1. MapleStory (DL)

MapleStory (DL)

Je hebt verschillende soorten MMORPG's. klein, groot, verslavend, gratis en ga zo nog maar even door. Ik heb niet zo heel veel geld, dus om elke maand nou een bedrag te betalen zit er voor mij niet in. Gelukkig zijn er dan ook gratis MMORPG's. Daar heb ik er al een aantal van gespeeld, maar geen van allen konden niet lang blijven boeien. Tot ik MapleStory tegen kwam, een 2d MMORPG die nu al 60 uur van mijn leven heeft weggevaagd. Is het de 60 uur waard, of is het gewoon nutteloos geweest?

Je begint MapleStory door een poppetje samen te stellen. Hier kan je wat dingen aanpassen, wat kleertjes en verschillende wapens kiezen. Als je dan ook nog een naam voor je poppetje hebt gekozen kan je beginnen aan een groot avontuur. Het eerste eiland dat je bezoekt is Maple Island een klein maar fijn eiland. Hier leer je alle wat je moet weten over het spel. Dus je leert hoe je met je inventory om moet gaan (inventory is het gene waar je al je spullen in stopt), hoe je met een zwaard kan handelen en nog een aantal andere dingen.

Als je dit eiland hebt doorlopen begint je avontuur pas echt. Je gaat dan met een boot naar Victoria Island. Als je daar bent aangekomen en je kijkt op je map, zie je pas echt hoe groot het is. Victory island is in tegenstelling tot Maple Island een heel stuk groter en met meerdere steden. Je zult snel merken dat je als beginner niet zo veel dingen kan, zoals minder kleren enzovoorts, maar als je naar één van de steden gaat en een bepaalde persoon opzoekt, kan je één van de klassen worden. Er zijn in totaal 4 klassen waaruit je kan kiezen. Dit kan soms best wel lastig zijn, want ze hebben allemaal wel iets dat leuk is. De klassen zijn: Boogschutter, Krijger, Dief en een magiër. Je gaat dus naar een bepaalde persoon in één van de steden. Als je level 10 bent, of level 8 voor een magiër en als je genoeg STR, DEX, INT en LUK hebt kan je één van de klasse kiezen. Je hebt DEX, STR, INT, en LUK nodig om sommige wapens te kunnen krijgen, dus als je bijvoorbeeld 40 STR punten hebt kan je een wapen kiezen met 35 STR. Later in het spel kan je nog verschillende klasse kiezen in één van die klassen. De verschillende klasse zijn erg leuk en hebben allemaal hun eigen kleren en wapens, top gedaan dus.

Het levelen gaat net zoals in alle andere MMORPG met exp. punten, deze krijg je door monsters te verslaan en quests te doen. Naarmate je verder komt in het spel zul je meer exp. nodig hebben om een level omhoog te gaan. Als je dan een level omhoog gaat krijg je punten, die je kunt spenderen aan verschillende dingen, zoals je HP, MP (voor je magie) en nog vele andere dingen. Je hebt ook nog de zo gehete skill punten. Deze skill punten gebruik je voor extra skills toe te voegen waardoor je weer speciale dingen kunt doen, zoals bij een Boogschutter twee pijlen tegelijkertijd af te vuren op een monster.

Er zijn veel verschillende soorten monsters.In het begin zijn het vooral slakken, maar daarna krijg je met veel krachtigere monsters te maken. Alle monsters zien er vrolijk en soms ook schattig uit, alleen ze vallen je gewoon aan, nou ja van aanvallen is eigenlijk geen spraken ze lopen alleen maar tegen je aan en ze merken je niet echt op. Hier merk je zelf weinig van en dus zet ik het ook niet bij de minpunten. Elk monster laat meestal een item achter, deze items kan je oppakken en worden in je inventory gestopt, hier komt echter mijn eerste minpunt, je kan namelijk maar een aantal dingen in je inventory stoppen en deze raakt dan al snel vol, waardoor je andere items niet meer kan oppakken. Je hebt dan nog wel ergens een kluis, maar hier kan je ook maar iets van vijf dingen instoppen. Zeer jammer, vooral omdat er zoveel items zijn die je nodig hebt voor allerlei quests nodig.

Een MMORPG kan natuurlijk niet zonder quests. En in deze game zijn ze natuurlijk ook weer van de partij. Je kunt in elk stadje een aantal quests doen, dit kan je zien aan een poppetje met een lampje op zijn of haar hoofd. Je hebt ook een speciaal venster, waar je kan zien met welke quest je bezig bent, nog moet doen en voltooid hebt, dit is erg handig en het is bovendien nog overzichtelijk ook. Helaas zijn alle quest niet altijd even leuk, want het komt meestal op het zelfde neer, zoals iets verzamelen van een monster of een x aantal monsters verslaan. Het maakt opzicht niet zo veel uit, maar wat dan wel weer jammer is dat je in het begin (zo rond level 15) maar weinig quests kunt doen en je monsters moet verslaan om naar het volgende level te gaan. Zeker een minpuntje wat genoteerd moet worden.

Wat zou je zijn zonder wapens? Helemaal niets natuurlijk en gelukkig heb je er in MapleStory genoeg van. Voor elke klasse zijn er verschillende wapens. Zo heb je voor een boogschutter bogen en kruisbogen en voor een krijger heb je weer allerlei zwaarden, speren en knotsen. Ook heb je nog zeldzame wapens, deze moet je meestal met echt geld kopen, of je moet wel heel veel meso nodig hebben (meso is de munteenheid in MapleStory). De wapens kan je kopen bij een winkeltje net zoals alle drankjes en alle andere dingen. Er zijn dus heel veel wapens en dat is dus wel zo handig.

MapleStory is dus een 2d side-scrolling game en dat zul je ook merken, want de besturing en de graphics zijn ongeveer het zelfde als bij een mooi 2d spel op de GBA. Hierbij zullen de meeste al afhaken, want wie wil er nou nog 2d graphics op een computer. Ik vind dat deze mensen dus verkeerd zitten, je kijkt zo over de 2d beelden heen en je zult er snel aan wennen. De omgevingen zijn allemaal verschillend en zien er bovendien zeer kleurrijk uit. Dit is een dik pluspunt, want als je de game gaat spelen wordt je vanzelf blij. Met de muziek is het wel in orde. Ze zijn net zoals de graphics vrolijk en je gaat er van lachen, het enige wat dan weer jammer is, is dat ze snel gaan vervelen. Gelukkig kun je het geluid uitzetten en een lekker muziekje opzetten.

Je hebt ook nog andere dingen te doen, zoals een party vormen, vrienden toevoegen, dingen ruilen en naar de free market gaan. Dit is een markt waar allemaal mensen dingen staan te verkopen en die jij dan weer kan kopen. Meestal zijn de prijzen wel wat aan de hoge kant en je moet dan ook veel geld hebben. Er is ook nog een gewone markt waar je allemaal spullen kan kopen, zoals wapen en drankjes. Er is ook nog een plastische chirurgie winkel, een kapper en nog wat andere winkeltjes waar je dingen kan kopen die nodig zijn, alleen moet je voor de kapper en de plastische chirurgie met eht geld betalen. Meer is er eigenlijk niet te doen, maar daar merk je niks van, want er zijn nog genoeg andere dingen te doen.

Conclusie en beoordeling

None

Het waren de 60 uren zeker waard, want MapleStory is gewoon één van de betere gratis MMORPG. Met alle vrolijke kleuren en de geluidjes ben je zelf ook een stuk vrolijker. Er is genoeg te doen buiten de quests die soms wat afwezig zijn en die soms ook wat vervelen, omdat het telkens op het zelfde neerkomt, maar voor de rest is het allemaal dik in orde en er zit bovendien ook nog weing lag in, wat natuurlijk ook zeer goed is voor een gratis game. Dit is dus een zeer geslaagde game die ik met plezier heb gespeeld en nog steeds speel.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • de vrolijke graphics
 • de klasses
 • de wapens
 • gameplay
 • Minpunten
 • soms te weinig quests
 • inventory snel vol
 • gaat soms snel vervelen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ik wil hem hebben!

 • Wow een dikke HOT!

 • Een dikke NOT.

 • HOT!

 • Hot voor mij soort van PS3 tegenhanger van Crackdown, daarbij zijn free roaming games altijd tof mix daarbij wat superpowers en destructable enviorments en ik ben meer dan tevreden.

 • Hot, ziet er tof uit.

 • jammer dat het geen 36o titel wordt. is voor mij hot

 • Deze is wel hot.. maar niet voor mij weggelegd!!! er komen zoveel andere topperss dat die kompleet me portemenee leeg zal trekken waardoor ik nog harden moet werken om alle games dit jaar te kunnen kopen die ik wil!

 • NOT.

 • Denk dat het zoals een Spider man game wordt. Leuk rondspringen enzo, maar uiteindelijk veel te weinig te doen in de stad.  Toch maar even een HOT.

 • Dikke HOT.  Underdog van 2009. Deze game gaat heel veel mensen verrassen, één van de kanshebbers voor GOTY 2009 imo.

 • HOT

 • HOT!

 • Underdog van 2009. Deze game gaat heel veel mensen verrassen, één van de kanshebbers voor GOTY 2009 imo.

  En dat weet jij omdat je hem al gespeeld hebt? Dit riepen we ook al bij Haze, Lair etc etc.. en wat is daar van terechtgekomen? Laten we nu eerst maar eens de eerste speelimpressies afwachten.

  NOT voor mij!

 • not…

 • HOT!!

 • poe nou ik heb nog niet gestemt, want ik weet het op dit moment gewoon niet kijk eerst nog ff naar wat meer videootjes

 • poe nou ik heb nog niet gestemt, want ik weet het op dit moment gewoon niet kijk eerst nog ff naar wat meer videootjes

 • oh foutje het was maar een keertje bedoeld

 • Mij lijkt hem niet zo bijzonder, tis gewoon een sandbox game zoals spiderman.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren