1. Luigi's Mansion (NGC)

Luigi's Mansion (NGC)

Itse me... Luigi! Haha, hadden jullie niet verwacht hé! Nadat Mario op de Nintendo 64 meermaals heeft kunnen schitteren, is het mijn beurt om in de schijnwerpers te staan. Dit doe ik met mijn game Luigi's Mansion, waarin ik Mario zal moeten redden van een boel spoken met een bek vol kwijl. Maar ik ben altijd een bangerik geweest en weet niet waar te beginnen. Ik weet nog precies hoe het begon, ik kreeg een brief van een wedstrijd waar ik niet eens aan had deelgenomen en kreeg een heuse villa aangeboden. Mario ging al weg om de villa te inspecteren, maar stond toen ik eraan kwam niet aan de deur. Ik pakte mijn sleutel en opende de voordeur.

Het was een nogal roestig slot, maar na wat heen en weer te hebben gedraaid met de sleutel ging de deur open. Ik had eerlijk gezegd een soort verrassing verwacht, maar het enige wat ik kreeg was een lege hal. Ik kreeg prompt een paniekaanval en begon Mario zijn naam te schreeuwen als een klein schoolmeisje. Ik had een reactie verwacht op mijn geschreeuw, maar het enige wat ik hoorde was de wind die tegen de villa aanwaaidde. Na wat te zijn bekomen, pakte ik mijn zaklamp en scheen op alles, in de hoop een bericht van Mario te vinden. Bijna alle deuren die ik wou openen waren gesloten, buiten eentje helemaal bovenaan in het midden. Ik raapte mijn moed bij elkaar en stormde naar binnen. Mario? Mario!? Hier was hij ook niet, helaas bleek dit de enige open deur te zijn en begon ik stilaan de hoop te verliezen. Ik werd bijna ziek van het wachten en scheen wat op de schilderijen. Uit een van deze kwam ineens een paarse gloed en wat ik toen zag, kon ik niet geloven. Een spook! Help! Mario! Ik kreeg dit keer wel reactie, maar niet van mijn grote broer. Een halfkale man genaamd E. Gadd, bleek het spook gevangen te hebben in een stofzuiger en nodigde mij uit in zijn labo wat verderop.

Zo verliep de kennismaking tussen Luigi en professor E. Gadd, wat een boel positieve gevolgen had. Buiten dat E. Gadd Luigi had gered van het paarse spook, schenkte hij Luigi een paar technologische snufjes. het belangerijkste dat hij je gaf, was de Poltergust 3000. Nu kon Luigi zichzelf gaan verdedigen en achter die spoken aangaan. Maar hij zal ze niet kunnen vangen als hij niet weet hoe hij de snufjes moet gebruiken. Hij verlamt de spoken eerst en zuigt ze dan op met de stofzuiger, wat in een best lange test wordt uitgelegd. Na de test gaat hij met het kleinste beetje moed dat hij nog heeft, de villa tegemoet en zijn vijanden. Vrees mijn stofzuiger!

Dank u, professor E. Gadd! Nu kan ik mijn vijanden verslaan en ze verhoren waar Mario is. Tenminste, dat dacht Luigi. Luigi zal de technieken die hij bij de test gebruiktte, opnieuw moeten toepassen op de vijandelijke spoken en de zogenaamde Painting Ghosts. De normale spoken volgen het normale systeem, verlam ze en zuig ze op in je stofzuiger. De Painting Ghosts zijn dan weer een geval apart, zij hebben iets speciaals dat hen een zichtbare vorm laat aannemen. Dat kan zijn: gordijnen openen, de open haard extra laten branden of de geest in kwestie enorm irriteren. Zij zullen meestal niet echt iets terug doen, maar sommige zijn nou niet bepaald lievertjes. Zij zullen je slaan of ongelooflijk grote dingen op je afsturen, om je zo wat op afstand te houden en te voorkomen dat je hen in je stofzuiger opzuigt. De Painting Ghosts kunnen als E. Gadd je terug roept, uit je stofzuiger worden gehaald en deze komen in een toonzaal. Wat een pracht en praal!

Eigenlijk is het woord parel beter op zijn plaats bij pracht en praal, om een zeer speciale reden! Tijdens het opzuigen van de geest, laat deze parels vallen die dan weer verschillen in grootte. Ze verdwijnen wel na een tijd, dus is het aangeraden ze snel op te rapen. Maar als dat nog niet genoeg is om je te boeien, begaat Luigi wat later een enorme flater en laat hij de Boo's los. De Boo's hebben allemaal een naam, die bijna allemaal verwijzen naar een product van Nintendo zoals de Gameboy Advance. Dit avontuur wordt met de minuut nog enger, mede door de bijpassende omgeving. Verrotte muren, geesten van muizen en een heleboel raadsels om te ontplooien.

Een paar raadsels, enorm makkelijk als je het mij vraagt. Dat is het dus absoluut niet, want elk spoor kan een nieuw raadsel opstarten. Maar om even terug te komen op de Painting Ghosts, hoe kan ik hun zwakke plek ontdekken als ik ze niet eens kan zien? Dat gaat met de Gameboy Horror, een soort Gameboy Color die je de mogelijkheid geeft Painting Ghosts te zien en zo hun zwakke plek te ontdekken. Soms kan dit resulteren in ellenlange raadsels, die best een groot deel van je tijd opslokken en achteraf zeer duidelijk zijn. Luigi heeft een hele kluif aan het verzamelen van de Boo's en daar komen nog eens de Painting Ghosts bij, om nog maar over het redden van Mario te zwijgen. Hoewel ik vaak op mijn Gameboy Horror moest vertrouwen en niet op de camera, speelde ik een heleboel kostbare minuten weg. Wat een spokenjob!

Om mij nog erger bang te maken, hebben ze buiten een eng liedje dat hier perfect bij past een stel boobytraps gezet. Dat verschilt van vallende lusters, spoken die opeens uit schilderijen komen en deuren met niks erachter waardoor ik tegen de muur knal. Deze zijn zeer slecht voor Luigi zijn leven, maar gelukkig zijn er in omliggende objecten hartjes te vinden die me weer op en top maken om verder te zetten. Ik heb dan misschien weinig moed, ze noemen mij een bangerik, maar nooit zal ik ze mijn grote broer Mario iets laten aandoen. Mario, waar ben je!? Schreeuw als je me kunt horen!

Conclusie en beoordeling

Hoewel je vaak de Gameboy Horror zal gebruiken in plaats van op de camera te vertrouwen, blijft het een leuke game. Dit komt vooral omdat andere Mariofiguren nu een hoofdrol spelen in plaats van Mario zelf. Alles past perfect rond het thema van de game en geeft voldoende uitdaging door de Boo's en Painting Ghosts. Een zeer goede launchgame die je zeker in je collectie moet hebben!
7,7
Score
77
Score: 75
  • Pluspunten
  • Luigi als bestuurbaar personage
  • De Poltergust 3000
  • Audiovisiueel passend
  • Voldoende dingen om te doen
  • Hulpmiddeltjes bij het zoeken naar geesten
  • Minpunten
  • Ellenlange raadsels
  • Camera

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren