1. Samba De Amigo

Samba De Amigo

Eens in de zoveel tijd kom je een mijlpaal tegen. Spellen die een bepaalde aantrekkingskracht hebben. Dat zijn spellen die op de één of andere manier opvallen tussen al de rommel die er wel eens wordt uitgebracht. Samba De Amigo is zo’n spel.

Toen Samba De Amigo eind 2000 werd uitgebracht op de Sega Dreamcast, hadden nog niet zoveel mensen van het spel gehoord. Er was echter een manier waardoor het spel direct opviel. Samba De Amigo kon je namelijk alleen kopen in een grote langwerpige doos, want het spel moest je eigenlijk spelen met de speciaal voor het spel ontworpen Sambaballen (Maracas) . In de verpakking kon je dus het spel vinden samen met een mat en de Maracas. Samba De Amigo was toen al aan de prijzige kant (400 gulden), maar tegenwoordig kan je het spel bijna niet meer vinden in een compleet pakket.

Wat is nu precies de bedoeling van het spel? Het is eigenlijk heel simpel. Op het scherm zie je zes cirkels die naast elkaar op drie verschillende hoogtes staan. Zodra de muziek begint, komen er blauwe bolletjes vanuit het midden van het scherm. Deze gaan in bepaalde volgordes naar de zes cirkels toe. Het is dan de bedoeling om op de maat je Maracas te schudden op het moment dat de blauwe bolletjes de cirkels bereiken.

Dit gaat allemaal op de maat van de muziek, dus je staat al snel de meest ritmische bewegingen uit te halen. Er wordt tijdens het spel natuurlijk ook op gelet of je het wel goed doet. Je kunt een puntenscore halen, waarbij je een bepaalde status krijgt. ‘Status A’ is perfect en ‘Status E’ is bar slecht. Het leuke is ook dat de omgevingen en de muziek zich aan jou aanpassen. Als het slecht gaat, is de muziek langzaam en vals en zie je alleen het aapje Amigo op het scherm. Als het weer goed met je gaat, wordt de muziek meteen veel levendiger en staat het scherm vol met dansers en muzikanten.

Eén van de leukere mogelijkheden in het spel is de ‘Challenge Mode’. Het is bij deze mode de bedoeling om een bepaald liedje met een bepaalde waardering uit te spelen. Je begint bij het begin met maar één liedje tot je beschikking, en als je die haalt krijg je de volgende weer voor je kiezen. De eisen kunnen heel simpel zijn, zoals het halen van een A waardering bij Cup of Life. Als je denkt dat dit moeilijk is, dan kan je proberen om Tubthumping te halen zonder een fout te maken of een bepaald aantal punten te halen bij Take on Me. Nadat je de ‘Challenge Mode’ uitgespeeld hebt, kon je een nieuwe uitdaging aangaan door negen nieuwe liedjes binnen te halen via het Internet met de Dreamcast. Helaas is dit nu niet meer mogelijk, maar Samba De Amigo was een van de eerste spellen waarbij dit mogelijk was.

De charme van het spel zit hem niet alleen in het zeer uitgebreide sologedeelte, maar uiteraard ook in de meerspeler optie. Je kunt namelijk ook twee Maracassen aansluiten op je Dreamcast waardoor je met z’n tweeën met je Sambaballen kan gaan schudden. Dan moet je natuurlijk wel zo fortuinlijk zijn dat je zelf twee setjes hebt, of je neemt je set mee naar iemand die hem ook heeft.

Samba De Amigo is helaas niet voor iedereen weggelegd. De Europese versie van het spel is erg lastig te krijgen, en je moet natuurlijk ook een Dreamcast hebben. Maar mocht je de gelukkige eigenaar van een Dreamcast zijn, dan is het absoluut de moeite waard om dit spel eens een kans te geven.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Toffe game, donkey konga is hierbij vergeleken matigjes uitgewerkt

 • lol, leuk om te zien dat je eindelijk een review van m'n oude game hebt geschreven Bio. ;) Goed stukje.

 • ik heb deze ooit een x @ ebay gekocht voor 51 of 52 euro met die dingetjes

 • Het is geen recensie, Phobos. Het is gewoon een terugblik.

 • ik heb heb nog orgineel gekocht voor 400 guldentjes maar wat heb ik

  van dat spel een plezier gehad zeg. Het was zijn geld dubbel en dwars waard.

 • dit lijkt me wel een vet spel ofzo maar donky konga en jungle beat lijken mij tog egt leuker :)

 • @Megaman: het is een review & een terugblik. Gameplay wordt besproken. Ik lees het in ieder geval meer als een review. :)

 • Mochen ze van mij wel vaker doen! Schrijven over games uit den ouden doosch! Misschien idee!!

 • Heel goed idee, ahem :).  http://www.insidegamer.nl/contenttype.php?id=26&tid=28

 • Je hebt het mis. In Europa heet Donkey Konga gewoon Donkey Konga.  Jungle Beat is een soort 2D platformspel wat je kunt besturen met de Konga's.

 • Jaaaaaa ! Dit was de inspiratie voor de Bongo's voor bij DK en DK:JB. Beide schijnen echt geniaal te zijn ook. Bij DK is het niet alleen trommelen op de maat van de voorbij schuivende balkjes, maar meer als ik de screens zo zie? Time will tell!

 • ziet er lachen uit

 • En daarom is de Dreamcast één van de meest onderschatte consoles ooit, naar mijn mening. Kijk naar dit spel, Shenmue en bijv. Soul Calibur. Stuk voor stuk pareltjes die niet hebben kunnen voorkomen dat de console van Sega is geflopt. Maar wat is het eigenlijk zonde..

 • Ik ben ook iemand die deze mening deelt ik speel nog vaak op mijn dc wel wat minder als op me andere consoles en pc maar toch. Misschien dat ik maar eens moet zoeken op ebay ofzo voor samba di amigo.

 • Dit is echt onwijs leuk spel. Wat nou eye toy geef mij maar samba di amigo :)

 • Wat een geld verspilling.

 • De gameplay in dit spel is zo uniek dat het wel beschreven moet worden. thanks Phobos ;)  Samba de Amigo is een van de interessante spellen die je zult tegenkomen, ik vind dit echt leuker om te spelen dan Eyetoy of Singstar.

 • Je moet het niet beschrijven, maar ervaren :-)  Samba de Amigo ver. 2000 is helemaal super.

 • Ik moet nog steeds eens die maraca's halen. Het spel zonder maraca's heb je echt niks aan…

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren