1. 2006 FIFA World Cup Germany (NGC)

2006 FIFA World Cup Germany (NGC)

Terwijl Oranje onder leiding van van Basten alweer druk bezig is om zich te kwalificeren voor het EK in 2008, wil ik toch nog een terugblik werpen op het laatste WK in Duitsland. Een geweldig WK, maar niet voor Nederland. Een slecht doelsaldo namelijk drie doelpunten in vier wedstrijden, en we lagen er alweer in de achtste finales eruit (nog bedankt Ivanov). Maar dat is verleden tijd. Alhoewel verleden tijd niet echt het juiste woord is. Want zoals bij elk WK of EK hoort er natuurlijk ook weer een voetbalgame bij van EA Sports. En dit jaar was het de beurt aan 2006 Fifa World Cup: Germany. Willkommen zu Fussball.

Fifa World Cup 2006 stelt je in staat om het WK weer opnieuw te beleven in het land van bier, worst en natuurlijk voetbal namelijk: Duitsland. Alle nationale elftallen zijn beschikbaar. Van de landen die gekwalificeerd zijn zoals Frankrijk, Brazilië, Duitsland en natuurljk Oranje, tot de landen die het niet niet hebben gehaald zoals: België, Finland, Uruguay en Rusland. Alle landen zijn beschikbaar, maar je kunt bijvoorbeeld met België niet meteen deelnemen aan het WK. Hiervoor moet je eerst de kwalificatierondes zien te overleven en jezelf doorknokken naar de eindrondes. Het duurt misschien iets langer voordat je ook daadwerkelijk aan het WK mag deelnemen, maar het klinkt ook zo vreemd dat er bijvoorbeeld in Groep C wel België staat, maar geen Ivoorkust. Als je meteen met de eindrondes begint zul je snel klaar zijn. Denk maar niet dat je de hele maand moet voetballen voordat je die bokaal in ontvangst mag nemen en uit je dak gaat. Je bent binnen een paar uur wel wereldkampioen geworden met jouw gekozen land.

De wedstrijden zelf zijn erg fijn om te spelen. De besturing van het elftal is niks veranderd ten opzichte van Fifa 06. Je moet nog steeds met de A-knop een pass geven, met de B-knop schiet je en met de R-knop kun je sprinten. Wat ook nog steeds in World Cup 2006 zit, is de mogelijkheid om voor medespelers de ruimte te creëen, zodat jij een perfecte pass kan geven aan de vrije man. Met de vierpuntdruktoets kun je nog ook orders geven. Deze variëren van verdedigend voetballen tot druk zetten op de tegenpartij. De A.I. van de tegenpartij kan afwisselend zijn tijdens een wedstrijd. Doet de tegenpartij in de eerste paar minuten erg weinig en kun je makkelijk scoren, gaan ze later opeens veel beter voetballen en zetten ze druk op jouw doel. Ook met de keepers is dit het geval. Houden ze eerst nog alle ballen tegen, even later maken ze blunder na blunder. Dit is toch wel jammer, omdat de wedstrijden opzichzelf wel leuk zijn om te spelen, maar doordat de A.I. steeds wisselt, krijg je vaak de neiging om na een paar wedstrijden te hebben gespeeld te stoppen.

Grafisch is er ook weinig veranderd ten opzichte van Fifa 06. Normaal zeggen mensen 'deze beelden liegen niet', maar de beelden van Fifa World Cup liegen juist wel. Op de Gamecube ziet het er namelijk niet al te geweldig uit. Het is niet slecht, maar de Gamecube kan veel beter. Zo af en toe krijg krijgen de spelers een soort van schefe mond en als je wilt inwerpen, staat het publiek in beeld in plaats van je spelers. Ook hebben de spelers niet dat glimmende effect, wat je bijvoorbeeld wel ziet in de Xbox versie. Ook het publiek is als vanouds weer in tweedimensionaal te bewonderen. Dit vind ik een slappe zet van EA, om de stadions te vullen. We zijn inmiddels aanbeland in een tijd waarin betere graphics komen, en dan mag je toch verwachten dat een bedrijf geen 2D publiek meer gebruikt. Ook de spelers mochten naar mijn mening wat verschillend zijn. Je herkent topspelers als Ronaldinho, van Nistelrooy en Beckham wel, maar onbekende spelers zien er vaak niet uit zoals ze in het echt eruit zien. Wat wel weer erg goed is gedaan, is het geluid. De sfeer zit er altijd goed in. Vlak voor de aftrap zie je confetti in de lucht, verschillende spreekkoren hoor je en de ballonnen zie je ook al in de lucht zweven. Het commentaar is ook gewoon weer in het Engels. Je kunt niet kiezen voor Nederlands commentaar, maar ik denk dat veel mensen dat juist een geruststelling vinden. Ikzelf had nooit problemen gehad met zowel het Engelse commentaar of het Nederlandse. Met het geluid zit het verder wel goed.

In het begin van deze recensie had ik al wat verteld over de WK-kwalificatie en het WK zelf in deze game. Maar dit zijn nog lang niet de enigste speelmodes. Je hebt net zoals elke Fifa ook een Play now mode, waarin je een team kiest en gewoon een potje speelt. De leuktste toevoeging is toch wel de Global Challenge mode. Hierin moet je verschillende wedstrijden spelen. Hier is het de bedoeling om opdrachten te voltooien zoals: win deze wedstrijd met 3-0 of krijg geen gele of rode kaarten. Dit heeft ook invloed op de speeltijd. Nu hoef je niet een hele wedstrijd te spelen. In tegenstelling: bij sommige opdrachten heb je maar een paar minuten speeltijd om je opdracht te voltooien. Een voorbeeld hiervan is de wedstrijd Spanje-Italië. Terwijl je al bijna in blessuretijd zit, sta je achter met 2-1. Dit betekent dat je maar twee of drie minuten tijd hebt om de achterstand te verwerken. Als je de opdracht hebt voltooid, krijg je een medaille. Als je alle Global Challenges hebt voltooid (en dat zijn er een hele boel) kun je ook oude WK-finales opnieuw spelen. Dit betekent ook dat je met het Nederlands elftal de verloren WK finales in '74 en '78 opnieuw kunt spelen en nu wel wereldkampioen worden. Wat dan wel jammer is is dat je niet met het elftal dat ook echt de finale stond kan spelen. Je speelt dan gewoon met het elftal van nu dus met Van Persie en Kuijt in de WK finale van 1974. Klinkt onlogish, maar je kunt wel oude spelers unlocken zoals Bergkamp en zelfs onze bondscoach Marco van Basten. Tenslotte heb je ook nog een multiplayer waarmee je met vier man een wedstrijd kunt spelen. Helaas bevat de Gamecube net zoals vele andere spellen voor op de Gamecube geen online opties. Maar als je een paar vrienden uitnodigt, wat controllers inplugt en de game opstart, kun je een gezellig avondje beleven.

Conclusie en beoordeling

None

2006 Fifa World Cup: Germany is net zoals zijn voorgangers een leuke game om tijdens het desbetreffende WK te spelen, maar na het WK zul je deze game toch wel weer opbergen. De Global Challenge is voor een tijdje nog wel leuk en met de multiplayer kun je je nog wel voor een tijdje vermaken, maar deze game zul je over een paar jaar niet meer uitgebreid gaan spelen. En nu wachten we weer vol met spanning op Euro 2008 Austria and Switzerland.
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Nederlands elftal
  • de sfeer
  • Global Challenges
  • Minpunten
  • Wisselende A.I
  • Geen diversiteit
  • van spelers
  • D publiek
  • je kan niet met de oude elftallen de oude finales spelen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren