1. Geoff Crammond's Grand Prix 4 (PC)

Geoff Crammond's Grand Prix 4 (PC)

Geoff Crammond, geen legendarische Formule 1 racer maar een computerprogrammeur. Wie op deze vreemde planeet vernoemt er nou een game naar een programmeur. Geoff dus, deze natuurkundige is het brein achter de Grand Prix serie. Mede door zijn natuurkundig inzicht tilde hij het realisme en de physics van race games naar het volgende niveau. Terwijl hij naar eigen zeggen niks heeft met auto’s of racen, natuurlijk Geoff, kwam in 1993 het eerste deel in de reeks uit, in 2002 volgde het (voorlopig) laatste deel, of het ook de beste uit de serie was kun je hier lezen.

Bij het opstarten merk je meteen dat Atari de lay out flink heeft opgepoest, het menu ziet er strak uit is ook wat overzichtelijker als voorheen. Met een prachtig plaatje van het circuit van België op de achtergrond en wat echte race geluiden op de achtergrond is de sfeer meteen gezet. In het menu kom je ook Gpaedia tegen, het doet je denken aan Wikipedia en daarmee zit je er niet ver van af. Gpaedia is een encyclopedie, handleiding en fact book in een. Hier vind je onder andere hoe je het beste bochten kunt nemen maar ook de geschiedenis van de Formule 1 en natuurlijk ontbreken de records ook niet. Niet alleen het menu is er mooier op geworden, ook tijdens het racen wordt je niet teleurgesteld. De banen en omgevingen zien er degelijk uit, af en toe zelfs een beetje ondermaats. Er is duidelijk te zien dat er meer tijd is gestoken in de auto’s en coureurs. Coureurs ja, en dan in het bijzonder de helmen, elke coureur had precies de zelfde helm als in het echt en hier kon je ze ook werkelijk aan herkennen. Ook de pit crew is mooi weer gegeven, ook zijn hun animaties tijdens de pit stops mooi.

Niet alleen de grafische kant van Grand Prix 4 is goed, het geluid is minstens van het zelfde niveau al dan niet beter. Als echt race fan is het geluid van een motor die op 17000 toeren draait bijna even mooi als een orgasme, als je met GP 4 over de circuits scheur heb je ook bijna het gevoel al of je naast de baan staat. Helaas voor mij is mijn moeder niet zo’n liefhebber en werd ik vaak naar boven verbannen waar we slechts een koptelefoon hadden. Ook hoor je af en toe de toeschouwers schreeuwen maar daar houden de geluidseffecten op. Als je het namelijk presteert om je motor op te blazen of te crashen zal hier voor een blinde weinig van te merken zijn.

Door de goede graphics en het sublieme motor geluid waan je jezelf een echte Formule 1 coureur. Als je er verstand van hebt zijn er duizend en een dingen in te stellen. Denk hier bij aan de rij hoogte, vering, vleugels, banden, banden spanning. Geen probleem als je er geen ruk van snapt, de standaard instellingen racen lekker. De instellingen die je kiest hebben ook daadwerkelijk effect op hoe je wagen reageert. Een grote rij hoogte en bijna geen vleugel is af te raden, wel erg grappig om een keer te doen. Je kunt op twee manieren de moeilijkheidsgraad aanpassen, of wel door hen niveau van de tegenstader in te stellen. Hier kan je kiezen uit een % tussen de 60 en 120 dit werkt goed zo kun je je tegenstanders precies op het gewenste niveau krijgen. Je concurrentie maakt ook wel eens een foutje en is ook niet te schuw om een tikje uit te delen. Een andere manier is om de rij hulp in of uit te schakelen, denk hier bij aan een anti blokkeer systeem, stuur, rem, schakel -en antispin hulp. Tijdens het racen ondervindt je echt een heerlijke spanning, zal je die twee tiende nog goed maken? Het pitstop en tijdsweergave systeem zit goed in elkaar. Ook is het gemakkelijk om tijdens de wedstrijd iets aan te passen aan je tactiek of instellingen. Een leuke toevoeging is het vlaggen systeem maar vaak wordt dit beperkt tot een gele vlag hier en daar, dat had in ieder geval beter gekund. Wat wel echt iets toe voegt is het dynamische weer systeem, het draagt ook bij aan dat stukje realisme. Wel is het aan te raden om een stuurtje te gebruiken dan heb je net even wat meer controle dan met de pijltjes toetsen.

Uiteraard zijn al deze opties niets zonder een goede spel modi. Niet erg verrassend beschikt Grand Prix 4 ook over de opties: quick race en practice. Deze hebben verder geen uitleg nodig, dan heb je ook nog de optie Non Championship, hier kun je een volledig race weekend na bootsen. Echt interessant is de Full Season Championship modus, hier in kun je het volledige Formule 1 seizoen van 2001 nabootsen. Dank zij de FIA licentie kun je met de echte coureurs op alle officiële circuits racen. Je rijd dan van training tot race, om een zo hoog mogelijke klassering te behalen. Uiteindelijk is het de bedoeling om kampioen te worden. Ook al is de A.I. nog zo goed is het niet mooier om tegen je maat te racen en samen te strijden voor die punten. Ja dat is zo, en wonder boven wonder kan het ook nog. Bij de release van GP 4 zaten er nog wat bugs in het multiplayer gedeelde en kon er niet online gespeeld worden. Maar sinds deze problemen opgelost zijn is het een groot plezier om dan wel over LAN dan wel over het Internet te racen tegen je vrienden. De spanning die je dan krijgt is lastig te beschrijven, maar als je samen de laatste ronden in duikt, nog even naar links kijkt waar je maat verwoede pogingen doet je in te halen en allebei nog uitzicht hebt op het kampioenschap dan kan ik je verzekeren dat het zweet op je stuurtje staat. Dankzij de uitgebreide community zijn er vele updates verschenen om ook de coureurs, wagens en banen upto date te houden. Dit heeft bij gedragen dat ik de game nog lang gespeelt heb. Helaas is sinds 2004/2005 de community een beetje aan het doodbloeden, maar het blijft leuk om deze game weer eens onder het stof vandaan te trekken een lekker potje te racen tegen me buurjongen.

Conclusie en beoordeling

Geoff crammond mag trots zijn op de prestatie die hij geleverd heeft. Grafisch zit Grand Prix 4 goed in elkaar en ook het geluid en dan met name dat van de motoren is zeer goed. Door een lekkere gameplay is het leuk maar vooral uitdagend om te racen met GP 4. Steeds weer die paar tiende sneller proberen te gaan door een nieuwe afstelling is gewoonweg leuk. Initieel was de multiplayer kan van de game wat slordig af gewerkt, maar mede dankzij updates van Atari en een levendige community is dit helemaal goed gekomen.
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Realisme
 • Grafisch (auto’s)
 • Geluid (motoren)
 • Opties
 • Licentie
 • Multiplayer
 • Minpunten
 • Omgeving
 • Bugs
 • Gedateerd
 • Overige geluids effecten

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Alsof iemand dit nog speelt?

 • Ik speel het nog steeds, dus deze patch is wel handig.

 • Afgelopen week voor de console uit de budget bak voor een tientje gevist. Moet zeggen dat ik het wel vermakelijk vind.

 • @ jvane  Ik had hem ook, maar in een middag was ik er al klaar mee

 • ik geef deze game een 4.6 ik haal het dus niet!

 • lol, oke als het nou een veel gespeelde mmorpg, shooter of wat voor online game dan ook is maar dit komt voor mij echt over alsof er voor bijvoorbeeld gta vice city opeens een patch komt xD maargoed, ehh… handig?:-)

 • Vond een leuk spel voor ff tussendoor.Kost 15,- bij dynabite.

 • Geen major update dus. En idd zie ik niemand dit spel nog spelen.

 • Stranglehold, zalige game. Die single player vond ik echt geslaagd, van mij mag er gerust een opvolger komen.

 • heb ik nog nooit van gehoord…

 • nogal laat

 • Wordt dit nog gespeeld ofzo?

 • Ik speel het nog steeds, dus deze patch is wel handig. Op jouw na dan? :P

 • Slechte game.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren