1. Guild Wars: Factions (PC)

Guild Wars: Factions (PC)

Guild Wars, het is ondertussen een begrip geworden, zowel als in mijn leven, als dat in de hele game-industrie. De 28e van April kwam Arenanet op de proppen deze CMORPG (om misverstanden recht te zetten), en sloeg in als een bom. Een online rollenspel, zonder maandelijkse betalingen, wat wilt men nog meer? Een volwaardige add-on natuurlijk: dus kwam Arenanet precies een jaar na de release van hun eerste versie, met Guild Wars: Factions. Was het het wachten waard?

Ik kom eerst even terug op het begrip CORPG, wat is het nu precies? CORPG staat voor Core/Competetive/Coorperative Online Role Playing Game. Oftewel: maak je party, variërend van 4 tot 12 man, en ga het avontuur aan. Zo zul je van tevoren moeten plannen wie wat gaat doen, hoe gaan we het doen en wat gaan we doen. Hierbij worden vaak alle aspecten van de 6/8 beschikbare klasses in Guild Wars: (Factions) worden gebruikt. Als je geen tijd hebt voor een hele planning, geen zin in een planning of gewoon lui bent; dan zijn er altijd nog de Henchman. Dit zijn computer gestuurde personage die jij in elke “outpost” kunt huren voor een goed potje avonturieren. Dit was zo’n beetje de basis voor het spel, en is het nog steeds. En hij staat als een huis, dat kan ik je wel zeggen.

Het nieuwst deel in de reeks – uitgever NCSoft heeft bekendgemaakt dat elk half jaar een nieuwe add-on komt, binnenkort Nightfall – speelt zich af in Cantha. Cantha is duidelijk gebaseerd op de oosterse culturen en gebieden. Je begint ditmaal op het eiland “Shing Jea”, een klein eiland net overzee van het grotere continent. Na een tutorial voor de nieuwere spelers, kom je in het klooster, de hoofdstad van Shing Jea. Vanaf deze druk bezochte plaats zul jij je party moeten maken, je quests gaan voltooien of gewoon slap lullen met medespelers.

Na de enige training in de door jou gekozen klasse - met in dit deel de keuze uit: Warrior, Ranger, Necromancer, Elementalist, Mesmer, Ritualist en Assasin – zal je je 2e klasse moeten kiezen. Hierbij krijg je alle skills van de gekozen klasse en alle attributes behalve de primary van je gekozen 2e klasse. Je kan van slechts 1 klasse de primary skills en attributes krijgen, je eerst gekozen dus. Ook bepaalt je eerste gekozen klasse je: armor (ijzer, leer of stof), emotes (commands die je je character kan geven voor bewegingen) en runes (een soort magische inscripties die een boost aan een attribute geven, of health).

In het verhaal van Factions keert Shiro Tagachi terug, een beruchte slechterik die de keizer heeft vermoord voor zijn eigen bestwil (word je verteld in het begin, ik zal je de plot-twist besparen). Na zijn dood, 200 jaar geleden, is het landschap van Cantha drastisch aangepast. Alle bossen zijn in steen verandert, en de zee is een grote Jade massa geworden. Maar Shiro is terug, samen met zijn leger van door hem gemuteerde slachtoffers. Aan jou om er een stokje voor te steken, natuurlijk.

Ook is er op het continent een, naar het lijkt, een eeuwige strijd tussen 2 Facties: de Luxons en de Kurzicks. De Luxons zijn de bewoners van de Jade vlakte, totaal aangepast aan dit harde milieu. De voormalige vissers hebben hun boten getransformeerd in lopende gebouwen, en de beesten getemd van de deze jade woestenij. De Luxons geloven in kracht, en dat ze daarmee de aandacht van de goden kunnen krijgen. De Kurzicks daarentegen staan voor cultuur. In het versteende woud waarin ze wonen hebben ze op een ingenieuze manier huizen in de bomen gemaakt. Hiermee hopen zíj de aandacht van de goden te krijgen voor de harde strijd die moet worden geleverd.

Behalve het verhaal, zijn er natuurlijk ook andere vernieuwingen. Zo zijn 2 van de al eerder genoemde klassen nieuw: de Assasin en de Ritualist. De Assasin is een antwoord op de Rogue in World of Warcraft. Hij gebruikt 2 dolken bij voorkeur, en gebruikt de krachten van de schaduw in zijn voordeel. Hij is een beruchte killer op elke slachtveld (PvE en PvP). De Ritualist is daarentegen wat vriendelijker ingesteld. Hij roept de geesten uit het hiernamaals op voor ondersteuning in het gevecht. Ze veranderen het milieu, healen kameraden en maken het de vijand soms lastig met hun aanvallen.

Ook nieuw zijn de zogenaamde Alliance Battles, dit zijn gevechten die je voor jouw factie uitvecht. Denk hierbij aan Battlefield, je moet controle-points “capturen” en natuurlijk ouderwets de vijand afslachten.

Behalve deze PvP ingestelde optie is er ook een meer PvE ingestelde optie: de Challenge. Het gaat er daarbij om zo in een moelijke omgeving zoveel mogelijk vijanden te killen of zo lang mogelijk stand te houden tegen eindeloze waves van almaar beter wordende vijanden. Ook zijn er elite-missies toegevoegd. In deze missies zul je met 12 man en in een heel moeilijke dungeon moeten doorploeteren. Met aan het einde een pittige eindbaas.

Conclusie en beoordeling

None

Al met al is Guild Wars: Factions zeker een waardige opvolger geworden. Maar natuurlijk laat het een paar steekjes vallen. Zo is de verhaallijn kort, en een beetje saai (ik heb genoten van het verhaal van de voorganger). Ook zijn de omgevingen te eentonig. Er is weinig afwisseling en je zult vaak dezelfde soort vijanden moeten verslaan, die helaas aardig irriteren. Maar met de nieuwe toevoegingen erbij geteld, blijft het gewoon een goede add-on. Oja, je hoeft niet de originele Guild Wars te hebben om deze te kunnen spelen, hij is namelijk stand-alone.
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Zelfde (goede) gameplay
 • Alliances (battles)
 • Challenges
 • De toch vette nieuwe klasses
 • Minpunten
 • Korte en makkelijke verhaallijn
 • Eentonige omgevingen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Hmm das wel vet voor de mensen die het spelen!

  Klinkt zeker wel goed

 • ik heb het spel maar vind er niet veel aan =P

 • das wel chill voor de mensen die het hebben

 • zit op zich best in elkaar, zou ook heel bekend zijn geworden, als wow er nie was…

 • Chill, lekker veel content :)

 • Heeft iemand een trial code messchien ik wil het ook gaan spelen please?

 • pm me dan

 • Call of Duty + Brothers in Arms = Call to Arms?

 • Nee Dit is een war artikel joh

 • lijk me geen zak aan ? denk

 • Choppaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa… altijd leuk :-D

 • Niet slecht niet slecht.

 • Niet slecht

 • leuk lekker veel content (als je het spel hebt)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren