1. Pro Evolution Soccer 6 (X360)

Pro Evolution Soccer 6 (X360)

Laat ik eerst even voorop stellen dat ik een enorme PES-fan ben. Al vanaf de allereerste aanraking met deze legendarische serie heb ik rijkhalzend uitgekeken naar elk nieuw deel. Het was niet anders met PES 6, sterker nog: ik heb me bij weinig andere games zo erg verheugd om hem te kunnen spelen.

En 27 oktober was het dan zover: met mijn zuurverdiende centjes reed ik met volle vaart naar een niet nader te noemen spelletjesboer en kocht ik mijn exemplaar van PES 6 in combinatie met een Xbox 360 Premium. Met een big smile kroop ik weer achter het stuur en reed vlug doch verantwoord weer richting mijn huis. 'Snel uitpakken die hap' was de gedachte die eerder in me opkwam dan 'vergeet de auto niet op slot te doen' en binnen no-time was mijn 360 werkende en kon ik aan de slag met mijn gedoodverfde favoriete footie.

De eerste aanraking

Ik ben een pietje precies en wil het liefst meteen weten wat voor mogelijkheden er allemaal tot mijn beschikking staan in een spel, dus toen ik eenmaal in het hoofdmenu was beland baande ik mij een weg naar de edit mode vergezeld door de typische PES-kutmuziek. Ik kon bijna niet meer wachten om een custom team te maken van de meest weerzingwekkende spelers zonder skills om heerlijk hilarisch af te slachten met een willekeurig topteam met een goede vriend van mij, net als ik in de voorgaande PES-delen ook gedaan had. Maar tot mijn grote schrik is de edit mode beperkt gebleven tot het veranderen van de namen en abilities, geen uiterlijke veranderingen konden bij de spelers worden toegepast. Mijn team vol bizarre mormels kon ik dus ook meteen uit mijn hoofd zetten.

Maargoed, PES zou PES niet zijn als er niet een paar briljante verbeteringen zouden zijn doorgevoerd dus ik schudde het verlies van mijn geliefde uitgebreide edit-mode van me af en koos een wedstrijd: Arsenal (ik) tegen Sparta Rotterdam (COM). Een uiterst oneerlijke strijd zou je zeggen, helemaal nadat ik als moeilijkheidsgraad normal had gekozen (3 sterren bij de vorige PES-delen, een spreekwoordelijk eitje!)

Trager, moeilijker en frustrerender

Nog even wat tactische aanpassingen maken aan het team (Adebayor eruit, van Persie erin) en spelen maar! De laadtijden zijn lekker kort dus het spelen kan snel beginnen, de camera verspringt na het tonen van de opstellingen naar een close up van de benen of de hoofden van de spelers die de aftrap gaan nemen en daarbij viel mij al op dat de game er aardig goed uitziet, het gras bestaat uit 'echte sprietjes' en Henry en van Persie zien er redelijk natuurgetrouw uit, al is het allemaal niet echt volwaardig next-gen te noemen. Gameplay heeft bij de makers van PES altijd hoger in het vaandel gestaan dus dat zal dan deze keer ook wel weer snor zitten...toch?

Ik neem de aftrap en het spel begint, ik druk op de a-knop om de bal naar mijn achterliggende speler te passen en het eerste dat mij opvalt is dat de balsnelheid absurd veel lager ligt dan bij PES 5. 'Da's wel realistischer!', is het eerste wat in mij opkomt (onbewust PES verdedigend waarschijnlijk) maar naarmate de wedstrijd vordert begin ik mij af en toe te ergeren aan de trage ballen die gegeven worden. Ik ga steeds vaker over op hoge ballen met meer vaart (wat wel weer beter werkt dan in deeltje 5 moet ik zeggen) maar echt tactischer wordt het er op deze manier natuurlijk ook niet op.

Dan, een moment van pure klasse van henry, hij dribbelt vanaf de middellijn tot aan het vijandelijke 16-metergebied, maakt een schijnbeweging en hoppa: Panna! vol trots druk ik het spel op pauze en bekijk de replay. Na goedkeuring besluit ik hem op te slaan om hem later nog eens aan mijn vrienden te laten zien... instinctief druk ik op de X-knop maar er gebeurt niets, dan druk ik wanhopig op alle andere knoppen maar geen enkele loodst mij naar het save-scherm. Na wat research kom ik erachter dat ze deze optie er ook uitgehaald hebben, jammer, jammer en nog eens jammer! Lichtelijk gepikeerd hervat ik de wedstrijd waar Henry aan de rand van het strafschopgebied nog steeds de bal aan zijn voeten heeft dus ik waag een poging om de bal afgrijselijk hard op het goal te schieten, nou ja afgrijselijk hard wordt er dus niet meer geschoten in PES 6 maar in plaats daarvan verdwijnt de bal met regelmaat in de handen van de keeper of in het 3D(!) publiek. Alsof de makers ons hebben willen aansporen om meer uitgespeelde doelpunten te scoren.

De wedstrijd eindigt in 0-0. Aantal kansen Arsenal: 2, aantal kansen Sparta: 2. Hiermee kan ik dus concluderen dat het spel een stuk lastiger is gemaakt dan zijn voorgangers, maar ik houd in mijn achterhoofd dat elke PES tijd nodig heeft om te wennen. Na het spelen van nog een stuk of 50 offline potjes en een ietwat gemengd gevoel, besluit ik om LIVE te gaan. Player match menu, custom match, en zoeken naar een tegenstander! hier overkwam het mij meer dan eens dat hij niet goed kon verbinden met mijn gekozen tegenstanders, waardoor je een beetje het gevoel hebt dat je je tijd aan het verdoen bent. Na een aantal pogingen lukt het om me aan een tegenstander te koppelen, helaas wel een fransman maar dat neem ik even voor lief.

Het spelen online werkt zo op het eerste gezicht redelijk goed, nauwelijks lag en verder ook geen storende bijkomstigheden. nadat ik die stokbroodbakker had afgeveegd met 3-0 vond ik het tijd om me aan een ‘ranked match’ te wagen.

Winst is punten waard, verlies is punt eeeh... verlies. je hebt verschillende 'divisies' waar je je in bevindt en naarmate je meer wedstrijden wint kun je overstappen op een andere divisie. 3A is de ‘begin divisie’ en dus speelde ik mijn eerste wedstrijd tegen iemand uit diezelfde divisie, gewonnen, hoera! blijdschap alom!

Maar 10 potjes later is de stemming compleet omgeslagen. Misschien omdat ik een slechte verliezer ben, maar grotendeels omdat ik er gaandeweg achterkwam dat de minpunten van de gameplay gecombineerd met het online spelen (met iets vertraging dus) enorm frustrerend werkt.

Tegenstanders die bijvoorbeeld voortdurend Brazilië kiezen en profiteren van de combinatie: pijlsnelle aanvallers en moeilijk te hanteren verdedigers (door de lag dus) maakten mij het leven online soms zo zuur dat ik mijn agressie niet altijd even subtiel uitte (geen mensen zijn bezeerd en/of beledigd tijdens mijn online sessies!).

Nasmaak

Nu had ik als die-hard fan nooit van mezelf verwacht dat ik een PES deel zo ernstig aan de tand zou voelen als ik nu doe, en er zijn ook echt wel een aantal dingen verbeterd (snel en slim vrije trappen nemen meteen na de overtreding, inworp systeem is veel beter, keepers zijn niet meer zo super nalatig), maar ik kan sommige keuzes van de makers echt niet bevatten. De ontbrekende edit mode, de ontbrekende save functie voor replays, het (te) trage spelverloop, de wispelturige A.I. af en toe en de frustrerende momenten op Xbox LIVE maken de nasmaak wat bitter. Wellicht komt er in de toekomst downloadable content in de vorm van een uitgebreide edit mode of replay save functie, laten we het maar hopen. Net zoals dat ik hoop dat het 7e (en overigens eerste echte next-gen) deel al mijn twijfels wegblaast die bij het spelen van deeltje 6 zijn opgewaaid.

Conclusie en beoordeling

PES 6 is zeker geen slecht spel alleen het is frustrerend om te zien dat daar waar de voorgaande delen allemaal beter waren dan hun voorgangers, dit deel tekort schiet op sommige fronten en daardoor de concurrentie met FIFA nog maar nipt wint.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Graphics
 • Animaties
 • Leuk met vrienden
 • Subtiele verbeteringen
 • controller werkt goed
 • Minpunten
 • Geen uitgebreide edit-mode
 • Geen Replays Opslaan
 • Traag spelverloop
 • Soms slechte A.I. van teamgenoten
 • Xbox LIVE is frustrerend

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • mercikes voor de info over deze vette game

 • Kut dat wij zo lang moeten wachten, want het wordt zeker 1 van de beste games in de historie naast GTA IV etc.

 • Lijkt me geweldig als we kunnen gaan scheuren in al die oldtimers!

 • ik ga deze game echt wel kopen, ziet er heel goed uit.

 • Het grappige aan deze kathedraal is dat hij speciaal gemaakt is voor de trailer.

  Tsss  Kost het ene teveel geheugen, dan moet het andere worden geschrapt.

  Oei klinkt niet goed.. afwachten dus maar :)


 • Te veel goede games dit jaar. Mijn zorgverzekering gaat boos worden. Al die rekeningen die blijven liggen. Niet goed :P

 • GOTY

 • Leuk stukje, kan niet wachten op de game.

 • Must Have? Ziet er iig vet uit.

 • Leuk stukje tekst

 • lijkt me echt een geweldige game!

  zó veel sfeer.

 • Leuk stuk en een goede analyse maar het is natuurlijk nog steeds gebaseerd op de trailer. Ik ben erg benieuwd naar de gameplay beelden.

 • DE pc topper van 2009.

 • Mooi stukje. Alleen wil ik nog steeds ingame beelden zien!

 • Ik speel dit soort games toch liever op een console, pc is puur voor (de meeste) shooters en rts. DE console topper van 2009 dus! :D

 • Wat voor 'n game gaat dit worden, als zelfs bijna een jaar van te voren de trailers zelf uitgebreid geanalyseerd worden! Ik zie echt ontzettend veel uit naar deze game!!! :D

 • jammer geen MP maarja sp wordt ook echt heel erg vet heb ik het gevoel

 • Wat LittleC hierboven zegt…

 • Zeker must-have.

 • Succes verzekerd =D

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren