1. Tom Clancy's Ghost Recon Advanced Warfighter (X360)

Tom Clancy's Ghost Recon Advanced Warfighter (X360)

Geavanceerde oorlogsvoering, de Amerikanen zijn er helemaal van ondersteboven, alleen van mij hoeft het niet zo. Ik ben meer een man van de grootschalige veldslagen waarin alleen de allersterkste overleeft. De gevechten waarin iedereen - bedolven onder het modder - zichzelf een weg door de menigte probeert te wanen, en waarnodig een aantal slachtoffers maakt. Nee, je zult me er niet snel op betrappen positieve woorden over te hebben voor moderne wapens, scudraketten of atoombommen.

Maar door de flinke opmars die de Ghost Recon-serie de laatste tijd gekend heeft, werd het het geheel langzamerhand interessanter voor mij. Dát, gecombineerd met het feit dat ik mijn Xbox 360 ook wel eens op kracht wilde testen, zorgde ervoor dat ik Advanced Warfighter (de subtitel van deze Ghost Recon) in huis haalde. En tot op heden is dat geen onverstandige beslissing gebleken…

Ghost Recon Advanced Warfighter plaatst je in de rol van een soldaat van de Ghost’s - een belangrijke eenheid die met de nieuwste wapens het terrorisme in VS en omstreken bestrijdt. Je hebt een redelijk hoge rang en reputatie, waardoor je gedurende veel missies een heel team onder je hoede hebt. Je team bestaat meestal uit drie teamleden, teamleden die je dit keer overigens ook écht nodig zult hebben. De gevechten waarin je zult belanden zijn namelijk erg tactisch, en om te overleven is enig teamwork zeer aanbevolen. Je kunt je teamleden opdrachten geven (zoals het lopen naar een bepaalde positie of terugtrekken) met de d-pad; eigenlijk precies hetzelfde als in Brothers in Arms maar daarom werkt het niet minder goed.

Verder zit het met de gameplay wel snor. De wapens schieten realistisch en het richtsysteem is uitmuntend te noemen. Een vriend van mij, die normaal gesproken helemaal geen games op de console speelt, was hier ook erg over te spreken. Normaliter, en dan spreekt hij over zijn eerdere Medal of Honor-ervaringen, kan hij hier helemaal niet mee overweg. In Advanced Warfighter schoot hij daarentegen zowat alles raak. Het richten verloopt allemaal rustig en precies, maar traag is het ook weer niet. Perfect afgestemd dus en geheel op zijn plaats in een shooter als deze.

Je zult je als lid van de Ghost’s voornamelijk in en rondom Mexico Stad (Mexico City) bevinden. Zoals je wellicht weet is het in Mexico altijd heet (hé, dat rijmt), en dat straalt ook van de game af. Prachtig felle zonnestralen warmen het asfalt van de wegen op, waardoor je echt zo’n vakantiegevoel krijgt. De nachtmissies zien er tevens fantastisch uit. Het is zo donker dat het ‘ik hoor je wel maar ik zie je niet’-principe hier volledig opgaat. Op deze manier hebben we het nog niet vaak gezien, het benadert op een haartje na de realiteit. Bijna eng.

Natuurlijk wordt GRAW, zoals iedere game van menselijke makelij, ook wel geplaagd door een aantal schoonheidsfoutjes. Er zijn bijvoorbeeld geen voetgangers of mensen (die niets met het plot te maken hebben) te bekennen in de stad, Mexico City is helemaal uitgestorven. Op zich niets mis mee, maar het geeft toch wel te denken. Bovendien kan het, mede door eerdergenoemd feit, soms een dooie boel worden. Maar eigenlijk ligt dat meer aan mij dan aan het spel; ik moet ook geen overdreven drukke vuurgevechten verwachten. Daar zijn games als Gears of War voor.

En dan ben ik eindelijk beland bij misschien wel het beste onderdeel het spel: de multiplayer. Deze kan, zoals zo veel games tegenwoordig, gespeeld worden via split-screen, system link en Xbox Live. De multiplayer is gepolijst afgewerkt en dubbel en dwars de moeite waard. De balans tussen de verschillende wapens en teams is prima, en ook de maps zien er lekker en verzorgd uit. Naast een aantal bekende en voor zichzelf sprekende modi is er bovendien een coöperatieve modus aanwezig. Deze is echt geweldig; Ubisoft heeft er echt goed aan gedaan de game uit te stellen om deze optie toe te kunnen voegen.

Conclusie en beoordeling

None

Na deze hele rits van positieve woorden, en bijna geen negatieve punten, geef ik de game misschien een iets lager cijfer dan jullie hebben verwacht. Er ontbreekt namelijk iets, iets onbekends. Misschien is het een soort van verslavingsfactor, ik weet het niet. Dat wil overigens niet zeggen dat dit geen geweldige game is. En zeg nou zelf, een 9- is toch een fantastisch cijfer? Als je ook maar een beetje van shooters met tactische elementen houdt mag deze niet in je collectie ontbreken!
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Grafisch geweldig;
 • Goed richtsysteem;
 • Multiplayer.
 • Minpunten
 • Kleine schoonheidsfoutjes;
 • Er ontbreekt iets.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Mario & Luigi RPG 3 - (voorlopig) 2009

  Sin & Punishment 2 - (voorlopig) 2009  De enige titels waar ik echt naar uit kijk de rest is leuk, of oninteressant >.<

 • 'Verder hopen we dat Nintendo in 2009 nog meer voor ons in petto heeft, zoals een echte game.'

  Haha! :)  Ben alleen benieuwd naar Mario & Luigi 3, mischien ook de heruitgave van Pikmin, maar verder niks.

 • Hopelijk heeft Nintendo in 2009 inderdaad nog meer voor ons in petto, maar de titels waar ik in ieder geval toch wel benieuwd naar ben zijn Another Code R en Endless Ocean. Voor de rest is het nog even wachten op een echte game.

 • haha waardeloze games zeg.

  Walk with me! Do you know your walking routine?  Wat een game zeg.. kom op kerel • Zit op de dag te wachten dat Nintendo uit de db's van alle site's wordt gegooid……wat een crap zeg. Ga je schamen.

 • Ik ga iig Endless Ocean 2, Wii sports Resort en de DSi halen, verder ben ik toch vrij benieuwd naar de titels van Sega voor de Wii begin dit jaar

 • Niet veel boeiends voor mijn ds dus…

 • Wat een lachertje alweer…

 • Die Mario & Luigi RPG lijkt me wel interessant, verder spreekt het me allemaal niet aan.

 • Waarom kopen mensen nu toch een Wii ?  Van de games moet je het niet hebben, en de beloofde \"knallers\" voor 2009 zijn weer nergens te bekennen.  Dit is toch gewoon een aanfluiting !


 • De lijst is nogal onvolledig, kijk deze maar :

  http://www.insidegamer.nl/forum/viewtopic.php?t=61553

 • zoals een echte game. haha zuuuuur

 • Slechte games, uitgezonderd van Mario & Luigi RPG 3.

 • WEER een crap jaar zonder pareltjes als zelda en mario :'(

 • Dit zijn nou niet echte chille games.. Alleen mario en luigi RPG is wel vet en Pokémon platinum opzich ook nog wel! Maar waar laat nintendo de toppers zoals Mario en Zelda! Die kunnen we toch niet missen of wel dan?

 • Hadden ze bij Nintendo niet beloofd dat ze meer moeite gingen doen?  Meer moeite en heruitgaves van cubegames lijken mij niet echt synoniem. Wat een zielig bedrijfje is dat geworden zeg …

 • en weet je wat het achterlijke is?

  De wii blijft als een gek verkopen dus Nintendo die blijft deze rotzooi uitbrengen.

 • Ik heb zin in Punch-Out!! :)  Edit: sinds wanneer zijn dit geen \"echte\" games? :S

 • Alweer een Kirby voor de DS? Breng er eens één voor de Wii uit!

 • Hmm de echte vette games voor de Wii moeten dus van third-party uitgevers komen

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren