1. Children of Mana (NDS)

Children of Mana (NDS)

Toen ontwikkelaar Square, natuurlijk bekend van Final Fantasy, maar ook vele andere topgames als Vagrant Story, en Enix, ontwikkelaar van onder andere de Dragon Quest serie de handen ineensloegen en besloten verder te gaan als Square-Enix, stond gamend Japan op zijn kop. Beide ontwikkelaars zijn daar groot, héél groot, en het land krijgt ook voorrang qua games. Helaas gaat het wat minder goed de laatste tijd met de ontwikkelstudio. Final Fantasy XI was één grote flop, Dragon Quest Heroes was leuk maar te kort. Kan Children of Mana deze negatieve spiraal doorbreken?

De … of Mana-serie bestaat al vele jaren. Onder de naam Seiken Denetsu werd al in 1987 een deel voor het Famicom Disk System aangekondigd. Deze game werd in de koelkast gezet, en is vervolgens doodgevroren. 6 Jaar later kwam Square met Secret of Mana, of Seiken Denetsu 2. Deze SNES-RPG viel vooral op door het inventieve gevechtssysteem. In plaats van de houterige gevechten uit Dragon Quest en Final Fantasy, was dit een real-timesysteem als in The Legend of Zelda-spellen. Nog steeds wordt deze game veel genoemd in lijsten van top 100 games aller tijden, vanwege zijn diepe verhaallijn en prachtige graphics.

Een aantal vervolgdelen volgden hierop, maar geen enkele kon tippen aan het briljante Secret of Mana. Het Gameboy Advance-deel was alles behalve slecht, maar miste nét datgene wat het een topper zou maken. De ‘X-factor’, om het als Henkjan Smits te zeggen. Square-Enix probeert het nu opnieuw met Children of Mana. De game die ik in handen had, de Japanse versie, heet Seiken Densetsu DS chirudoren obu mana.

Toen ik de game opstartte, wat me ondanks mijn gebrekkige kennis van het Japans weinig problemen gaf, kreeg ik de keuze uit vier personages. Deze keuze is voor de verloop van het verhaal van ondergeschikt belang, en bepaalt slechts lichtelijk de gameplay. De één heeft veel HP maar weinig MP, etcetera. Een werkelijk prachtig, fabuleus, schitterend introfilmpje begroet mij als speler. Woorden schieten te kort om het te omschrijven.

Even nagekomen van de schrik – het korte filmpje ging zeker over de kwaliteit van Metroid Prime Hunters heen - word ik geplaatst in een vrolijk, cliché dorpje. Even praten met die, lopen naar de ander, dit is een feest der herkenning voor elke gamer die een willekeurige fantasy-RPG gespeeld heeft. Gelukkig, de redding is nabij, ik word uit mijn slaap gerukt door een olijke dwerg, die een gem heeft weten te bemachtigen.

Onmiddellijk volgen de gebeurtenissen zich op. De wereld, die Illusia blijkt te heten, was vroeger slachtoffer van een gruwelijke gebeurtenis. Gelukkig, dat is verleden tijd, ‘imperfectum’, ‘passé’, ‘simple past’, en de wereld is weer vrolijk. Tenminste, dat is de bedoeling, maar natuurlijk gaat er weer van alles mis, en jij wordt er op uit gestuurd om de wereld van haar ondergang te behoeden.

Dit wordt alles van de hand gedaan door redelijk saaie dialogen. Gelukkig valt de hoeveelheid tekst mee, waardoor de game betrekkelijk importvriendelijk blijft. Zeker voor een RPG is dit echt kinderspel, en het is duidelijk dat Children of Mana om één ding gaat: actie.

De vijanden bevinden zich in dungeons, die zijn opgedeeld in diverse stadia. Saven kan tussendoor niet, slechts bij de eindbaas, maar de grotten zijn nu niet bepaald lang. Het hakken gaat zoals het hoort: soepel. Helaas zit in dat hakken ook het grootste manco van het spel. Je begeeft je namelijk van dungeon naar dungeon, maar nooit word je echt betrokken bij het verhaal, en na een tijdje begint het aardig te vervelen. Oké, door het gebruik van Gems bevat de game wel afwisseling in het hakken, maar het blijft oersimpele hack ’n slash.

Gelukkig zijn de graphics wél prima. Het is niet prachtig, maar het 2D voldoet en de filmpjes zijn, als eerder gezegd, adembenemend. Ook de werelden zijn sfeervol vormgegeven, en alle dromerige grasvelden glimmen strak. De sound is zoals het hoort, en de typische hakgeluiden mogen eigenlijk niet ontbreken in een game als deze.

Conclusie en beoordeling

None

Al met al valt Children of Mana toch wat tegen. Het verhaal is té beknopt, het hakken wordt snel saai, maar gelukkig zijn de graphics prima, en op de één of andere manier wist het me toch te blijven boeien tot het einde. Een zoethoudertje tot Final Fantasy III, zo zou ik het graag willen omschrijven.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Hack 'n Slash prima uitgewerkt
 • Graphics
 • Minpunten
 • Repetitief
 • Verhaal

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • must…have.. :D

 • Leuk voor de echte voetballiefhebbers, maar niet voor mij.

 • Niet iets voor mij.

 • lijkt me wel leuk spel :D als je van fm houdt

 • Tot voorheen riep iedereen dat er een 3D weergave in zou zitten… Dit lijkt me trouwens echt een van de games of the year. FM vind ik zo ontzettend te gek :D

 • Heel vet, ga ik zeker halen!

 • niets voor mij

 • Ik denk dat ik deze toch even ga proberen.

 • Nah.. Niks voor mij!

 • - Geen 3D-mogelijkheid  Is géén minpunt. Niemand die dit spel serieus speelt zal dit missen. Wel een toffe game iig, nu hoef ik geen genoegen meer te nemen met onlinesoccermanager.nl.

 • Zonder twijfel de Beste MMO van het Jaar…xD

 • @Felluh: Voor sommigen, zoals ik, is dat geen minpunt inderdaad, maar omdat de game ná FM 09 verschijnt had de mogelijkheid er zeker in mogen zitten. Dat maakt de game alleen maar aantrekkelijker voor een groter publiek, wat SI juist heeft willen bereiken.

 • Leuke recensie, jammer dat je niet wat dieper bent ingegaan op het transfersysteem: Wel beetje vreemd dat je spelers zomaar kunnen verkocht worden.

  Op sommige vlakken doet deze Fm Live me denken aan Hattrick maar dan wel veel beter uitgewerkt. Als je Hattrick al goed vindt dan ga je hier volgens mij helemaal verslaafd aan worden. Ik begin er voorlopig niet aan of ik raak niet meer achter men pc uit vrees ik. Voor mezelf ben ik een aantal minpunten aan het verzinnen om de game niet te kopen.  Het verbaast mij hoe goed de game ontvangen wordt door de pers, had persoonlijk niet gedacht dat hij het niveau van de FM serie zou halen.

 • Geen 3D-mogelijkheid? Zinloos minpunt. Het hele doel van het spel is om op iedere PC/Mac te draaien; de game weegt ook maar 50mb ofzo. En wat met de connecties mocht er 3D mogelijkheid zijn. Eerst nadenken jongeman. Het spel is trouwens meer geschikt voor kortere speelsessies dan de gewone Football Manager. Nog even blijven doorspelen, en dan heb je het spel misschién door.

 • Niets voor mij maar ik weet wel zeker dat er dit de ultieme game is voor heel, heel, heel erg veel mensen :)

 • Nou ja best leuk voor de mensen die hier van houden, ik niet dus.

 • Leuk spel denk ik, maar daar ga ik geen 90 euro per jaar voor betalen.

 • Nice game!

 • Online is altijd leuk, vooral met zulk soort spellen. De reclame van het spel slaat helemaal nergens op though…

 • ik hou het op fifa 09 :)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren