1. Peter Jackson's King Kong (X360)

Peter Jackson's King Kong (X360)

Peter Jackson, een man die zichzelf onsterfelijk heeft gemaakt met de verfilming van Lord of the Rings. Na drie films en een heleboel Oscar beeldjes werd het tijd voor iets anders. Tijd voor dat ene project dat Peter zo graag van grond wou krijgen, dat ene project dat maar niet wou lukken door moeilijkheden met de rechten van de originele film. Jackson kreeg na het overdonderende succes van Lord of the Rings eindelijk groen licht om zijn grote droom waar te maken. Tijd voor de King Kong remake! Hij kreeg miljoenen dollars in zijn handen om er iets goed van te maken en dat deed hij. Een game kon niet uitblijven, filmgames bekijk ik normaal gezien altijd met een voorzichtige en vluchtige blik. In het geval van King Kong was dat net een beetje anders, wat wil je als je weet dat de ontwikkeling in handen was van grootmeester Michel Ancel (Rayman & Beyond Good & Evil) en dat ook Peter Jackson nauw betrokken was bij het project.

Michel mocht zich volledig laten gaan met deze game, maar moest natuurlijk wel binnen de lijnen van de film blijven. Je start het spel als Jack Driscoll, een scenarist die samen met een voltallige filmploeg naar Scull Island reist om daar een film in te blikken. Dit gaat echter niet zonder problemen, door de heftige storm loopt het schip vast en moet je met een reddingssloep verder, vanaf dit moment zie je alles in first-person. Het laat je wat aan de controles wennen en wanneer je voor het eerst een wapen in handen neemt, denk je even dat je de nieuwste shooter aan het spelen bent. Dat is echter niet het geval, wat duidelijk is door het gebrek aan wapens en munitie. Waardoor je in de meeste gevallen moet overleven met de middelen die je hebt, ook al is dat niets meer dan een bot van één of ander dood dier. Het gaat hier om een filmgame en om je dat typische gevoel te geven gebruikt het spel geen indicators, niets nieuw onder de zon want dit was ook al zo in bijvoorbeeld The Getaway. Geen crosshair, levensbalk en andere, maar gewoon een leuke en duidelijke manier om je op de hoogte te houden. Zo zal het scherm rood kleuren wanneer je bijna het leven laat en moet je even niet geraakt worden om je gezondheid terug op peil te houden. Klinkt makkelijker dan het is, je voelt een hartslag in je controller kloppen, het beeld is onduidelijk en het gevaar kan van overal komen. Op dit soort momenten kreeg ik soms een angstig gevoel over me heen en als een game dat met mij kan doen, dan mag je er zeker van zijn dat ze de zaakjes goed voor elkaar hebben.

Zoals ik al zei is er geen uitgebreid arsenaal aan wapens, er zijn wel enkele pistolen en machineguns aanwezig en zelfs een sniper mag je op bepaalde momenten gebruiken. Maar daar blijft het ook bij om de vele préhistorische beestjes af te maken. Van kleine en venijnige dinosaurusjes tot een grote T-Rex die je maar al te graag wil opslokken, je komt het allemaal tegen in deze Jurassic Park trip. Een leuke toevoeging is de voedselketen, wanneer je in het bijzijn van een dinosaurus bijvoorbeeld een ander beestje in zijn richting gooit of uit de lucht knalt dan zal de aandacht van de dino naar het dode beestje gaan. Een lekker hapje tussendoor waardoor hij jou even uit het oog verliest. Zo kan je rustig ontsnappen en bespaar je meteen ook de kostbare munite. Je belangrijkste wapen is echter nog een simpel speer, je vindt ze overal en naast het gewone prikken kan je ze ook in de richting van een vijand gooien. Of op sommige plaatsen kan je ze in brand steken om dan een hele vlakte in brand te steken, waardoor elk dier een gruwelijke dood sterft. Al heb je dit laatste hulpmiddeltje af en toe ook gewoon nodig om de weg vrij te maken.

Verder beleef je met Jack enkele ‘on-rail’ levels waarin je bijvoorbeeld plaats neemt op een vlot om elk diertje dat je wil opeten te doden. Zodat je groep zonder problemen de andere kant bereikt en af en toe mag je ook metgezellen die zich op een andere plaats bevinden beschermen door het ongedierte vanuit een veiligere positie af te knallen. De echte afwisseling komt echter naar boven wanneer je met King Kong zelf mag spelen. Op deze momenten verwelkomen we het third person perspectief en kunnen we grote gorilla in al zijn glorie bewonderen. Deze stukjes zijn niet ingewikkeld maar wel spectaculair, in de stijl van de Prins van Persië kan je op muren lopen, spring je van de ene hindernis naar de andere en mag je af en toe ook een lekker potje vechten. Kong is een echte bokser en beschikt over enkele dodelijke bewegingen. Door als een gek op een knop te rammen kan je Kong in een razernij krijgen. Waardoor hij al zijn kracht naar boven haalt, het is op dit moment dat je gemakkelijk een einde kan maken aan het gevecht. Dit gaat meestal gepaard met een ultieme genadeslag die ook nog is erg cool is om te bekijken. Kong is meester van de jungle, dat moet je wel beamen. Iedereen die het verhaal kent, weet dat het laatste gedeelte van de film zich afspeelt in New York en dat is in deze game niet anders. Die levels halen echter niet hetzelfde niveau en voelen onafgewerkt aan, alsof het spel absoluut tegen een bepaalde datum in de winkel moest liggen en ze niet genoeg tijd hadden voor dat laatste stukje. Jammer, net als het feit dat je deze levels al na enkele uren op je scherm ziet. Het spel heeft een beperkte speelduur en had net wat langer mogen zijn. Desondanks waren het wel een unieke ervaring en zijn ze absoluut in hun opzet geslaagd. Het is zowaar een goede filmgame geworden.

Grafisch ziet het er allemaal mooi uit, meer detail, betere lichteffecten, maar toch had ik er iets meer van verwacht. Het is natuurlijk een 360-port van de vergelijkbare last-gen versie en ook de inhoud is hetzelfde. Geen extra’s dus voor deze versie. Ook op de soundtrack en voice-acting kan je weinig aanmerken, het zit gewoon helemaal in dezelfde lijn als de film en dat is dus alleen maar een goede zaak. Net als de vele kleine details en simpele achtergrondgeluiden die de juiste snaar weten te raken om je in de juiste sfeer te brengen, om je een ongemakkelijk gevoel te geven. Het is ze allemaal gelukt!

Zo kan ik niet anders dan tot de conclusie komen dat King Kong een hele leuke game is, ondanks de slecht uitgewerkte New York-levels voelt de rest gewoon uitermate goed aan. De spannende levels met Jack zijn aardig en de Kong-levels simpel maar oh zo leuk. Er hadden er zelf iets meer in mogen zitten, het ijzersterke verhaal komt ook in deze game goed naar boven dankzij de de kwaliteit van de voice-acting en de manier waarop de relatie tussen Kong en de mooie blonde actrice in beeld is gebracht. Het is een korte lineaire reis maar dat mag de pret niet drukken.

Conclusie en beoordeling

None

Kijk even naar de mooie 8 die hier staat te pronken. Als je mijn manier van beoordelen kent weet je dat dit staat voor een mooie game waar je plezier aan kan beleven. Die score kon echter veel hoger uitpakken als het spel wat langer was, want nu komt er iets te snel een eind aan waardoor je deze game misschien beter een dagje kan huren. Verder maakt het echter niet uit welke consoleversie je neemt, op alle consoles krijg je hetzelfde spel voor de kiezen. De 360 versie heeft buiten de mooiere graphics toch niets meer te bieden.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • De sfeer
 • Kong-levels zijn stoer
 • Grafisch aardig
 • Soundtrack & voice-acting
 • Gameplay (op het eiland)
 • Minpunten
 • Lineair
 • Komt te snel een einde aan
 • Zwakke New York levels

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • YESSS EINDELIJK!!

 • Hmm, best vet :D. Dat bedoelden ze dus met 'iedere turtle krijgt zijn eigen kleur'. Op deze manier kan ik er nog wel mee leven :)

 • Ik heb er niet veel vertrouwen in

 • Was deze niet al aangekondigd O.o?  Anyway, ik hoop dat ze wel flink wat characters erin gooien. Het lijkt me nogal snel saai worden als je alleen maar turtles hebt ;),

 • Er zijn al meer dan 2 screenshots,

  http://www.flickr.com/photos/terrible2z/sets/72157611894456282/

 • wel vet

 • Anyway, ik hoop dat ze wel flink wat characters erin gooien.  BeeBop & RockSteady, Splinter en April O'Neill… lachen

 • euhm een fighter :S nee dank je

 • Die op de snes was cool, dit niet.  MODBREAK: fijn dat je al oordeelt op basis van 2 screenshots.

  Misschien als er bij platform PS3 stond zou je lyrisch zijn. Laat je niet zo kennen mafkees.


 • de ouwe heb ik heel erg versleten vroeger, of ik deze ook koop da is nog maar de vraag.

 • Ik heb ergens gehoord dat deze game niet van de motion sensor gebruikt maakt, maar gewoon met de knoppen bestuurd wordt.

 • @Shenmue3

  Word jij niet moe van je fanboy gedrag?

  Jij bent geen definitie \"gamer\" waard.

  De game is nog maar net aangekondigd en jij roept al dat dit niks is.

  Een van de teams achter Super Smash Brothers Brawl + ex-medewerkers van Team Ninja werken aan deze game.

  Dus we hebben alvast een professionele team, ze hebben Ubisoft voor het geld. En ook zal deze game een betere ondersteuning krijgen dan Brawl.

  Echt triest dat mensen als jou en Koppa heletijd dingen moeten gaan afzeiken wat afkomstig is van Nintendo of voor Nintendo wordt gemaakt.

 • Er zijn ook al twee screenshots vrijgegeven.  AL twee?  Maar ik ben zeer benieuwd naar deze game! • Op zich heeft Shemnue3 gelijk,

  De nes en snes arcade games waren meesterlijk, trouw aan de serie en de comics.

  Ik weet dat dit de opzet niet is van de nieuwe game.

  Waarom maken ze deze gewoon niet in een nieuw jasje of zo?

  Ik ben bang dat ze bij deze franchise gewoon nieuwe dingen willen toevoegen die totaal overbodig zijn.

  Het sonicvirus lijkt vaak toe te slaan, de laatste tijd.
 • Hmm tegen elkaar ala Tekken/Street Fighter, liever een game als TMNT 2: Arcade Game, wat een topper was dat destijds op de NES.

 • Ze morgen weer eens een Turtles speelfilm maken :) en geen GCI.

  Maar denk dat er gebrek is aan creativiteit, et zou wel leuk zijn.

 • dus super smash maar dan met het turtle universum! tsjah……

 • Jammer dat ie niet op de 360 komt.

 • Cool, maar zit er persoonlijk niet op te wachten.

 • Lijkt me best vet maar het lijkt volgens mij een beetje op super smash bros brawl.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren