1. Harvest Moon: Friends of Mineral Town (GBA)

Harvest Moon: Friends of Mineral Town (GBA)

Het was tien jaar geleden, ik was een kleine jongen van 10. Tijdens een uitstap verdwaalde ik en kwam ik op een boerderij terecht. Gelukkig voor hem stond mijn telefoonnummer op mijn rugzak, dus hij pakte de telefoon en belde naar mijn ouders. Aangezien mijn ouders me het platteland wilde laten zien, even weg van het drukke stadsleven, stond de boer erop dat ik bij hem bleef voor een paar weken. Die paar weken waren als de hemel voor me, het afscheid viel me zwaar en we beslootte elkaar om de zoveel tijd te schrijven. Nu, tien jaar later, werd opeens het contact verbroken tussen ons en ik hoorde maanden niks meer van 'm. Ik besloot naar zijn thuis te gaan en kreeg van de burgemeester die het huis momenteel onderhield schokkend nieuws. De boer was enkele maanden geleden gestorven en liet mij z'n boerderij na. Trek je overall aan en neem je hooivork, het wordt een prachtige dag!

Het doel in de game is duidelijk, tenminste... Als je het een game kunt noemen. Harvest Moon: Friends of Mineral Town is een Non-game, wat inhoudt dat er nooit een einde aan komt. Maar je doel is jezelf en de boerderij onderhouden, maar zonder de nodige middelen lukt je dat niet. Haal nog geen hooivork boven, want we beginnen met het belangerijkste dat je zal nodig hebben en dat is de Hoe. Hiermee ploeg je je veld om en maak je plaats om je eigen groenten te kweken die je kan verkopen of gebruiken om te koken, waar we straks op terugkomen. De zaadjes waarmee je groenten moet kweken komen natuurlijk niet opeens uit je mouw, maar moet je kopen in de winkel waar de knappe Karen werkt. Na het zaaien van je veld, neem je je gieter en begin je met het natmaken van de bezaaide plekken op het veld. Maar in het begin zal dit moeilijk gaan omdat je veld bezaait ligt met struikjes en stenen, die zich niet zomaar van het veld laten verwijderen. Je hamer en sikkel zullen goed te pas kunnen komen, maar soms zal dit niet genoeg zijn om de stenen te verwijderen. Sommige stenen hebben namelijk een enorme grootte, die je met je hamertje niet kunt wegwerken. Saibara de hoefsmid zal in ruil voor wat geld en het gesteente dat nodig is, je spulletjes naar een hoger niveau brengen als ze hier klaar voor zijn na veelvuldig gebruik. Maar laten we niet treuzelen, we gaan verder!

Je ziet dus dat je hier niet met enorme tractors zal werken en een stelletje knechten, maar je puur zal gaan afhangen van je uithoudingsvermogen. En hier treed dus een duister deel in, namelijk het uithoudingsvermogen en het stamina van je kleine boer. Na hard werken zal hij een aantal keer neervallen en na een bepaald keer vallen een blauw gezicht krijgen, wat wijst op vermoeidheid. Wat medicijnen halen bij de dokter waar zuster Elli werkt kan dus zeker geen kwaad, hoewel je geld kan besparen als je je bed induikt en gaat slapen. De game speelt zich af in de vier seizoenen, elk seizoen telt 30 dagen en doorheen deze seizoenen zullen zich op bepaalde dagen evenementen of wedstrijden plaatsvinden waarbij jij en je dieren worden betrokken. Over dieren gesproken, laten we naar de stallen gaan!

En niet 1, niet 2, maar wel 3 stallen! Eentje voor je kippen, eentje voor je koeien en schapen, waardoor de laatste word gebruikt door je paard. Hoe kom je aan een paard of ander dier? Normaal koop je kippen bij Popuri's moeder haar kippenboerderij en koeien of schapen bij het Yodel farm. Het paard? Daar steekt een klein verhaal achter, dat ik ga proberen zo kort mogelijk te houden. Je krijgt het paard als je pas bent ingetrokken in Mineral Town, aan jouw is de taak om er een jaar voor te zorgen door het te kammen en ermee te praten. Je paard zal je niets kunnen opbrengen, toch zeker niet het eerste jaar dat je zal doorbrengen in Mineral Town. Je schapen en koeien daarintegen leveren je wol en melk, die je via een shipping box kan verschepen voor geld. Zo zal je de mogelijkheid krijgen je huis en stallen te verbouwen of verlengen, terwijl je het ook kan uitgeven aan meer zaden voor nog meer winst. Zaden verschillen namelijk per seizoen en 1 daarvan doet het dat bepaalde seizoen zeer goed, wat je zeer veel geld kan opleveren. Informatie hierover kan je vinden in de bibliotheek van Mary, die elk seizoen wel nieuwe boeken heeft. Waarom noem ik alle meisje bij hun naam? Want er zit namelijk een klein geheim achter...

Je hebt de mogelijkheid met 1 van de vijf meisjes in het dorp te trouwen, die allemaal een verschillend smaak hebben en dus heeft iedereen wat wils. Karen is knap, Elli is dan weer een bezorgd type en dat terwijl Mary een echte boekenworm is die al haar kennis uit boeken haalt. Het kiezen van cadeautjes is zeer belangerijk, want je wil toch dat dat ene meisje je leuk vindt? Door middel van de cadeautjes, zullen je steeds meer en meer beginnen te voelen voor je en dat duidelijk maken tijdens wat mooie cutscenes, waar jij telkens de goede keuze moet maken om het meisje in kwestie nog meer van je te laten houden. Maar niet alleen de cadeautjes spelen een grote rol, je zal via een kanaal dat alleen op zaterdagen uitzendt spulletjes moeten bestellen zoals een keuken en accesoires om je oogst te koken. Je bent hier misschien wat aan geld kwijt, maar voor je meisje doe je alles!

Werken op je veld levert veel geld op, maar kost je personage een heleboel stamina waardoor hij vermoeid raakt en bij teveel werk automatisch neervalt. Maar tijdens het verplaatsen van locatie naar locatie zal je alle gemak hebben en tevens ook kunnen lopen als het je wat te traag gaat; zonder enige stamina te verliezen. Maar helaas bevatte de game een paar stoorzenders, met name het snel optreden van vermmoeidheid en meest van al, het ergelijke deuntje dat zich keer op keer herhaalt. Deze twee aspecten zijn een grote stoorzender, waarvan de eerste na een lange tijd gamen kan verholpen worden door middel van de Power Berries. Deze kan je via wedstrijden, graven of gewoon door te kopen verkrijgen, maar het klinkt niet zo gemakkelijk als het is. Daarbuiten moet je ook nog je dieren, je hond en je eventueel toekomstige vrouw onderhouden. Door de evenementen zullen je dieren de mogelijkheid krijgen betere melk, wol en eieren te geven, naargelang je ze beter onderhoudt en je liever gaan zien. Saibara zal dan ook wat speciale makers voor je klaarhebben, waarvoor hij weer wat geld en een gesteente vraagt. Meestal zijn deze dingen makkelijk te verkrijgen, maar blijft de game als je superrijk bent en je dieren de beste melk, wol en eieren van de stad geven nog wel de moeite?

Hier staan we dus met een meningsverschil, aangezien je nu twee dingen kunt doen. Oftewel blijf je jezelf en je vrouw onderhouden, mocht je getrouwd zijn. Na een hele tijd kan er misschien iets moois bloeien, dus wie weet dat het je nog even kan boeien en er pas na nog wat maandjes mee kapt. Aan de andere kant kan je de game verlengen voor een paar maanden voor de vele extra's. Denk dan aan toegang krijgen tot dominee Carter zijn speciale tuin of het verdienen van een berghuisje door kristallen verspreid op alle locaties te vinden. Ook de mogelijkheid om een huis extra te verdienen via het vele malen linken met Harvest Moon: A Wonderfull life, zal veel mensen aanspreken en verlengt de game aanzienlijk. Daarbij kan je beroep doen op elfjes die je helpen met je dieren en oogst, waardoor jij de tijd krijgt om je meisje te versieren. Met een laatste blik op het dorp vanop de berg gaan we naar huis, want morgen is er weer een dag!

Conclusie en beoordeling

Hoewel de muziek en de aanhoudende vermoeidheid die zeer snel optreedt enorme stoorzenders zijn, wordt dit door de andere elementen van de game en de vele extra mogelijkheden goed gemaakt, ook de volumeknop wordt hier geprezen. Door het feit dat de game eindeloos meegaat en elk seizoen verwerkt is in een jaar van 160 dagen die je elk moment kan eindigen, blijft de game lang meegaan en beleef je veel plezier aan het verzorgen van je dieren en het onderhouden van je vrouw. Als een roos die volop in de bloei staat en blinkt van schoonheid, is Harvest Moon: Friends of Mineral Town uitgegroeid tot een pracht van een game. En voor 20,- euro kan je zo'n topper zeker niet laten liggen.
8,3
Score
83
Score: 85
 • Pluspunten
 • Eindeloos waardoor het lang meegaat
 • Genoeg events
 • Prachtige graphics
 • Mogelijkheid te trouwen
 • Verbouwen van huis en stallen
 • Soepele besturing
 • De prijs
 • Minpunten
 • Vermoeidheid treedt snel op
 • Ergelijk muziekje

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Misschien moet Activision gewoon met Guitar Hero: Overrated komen…

 • Juist Gerard :P

 • Misschien moet Activision gewoon met Guitar Hero: Overrated komen…

  LOL

 • Vet.. :D

 • Eens met Gerard, ik vind het zuigen. :P

 • Metallica heeft zo veel betere nummers en dan komen ze met deze nummer alhoewel er zeker vette tussen zitten maar zeker niet de beste en die andere nummers zitten wel paar goeie tussen.

  vind deze \"line up\" wel magertjes voor mijn gevoel iig.

 • Toxicity :)

 • GerarDOS, wat is dat voor een achterlijke opmerking?

  Er zijn genoeg mensen die èn Metallica geweldig vinden èn Guitar Hero top vinden.. Het brengt geld binnen (en flink ook) voor Activision, dus wáárom niet?  Nja, OT:

  Ik kijk wel of ik hem haal.. Persoonlijk mis ik And Justice For All + Of Wolf And Man..


 • Grappig dat de tagline voor GH: Metallica 'Ride the Ligtning in 2009' is, terwijl die song helemaal niet in de game zit :')

 • Ik ga geen geld uitgeven aan deze game.

 • Ik heb hem niet.

 • System of a Down!

 • @GerarDOS  Zeer ongepast vind ik en (zeker) als redacteur. Er zijn heel veel mensen (incluus ik) die het een zeer sterke band vind met zeer sterke nummers. Overrated? In mijn ogen niet. Maar ja, alles wat populair is overrated. Dingen die jij de bom vind kunnen anderen ook \"overrated vinden\".

 • @Seiniyta

  Hoezo is het zeker als redacteur ongepast? Mogen redacteuren opeens geen eigen meningen meer hebben?

 • @Seiniyta: Dus als redacteur mag hij niet meer zijn mening uiten? Dat is onzin.  EDIT @ Limelight: Nice, dezelfde comment. :)

 • Ik ga hem echt niet halen hoor…

 • waarom niet the day that never comes

 • Volgens mij zit die al in het Death Magnetic pack. Ik snap ook niet wat je als Guitar Hero-fan met zoveel Metallica nummers aan moet, zo geweldig is die band nou ook weer niet.

 • Metallica, Foo Fighters, Motorhead, System of a Down… deze game is een must-have voor de rock/metal fan! Eerst GH game die ik ga kopen dus.

 • \"het nummer The Boys Are Back in Town, iets wat we nou niet echt kunnen plaatsen bij de band.\"  uhm.. Metallica heeft ook jeugdsentiment misschien? en.. who cares wat jullie ervan denken, het is hun mening.  @Gerardos

  Misschien moet Activision gewoon met Guitar Hero: Overrated komen…  misschien moet jij je bakkes houden. \"Gerard\" Joling is pas overrated.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren