1. RuneScape (Web)

RuneScape (Web)

Ik heb als menig gamer al een boel RPG's gespeeld, maar het gevoel dat ik daar maar alleen tussen oliedomme Non Player Characters zat te spelen en zij me nooit hun hulp zouden aanbieden, bleef me maar achtervolgen. Samen met mijn goede vriend begon ik aan een speurtocht naar een goedkope een leuke RPG die we met meerdere spelers zouden kunnen spelen en na lang zoeken hadden we ons oog gelegd op een MMORPG genaamd Runescape. Dit bleek een Javagame te zijn, zodat je niks moest downloaden en direct aan de slag kon na je te hebben ingeschreven. Dit lieten we niet liggen en zo snel als we konden maakten we een account aan om ons te meten tegen Orcs, ridders en andere middeleeuwse figuren.

Het handige aan dit soort games, is dat je geen lange downloads van een paar uur en na je te hebben ingeschreven direct kunt beginnen. Maar als je graphics verwacht die zich meten met online games als Maplestory en Kart Rider, dan is dit direct een grote teleurstelling voor je. De game kan zich wel in 3D afspelen, maar eigenlijk zit je gewoon met een mislukt personage in een mislukte pixelomgeving rond te lopen. Maar dat valt van een Javagame als deze te verwachten, aangezien ze niet over een sterk genoege engine bezitten om mooie omgevingen te maken. Maar de game bezit ook over wat goede kanten.

Maar helaas laten deze wat op zich wachten, want ik ben niet echt te spreken over het begin van deze game. Aangezien het een MMORPG is, bevat het niet echt een verhaal. Je start op Tutorial Island, waar je de kunsten van zwaardvechten, boogschieten en magie zal gaan leren. Daarnaast leer je ook de zijberoepen zoals brood bakken en het maken van wapens die je in je strijd zal kunnen gebruiken. Deze tutorial duurt echter enorm lang en zal goed een kostbaar uur opslorpen van je kostbare tijd die je achteraf gezien beter aan iets anders had kunnen besteden. Maar als je echt de wijde wereld wilt ontdekken van Runescape, zal je Tutorial Island moeten doorgaan en dan geteleporteerd moeten worden door een tovenaar. Maar daarna kan het plezier echt beginnen! Of toch niet?

Wel, het is wat je plezier noemt. Je start vanaf level 3 en in het begin zal je vooral je tijd verspillen met het zoeken naar wapens en wat vijanden die je aankunt. Dan heb ik het over kippen en koeien slachten, om toch maar dat ene leveltje te stijgen. Maar op een zeker moment zal dit verslavend worden en ga je het steeds hogerop zoeken. Dan ga je over naar orcs en bandieten in de omliggende weegjes. Maar meestal verslaan deze je nog voordat jij hun met een vinger hebt kunnen aanraken, dus de overschakeling naar sterkere vijanden zal vaak moeilijk verlopen.

En hoewel ik het niet zou hebben verwacht, zul je af en toe zeer goed moeten nadenken. Deze game bevat namelijk een paar missies die verschillen van niveau, dus de beschrijving van de opdracht lezen is zeer belangerijk. Je moet dus niet als een halve gek op een draak die goed 80 level hoger zit dan jou, maar het bij schapen scheren en Orcs tevreden stellen houden. Als je lang genoeg traint tegen de kippen en vijandige Orcs, zal je op een bepaald klaar zijn om de lat wat hoger te leggen. Maar daarnaast moet je geld hebben om je wapens te versterken en dat lukt niet door de kippen die je slacht te verkopen. Je kan je waardeloze spullen verkopen in een winkel of een winkel die zich bijvoorbeeld in magie specialiseert. Ook kan je geld verdienen door wapens te maken en deze dan te verkopen aan je mede Runescapers . Wel zouden wat geluidseffecten leuk zijn geweest, maar meestal hoor je alleen maar een tune die zich de hele tijd herhaalt. Runescape laat zich precies vrijwillig de diepte ingaan.

Hoewel ik best negatief praat over Runescape, heeft deze game zeker zijn voordelen. Zo bezit het over een soepele en simpele besturing en vullen de missies het meeste van de verloren tijd op. Ook kan je best veel geld verdienen als je jezelf gaat richten op een bepaald beroep, zoals wapens maken en koken. Naarmate je steeds meer hetzelfde gaat doen, zal je steeds betere wapens en gerechten kunnen maken. Ook zal je jezelf kunnen voorzien van je eigen spullen zoals Runes om je magie te perfectioneren of een nieuwe hakbijl om steeds hogere en betere bomen te hakken. Het bespaart jezelf dus een heleboel geld en vaak verdien je ook wat bij met je missies. Maar nog iets leuks is het membership aanbod. Ben je het beu om telkens dezelfde wezens dood te meppen of wil je toch eens zo'n saradomin Staff hanteren waar iedereen het over heeft? Membership heeft dit en meer voor je in petto, maar er plakt helaas een prijsje op en meestal worden de eerste dagen weggegooid omdat je membership moet geactiveerd worden. Runescape had het in zich om de koning van de MMORPG te worden, maar zal helaas rond het aantal 250.000 spelers blijven steken.

Runescape is dan ook nog eens een trekpleister voor hackers, die de sterkste accounts ertussen uit zoeken en mensen dan in de maling nemen door te zeggen dat Runescape hun wachtwoord automatisch blokkeerd. Hierdoor raken mensen hun accounts kwijt en is het aangeraden recovery Questions in te stellen. Een jongen heeft doordat zijn account werd gehackt, zichzelf beroofd van het leven en zo laten zien wat voor een verslaving Runescape kan zijn. Runescape, een verslaving inbegrepen.

Conclusie en beoordeling

None

Hoewel ik meer goede punten opnoem dan slechte, zijn de minpunten die ik wel opnoem van cruciaal belang in een game en zeker in een MMORPG. Helaas kan een Javagame niet aan deze wensen voldoen en blijft het op een bepaald niveau haken. Ook zou dit net als vele andere dingen een verslaving kunnen worden en ga je beter dit niet spelen. Liever een download van een paar uur dan een verslaving.
3,3
Score
33
Score: 35
 • Pluspunten
 • Missies
 • Gameplay
 • Meer met Membership
 • Beroepen
 • Geen downloads
 • Minpunten
 • Audiovisueel geflopt
 • Slecht afgewerkt
 • Levelsysteem
 • membership kost behoorlijk wat voor 12 maanden
 • Verslavend?

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • ‘Een RPG leent zich perfect voor tieners als hoofdrolspeler. Wanneer je namelijk met de game begint, is je personage zwak. Naarmate je meer uren in de game steekt, zal je personage steeds sterker worden en meer dingen meemaken. Dat traject staat gelijk aan het proces dat je meemaakt wanneer van je tienerjaren doorgroeit naar volwassen worden.’  Dit zie je inderdaad wel het meest. Een onervaren brookie dat een zwaard in z'n handen krijgt gedrukt. Daarnaast blijkt het jochie nog aanleg te hebben voor magie en dat helpt hem op zijn trip tegen het kwaad. Om eerlijk te zijn, een erg simpel maar goedwerkend concept.

 • Ben in dit geval wel benieuwd naar de leeftijd van Lightning in de FF XIII. Die ziet er niet echt uit als een tiener. Volgens mij gaan deze richtlijnen ook niet op voor Cloud uit FF VII.  Maar goed, het zijn ook maar richtlijnen he :)

 • Is lightning dan een tiener? Ik vond haar toch wel iemand die al een poosje in de 20 zit. Hoe oud waren squall en cloud eigenlijk?

 • Squall was 17….. Zou je ook niet zeggen

 • Cloud is 21 in FFVII ('It was 5 years ago, I was 16' *begin flashback in Kalm*), en in Advent Children dus al 23.  Heb je een bron voor mij Aron? Het liefst de orginele Japanse XD

 • Voelt een beetje nep zo'n formule. Het staat haaks op creativiteit.

 • Dat is nu het probleem van Square Enix, die formule moet nodig opgestoft worden. Verzin in ieder geval weer eens goede verhalen.

 • Je begint op 0 en eindigd groot ..

  dat is toch zo ongeveer bij elke game?

 • Toch wel jammer dat ze nu al zo lang van die formule gebruik maken, van mij mag er wel een keer een alternatief karakter komen.

 • @Takari  LOL  Japanse bron… • Niks mis met die formule (Kingdom Hearts)

 • Ik ga hier eigenlijk ook mee akkoord en vind het eigenlijk wel spijtig. Ik speelde vroeger zeer graag RPG's. Nu de laatste jaren niet, want ik had er niet meer zoveel tijd voor. RPG's zijn IMO tijdconsumerende games.  Nu de laatste tijd echter mis ik het om nog eens een goed RPG te spelen. Ik wil er best wel tijd voor maken, maar ja idd!! Ik merk ook dat haast alle RPG een effing teenager hebben als hoofdrolspeler :s Daar kan ik mij idd niet echt mee identificeren. Echt een reden om e game net niet te spelen. Wat oudere hoofdrolspelers zou meer appeal hebben en zou me zeker overtuigen om het avontuur aan te gaan.

 • Zou het eigenlijk een standaard formule vinden.

 • Hmm beetje standaard maar de shit werkt wel. Maar een keer wat variatie zou naar mijn mening ook niet verkeerd zijn!

 • ik weet nie wat ik moet zeggen :p  nee echt ik weet nie wat ik moet zeggen!  (das niet bedoelt wouw zo mooi ik weet niet wat ik moet zeggen!) • Kijk Cloud en Squal die waren dan nog net boven de 20 en hierdoor iets volwassener waardoor ik mij als gamer er beter in kan verplaatsen!! Maar dat rotjoch van deeltje 12 irriteerde me al vanaf het begin van de game…

 • @Bjornbeijer  Woord!  Wat was die gast crappy • Cloud was 21, Squall 17, Zidane 16, en Vaan…….geen idee maar hij was irritant….  Leeftijd van een karakter maakt me niet zo veel uit, zolang er maar wat diepte in zit om te kunnen identificeren en en reden om het personage te mogen.

 • Ach joh als ze gewoon goede spellen blijven maken maakt het mij niet uit.

 • ik heb liever mensen tussen 16-25 idd dan gassies boven de dertigXD desalniettemin hoeven ze van mij niet zo gay te zijn, in een overdreven glimmend latex pakje (vaan ffxii??) 1 keer oké, maar niet meerXD

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren