1. True Crime: New York City (Xbox)

True Crime: New York City (Xbox)

Start spreading the news. I’m leaving today. We are a great big part of it. New York, New York. New York City, de grootste stad ter wereld. Alsof de hele wereld naar dat ene eiland is toe verhuisd, maar de grootste stad ter wereld is ook de grootste in de criminaliteit. New York is een broedplaats voor junkies, verkrachters, dieven en al dat soort tuig. Mensen worden elke dag van de week beroofd, prostituees worden elke dag gerekruteerd, mensen worden verhandeld enz. enz. Er is één agent die al dat tuig de bajes in wil laten draaien. In True Crime New York City krijg je die kans om het criminele gespuis voor eens en altijd op te sluiten.

In True Crime New York City ben je Marcus Reed. Een crimineel die politieagent is geworden. Marcus heeft een ruwe jeugd gehad. Hij heeft moorden gepleegd en heeft in de drugshandel gezeten. Dan komt er ook nog eens bij dat zijn vader een grote bendeleider is en momenteel in de bak zit. Marcus is voor het grootste deel van zijn leven opgevoed door Terry Higgins. Hij is het perfecte voorbeeld van een echte old-school politieagent. Marcus is daarom in de voetsporen gestapt van zijn “stiefvader”en mentor. Op een dag rij je gewoon door de straten van New York met Terry. Terry zegt dat hij nog iets moet afhandelen en wijst je de weg naar een gebouw in de achterstandswijken van New York. Hij stapt het gebouw binnen met een koffer en zegt dat hij zo terug is. Plotseling ontploft het hele gebouw met Terry erin. Marcus keert terug naar het politiebureau. Hij is momenteel lid van de Organised Crime Unit onder leiding van Chief Victor Navarro. Vic vindt dat Marcus terug moet gaan naar de Street Crime Unit onder leiding van Lieutenant Deena Dixon. Marcus heeft daar altijd gewerkt en blijft daar werken, totdat de hele zaak is opgelost. Op een dag krijg je een telefoontje dat je naar de garage moet komen onder het FBI gebouw. Daar ontmoet je Special Agent Gabriel Whitting. Die vertrouwt het hele zaakje van de moord op je mentor niet en samen met jou ga je uitzoeken wat Terry op het spoor was en wie hem heeft vermoord.

De verhaallijn bestaat uit in totaal 4 major cases in True Crime New York City. Je kunt de major cases in willekeurige volgorde kiezen. Bij bijna elke missie heb je op het einde iemand die je moet ondervragen om verder te komen.

Lukt het je, dan speel je gewoon door, maar lukt het niet dan heb je twee opties: Je speelt de missie opnieuw of je gaat naar een informant. Als je naar een informant gaat moet je eerst een missie voor die informant volbrengen voordat je informatie en een leuk zakcentje erbij krijgt. Behalve de major cases heb je nog de street crimes. Dat zijn gewoon misdaden die je kunt oplossen. Door die misdaden op te lossen krijg je carrier points en door zo veel mogelijk carrier points te verdienen kun je die inwisselen voor geld. Je verdient dan op een goede dag tussen de 20.000 en de 50.000 dollar. Ik kan me niet voorstellen dat het zo ook in real-life gaat. Als je steeds kleine misdaden oplost kom je langzaam maar zeker bij diegene die de misdaden veroorzaakt, een voorbeeldje: Je krijgt een oproep dat het illegaal gokken big business is. Je pakt dan een paar straat gokkers op en die worden op het bureau ondervraagd. Die geven dan weer informatie en zo ga je eigenlijk gewoon door totdat je bij de grote baas komt. Met al die misdaden kun je ook bewijs verzamelen. Wat je met dat bewijs doet ligt helemaal aan jou. Lever je het in bij het bureau of ga je naar een pawnshop (Een pawnshop is een winkel waar je al je bewijzen illegaal kunt verkopen)? Wat je ook nog kunt doen om aan geld te komen is aan straatraces en aan illegale straatgevechten mee te doen. Als je telkens wint kom je bij de promoter (eindbaas) en die kun je dan ook weer oppakken. Als dat nog niet genoeg is kun je mensen onterecht een bon geven. Kortom er zijn veel manieren om aan geld te komen legaal of illegaal.

In sommige dingen heeft True Crime New York City erg veel weg van GTA. Je kunt eigenlijk overal je geld aan uitgeven. Je kapsel, kleding, auto’s, wapens, voedsel, medicijnen en al die soort dingen. Eigenlijk gewoon GTA alleen sta je nu aan de andere kant van de wet. Je kunt al die dingen kopen via 2 verschillende manieren. In een gewone kapperszaak kun je je kapsel op een normale manier laten knippen voor weinig geld. Je hebt ook

salons en die kunnen je haar op de luxe manier knippen en vragen er wat meer geld voor. Met kleding, wapens en auto’s gaat het precies hetzelfde alleen kun je kiezen of je wapens en auto’s koopt bij het politiebureau of bij de dichtstbijzijnde wapenwinkel of autodealer. Met wapens heb je een hele variatie aan keuzes. Je hebt dan zoiets van: Oeh zal ik nou dat machinegeweer kopen of die vlammenwerper? Met auto’s zijn autoliefhebbers in de hemel. Er worden geen echte automerken in genoemd (er wordt alleen maar reclame gemaakt voor Motorola), maar je kunt sommige auto’s wel herkennen. Hummer, Lamborghini, Ford Mustang, Aston Martin, Lexus en al die dure merken heb ik eruit kunnen halen. Je gaat dan weer denken: Zal ik nou die strakke bolide die op een Aston Martin lijkt kopen of die luxe Lexus die minder kost en minder snel is, maar wel beter rijd? Kortom je hebt ook weer genoeg manieren om je geld weer uit te geven. Wat wel een minpunt is, dat je in het echt nooit een politieagent in een Lamborghini zult zien rijden. Met het salaris wat een politieagent krijgt, ik dacht het niet. Dat maakt het spel ook wat minder realistisch. Wat weer wel een pluspunt is dat je niet al je wapens gewoon maar bij je kunt hebben. Ze worden opgeslagen in de achterbak van elke auto die jij bezit, dus je kunt gewoon uitkiezen welke wapens je wilt. Let op, niet alle misdaden worden opgelost door alleen maar mensen neer te schieten!

De makers van True Crime New York City hadden bij de eerste True Crime wel één les geleerd: Meer vrijheid! Dat krijg je bij True Crime New York City, want in True Crime Streets of LA mocht je alleen maar een goede smeris zijn om verder te komen. Bij True Crime New York City maakt dat helemaal niet uit. Je kunt zo slecht en corrupt worden als je wilt en dat is een heel groot verschil en een heel groot pluspunt. Wat ook een verschil is, dat het spel flink wat grof taalgebruik heeft. Mensen schelden je uit als je tegen ze aanbotst met de auto of als je ze wegduwt. Dan zeggen ze dingen zoals: “You slimy bitch!” of “I am gonna rip your balls off”. Dit spel is niet geschikt voor de teergevoelige onder ons. In het spel zit ook flink wat geweld, want als je een goed geweer hebt kun je gewoon lichaamsdelen eraf schieten. Dat vind ik soms een beetje te overdreven en een klein minpuntje. Door het grove taalgebruik en het feit dat er ook nog een flinke portie geweld in zit heeft het spel een 18+ rating gekregen.

De graphics in True Crime New York City zijn ongeveer hetzelfde gebleven in vergelijking met True Crime Streets of LA. De makers hebben wel goed rekening gehouden met het weer. In New York kan het soms kei hard regenen en door die regen worden de wegen spekglad. Dat kan knap lastig zijn als je een auto aan het achtervolgen bent, want je kunt dan snel slippen. Tenzij je een auto hebt met goede remmen en een goede grip, dan zou het wel moeten lukken.

New York is ook één van de vuilste steden ter wereld en dat word goed weergegeven in True Crime New York City. Je ziet afval, rondvliegende kranten, vuilniszakken die prop vol zitten, eigenlijk alles wat je kunt bedenken aan vuilnis. Je hebt dan ook last but not least: Het verkeer. In New York kan het aardig druk zijn, maar in True Crime New York City is het misschien iets te druk. Ik vind het soms raar dat er bij een kruispunt een stuk of 5 politiewagens bij elkaar staan. Wat ik ook raar vind is als je in een auto zit en je draait de camera de andere kant op en weer terug dat er dan andere auto’s op de weg rijden die er eerst helemaal niet reden. Die 2 dingetjes die ik net heb gezegd zijn alle twee minpuntjes. Het geluid in True Crime is vrij goed. Auto’s die toeteren, regen wat op de wegen valt, onweer, een hond die blaft en zo ik kan nog uren doorgaan. Het geluid is een sterk pluspunt, maar de graphics vallen een beetje tegen, alsof ze zijn afgeraffeld. Dat is toch wel een minpuntje, voor de rest is het spel redelijk.

Conclusie en beoordeling

None

True Crime New York City is echt stukken beter als True Crime Streets of LA. Toch hebben de makers veel dingen afgekeken van GTA. In True Crime New York City heb je meer vrijheid en veel meer mogelijkheden. Toch lijkt het spel een beetje afgeraffeld, anders zag het spel er veel beter uit.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Vrij veel mogelijkheden
 • geluid
 • je kunt zelf bepalen of je slechte of een goede smeris word.
 • Minpunten
 • Tegenvallende graphics
 • Soms erg nep

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Goed nieuws! de Blob vond ik één van de leukste Wii titels van 2008. Heb dus zeker interesse in een vervolg!  Tip: Het eerste deel is bij de meeste winkels voor 25-30 euro op te pikken!

 • Lijkt me erg leuk, maar Wario Land: Shake It! ook. Hou wel van dat anime-stijltje.

  Zal ze vast allebei een keer oppikken.

 • Goed nieuws! Vond de Blob (1) erg leuk!

 • Cool, en dat voor een stel Nederlands studentjes :o

 • Hopelijk doen ze er dan wel een spannender verhaal in.

 • had ik niet verwacht!  Als er dan echt een deel 2 komt, moet het idd wel meer diepgang hebben.

 • een multiplayer moet er ook komen!

 • Raar dat er van deze game een vervlog komt

 • Leuk.

 • Gefeliciteerd, Utrechtse studenten!

 • Hoeveel heeft het verkocht dan?

 • Dat is echt super! Had ik niet verwacht, er was maar een klein beetje reclame van. Volgens mij hebben veel mensen het gekocht omdat, het voor kleinere ook een leuke game is gezien de boxart en de Nederlandse naam

 • Goed nieuws!

 • Respect! De Blob verdient het!!

 • Go de Blob! Dit is nou wel een voorbeeld van hoe men de Wii kan benaderen met een originele IP

 • Hollands trots toch wel een beetje :)

 • Het heeft in Amerika zo'n 300.000 stuks verkocht.

 • Het concept van de Blob dat bedacht is door de Utrechtse studenten was erg goed. Daarom is het goed om te zien dat de game ook goed verkoopt want de Blob verdient zeker een vervolg.

 • Nice, vooral leuk omdat het originele idee van Nederlandse studenten komt.

 • Terecht!

  Geweldig spel, ik ben blij dat ik het heb gekocht. :)

  Ben dus ook wel benieuwd naar een vervolg.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren