1. Age of Empires III (PC)

Age of Empires III (PC)

Ik zit hier nu zo stil,

ik ben zo gespannen.

Ik moet het weten,

wat is het geheim?

Waarom zit ik hier nachten lang,

kijkend naar een scherm met pixels.

Als ik het weet,

dan weet jij het ook.

Ik speel Age of Empires II

Deze tijd eindigde echter een paar maanden geleden, ik kocht als groot fan van de Age of Empires serie het derde deel. Ik vroeg mij af of dit spel net zo goed zou zijn als deel 1 en 2. Op voorhand is dat een bijna onmogelijke opdracht, de spellen zaten gewoon zo goed in elkaar dat ik deel 2 zelfs een 10- zou geven. Ik installeerde deel 3 en startte vol verwachting het spel op. Het eerste wat mij opviel was de uitstraling, het menu straalde zulke grootsheid uit, alles zag er verzorgd en vooral slim uit. Op de achtergrond zie je je thuisstad. Deze is nieuw in dit deel. Je thuisstad is eigenlijk je “hulpmiddel” vanuit je thuisstad kan je militairen en behoeftes laten overbrengen. Vooral als je even krap aan middelen zit, kan het verstandig zijn eens wat punten te gebruiken. Je hebt namelijk ervaringspunten nodig om te mogen vervoeren. Ervaringspunten haal je overal vandaan, als je alleen al mensen laat werken krijg je al punten. Dit betekent niet dat het makkelijk is, het verkrijgen van punten gaat langzaam, of je hebt veel punten nodig. Feit is dat je slim moet sparen en tactisch het juiste moment moet kiezen om te vervoeren. Daarnaast stijgt je thuisbasis in level. In het begin zul je nog niet veel interessants kunnen vervoeren, later krijg je echter leuke speeltjes, zoals luchtballon, of fabrieken. Het stijgen gaat langzaam, maar niet te langzaam als je begrijpt wat ik bedoel.

Natuurlijk is dat niet de enige vernieuwing, een andere nieuwe maar o zo belangrijke zijn de ruilposten. Op deze plekken bouw je een hutje, en vanaf dat moment zullen er bepaalde goederen geleverd worden. In het begin zijn dat slechts een paar ervaringspuntjes, later krijg je echter het grote werk. Je kunt dan eten, geld en hout langs laten brengen, deze drie goederen heb je heel hard nodig in dit spel en dus zijn de ruilposten best handig. Als laatste noembare toevoeging heb je indiaanse stammen. Deze zul je tijdens het verkennen vaak tegen komen. Bouw je hier wederom zo’n hutje, dan zullen de indianen jou vrienden worden. Ze kunnen je dan voorzien van militairen behoeftes en waar nodig upgrades voor je leger. Daarnaast heb je natuurlijk de nodige nieuwe gebouwen en eenheden, deze zijn echter niet het noemen waard.

De graphics zijn echter wel het noemen waard. In deel twee was alles "gewoon" mooi, nu is het prachtig. De landschappen zijn oogverblindend mooi, en je ziet je eigen schepen door het water varen. De schaduweffecten zitten goed in elkaar en ook de voetstappen die je achter laat in zand zien er fantastisch uit. Je leger heeft ook een flinke stap voorwaarts gedaan. Er zit veel detail in de wapens en de uitvoering daarvan. Zo zul je uit een geweer rook zien komen en dat soort dingen. De muziek is wel het noemen waard, de deuntjes geven je direct weer dat oude vertrouwde Age of Empires gevoel, maar toch hebben ze ook iets nieuws. Dat is eigenlijk de basis van dit spel, op een ouderwetse manier vernieuwen.

Waar het natuurlijk om draait bij dit soort spellen is het strategie gedeelte. Leid jij je leger zegevierend door het land, of moet je terugkruipen in een klein hoekje en wachten tot de tegenstander weg is? Je begint altijd met een paar dorpsbewoners en wat kleine behoeftes, aan jou is dan de taak om er een goed draaiende economie van te maken. Dit doe je door middel van gebouwen, het verkrijgen van grondstoffen en het bouwen van een leger. Elke bevolkingsgroep zal anders spelen. Zo hebben de Nederlanders banken die zorgen voor een onuitputtelijke geldstroom, de Engelsen krijgen bij elk huis een gratis dorpsbewoner en de Turken hebben gigantische kannonen. Hierdoor word de replaywaarde aanzienlijk verhoogd. Daarnaast heb je ook nog de campaign mode, hierin speel je historische gebeurtenissen na, deze zijn bijna echt. Ik zeg opzettelijk bijna, want sommige dingen zijn voor de spanning natuurlijk verzonnen. Met de moeilijkheidsgraad zit het ook goed, op het laagste niveau is het té simpel. Ga je echter naar hogere niveaus dan word het zweten, de A.I zal dan echt uitmuntend zijn, je tegenstander zal jou soms het geval geven dat hij zo je stad in kan kijken. Dit gevoel kan frustrerend zijn, ben je echter een fan dan zal je hier heel blij van worden.

Als laatste beschikt Age of Empires III ook over een online modus. Hiervoor maak je een account aan, en wederom een thuisstad. Deze stad gaat alleen omhoog als je online speelt, dus eigenlijk een soort rangschikking. Wees echter niet bang dat het gaat vervelen, je kan namelijk meerdere thuissteden tegelijk hebben. Hierdoor en mede door de verschillende volkeren is Age of Empires III echt tof.

Conclusie en beoordeling

<center>Nu is het donker,<br> ik loop naar mijn bed.<br> Met een warm gevoel ga ik liggen,<br> ik kijk naar boven.<br> Ik denk aan het verleden,<br> aan die prachtige tijd met twee Age of Empires games op mijn bureau.<br></center> <br> <br> <br>
86
Score
860
Score: 860
 • Pluspunten
 • Mooie graphics
 • Het spel is moeilijk
 • Verschillende volkeren hebben verschillende mogelijkheden
 • Ruilposten en indianen stammen
 • Thuissteden
 • Minpunten
 • Biedt weinig vernieuwing

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • saai……. Met een hoofdletter S

 • Wonder Boy… Ken je klassiekers, knul.

 • Hmm.. bagger..

 • Wonderboy is een klassieker maar ik denk toch dat hij nu niet meer kan boeien.

 • Onderhand meer titels voor de virtual console dan voor de Wii zelf.

 • @ Furyan  Als je het over de goede titels hebt wel ja..

 • wonderboy lijkt me wel leuk maar kan helaas niet op internet met mijn wii :P

 • Cool, maar ik zou ook wel een opvolger voor Toadstool Tour, imo de beste in de serie, willen op de Wii/DS.

 • het is dat ik geen wii heb anders had ik het nog niet gedownload

 • Mario Golf lijkt me wel vet, maar voor 10 euro leg ik liever wat bij om het \"echte\" exemplaar te hebben.

 • ok…  btw; Wanneer komt die update voor het internetkanaal?

  deze zou toch in december komen….???

 • nu ook nog mario tennis 64

 • Wanneer komt nou 'ns Link's Awakening? :O

 • Link's Awakening is voor de GameBoy en voor dat platform verschijnen geen games op de Virtual Console. Ik zou die game daarentegen wel graag wel weer eens willen spelen!

 • 10* bagger

 • boring

 • Mario Golf is echt wel gaaf. Ik heb hem op de GBA ook supervaak gespeeld.

 • wonderboy, een van de eerste games die ik speelde, stond toen bekend als een 'moeilijk spel':P, maar ik klaarde dat klusje wel even :P. leuk spel hoor

 • ik heb wonder boy in monsterland al op mame. wel een goeie game. voor de liefhebbers een aanrader.

 • Goh, ze gaan weer verder met bagger uitbrengen op VC…het leek even de goeie kant op te gaan:p

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren