1. Fantastic 4 (NGC)

Fantastic 4 (NGC)

Na wat zoeken op internet bleek dat in toch zeker 50 procent van de recensies over Fantastic Four (F4) een woordspeling als “het is zeker niet fantastic” of “niet meer dan een four” gemaakt werd. Heel inspiratieloos natuurlijk, maar is het spel echt zo slecht? Is het mogelijk dat een spel de reputatie van filmgames nog verder omlaag trekt? Doet het dan echt niets goed?

Door de budgetprijs van 10 euro (als een spel zo goedkoop is dan zal er wel iets mis mee zijn) en alle negatieve verslagen begon ik met een niet al te positieve instelling aan dit spel. Eerst maar een potje multiplayer, die kan men nogal moeilijk verprutsen, dacht ik..Dus ik nodigde een vriend uit om samen de co-op multiplayer te gaan checken. Dat was een redelijk succes, niet omdat het spel nou

zo overweldigend was, maar eerder omdat wij in ons allereerste potje meteen makkelijk onze vijanden afmaakten. Met een druk op de knop vaagden wij meteen een hele rij mannetjes van het scherm af. Dat vonden we een fikse tegenvaller, maar Sjon (mijn fictieve vriend in dit verhaal) vond – optimistisch als altijd – dat we het maar een moelijkheidsgraadje hoger moesten proberen, het spel heeft als filmgame immers een grote doelgroep en een groot deel van die mensen kan nu eenmaal niet zo goed gamen. Met goede hoop dat we nu wel de nodige inspanning moesten leveren om “winner” op het scherm te krijgen probeerden wij het op hard nog een keer. Tegenvaller was het echter, toen de tijd ons leerde dat we hooguit 3 minuten langer bezig waren geweest. Erg veel moeilijker was het dus niet. Wij wilden dit spel echt graag een kans geven dus we besloten de singleplayer te gaan uitproberen. Op de simpele en kleine maps in de multiplayer waren weinig hindernissen, dus – zo dachten wij – de mogelijkheid bestaat dat door hindernissen in de omgeving, de lage moeilijkheidsgraad verborgen zou worden!

Ook in de singleplayer werd voor ons duidelijk dat dit spel veel te makkelijk is. We hadden gelukkig weinig last van de beroerde graphics: door het afgrijselijke camerastandpunt (en de camera is niet zelf te besturen) zag je de foeilelijke gezichten van je personages slecht,

ook de constant herhalende animaties sprongen een stuk minder in ’t oog. Bij de schaarse momenten dat je door de camera wél de levels normaal kan doorlopen kwam goed naar voren hoe ontzettend slecht deze game op technisch gebied is: ook de personages zagen er niet uit, de vijanden waren identiek aan elkaar, de omgevingen waren grauw en saai en de animaties waren ook niet om over naar huis te schrijven. Het begon bijna eng te worden, het optimisme van Sjon nam werkelijk zeer vreemde vormen aan. De uitspraak “Wat zijn wij voor graphicshoeren, het gaat toch om de gameplay!” illustreert dit statement aardig. Ook Sjon (verder een aardige vent) had de controller in zijn handen gekregen en ook hem lukte het niet om van die ene richel naar de andere te springen. Niet dat daar zo’n moeilijke knoppencombinatie voor nodig is, een druk op de Y-knop is in principe al genoeg, het feit dat de camera zo beroerd is maakt het voor ons extreem moeilijk om het pookje in de juiste richting te duwen, omdat de richting simpelweg niet duidelijk is. Het verhoogt de moeilijkheidsgraad al een stuk, maar niet op een goede manier. De gameplay is dus…bestaat er een woord voor, erger dan erbarmelijk?

Na vele malen proberen lukte het ons eindelijk om over het gat heen te springen, maar gedurende het hele spel liepen onze figuren de verkeerde kant op. Ondertussen wilde ik al met de controller gaan smijten en had ik het spel al uitgemaakt voor alles wat god verboden heeft. Sjon bleef vreemd genoeg rustig. Toen hij opnieuw doodging omdat hij tegen een muur zat te slaan in plaats van tegen een vijand barstte de bom nog steeds niet. “Ik kan er gewoon geen fuck van,” zei hij terwijl hij de controller weglegde. Dit is echter belachelijk, Sjon is een van de beste gamers die ik ken en is een van de weinigen uit mijn vriendenkring die meedoen aan een toernooi, en dan nog eens wint ook.

Dit maakte ik Sjon ook duidelijk en toen pas lukte het F4 niet meer om te blijven drijven op Sjon’s ego: toen hij nog eens de controller in zijn handen pakte met de bedoeling om die (lelijke-) vijanden eens een flink pak slaag te geven, liet opnieuw zijn personage zich gaan op een kratje (dat niet brak, ook physics zijn ver te zoeken) hield ook hij het niet meer en na een oorverdovende schreeuw rende hij naar het toilet om daar zijn frustratie bot te vieren. Meteen kwam mijn moeder naar boven met de vraag of het wel zo’n goed idee was om bevriend te zijn met Sjon. Ik stelde haar gerust en ze ging weer naar beneden. Toen Sjon briesend weer terug kwam – helemaal rood, met haar door de war en een nat gezicht – besloten we dat frisbeeën met de disk veel leuker was dan het spelen van dit spel. We gingen maar naar buiten. Weg, weg van deze treurig slechte game.

Conclusie en beoordeling

Ik had kunnen vertellen over het systeem om combo’s te kopen, ik had kunnen vertellen over het geluid. Maar dat is niet nodig. Feit is dat dit een spel is om depressief van te worden. Dat het op de stemmen van de characters na, helemaal niets goed doet. Deze game was 20 jaar geleden misschien redelijk, maar zo wil ik het niet noemen. Mijn voorkeur gaat meer uit naar zwak, slecht, deprimerend, bagger en beneden de maat. Als je ooit eens geld over hebt, denk dan 0,875 seconde na en haal een willekeurig ander spel. Dan zal je altijd iets beters in huis hebben gehaald dan dit. Laat je dus niet verleiden door de screenshots!. Fantastic is deze game zeker niet.
2
Score
20
Score: 20
 • Pluspunten
 • De stemmen
 • Minpunten
 • De moeilijkheidsgraad
 • De graphics
 • De gameplay
 • Het camerastandpunt
 • Alles wat ik nog niet genoemd heb

Dit artikel delen

Over de auteur

Payaso uhhhhhhhmmmmmm....... XboX 360 anyone?

Reacties

 • Warhawk met Jelle lijkt me echt vet, heb het net weer even opgepakt namelijk. Jammer genoeg denk ik niet dat ik aanwezig kan zijn omdat ik zaterdag avond al een andere afspraak heb staan :(

 • Mooi :D

 • heb al die games niet eens

 • Ik probeer er te zijn met Warhawk

 • Warhawk! Ik ben er in ieder geval bij.

 • ik heb toch wel aardig wat ps3 spellen maar geen van deze

 • Bedankt, zo is het duidelijk :D  Echt heel toffe wedstrijd, ik ga zeker meedoen :)

 • Bedankt voor de verduidelijking :)  Zometeen maar even een foto maken dan, en eens tijd maken voor morgen.

 • ik heb dezze games niet:(

 • Cooliewoolie

 • Hoe kunnen wij deelnemen? Gewoon de server opzoeken? En de foto mag toch ook na de speelsessie ingeleverd worden he? Dan maken we een paar leuke kiekjes :) Ik ben in ieder geval van de partij!

 • Jaja wordt wel een leuke avond hoop ik! tot dan..

 • ik weet het niet

 • ik ga meedoen met gran turismo, meer heb ik niet van die titels, dit wordt wel lachen!!

 • Zo jammer dat dit niet voor de Xbox 360 gebruikers is. :(

 • Toppie geregeld. Mijn PSN = SupremeStephan. Ik zie jullie morgen ;)

 • heb al die games niet eens

  Dan kun je ook niet meedoen :'D

 • ik ga zeker meedoen met warhawk :P alleen kan ik geen foto insturen voor de website want heb geen camera enzo :P,maar dat maakt niet uit want meedoen is belangrijker dan winnen :P

 • Ik heb die games niet, anders had ik graag meedgedaan!

 • Ik ga meedoen met Grand Turisimo.  Wie wil samen? PSN: rsnhakan  Lijkt me wel vet racen :) Hopelijk win ik dit keer wel wat..


Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren