1. Age of Empires II: The Age of Kings (PC)

Age of Empires II: The Age of Kings (PC)

Waar veel memberrecensies gaan over nieuwere games, heb ik besloten om een oud spel uit de kast te halen. Maar het is niet zo maar een spel. Ik heb namelijk gekozen voor Age of Empires II: The Age of Kings. Naast Warcraft en Command & Conquer is dit één van de beste RTS-games ooit gefabriceerd. Maar wat maakt dit spel nou zo speciaal. Ik ging op onderzoek uit.

Toen in 1997 de eerste Age of Empires op de markt verscheen, was het meteen een erg gewaardeerd spel. De combinatie van grondstoffen verzamelen, technologie ontwikkelen en oorlog voeren was prachtig uitgewerkt. Het spel werd een succes en kreeg vier jaar later een vervolg onder de naam Age of Empires II: The Age of Kings. Inmiddels zijn we al aangekomen bij deel 3 en waarschijnlijk zal het daar niet bij blijven. Het eerste deel speelde zich af in de eerste 500 jaar van onze jaartelling, bij deel twee gaan we meer naar het heden. De tijd van kastelen, dappere ridders en mooie jonkvrouwen oftewel de Middeleeuwen. Hierdoor heb je in dit deel de beschikking over betere manschappen, kanonnen en kastelen. Laten we het spel eens nader bekijken.

Zoals het een AOE-spel beaamt, heb je in The Age of Kings ook verschillende speelmodi. De campain-mode, ook wel bekend onder de naam verhaalmode, bestaat uit zes campagnes. In deze mode zul strijden aan de hand van beroemdheden als: William Wallace, Saladin, Jeanne d'Arc en Dzjengis Khan. Over het algemeen moet je bij de campaign-mode een dorp opbouwen en een leger. Met dit leger moet je dan de tegenstander een kopje kleiner maken. Naast deze build-and-destroy missies, heb je ook missies waarbij je een klein groepje naar de andere kant van de map moet leiden.

Naast de campaign-mode, beschikt het spel ook over drie verschillende skirmish-modes: Random Map, Deathmatch en Regicide. In Random Map begin je met een kleine hoeveelheid aan grondstoffen. De bedoeling van deze mode is vooral het opbouwen van een economie en daarna het voeren van oorlogen. In Deathmatch begin je echter direct met een grote hoeveelheid aan grondstoffen. Hierdoor kun je dan ook sneller oorlogen voeren. Tenslotte heb je de Regicide-mode. In deze mode gaat er het er om welke koning het langst blijft leven. Gelukkig heb je wel een kasteel, waar je de koning veilig in kunt verstoppen. Om je koning te beschermen, zul je het kamp strategisch moeten bouwen. Je kunt het kasteel het beste in het centrum van je kamp houden. Begint de singleplayer-mode je te vervelen, dan kun je je heil altijd vinden via je netwerk of via het Internet. Hierbij kun je, net als bij de skirmish-mode, kiezen uit Random Map, Deathmatch en Regicide. Als je uitgekeken bent op de bestaande mappen, kun je met de Map Editor zelf een map bouwen.

Zoals ik eerder genoemd heb, moet je grondstoffen verzamelen om te produceren. Je hebt vier verschillende grondstoffen: hout, voedsel, goud en steen. Deze eerste twee zijn overvloedig aanwezig in het spel, maar er is bijna bij elk potje een gebrek aan goud en steen. Je kunt proberen zo spoedig mogelijk alle goud en steen op de map te ontginnen, maar aangezien dit vrij moeilijk is en tevens niet erg effectief, kun je het beter anders aanpakken. Allereerst kun je proberen om goud/steen te ruilen tegen hout/voedsel met een bondgenoot. Een tweede manier om aan grondstoffen te komen, is door het gebruik van een trade cog of trade cart. Deze twee vervoersmiddelen kan je sturen naar de markt of de haven van je tegenstander. Hier kun je namelijk meerdere malen een klein bedrag aan goud weghalen. Een derde manier is het ruilen van goederen. Bij je market kun je namelijk overvloedige grondstoffen ruilen tegen schaarsere goederen.

In Age of Empires II zitten dertien volken: Britten, Franken, Mongolen, Teutonen, Gothen, Kelten, Vikingen, Japanners, Turken, Perzen, Byzantijnen of Saracenen, Britten en Chinezen. Elk volk heeft zijn eigen bouwstijl en speciale units. Zo hebben bijvoorbeeld de Vikingen een speciale schip. Als een tegenstander een unit heeft die jij niet kunt fabriceren, wees dan niet getreurd. Met een monnik kun je namelijk een unit van de tegenstander “bekeren” tot jou volk. Deze units zijn allemaal heel mooi, maar bij AOE II kun je al je manschappen niet direct produceren. Allereerst moet je je bevinden in een genoeg ontwikkeld tijdperk (Age). Het spel kent vier tijdperken: Dark Age, Feudal Age, Castle Age en Imperial Age. Naast deze tijdperken heb je ook nog de mogelijkheid om je manschappen te upgraden. Dit verschilt van upgrades die je defensieve/ aanvallende vaardigheden verbeteren tot een upgrade die je beter zicht geeft. Hoe meer upgrades jij verricht, hoe verder je manschap zich verbeterd, hoe sterker hij wordt. Toch zul je met één mannetje geen oorlog winnen. Je moet naast kwaliteit, ook investeren in kwantiteit. Met een enigszins strategische aanpak, kun je dan je tegenstander zo over de knie leggen.

Age of Empires II is een uitstekend spel, maar er valt wel een kanttekening te plaatsen. Net als bij het eerste deel, kent het spel een populatielimiet. Aan het begin van een spel kun je een handjevol manschappen bouwen. Voor het grootste deel van je bevolking moet je echter huizen bouwen. Jammer genoeg kun je maar tot 200 manschappen bouwen. Gelukkig is het spel grafisch gezien wel heel mooi. Het kan natuurlijk niet helemaal op tegen het grafische geweld van vandaag de dag. Maar wat wil je ook met een spel uit 2001. Het geluid is tevens ook prima in orde. Het menu beschikt over een rustig achtergrondmuziekje, terwijl je in-game kunt genieten van mooie geluiden uit de omgeving. Jammer genoeg kun je geen accent herkennen bij de verschillende volken.

Conclusie en beoordeling

Het feit alleen al dat het Age of Empires is, maakt het spel voor mij mooi. De gameplay werkt verslavend en je kunt het tijden spelen zonder dat het verveelt. Afgezien van enkele kleine minpunten is dit één van de beste spellen die ik ooit gespeeld heb. Voor wie het spel nog nooit gespeeld heeft, zou ik zeggen: ga nu naar de winkel en haal AOE II (inclusief uitbreiding) voor slechts €10,00. Succes gegarandeerd!
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Age of Empires
 • Verslavende gameplay
 • Hoge replaywaarde
 • Minpunten
 • Population limit

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • vet  wel jammer van rookbommen

 • Okay beter dan! Die smokegrenades kunnen idd beter gewoon helemaal weg.

 • Goede update!

 • Mooie update. Dat eerste is ook wel fijn, aangezien je dan minder last hebt van kleine Engelse kut kindertjes.

 • idd de smokegrenades mogen weg

 • ??  Waarom dan niet gelijk met die update van paar dagen geleden? Kleine moeite toch?

 • Heerlijk. Had het er gister nog over met een vriend van me. Smoke-Grenades/Tags mogen van mijn part weg.

 • smokes mogen wel blijven maar dan moet dat stomme ragdoll effect eruit het zuigt zwaar, het motiveert tot campen en elke noob kan dan winnen.

 • Smoke grenades zuigen idd.

  Ook die ffs lag is irri, fijn dat r aan gewerkt word :D

 • Dat is wel beter (H)

 • hoezo smokegranaten weg? die zijn juist chill

 • WEG MET DIE LAG!

 • Landenfilter:

  Moet optioneel zijn dus niet verplichten. Heb er niet zo'n probleem mee.  Wapens afstemmen:

  Goed. Kan wel wat meer fine-tuning gebruiken.  Smoke Grenades:

  Lekker laten zitten. Je gaat ze er toch niet uithalen omdat er een paar mensen niet mee overweg kunnen? Ze zijn onderdeel van het spel, leer er maar mee leven.

 • Dat 'two-piecen' mag er van mij in blijven, is een krachtige methode, maar je bent nog niet weerloos als iemand dat bij je probeerd. Het is in ieder geval nog altijd beter dan dat eeuwige gezaag. Lui komen van 5 meter aanlopen met zaag aan, je raakt ze 2x met shotgun en ze lopen er nog gewoon doorheen. Als ze geraakt worden met de shotgun, moet die zaag uit gaan, klaar.  En het zou inderdaad veel beter zijn als je zelf kan bepalen welke multiplayer modus je gaat spelen, ik probeer zelf de laatste dagen veel annex te spelen, voor de nieuwe achievements, maar kom er gewoon niet aan toe doordat anderen een andere modus stemmen, ik wil gewoon kunnen spelen wat ik wil spelen.

 • weg met die KUT rookbommen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • En het zou inderdaad veel beter zijn als je zelf kan bepalen welke multiplayer modus je gaat spelen, ik probeer zelf de laatste dagen veel annex te spelen, voor de nieuwe achievements, maar kom er gewoon niet aan toe doordat anderen een andere modus stemmen, ik wil gewoon kunnen spelen wat ik wil spelen.  Amen

 • JAAAAAAH KK SMOKES WEG EN IK GA PRO ,,

 • Ahhah! Goed nieuws dat ze iets willen doen aan die matchmaking. Maar ik zou niet weten waarom smokes weg moeten gaan… o_O Ze zijn toch handig?

 • Beter laat dan nooit

 • n_n altijd goed toch?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren