1. Call of Duty 2 (PC)

Call of Duty 2 (PC)

Activision is altijd al één van mijn lievelingsuitgevers geweest. In mijn kinderjaartjes heb ik mij mateloos vermaakt met games als Tony Hawks Pro Skater 2, Quake 2 en 3 en Doom. Die games speel ik nog regelmatig eens, als ik even wil ontsnappen van de prachtige graphics en 3 gigabyte zware games van het heden.

Maar nu genoeg teruggekeken naar de ouwe tijd, want nu is het tijd voor de review van CoD 2, de opvolger van het nog altijd immens populaire Call of Duty 1.

In CoD 2 staat WO II centraal. Velen zullen nu al denken ‘melk’ of ‘been there, done that’, maar laat me alsjeblieft uitleggen waarom deze game zich zo onderscheid van de lading andere WO II games.

In CoD 2 is er iets dat in nog geen enkele andere WO II game zo goed was namelijk de intensiteit. Wanneer er overal granaten ontploffen, de kogels rond je oren vliegen en dat er overal mensen liggen te creperen, te roepen om hulp en dood te bloeden, word je werkelijk in de game getrokken. En wanneer je er in zit, geraak je er moeilijk uit….

Want CoD 2 is razend verslavend, mede door de intensiteit en het realisme. Het lijkt allemaal zo echt, de gezichten van je teamgenoten, de wapens, het geluid en nog vele andere dingen.

Daarmee zijn we nu al weer toegekomen aan de graphics van deze game. Zoals ik al zei, zijn de graphics van CoD 2 zeer goed. Het ziet er allemaal mooi en gedetailleerd uit en ook de textures van een muur of zo zijn werkelijk verbluffend. Als er nog maar eens een tank, een huis of iets anders explodeert is het werkelijk een lust voor het oog. De explosies zijn echt bijna fotorealistisch. Je kan de emoties van je teammakkers aflezen van hun gezicht, de bloedspetters tellen en hun stoppelbaardje goed zien.

Werkelijk prachtig. Ook het geluid van deze game is zeer goed. Het sleept je echt in de game omdat het zo realistisch is. De talloze ontploffingen in de game zijn echt prachtig om te horen en als er een vliegtuig het slagveld bombardeert, wordt het gewoon nog leuker. Je hoort het typische ffffiiiiwwww geluid en een seconde later hoor je de luide knal.

Je teammaten en vijanden zijn natuurlijk allemaal buitenlanders en dat hoor je ook aan hun uitspraken. Je kan echt hun land van herkomst achterhalen gewoon door te luisteren naar hun uitspraak.

Maar met prachtige graphics en geluid raak je er niet meer in dit tijdperk. Nee er zijn nog een paar aspecten waar een game ook goed moet in zijn, eer het een echte topper mag genoemd worden. Een van die aspecten is de gameplay, welke ik nu zal bespreken.

Qua gameplay verschilt CoD 2 bijna niets van CoD 1. De zelfde formule is gewoon opnieuw gebruikt en er zijn bijna geen verschillen. Het grootste verschil voor mij is dat je health-bar weg is. Je ziet je health dus niet meer, en dit maakt het alleen maar realistischer. Wanneer je zwaar gewond bent, wordt je trager, hijgt je personage zwaar en zie je aan de kant van je scherm bloedspetters. Als je dan gewoon eventjes dekking zoekt gaat dit stilaan weer weg en kan je weer rustig verder gamen. Je kan weer spelen met de Russen, Britten en Amerikanen. Elke nationaliteit heeft een paar missies die opgesplitst zijn in verschillende submissies. Deze missies gaan van ‘repareer een telefoonkabel’ tot ‘maak die tank onschadelijk’. De missies zijn heel leuk, maar wel nogal aan de korte kant. In de game heb je verschillende soorten wapens, gaande van rifle en snipers tot machineguns en handgranaten. In tegenstelling tot CoD 1 heeft deze game naast Frag grenades ook Smoke grenades, die vooral goed tot hun recht komen wanneer je een gebouw moet bestormen of een machinegunnest moet uitschakelen. Wat wel jammer is dat de Single-Player campagne weeral aan de korte kant is. Ik heb absoluut geen moeite moeten doen om de Single-Player campagne in 5 uurtjes uit te spelen. Het waren misschien wel 5 super leuke uurtjes, maar dat is toch nogal heel weinig.

Maar waar je je wel maanden kan mee bezighouden is de Multi-Player modus. Ik heb deze game nu toch al 2 maanden, en nog speel ik dagelijks deze game online (onder de naam Satangel). Er zijn 5 verschillende modussen in de MP namelijk:

Deathmatch, Team Deathmatch, Search and Destroy (gelijk aan de bekende CS modus, dus de geallieerden plaatsen een bomb en de duitsers moeten de bomb ontmantelen), HeadQuarters (Elk team moet een bepaald punt voor 2 minuten vasthouden, ander team moet het verijdelen) en Capture the Flag.

Nu zijn er echter al veer meer modussen online te vinden, die dan gemaakt zijn door CoD 2 players.

Ook al zijn er eigenlijk geen vernieuwende modussen, toch is deze game zeer verslavend en heel goed speelbaar op het internet. Je kan maximum met 64 players online spelen, en dan is er meestal nog geen lag. Op deze servers wordt nog maar eens aangetoond waarom CoD 2 zo goed is, want daar word je echt om te haverklap gedood en als je een fraggrenade gooit heb je gegarandeerd iemand mee. Het is heel hectisch, maar ook super leuk.

Conclusie en beoordeling

Ik denk dat het wel duidelijk is dat deze game een echte topper is. Alles is piekfijn in orde, de Multi Player modus zal binnen jaren nog gespeeld worden en de sfeer is uniek in dit genre.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Graphics
 • Geluid
 • Sfeer
 • Realistisch
 • Multiplayer
 • Minpunten
 • Single Player te kort
 • Herhaling
 • Verslavend?

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • En het belangrijkste: Zit de optie free skate er weer in, met de mogelijkheid om de hud uit te schakelen?  Meer hoef ik persoonlijk niet te weten om tot een aankoop over te gaan.

 • Dus als je nog nooit een skate gespeeld hebt, is dit een echte aanrader?

 • Must-Buy voor mij. De demo vond ik al geweldig, het enige waar ik me aan stoorde waren de mensen die je tegenkwam, die heel overdreven persoonlijkheden bevatte. Desondanks een geweldig spel.

  Ook iets heel vreemds vind ik de optie dat je een vrouw kan zijn, maar als je dat doet krijg je dezelfde dialoog te horen als je een vent bent (je bent dus nog steeds een dude)

 • Lijkt me best wel vet.

 • Dus als je nog nooit een skate gespeeld hebt, is dit een echte aanrader?

  En is het waard om meer geld uit te geven voor deel 2, terwijl het eerste deel ook heel goed was. Met andere woorden, zijn de toevoegingen 30 euro extra waard?

 • Ik heb het niet zo op skategames. Deze laat ik dus lekker liggen

 • Dus als je nog nooit een skate gespeeld hebt, is dit een echte aanrader?  Absolutely!

 • Ziet er aardig uit, misschien even halen! :)

 • leuk spel maar koop het niet:)

 • Kben nu aan het twijfelen tussen Skate 1 en Skate 2,

  Voor welke zou ik gaan? (1 Geeft een hoger cijfer)

 • Skate 1 scoorde natuurlijk hoger omdat het volkomen nieuw was voor die tijd. Skate 2 is absoluut completer dan het eerste deel, maar het eerste deel blijft top en is natuurlijk stukken goedkoper.

 • Kopen natuurlijk ^_^

  Als je Skate 1 goed vond, moet je zeker deel 2 halen ;)

 • Lijkt me vet! Mooie videorecensie! LOL, dat skateboard!

 • Ik vind de Hall of Meat ZEKER meerwaarde hebben.. Ik heb nu al een aantal keer met een maatje enorm in een scheur gelegen terwijl we de meest zieke bails aan elkaar aan het rijgen waren :D.. tip: neem bij de Megacompound de rechter megaramp en bail precies wanneer je de ramp verlaat.. bombs awaaayyyyy!!!  En voor de echte daredevils ;): neem die rechter ramp in megacompound, na landen naar rechts afbuigen (voor de grote quartpipe langs), en gebruik de kicker die daar staat (van tevoren even goed zetten dus!) om over de berg (!!) direct naar de laatste pool van de Megacompound te jumpen! Ik heb em zelf nog niet geland, maar ben een paar keer dichtbij geweest en alleen dat al is een zwaar vette air!  Overigens, ook het vermelden waard is dat de online mode echt SUPER verbeterd is. De lag uit deel 1 is weg (of naja.. zo goed als weg) en je krijgt echt het ultieme samen skaten gevoel :D.


 • Ik koop deze game als het afgeprijst word, alle toppers krijgen momenteel voorgang.

 • Yes! Morgen heb ik 'm binnen, kan niet wachten!

 • Ik kan het niet beter vertellen. Het is dan ook een heel terecht cijfer.

  Al wil ik er wel effe aan toevoegen dat ik dit spel voorkeur geef aan de Xbox 360 en niet de Playstation 3. Allereerst omdat jij ook aanhaalde dat het milimeter werk is en dat milimeter werk gaat toch wat gemakkelijker op de Xbox 360 dan op de Playstation 3. Daar komt nog eens bij dat ik gelezen heb dat de framerate van de Playstation 3 versie niet echt soepel loopt. ( http://gameplayer.com.au/gp_documents/090119Skate2framerate.aspx )

 • tering goeie game. hebbe hebbe hebbe. zeker na deze review. de beelden zien er ook vet uit

 • Beste wel mooi

 • De demo was wel geinig maar ik denk niet dat ik dit spel ga kopen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren