1. Battlefield: 1942 (PC)

Battlefield: 1942 (PC)

-1942- Een jaar waarin de Nederlandse handbalvereniging op eigen benen komt te staan en waarin de Maastunnel in Rotterdam wordt geopend. Een jaar waarin wereldvoetballer Eusebio het levenslicht ziet, net zoals Leo Beenhakker maar ook Aad van Toor en inderdaad, bekend van Bassie en Adriaan. 1942, ook het jaar waarin Hitler zijn verdere opmars vervolgd en het verste punt uit het Duitse rijk bereikt, namelijk Stalingrad. Onder leiding van Rommel wordt Tobroek ingenomen, maar werd ditzelfde jaar nog halt geroepen bij de slag om El Alamein. 1942, Westerbork komt onder rechtstreeks bestuur van de Duitsers en Brazilië en Mexico sluiten zich aan bij de geallieerden...

60 Jaar later komt de eerste Battlefield game uit, met een toepasselijke titel genaamd Battlefield 1942. De game sleurt je door de belangrijkste gebeurtenissen die deze oorlog kende heen, van Afrika tot Rusland, van Nederland tot Zuidoost Azië. Toch speelt de game zich niet volledig in het jaar 1942 af. Gebeurtenissen als D-Day (voor de slimmeriken onder ons, dit was later pas) komen toch aan de orde in deze game.

Zoals bekend bij de Battlefield franchise zijn de games vooral bedoeld om de sterke multiplayer. Ook in het eerste deel is dat het geval. Maar laat ik toch de singleplayer er even bij pakken, want deze is zeker niet slecht te noemen. Grootschalige gevechten met vliegtuigen, tanks en boten, tientallen soldaten en over en weer vliegende kogels. Je wordt in de singleplayer echter wel teruggewezen op een matige A.I. en dan met name die van je eigen zijde. Medesoldaten handelen meestal vreemd en hebben met name met de voertuigen de nodige moeite. Soms blijven ze namelijk in -en uitstappen totdat je ze per ongeluk onderrijdt, wat de nodige frustratie met zich meebrengt.

Vanaf het begin van het spelen van deze game voelde alles perfect aan. Het schieten vond ik op een erg realistische manier weergegeven en de verschillende voertuigen besturen allen prettig aan. Het besturen van een vliegtuig vergt iets meer tijd en moeite, maar is leuk en uitdagend. De mappen kennen verschillende kenmerken en zijn erg uiteenlopend en divers: Mappen waarin veel op de grondgevechten aankomt, afwisselend met mappen waarin de nadruk juist op het vliegen en het vervoeren per boot ligt. Bovendien kun je verschillende soldaten kiezen; heb je liever een sluipschutter, kies je voor een engineer (herstellen van beschadigde voertuigen) of ben je toch het liefst een medic? Ook teamgenoten kiezen een klasse uit maar vaak niet goed verdeeld, zodat je soms zes antitanks tot je beschikking hebt terwijl de behoefte aan een medic niet vervuld wordt.

De game oogt vooral erg realistisch en de verschillende mappen hebben meestal dezelfde missie: Neem controlepost in, zet nieuwe kampen op en doodt een vooraf ingesteld aantal aan vijanden. Dit gaat gepaard met vele tegenaanvallen waarin je verdedigend je mannetje moet staan, terwijl op een andere plaats een sterke aanval in voorbereiding is. Tactisch is deze game daarom ook wel een beetje te noemen, al hoef je niet met zetten aan te komen maar zul je wel goed moeten nadenken wat je met je teamgenoten wilt doen, waar je ze wilt hebben en wat voor actie ze uitvoeren. Dit systeem werkt over het algemeen erg goed en geeft een sfeer mee aan de game.

Maar waar het om draait is de multiplayer en daarover zijn de mannen van ‘DiCE’ (ontwikkelaars van de Battlefield games) het volledig eens. De singleplayer was leuk maar wist niet lang genoeg te boeien, mede dankzij de zwakke A.I. De multiplayer heeft daar natuurlijk geen problemen mee. Er zijn 16 verschillende mappen te kiezen en het gevecht kan aangegaan worden met maar liefst 64 man, voor die tijd zeker niet onaardig. De veldslagen zijn enorm, van alle kanten kun je beschoten worden en de voertuigen zitten uiteraard ook in de multiplayer. Er zijn drie verschillende gametypes; Team Deathmatch, Co-Op (waarin je met z’n tweeën tegen elkaar kunt, bijvoorbeeld voor vliegtuiggevechten) en Conquest. Deze laatste vraagt om de nodige uitleg. Op je map zijn verschillende neutrale plaatsen te vinden, bijvoorbeeld een klein dorp. De bedoeling is natuurlijk om deze punten in te nemen en wanneer je meer als de helft van de posities hebt ingenomen, gaat het Ticket Ratio (beginaantal van beide teams) van de tegenstanders omlaag. Je individuele score is hierbij dus niet van belang en juist dat maakt dit zo’n leuk speltype. Teamwork en tactiek komt hier des te meer bij kijken en naar mijn idee het tofste van de hele game.

Rest ons alleen nog de audiovisuele kant. Battlefield 1942 kende voor die tijd redelijk zware systeemeisen, maar grafisch kreeg het toch de nodige kritieken over zich heen. Lelijk is het niet (nu natuurlijk al wat verouderd), maar met de zware eisen vond men dat er toch meer in had gezeten. De graphics zijn dus niet hoogstaand, maar in vergelijking met de enorme mappen en de vrijheid die je als speler hebt, is dit zo gek nog niet. De sound maakt de game compleet; deze is erg sterk. Ontploffingen klinken realistisch, even als de verschillende wapens met hun eigen geluid en de soldaten die zich laten horen brengen de sfeer naar een hoog punt en dat is toch erg belangrijk in een game als deze.

Conclusie en beoordeling

Al met al kunnen we zeggen dat we met Battlefield 1942 een topper in handen hebben. Het is duidelijk dat je de game voor de singleplayer niet hoeft aan te schaffen, maar de geweldige multiplayer daarentegen maakt een hoop goed. Grootschalige gevechten met 64 man online, of met een bescheiden aantal kleine aanvallen voorbereiden, het kan allemaal. Battlefield 1942 is tot op zekere hoogte ook best realistisch te noemen, vele voertuigen zitten erin, originele wapens en omgevingen, alhoewel sommige wapens niet bij het goede land horen en de verschillen qua sterkte in tanks minimaal is. Grafisch steekt alles redelijk goed in elkaar en de sound is erg sterk. Battlefield fans die deze eerste uitgave nog niet in zijn of haar bezit hebben, raad ik aan snel naar de winkel te gaan en deze voor een schappelijk prijsje alsnog binnen te slepen!
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Sterke Multiplayer;
 • Goede Sound;
 • Enorme vrijheid;
 • Verschillende voertuigen.
 • Minpunten
 • Mindere singleplayer ervaring, mede dankzij een matige A.I.;
 • Ietwat verouderde graphics.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • mja, ik zou voor dit soort dingen echt nooit betalen, dan zou ik eerder gewoon een 100% save zoeken en die pakken.  achja, bedrijven willen geld verdienen he

 • Zo raar vind ik de achievement niet. Zijn genoeg mensen die even snel een potje willen skaten en geen diehards zijn die alles zelf willen halen en net zo lang door gaan tot het wel lukt.

 • Ik speel het veel liever uit:)

  Voor de achievements zou ik het nog wel doen, maar niet voor al die onzin kleding die ik toch niet ga gebruiken. En die challenges speel ik veel liever zelf.

 • Dan heeft het eigenlijk niet eens zin om de game te halen… Echt een hele nutteloze DLC.

 • Stomme DLC

 • Dit was ook al in de Need for Speed spellen, kende daadwerkelijk een luie speler die het ook kocht.

 • Ik ben het wel eens met ..

  Ik zou een skate spel kopen.. om gewoon lekker rond te gaan skaten..

  En dan lijkt het me echt super irritant.. als je al die saaie missies moet gaan doen.. (want bij skate 1 vond ik ze nogal saai)  Bij The Godfather (1) was dit ook mogelijk.. je kon alvast de beste wapens/hulpjes kopen.. zodat je makkelijker door het verhaal kon komen.. of om gewoon lekker wat gangs af te knallen..  Wel een beetje raar dat ze er nog 5 euro voor durven te vragen ook..

  Cheats hadden ook gewoon gekunt..

 • Tot nu toe is het alleen in games die EA Black box ontwikkeld. kijk naar Need for speed Undercover, je kon gewoon de Collectors edition upgrade kopen :S

 • Bij NFS Undercover was dit ook het geval, ik vond het opzich handig, ik wilde graag racen in mijn favo auto en heb die gekocht met mijn MS points :P.

 • Dikke schande, dit zou gewoon een cheat code moeten zijn. Dat je hier voor moet betalen kan echt niet, zeer ongebruiksvriendelijk van EA.  Het irritante is dat er helemaal geen risico aan verbonden is voor EA.

  Met een uitgebreide DLC of uitbreiding heb je nog wat ontwikkelingskosten maar dit soort grapjes kost hun geen cent. En elke cent dat het opbrengt is pure winst.

 • dom …

 • EA probeert wel op meer van deze manieren mensen uit te knijpen, bij NFS iig kon je ook alles tegen geld unlocken en ze zullen het nog wel bij meer games doen.

 • begin steeds meer un afkeer tege EA te krijge…

 • Why so serious?

 • een van de raarste DLC

 • Zoals debeul al heeft opgemerkt zijn dit gewoon de cheats van vroeger waarvoor je nu mag dokken.

 • Dan heeft het eigenlijk niet eens zin om de game te halen… Echt een hele nutteloze DLC.

  Dit slaat nergens op. Je moet betalen voor de DLC, dus waarom zou je de game dan niet halen?  OT: Had het al in 't forum gelezen. Rare DLC.

 • vreemd.

 • Ga ik doen :)

 • Dit is echt totale onzin!

  Koop het spel dan niet weetje..  Lame DLC..  De game is gruwelijk btw, dus geen haat op de game van mij :PPlaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren