1. James Bond 007: Nightfire (NGC)

James Bond 007: Nightfire (NGC)

Acteurs komen en gaan maar James Bond blijft altijd bestaan. Zoals we allemaal weten pakt Pierce Brosnan zijn biezen en vertrekt uit het land van geheim agenten, de mensen huilen tranen met tuiten en iedereen is bezig een spandoek te maken voor hun geliefde gentleman. Dit betekent echter niet dat er geen bondfilms meer worden gemaakt, er is namelijk een opvolger voor Brosnan die deze maand nog in de bioscoop te bewonderen is. Ik zelf heb niet veel vertrouwen in deze lelijke blonde gladjakker, dus stortte ik me op mijn laatste Bond-avontuur met Pierce Brosnan.

En ja hoor, het begint weer lekker ouderwets. Bond loopt van rechts naar links, stopt in het midden en knalt een kogel door je kop waarna je meteen in de actie belandt. Een of ander lekker wijfie is op de vlucht voor een stel bandieten die haar waarschijnlijk een kopje kleiner willen maken. Je springt met je sniper-geweer de helikopter in en waaneer je het overbekende theme hoort aanzwengelen aarzel je geen moment en probeert met je sniper de banden van de achtervolgende auto’s lek te schieten. Als het gelukt is ben je nog lang niet klaar, je belandt zelf in een auto en knalt er hevig op los met je ingebouwde machinegeweer en rakettenwerper. Je hoort het goed, Q heeft zijn werk weer eens goed gedaan en hij zou zichzelf natuurlijk niet zijn als hij nog meer voor je in petto heeft.

Het eerste level eindigt met een spectaculaire vuurwerkshow waarna je meteen weer aan het werk gezet wordt. Je krijgt een korte introductie over je missie en gaat op pad met Q’s gadgets. Deze keer bestaan deze coole speeltjes onder andere uit mobieltjes waarmee je hogerop kunt komen, laserhorloges (wie heeft zo’n ding nou niet?) en verdovingspistolen. Wat mij opviel was dat er relatief weinig gadgets in deze game zitten, dat wil natuurlijk niet zeggen dat ze nutteloos zijn want je hebt ze wel degelijk nodig om het spel te voltooien. Je hebt ze overigens wel vaak nodig voor de stealth-opdrachten, niet gezien worden is dan ook voor het grootste gedeelte van belang in deze Bond-game.

De game ademt de sfeer van de films uit en dat is natuurlijk een goed iets, de actie is goed overgenomen maar schiet op sommige punten toch te kort. Dat komt door de matig uitgewerkt levels waar je jezelf per voet door verschillende locaties moet loodsen. Vrijwel al deze levels hebben een stealth-element en dat is hartstikke mager uitgewerkt, helemaal als je het gaat vergelijken met titels als Splinter Cell en Metal Gear Solid. Daarbij komt ook nog eens dat de stealth wordt uitgevoerd vanuit het eerste persoons perspectief. Dan is het wel nog mooi dat de stealth in sommige levels niet nodig is en je alsnog als een soort rambo te werk kunt gaan, maar het is duidelijk dat de nadruk toch echt ligt op de zeer matige stealth gedeeltes. Maar Bond zou Bond niet zijn als hij zich niet zou verplaatsen in een dikke bolide of een ander cool voertuig. Ook in deze game heeft hij er een paar en daar kun je jezelf wél lekker mee vermaken.

Er zijn namelijk verschillende voertuigen te berijden, zo is er de snelle wagen die ik al eerder noemde, maar ook sneeuwscooters en duikboten behoren tot je arsenaal. Ze beschikken ook allemaal over een stoer paar schietijzers die je maar al te goed kunt gebruiken tegen al dat gespuis. De voertuigen laten zich overigens geweldig besturen en zijn werkelijk een verademing naar wéér een van die saaie stealth missies. Vooral de duikboot is erg bijzonder, deze kan namelijk torpedo’s afvuren die jij kunt besturen maar mijn persoonlijke favoriet blijft nog steeds die coole sport auto die over de nieuwste wapens en technologieën beschikt. De voertuigen zien er trouwens ook prachtig uit en hebben vaak een soort glim-effect over zich heen.

Als we het dan toch over graphics gaan hebben, kan ik je zeggen dat James Bond: Night Fire er vrij goed uitziet. De personages zitten goed in mekaar en ook de wapens die je vasthebt zien er gelikt uit. Maar de omgevingen zien er pas echt prachtig uit, wuivende palmbomen en kabbelend water, het zit er allemaal in. Daarbij komt ook nog eens dat ze enorm variëren, van een winters ski-resort tot een geweldig mooie Japanse villa. Net als in de films zal onze favoriete geheim agent dus van locatie naar locatie huppen om steeds een stukje van het duister meesterplan te ontrafelen. Dit plan komt van Drake, een rijke stinkerd die vrijwel alles krijgt wat hij wil en natuurlijk wordt hij weer beschermt door een soort reïncarnatie van Jaws (maar dan zonder dat vette kunstgebit).

De omgevingen zien er werkelijk prachtig uit maar een stoere man als James moet natuurlijk ook zijn mannetje staan als het erop aan komt. Maar zijn wapenarsenaal valt toch wel een beetje tegen, het is namelijk gewoon het standaardwerk (pistooltje, machinegeweertje, sniper en variaties daarop). Het wordt véél interessanter als Bond aan de slag gaat in de ruimte (je hoort het goed, net als in moonraker) en een heuse laserrifle tot zijn beschikking krijgt. Hiermee kun je pas echt wat konten schoppen en een heleboel astronauten het leven zuur maken. Maar gelukkig kunnen de gadgets van Q je soms ook nog redden als het op vechten aankomt, zo heb ik het verdovingspistool al genoemd maar daar komt nog een autosleutel bij. Met deze sleutel kun je namelijk je vijanden elektrocuteren en zorgt vaak voor schokkende verrassingen.

Tot nu toe lijkt het er op dat Nightfire gewoon een standaard FPSje is en dat hij waarschijnlij niet hoger zal scoren als een 6je. De multiplayer brengt daar echter verandering in en zorgt dat de game naar een hoger niveau wordt getild, zó hoog zelfs dat de multiplayer akelig dicht bij die van Goldeneye komt. Dat zal voor de meeste fans toch wel even schrikken zijn, want hoe kan een licentiebedrijf als EA nou die machtige game van Rare overtreffen? Dat zit hem in eerste instantie in de personages waarmee je kunt spelen, je hebt natuurlijk Bond en de bijpassende Bond-girls maar als je de singeplayer speelt zul je personages vrijspelen. Deze zullen vooral bij de Bondfans van het eerste uur in de smaak vallen want namen als Scaramanga, Jaws en Oddjobb zijn zeker niet de eerste de beste. Alsof dat nog niet genoeg is kun je ook nog eens bots instellen waardoor je een soort battlefield-achtige ervaring krijgt, als je daar ook nog eens bij optelt dat er (kleine) voertuigen te berijden zijn spring je natuurlijk helemaal uit je vel. Het mag dus wel duidelijk zijn dat de multiplayer de game uit die diepe kuil van licentietitels weghaalt. Toch heeft de game nog één struikelblok: het geluid.

En daarbij moet ik de Bond-fans deels teleurstellen, Pierce Brosnan zul je namelijk niet horen in deze game. In plaats daarvan hebben ze een 5de rangs voice over gebruikt die waarschijnlijk last had van een verkoudheid want hij klinkt zo belabberd als ik weet maar niet wat en bovendien praat hij veel te zacht. De titelsong daarentegen is van hetzelfde niveau als de films maar ietwat kort, de wapens klinken standaard maar de typische Bond-geluiden zijn weer van topniveau. Toch blijft ook het geluid standaard werk wat je vrijwel nooit verrast en soms zelfs een beetje teleurstelt door die verkouden geheim agent.

Conclusie en beoordeling

James Bond: Nightfire is net niet dat standaard licentiewerk, maar als de multiplayer niet zo onwijs goed was geweest, dan was het slecht afgelopen met deze titel. Want eigenlijk is de singleplayer op de eerste plaats véél te kort en op de tweede plaats slecht uitgewerkt. Daar staat echter tegenover dat de voertuiglevels van hoog niveau zijn. Wat misschien nog wel het meest teleurstellende is, is dat het geluid echt harstikke teleursteld en dan met name de stemacteur van Bond. Al met al een titel die het op singelplayer gebied vrijwel nooit goed doet maar wordt geredt door de multiplayer.
6,3
Score
63
Score: 65
 • Pluspunten
 • De typische Bond-sfeer
 • Gadgets
 • Grafisch goed....
 • De uitstekende multiplayer
 • De geweldige en intense voertuigachtervolgingen
 • Minpunten
 • Stealth is slecht uitgewerkt
 • Singelpayer
 • maar stelt op sommige punten erg teleur
 • Het teleurstellende geluid

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • 18000? wow!! hoeveel banen zijn er wel niet bij sony.

 • heel veel

  sony is heel uitgebreid

 • Hoeveel personeel hebben ze eigenlijk in totaal? Lijkt me ook wel leuk om te weten, dan kun je meteen zien wat de schade is. 18.000 lijkt heel veel, maar het kan relatief weinig zijn (wat ik niet denk, maar het zou kunnen).

 • Zolang de playstation tak maar niet te hard getroffen wordt door ontslagen kan het me niet zo veel schelen eigenlijk.

 • Bezuinigen op de Playstation tak zal niet gebeuren, daar deze pas na een tijdje winstgevend worden.  PSONE na 2 jaar

  PSTWO na 2.5 jaar

 • wel jammer..

 • Jammer vooral dat mensen op andere afdelingen moeten gaan voor verlies dat mede door ps3 wordt veroorzaakt :-(  Zolang de playstation tak maar niet te hard getroffen wordt door ontslagen kan het me niet zo veel schelen eigenlijk

  Pummel …

 • dat is geen kattenpis

 • Da's niet best…..

 • Is dit nog steeds onder de noemer 'wat MS doet, doen wij beter'?  'Als zij mensen ontslaan, ontslaan wij er meer!!'  :P


 • Wat jammer dat er door de PS3 zo veel ontslagen leiden en dan niet bij de mensen die werken voor de PS3, maar bij andere divisies :S

 • Nou daar gaan ze…

 • Nou, lekker dan, in totaal 18.000 mensen op straat… :S

 • Het is hun eigen schuld hoor.

  Ze speelden totaal niet in op de klanten. Sony is een duur merk met een stevige kwaliteit maar in tijden van crisis en de broekriem aantrekken in de hele wereld moet je gewoon niet aankomen met overpriced spullen.  Waar mensen 1 of 200 euro kunnen besparen bij een aankoop van iets dan doen ze dat. Vooral als een merk als Samsung gewoon evengoed is.

 • Da's niet fijn voor die achttien duizend mensen! :O

 • konden ze aan het begin van vorig jaar nooit voorspellen natuurlijk.. Maar de zo gewilde prijsdaling gaat er helaas voorlopig niet aankomen. Jammer voor sony, maja wie risico's neemt wordt nu eenmaal ook wel eens afgestraft. Vandaag een beetje het economische nieuws gevolgd, aan het eind van dit jaar worden er nog meer massaontslagen verwacht… Prepare! :P Beter gaan we allemaal in de zorg werken!

 • LOL en Sony een paar weken nog volhouden dat ze niet in hun personeel gingen snijden yeah right…..

 • Nu.nl:  Sony heeft op de consolemarkt veel moeite om te concurreren met de Xbox 360 van Microsoft en Nintendo's Wii. Die twee spelcomputers zijn veel goedkoper dan de Playstation 3.  De hoge prijs is onder meer te wijten aan de ingebouwde Blu-rayspeler. Consumenten lijken echter niet echt warm te lopen voor de opvolger van de huidige dvd, of kopen het apparaat liever in een goedkopere, losse editie.


 • Als je wil dat Blu-ray slaagt moet je DVD gewoon in 1x schrappen met de AAA films.  Zo verplicht je mensen infeite gewoon een Blu-ray speler te kopen. De winst van de films worden toch voor een groot deel gemaakt in de bioscopen.

 • @Ramirez  ?????? wat is dat voor logica…………???

  geen economisch talent: -1

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren