1. Pokémon Ruby & Sapphire (GBA)

Pokémon Ruby & Sapphire (GBA)

Pocket monsters, oftewel Pokémon begon met Red & Blue, wat later gevolgd werd door Yellow waar de gele muis Pikachu je vergezelde in je reis om Pokémonmeester te worden. Na vele maanden stilte, begon een nieuw avontuur in Yotho met Ho-oh en Lugia in Pokémon Gold en Silver. Toen was er enorme stilte rond de Pokémon franchise, men twijfelde of er nog wel een nieuw deel zou uitkomen en hun gebeden werden realiteit. Vergeet alles over Kanto en Yotho, ik heet jullie welkom in Hoenn. Kom met me mee op mijn reis om Pokémonmeester te worden!

In Silver & Gold, werden er een heleboel nieuwe pokémon en evoluties van bestaande Pokémon ingestopt, zodat de doorsnee Pokémonfan iets had waarmee hij uren kon bezig zijn. Het ontdekken van alle nieuwe soorten en hun evoluties was een hele taak, maar het bleek goed aan te slaan. Gamefreak besloot voor deze versie 150 nieuwe pokémon toe te voegen en wederom bleek het aan te slaan. Alles dat je maar kon indenken was anders, van de gebieden tot de andere trainers toe. Maar het meest verrassend vond ik de nieuwe starterpokémon. De elementen zijn nog steeds hetzelde en je rivaal zal altijd de Pokémon kiezen die in het voordeel is tegenover jou. De nieuwe starters heten Torchic, Treecko en Mudkip. Torchic symboliseert vuur, Treecko gras en Mudkip water. De elementen van de Pokémon inschatten is zeer belangrijk, want met een electrisch type als Pikachu maak je natuurlijk geen kans tegen Geodude. En als we toch over gevechten gaan beginnen, aan het vechtsysteem is niks veranderd. de snelste Pokémon zal het eerst aanvallen en dan de andere, met verdedigende of aanvallende moves. Deze moves kan je om de zoveel levels wissen en vervangen door een betere. Het gevechtsysteem zo houden was een goede zaak, maar hoe zit het met de rest en kunnen we ons aan verrassingen verwachten?

Dat kunnen we zeker buiten de nieuwe Pokémon die te vinden zijn. Stel je eens voor, twee teams die voor een bepaald element zijn. Dit verschilt bij Ruby & Sapphire afhankelijk van welke van de twee je pakt. Bij Ruby bevecht je Team Magma, een team dat dol is op vuurpokémon en dit is dan weer anders bij Sapphire. Hier bevecht je Team Aqua, dat op hun beurt verzot is op waterpokémon. Alleen is het soms ergerlijk als je meerdere van hetzelfde team moet bevechten om uiteindelijk bij hun baas uit te komen, terwijl je Pokémon zeer waarschijnlijk nog maar weinig Health Points over hebben na de vele gevechten ervoor. Maar de vraag blijft: is er nog enige vernieuwing in deze Pokémongames?

Het antwoord daarop is wederom ja, want Gamefreak heeft de leuke extra toegevoegd om dubbelgevechten te doen. De twee Pokémon die bovenaan je party staan, zullen automatisch worden ingezet en zij gaan de strijd aan tegen je tegenstander hun Pokémon. Maar van al dat vechten en stilstaan word je lui, dus gaan we nu even de benen strekken en de heuvels verkennen in Hoenn. De besturing is net als op de grijze baksteen weinig veranderd, buiten dat je nu de mogelijkheid krijgt zonder fiets sneller te lopen door de Running Shoes. Soms zit er wel enig denkwerk in deze games, die allebei hetzelfde zijn. Maar waar ik zeer lovend over ben, zijn de tunes die worden afgespeeld. Als een van de weinige games, verandert de muziek afhankelijk van waar je bent. Bij de bergen een avontuurlijk liedje, terwijl je op zee kunt genieten van een goede zeemanstune. Maar als we nu onze vraag zouden mogen herhalen...

Daar wachten we nog even mee. Voordat we weer gaan zagen of er nog meer vernieuwing is in deze versies, wil ik jullie laten kennismaken met iets bekend door de Pokémongames heen, het traden en vechten. Beide versies bevatten veel Pokémon, maar meestal niet alle die nodig zijn om je Pokédex te verbeteren. het is altijd handig om iemand te hebben waarmee je kunt ruilen of vechten om je skills met je Pokémon te tonen. Maar we gaan opnieuw in de herhaling: is er echt nog meer vernieuwing in deze versies!?

En daarop zeg ik opnieuw ja! In de vorige twee delen was het mogelijk door berries te verzamelen, een speciale Pokéball te ontwikkelen. Daar is van afgestapt, maar vreemd genoeg bleven de berries in de game. Zij hebben nu een andere functie in deze games, namelijk het maken van Pokéblocks. Deze worden bewaard in je Pokéblock Case en kunnen worden gevoederd aan je pokémon om bijvoorbeeld hun schoonheid of kracht te verbeteren. Het maken van deze Pokéblocks is jammer genoeg een irritant proces, ze worden gemaakt door een spelletje. Jij en omstaanden hebben allemaal een pijl en dan is er een ronddraaiende pijl in het midden. Afhankelijk hoeveel keer je de pijl raakt met de jouwe en de berrie die je tegenstander koos, kun je altijd een verschillende Pokéblock verwachten. Allemaal leuk en zo die Pokéblocks, maar wat heb ik er nou aan? Ik geef ze met bakken aan mijn Pokémon en er gebeurt bijna niets. Daar zit je fout! Door deze Pokéblocks kunnen je Pokémon een hoge reputatie krijgen bij de wedstrijden die de schoonheid van een aanval bepalen, allemaal ingedeeld in verschillende categorieen. Maar het enige waar je je aan stoort is dat je tegenstanders je meestal dwars zitten en je tot een verlies dwingen. Dat word dan weer goedgemaakt door de mooie graphics waar Pokémon mee groot is geworden.

Om te eindigen, is er nog een dingetje dat jullie moeten weten. Door middel van de move Secret Power zal je in bomen, grotten en struiken een Hidden Base kunnen maken, die je tijdens het traden kan uitwissellen met elkaar en waar je leuke spulletjes als tapijten en stoelen kunt neerzetten. Afhankelijk van de Pokémon die je hebt in je party op dat moment, wordt jouw type van trainer ontwikkeld en in je vriend zijn versie van Ruby of Sapphire gedropt. Is Pokémon nog populair na al die versies? Een simpel antwoord: ja! Dit is een mijlpaal in de Pokémon franchise door de vele toevoegingen, Gamefreak heeft wederom een stukje prachtwerk afgeleverd.

Conclusie en beoordeling

None

Pokémon had op de grijze baksteen Gameboy al een paar toppers, maar deze Pokémon zijn een echte mijlpaal in de betreffende franchise. Het is de eerste versie die je in meer kleuren laat spelen en je een heleboel meer biedt dan vorige delen. Een aanrader? Zeker! Is het de moeite waard om te kopen? Absoluut! Een echte Must-have voor alle Gameboy advance bezitters!
8,3
Score
83
Score: 85
 • Pluspunten
 • Gameplay
 • Vernieuwing
 • Audiovisueel geslaagd
 • Dubbelgevechten
 • Nieuwe Pokémon
 • De Hidden Base
 • Minpunten
 • Standaard verhaal
 • Pokéblocks maken
 • Moeilijke wedstrijden

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Begin gewoon aan een gave nieuwe serie, dat verkoopte gewoon net zo goed

 • Als dat zo is, waarom maakten zij dan niet KotOR 2? LucasArts kon makkelijk over Obsidian lopen maar niet over Bioware.

 • Nou kom maar op met Mass Effect 2

 • Vervolgen van goed verkochte games lopen altijd wel goed.

  Je weet wat je kan verwachten en dat is bij nieuwe games altijd maar afwachten.  Mensen kopen dan ook blind het volgende deel van een gran turismo of een gta ,,want die is toch altijd goed''

 • Sequels zijn prima, zolang het de spuigaten niet uit loopt. Zolang het eerste deel goed is, hoeven ze van mij niet direct een compleet nieuw iets te gaan ontwikkelen.

 • Mass Effect 2 en The Old Republic? WOOHOOOO!!!!  *maakt alvast zijn agenda leeg tot 2010*

 • Mass Effect 2 is min of meer al aangekondigd, het zou een trilogie worden.

 • +1 voor ME2.

 • Ik zou wel een Jade Empire 2 willen zien. Ik heb dat spel een tijd terug van xbox live afgehaald maar ik vond het erg kicke.

 • Mass Effect:D

 • maar op met Mass Effect 2

 • KOTOR moet een gewone rpg blijven geen MMOrpg…  Kom maar op met ME2!

 • Als de games zelf gewoon goed blijven heb ik persoonlijk niet zoveel problemen met sequels.

 • Een nieuwe origineel en creatieve franchise kan ook geen kwaad hoor.

  En sequels van spellen die geen sequel waardig zijn, zie je helaas ook te veel.

 • Mas Effect 2!!

 • Kan ik ook wel begrijpen.

 • die Star Wars game….die moet ik hebben:O

 • +1 voor ME2.

  het spijt me heel erg, maar voor dit soort grappen zit je op deze site eigenlijk verkeerd, m'n jong

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren