1. Dragon Ball Z: Budokai (NGC)

Dragon Ball Z: Budokai (NGC)

Jetix: kut. Nickelodeon: bijna kut. Met een diepe zucht leg ik mijn afstandbediening naast de tv. Waarom? Waarom is er geen fatsoenlijke tekenfilm meer op de buis te vinden. Nou wil ik niet zeggen dat alles ruk is wat er word voorgeschoteld aan de jeugd. Ik vind een Spongebob en Fairly Odd Parents best grappig door de absurditeit. Maar actie? Vergeet het maar. Nergens meer een cartoon waar reusachtige robots een oorlog voeren, echte superhelden die de wereld redden. Allemaal softe en “grappige” tekenfilms. Vroegah was alles beter. Dat kan ik weten. Toen werden er nog echte cartoons verzonnen. Dinoriders, Ghostbusters the aimated series, Jayce & the Wheeled Warriors, de originele Inspector Gadget, M.A.S.K., G.I. Joe, Thundercats en de fokking Transformers generation one. Dat waren nog eens tijden.

Uit ongeveer diezelfde tijd stamt een cartoon die ons land pas in 2000 bereikte. Dat was Dragonball Z. Deze anime is inmiddels mijn op één na favoriete cartoon. De eerste plaats wordt overigens bezet door de Transformers. Netzoals bij Transformers het geval was, had ik merchandise van DBZ. Waaronder videogames. Maar helaas, deze videogames konden nergens het niveau bereiken van de serie. Als je wilt lezen waarom klik op de links naar mijn recensies over Dragonball Final Bout en Dragonball Z Ultimate Battle 22.Maar Dragonball Z Budokai voldeed wel aan mijn verwachtingen gelukkig. Niet als vechtspel, maar wel als DBZ spel.

Even nadenken

Nou moet je als vechtspel liefhebber je niet echt verheugen op deze game. Als je de game speelt kun je alleen maar concluderen dat het wat stroef speelt. Nou hoeft stroef niet te betekenen dat de game slecht is. Maar als liefhebber van games als Soul Calibur, Tekken of Dead or Alive zul je wel enigszins teleurgesteld zijn in de snelheid van de game. In de hierboven genoemde games worden vele bewegingen in rap tempo uitgevoerd en aan elkaar geschakeld via toffe combo’s. Dat is hier niet het geval. Zelfs Dragonball Z fans lopen de kans dat zij niet blij zijn met de snelheid. Je vechtersbaas loopt/wandelt als het ware naar je tegenstander toe. Dat past totaal niet in het plaatje van de serie, waar normaal op hoge snelheid zich gevechten voor doen. Eigenlijk ben ik er ook niet blij mee. Maar ik realiseer me wel een ding: de snelheden die worden gehaald in de serie kan nooit worden vertaald naar een videogame. Maar het had allemaal wel wat sneller gemogen. Want als dat het geval was, had de game een hogere score behaald.

Authentiek

Het vechten is wel leuk gedaan. Je hebt een paar standaard aanvallen zoals schoppen, slaan, verdedigen, een ki blast (energie aanval) en een aantal spectaculaire combo’s. Door die speciale bewegingen word Dragonball Z ook echt leuk. Maar voordat ik het daar over ga hebben, wil ik het eerst hebben over de vibe van de game. Vanaf de eerste seconde kun je merken dat het een echte DBZ game is. Niet alleen omdat het verhaal wordt gevolgd, maar ook vanwege de grafische stijl van de game. De cell shaded graphics geven je echt het gevoel dat je naar een aflevering van de serie zit te kijken. Dat is niet het enige dat helpt: de prachtige en overdreven Ki blasts laat de game meer op de serie lijken. Het is ook tof om te horen dat de figuren zijn ingesproken door de stemacteurs uit Japan. Vooral voor mensen die de serie of de movies in het Japans hebben gezien een leuke extra. Over het verhaal gesproken: de game gaat jammer genoeg tot de Cell games saga. Natuurlijk kun je de ontwikkelaar wel begrijpen, ze willen er een vervolg op maken. Maar aan de andere kant denk je: greedy sons of bitches.

Uitstotertje

Maar het vechten zelf: dat gaat makkelijk. Wat wel jammer is dat ieder figuur maar weinig moves tot zijn beschikking heeft. Gemiddeld heeft een personage maar 7 speciale bewegingen. Dit zijn energie aanvallen, transformaties en fysieke aanvallen. Het is dan wel een meevaller dat de aanvallen makkelijk zijn te leren en spectaculair zijn. Vooral de Ki blasts en deathmoves zijn indrukwekkend. Die laatste worden vergezeld met een animatie waarin een character op vernietigende wijze zijn move uitvoert. Denk maar aan Goku’s Spirit Bomb, Vegeta’s Big Bang Attack of Piccolo’s Special Beam Cannon. Dit zal vooral fans van de serie verblijden. Wat fans ook blij kan maken is dat je een Z warrior kunt aanpassen qua moves. Je moet dan wel eerst capsules verdienen in de storymode of kopen bij de skillshop, wat zwaar irritant is. In de storymode krijg je keer op keer dezelfde en bij de skillshop heb je geld nodig. Dat geld moet je verdienen in de world tournament mode, waarin tegenstanders het er vooral een sport van maken om je als eerste de ring uit te meppen. Hierdoor word het moeilijk om geld te verdienen, dat je nodig hebt in de skillshop. Je moet dan vooral teren (hier moet je zelfs mazzel mee hebben) op het geld wat je als verliezend finalist krijgt. En dan ga je wat kopen van dat geld, krijg je alleen maar capsules met moves die je allang in je bezit hebt. Hier had Dimps aan kunnen werken.

Een stap vooruit

Er zijn goede dingen, er zijn slechte dingen aan DBZ Budokai. Maar naar mijn mening hebben Bandai en Dimps een stap in de goede richting gemaakt. Ik kan Budokai niet vergelijken met de PSX games. Dat is niet eerlijk. Het is wel eerlijk dat ik de game vergelijk met huidige fighting games en dan is het geen hoogvlieger. Maar laat ik realistisch zijn: Dragonball Z Budokai is een spel die vooral liefhebbers van de serie leuk zullen vinden. Deze doelgroep krijgt 23 personages, transformaties, vette ki blasts en de kans om Hercule in elkaar te meppen. Hercule heeft ook zijn eigen speelmodus (The Legend of Hercule) waarin de lafaard het moet opnemen tegen de Z warriors en Cell. Nee, de fan komt niks tekort met deze game. Daarom een voldoende voor deze game ondanks zijn mankementen.

Conclusie en beoordeling

None

Dragonball Z Budokai is een fan game. Het levert echt een DBZ ervaring en dat is voor de voor de fan de reden om deze titel in huis te halen. Mensen en fighting games freaks die niks hebben met DBZ kunnen deze game beter laten liggen. Die kunnen hun geld ergens anders aan besteden.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Grafische stijl
 • Personages
 • Heerlijk overdreven ki blasts
 • Storymode
 • Minpunten
 • Gameplay stroef
 • Game gaat maar tot de Cell Games saga
 • Capsule irritatie

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Weer zo'n kutgame !!

 • Sjonge jonge… Nouja er zal wel een publiek voor zijn. Die vorige was volgens mij één van de best verkochte games van het jaar ofzo.

 • Dit is wel dé kans van Sega om te laten zien dat ze niet voor het makkelijke cashen gaan m.b.t. de franchises. Zeker de DS-versie moet beter, maar ook de Wii-variant mag iets beter doordacht.  Ben benieuwd of Sega zijn imago gaat redden of gaat bevestigen dat ze minder hart hebben voor gaming dan we dachten.

 • Is geen bewijs en het is ook geen armpje drukken, het is de afbeelding die op de promotie poster van Mario & Sonic at the Olympic Games staat waar ze elkaar een hand geven.  http://i39.tinypic.com/2wdqb8j.jpg

 • Kan je straks weer gaan skiën op het Wii Balance Board.  Op de DS was de game iig matig idd.

 • Nee heh

 • Het zou logisch zijn want het kan zo weer een multi million seller worden. Maar ik zit er iig niet op te wachten.

 • Oh…….. -_-\"

 • Lijkt me opzich wel een leuk spel, mag alleen wel wat uitgebreider en beter afgewerkt. Vond vooral de Ds versie niet geweldig.

 • Weer een dikke 11 miljoen aan verkopen binnen. Face it ookal is de kwaliteit niet geweldig hoog dit is een gigantische systemseller.

 • Armpje drukken? lol…  Winter Olympics zal er vast wel komen, maar ik zie liever een platform game waar Sonic en Mario de hoofdrol hebben :)

 • Toch wel apart dat eigenlijk iedereen weet dat mario en sonic morsdode gamecharacters zijn behalve de mensen die de games nog maken…

 • Sinds wanneer is Mario dood? Gebbetje jij lult zoveel onzin!!! Doe je ook altijd bij die nieuwsberichten over LBP pakjes!!!

  Ontopic, ben persoonlijk meer fan van de winterspelen dan van de zomerspelen!!!

 • jeej

 • Mario en Sonic dood?  Zeker de verkoopcijfers niet gezien van beide francises.

 • Eenmalig hoop ik. Niet bij elke olympische spelen…

 • Tja de zomerspelen versie deed het erg goed, dus waarom niet zou ik denken als ontwikkelaar dan denken.

 • Als ze goed gebruik maken van het Wii Balance board zie ik er wel heil in. Verder dus echt niet!

 • Qua game is het jammer, maar voor de inkomsten van Nintendo erg mooi.

 • leuk..(?)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren