1. The Legend of Zelda: The Minish Cap (GBA)

The Legend of Zelda: The Minish Cap (GBA)

“Hoi, mijn naam is Henk. Voor de goede orde: Ik ben een Minish kabouter en officieel moet je mij een Picori noemen. Wat zeg je? Dat kabouters niet bestaan? Hey, omdat je me niet kunt zien, wil dat niet zeggen dat kabouters dan ook niet besta-... Goed, een punt voor jou. Maar we bestaan echt. Waarom denk je dat mensenkinderen in ons geloven? Juist, omdat wij bestaan. Je gelooft die kinderen niet? Shit... ik, wij zijn geen fabeltje. Serieus. Ik weet dat ik er ben, ik bedoel ik kan mezelf voelen. Ik ben net iets kleiner dan een muis, ik pas in een mensenhand. Ik en mijn soortgenoten leven overal. Onder boomstammen, in huizen, op bergen, overal. Hoe moet ik je bewijzen dat we bestaan? Natuurlijk, dat ik daar niet eerder opkwam! Ik vraag het wel Link, je weet wel, uit Hyrule!”

“Hoe ik Link ken? Oh, en nu doet het er niet meer toe of ik besta ja of nee. Stomme mens. Maar goed, ik zal je vertellen hoe ik dat dappere ventje heb ontmoet. Aan het eind van het verhaal zal blijken dat ik en mijn Picori vrienden bestaan. Maar goed, Link. Er was een kwaadaardige man genaamd Vaati. Hij zorgde ervoor dat Prinses Zelda in steen veranderde. Dat was niet het enige: hij vernietigde ook een legendarisch zwaard dat het kwaad tegenhield. Het koninkrijk Hyrule wordt opnieuw bedreigd door het kwaad. Alleen, er was nog een probleem. Dat zwaard dat kapot is, werd door de Picori gemaakt. De inwoners van Hyrule denken dat dit een sprookje is, maar hun koning weet wel beter.”

The Minish Cap

“De koning weet dat volwassenen de Minish niet kunnen zien, dus moet hij een kind er op uit sturen om zijn dochter te redden. Hij vraagt het Link, een goede vriend van Zelda. Maar hoe Link met de Picori moest communiceren, geen idee. Totdat hij de Minish Cap tegen kwam. Een groene muts met daarop een vogelkop. Deze muts, die eigenlijk Elzo heet, zorgt ervoor dat Link naar de grootte van een kabouter kan krimpen. Hij moet wel eerst een magisch punt vinden waar Elzo zijn verklein voodoo kan uitvoeren, maar dat lijkt me logisch. En op een dag kwam ik Link tegen en heb lang met hem gesproken. Om heel eerlijk te zijn, ik ben een grote fan van de in het groen geklede mannetje. Ik heb allerlei fantastische verhalen over hem gehoord. Hij heeft Hyrule verscheidene keren gered en ik wil graag zijn verhalen horen. Dat gebeurde ook, maar op een bepaald moment liet Elzo van zich horen. Ik schrok me een kabouterhoedje! Hij vroeg aan Link waarom hij zijn tijd niet beter benutte. Ze moesten nog op zoek naar een paar elementen om zo Hyrule te redden. Maar Link wou graag zijn verhaal afmaken. Hij is niet alleen dapper, maar ook beleefd! Dat zal die muts leren.”

Andere ervaring

“Link vertelde me dat het kleiner worden een nieuwe wereld voor hem opende. Hij had er nooit bij stil gestaan hoe het zou zijn als je zo groot als een muis was. Maar door het krimpen kreeg je ook nieuwe soorten puzzels voor je kiezen. Het is jammer dat ik je niet kan laten zien hoe enthousiast Link was tijdens het vertellen van dit verhaal. Je kon duidelijk merken dat Link er van geniet om op deze manier Hyrule te doorkruizen. Een boekenkast dat meer op een berg lijkt, een vijver die verandert in een woeste zee. Hoewel Hyrule eigenlijk best een klein land is, werd het op deze manier groter. Dat is misschien het leukste aan dit avontuur: het lijkt net of het niet veel tijd in beslag zou nemen, maar krimpen maakt het alleen maar groter en spannender. Maar het kleiner worden had nog meer effecten volgens Link. Sommige vijanden waren leuker om tegen te vechten. Zo heeft hij in al zijn avonturen gedacht dat Armos levende standbeelden waren. Je hoefde maar tegen ze aan te lopen en ze gingen je belagen. Maar toen Link deze tactiek gebruikte, bewoog een Armos niet. Hij snapte het niet, normaal werkt dit altijd. Maar opeens ziet hij een klein laddertje op zijn vijand. Hij verkleint zichzelf en kan in de Armos klimmen. Binnen moet hij een schakelaar omgooien, om zijn vijand te activeren. Eenmaal weer buiten, keert Link terug naar zijn normale grote. Hij loopt tegen de Armos aan en nu beweegt deze wel. Wat geweldig, dit had hij nog nooit gezien!”

Even wat anders

“Dat was overigens niet het enige wat hem zo beviel aan dit avontuur. Tijdens dit avontuur dacht mijn goed gemutste vriend oude bekenden tegen te komen in zijn wapenarsenaal. Maar er kwamen heel wat nieuwe wapens tevoorschijn. Dit in combinatie met de nieuwe manier waarop oude vijanden werden voor gesteld maakte hem nog gelukkiger. Zo kreeg Link op een gegeven moment de Gustjar in zijn handen gedrukt. Een stofzuiger in de vorm van een pot en 50 keer zo krachtig. Hiermee kan hij niet alleen voorwerpen of vijanden mee opzuigen, maar ook kan dit voorwerp krachtige windstoten afschieten. Maar zo zijn er meer wapens die iets nieuws met zich meebrengen. Zo heb je ook de Cain of Pacci, die van alles en nog wat omdraait. Het is ook een handig item om hoger mee te springen. Zo zijn er nog meer voorbeelden, maar die hou ik voor mezelf. Link moet je ook wat kunnen vertellen wanneer je de eer hebt om hem te ontmoeten. Maar dankzij deze items vond het kind van Hyrule dit avontuur frisser aanvoelen. Niet alleen omdat deze items aanwezig waren, maar ook omdat het nieuwe puzzels en manieren van vechten met zich mee brengt in kerkers. Link is dan ook van mening dat de kerkers in dit avontuur zo sterk zijn, dat ze makkelijk op kunnen tegen kerkers die hij in andere avonturen heeft veroverd.”

Verzamel gekte

“Op een gegeven moment had Link een vraag voor me. Hij haalde een zak te voorschijn en pakt daaruit een stukje van een munt. Hij overhandigde deze aan mij en vroeg aan mij wat dit was. Ik vertelde hem dat dit een deel van een Kinstone was. Dat zijn hebbedingetjes die je door heel Hyrule tegenkomt. Het is de bedoeling dat je met andere mensen of Picori de helften van de kinstones probeert te combineren. Wanneer twee helften passen, zal er ergens in Hyrule iets veranderen aan het landschap. Zo kan er op Lon Lon Ranch een schatkist verschijnen, is het mogelijk dat een speciale vijand verschijnt op Hyrule field of kan een nieuwe opening zich openbaren in het gebied Castor Wilds. Link begon op dat moment te lachen en vroeg of ik een Kinstone stuk had. Ik moest hem teleur stellen. Maar hij leek niet treurig. Hij stond op en vertelde me dat hij maar weer moest opstappen. Hij had weer zin om Hyrule in te gaan. Dat komt omdat zijn land op een sprookje lijkt. Een sprookje vol met grappige personages om te ontmoeten. Woeste vijanden om te verslaan. En misschien wel het belangrijkste: een klein land dat wacht om ontdekt te worden. Dat kleine land dat zo mooi is, omdat alles zo prachtig en vol detail zit. Je zou haast denken dat iemand dit getekend zou hebben!”

Ik ben echt!

“Dit is het laatste wat Link mij vertelde en als ik hulp nodig heb moet ik maar contact met hem opnemen. Nou, ik heb hem dus ontmoet. Hoe kan ik dit soort verhalen verzinnen als ik niet echt zou zijn? Wat, Link is een figuur dat alleen in videogames voorkomt? Maar, als hij niet echt is, wat ben ik dan? Ik ben wel echt! Welles welles welles!” Op dit moment wordt Henk wakker. Hij kijkt verdwaasd om zich heen en ziet dat hij op de bank ligt. Naast hem ligt een GBA waarvan de batterij leeg is. Hij is in slaap gevallen tijdens het gamen. Hij staat op en gaat met zijn hand door zijn haar. Henk is weldegelijk echt: hij is een man van 28 jaar die graag videogames speelt en is in het bezit van een levendige fantasie. Hij wrijft in zijn gezicht en mompelt in zich zelf: “Serieus, ik moet minder videogames gaan spelen. Ik als Minish kabouter, het moet niet gekker worden.”

Conclusie en beoordeling

None

Om een lang verhaal kort te maken, The Legend of Zelda The Minish Cap is wederom een fantastische aflevering in de Zelda reeks. Flagship studio’s heeft in samenwerking met Nintendo een frisse draai gegeven aan de serie dankzij de Minish en nieuwe wapens die andere puzzels en toffe bossfights introduceren. Oh jongens, deze game weet bijna mijn eeuwige favoriete mobiele Zelda Link’s Awakening van zijn troon te stoten. Mooie graphics in Windwaker stijl, een klein maar fijn Hyrule met een grote Minish wereld om te ontdekken. Een game om je tanden in te zetten. En trouwens, Henk vond de game ook erg vet!
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • D Graphics in Windwaker stijl
 • Gameplay
 • Het krimpen
 • Nieuwe items
 • Kerkers
 • Genoeg extra’s
 • Minpunten
 • Elzo is soms een irritant betwetertje

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Dat is wel grappig

 • Leuk voor de X-boxers onder ons.

 • Nou, geweldig…

 • Yay! Nederland! :P  Wel leuk dat ze telkens nieuwe dingen erop blijven gooien

 • Erg leuk

 • yay….

 • AZ Natuurlijk! Maar niet echt boeiend aangezien ik een superfreak gemaakt heb als avatar. Daaruit blijkt maar weer dat ik niet echt bepaald veel waarde hecht aan avatars.

 • jeuj..

  Wel goed dat ze alles gratis blijven weggeven, dat vinden wij in NL altijd wel leuk.

 • Haha leuk voor de echte fans. Maar wel goed dat het gratis is, zou jammer zijn als ze hier geld voor zouden gaan vragen.

 • Leuk, maar jammer dat er geen voetbalschoenen en broeken bij zitten ;)

 • Die had ik al maanden :P

 • Nu nog een Ajax shirtje..

 • Da's goed voor wie een Xbox heeft.

 • Dit is voor het eerst dat ik iets leuks vind aan de avatars

 • Turkiye? :'(

 • Yeah, hier zat ik nu net op te wachten! :S

 • Meteen aangedaan nationalist die ik ben,

  Hij zit alleen best strak(Lees gay)

  Maarjah, het blijft een voetbal-shirt, ik had niks anders verwacht;)

 • geinig.. maarja Voetbal sucks xD

 • Jammer, had gehoopt op Barcelona shirts!

 • leuk

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren