allemaal erg leuk om uit te vogelen, maar daar blijft het niet bij. Zo zijn er ook veel verborgen schatten in het oude landhuis te vinden. Sommige liggen gewoon simpelweg in vazen, anderen zijn weer stukken lastiger te vinden. Hoe meer schatten, hoe beter je eindranking, dus het zoeken loont wel.

Vreemde platformheld

Qua geluid is de game ook uniek. Veel melodieën zul je niet vinden, maar de manier waarop Luigi de hele tijd hetzelfde melodietje neuriet is wel leuk gevonden. Het enige irritante eraan is dat die melodie de hele tijd in je hoofd blijft zitten. Tevens had iets meer afwisseling ook wel gemogen. Verder moet je geen platform aktie in deze game verwachten, want onze vriend Luigi kan niet eens springen. Een beetje vreemd misschien, maar wel lekker, want de besturing van de game is prima. Je ziet Luigi van achteren dwars door de muur heen. De enige manier om diezelfde muur te bekijken is dus door in first person perspectief over te schakelen. Hierdoor voelt de game ook niet compleet 3D aan, maar lijkt het meer op een mix tussen 2D en 3D. Een beetje zoals het iets bekendere Paper Mario dus. Toch ziet het er allemaal prima en gedetailleerd uit en is de game grafisch dik in orde.

Ghostbusters

Op de eerder genoemde ‘puzzelspoken’ na, zijn de overige onbelangrijke spoken makkelijk te vangen. Gewoon locken, R-knop indrukken en in de tegenovergestelde richting als de spook opsturen. De stofzuiger zal daarna de spook netjes opzuigen, zodra al zijn hartjes op zijn. Het deed mij in ieder geval sterk denken aan de film Ghostbusters. Veel wil ik niet verder verklappen, maar naast de leuke puzzels heeft de game ook aardig leuke eindbaasgevechten en een suf, doch interessant verhaal. Het grootste minpunt is dat je de game in minder dan 10 uur kan uitspelen, en dat is voor velen onder ons toch echt te weinig. En om nou te zeggen dat de game uitnodigt om meteen weer te spelen....nee.

Conclusie en beoordeling

None

Luigi’s Mansion is een uniek avontuur, maar geen klassieker. Daarvoor is de game simpelweg te kort en te lineair. Heb je echter een voorliefde voor vreemde Nintendo-games, dan is het helemaal niet verkeerd om Luigi’s Mansion alsnog voor een zacht prijsje ergens op te halen.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • tof concept.
 • leuke gameplay
 • toffe puzzels
 • Minpunten
 • weinig variatie muziek
 • korte levensduur

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Nieuw bericht: 'Nintendo lacht zich suf om achterblijvers Sony en MS'

 • *Zucht* En zo blijven we naar elkaar bitchen… Kleine kinderen zijn er niks bij….

 • HAHAHAHAHAH oorlog!!!

 • vassst ps3 ownt en de slappe wii en de om de 3 maanden kapot gaande xbox 360 en dat hij niet lang meegaat is een feit ik had er zelf ook eentje en egt lettelrijk om de 3 maande hooguit 4 ging die kapot mensen die hem kwamen halen voor de reparatie zeidne zelfs alweer kapot koop tog een ps3 dus deed ik dat en ben er heeel blij meee :D

 • @ GerarDOS:  Dat zou echt geniaal zijn ;)!

 • bitchfight…

 • Whaha prachtig. Hij heeft wel gelijk, op software en online gebied loopt de 360 voor. Op het gebied van hardware alleen niet. De 360 heeft wel het voordeel eerder te zijn uitgekomen dan de PS3. Hierdoor zullen zij altijd de eerste stap blijven zetten richting de nieuwe generaties.

 • @BG4LIFE  Wat een geniale post :x. Volgende keer kan je beter je posts eerst in Word schrijven en dan de spellingscontrole gebruiken, want hier is echt niks van te bakken.  En de hele ps3 > xbox > wii en andersom is zo'n onzin. Het zijn gewoon afzonderlijke platforms met allen hun eigen pro's en con's. Als je geen 'hardcore' gamers in huis hebt kan je het beste een wii kopen. Mocht je wel 'hardcore' gamers in huis hebben dan maak je een afweging tussen een PS3 of een XBOX360, waarbij in veel gevallen de exclusieve titels de doorslag zullen geven. • ik vond het wel grappig

 • Die Kaz Hirai is ook niet wijs he… Hij vergeet de hele Wii en kijkt niet eens naar de echte verkoopcijfers van de 360 en PS3!

 • Aardig gay. Heb respect voor MS en Sony allebei dus interesseert mij het :S.

 • Tikkie… Sony is 'm…  Tsssssssssss

 • Go Sony!

 • geen oorlog over hardware…. duidelijk ja die wint PS3 duhh… en ik heb liever gratis online als betalen en iiieeetsje beter

 • oorlog

 • Volgens mij heeft de PS3 meer gebruikers online Mr Greenberg. Maar goed Sony gooit met modder, dan mag Microsoft dit ook. Dit is gewoon een spelletje wat ze spelen, beetje ala Apple en Microsoft. Terwijl aan de andere kant ze elkaar nou juist versterken.  Zonder Xbox had Sony niet op dit niveau geweest en andersom ook niet, dus ben blij met deze vorm van concurrentie.  @Multensor  Firefox 3 heeft sowieso al spellingscontrole, je loopt achter :P

 • @bg4life  Na je post vertaald te hebben: om de 3-4 maanden kapot he… dat lijkt me wat overdreven. Je hebt vast ooit is wat gehoord over kapotte 360jes en komt met een mooi verhaal. Vind hetzelf anders best relaxed dat ik 3 jaar garantie heb bij mn 360 die 1 keer is stukgegaan sinds december'05. Ik ben misschien wat gelukkiger geweest hiermee maar 3-4 maanden is bullshit. Buiten dat vermaak ik me beide consoles prima.  Trouwens ik zou die mensen die hem kwamen halen (die zijn normaal gesproken van UPS) me niet te veel laten wijsmaken, de laatste keer dat ik UPS checkte was console kennis nog niet in pacht.

  Neemt overigens niet weg dat ieder zn eigen favo console heeft!
 • Dat is nou vervelend :P

 • Net kleine kinderen.

 • @CerandoX  In je dromen meer man online bij de ps3

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren