1. Saints Row (X360)

Saints Row (X360)

Een hype is een verschijnsel dat bovenmatige media-aandacht krijgt en daardoor belangrijker lijkt dan het in werkelijkheid is. Het gevolg van dit mechanisme kan zijn dat iets wat als een hype begint, uitgroeit tot een werkelijk belangwekkend verschijnsel. Verder is dit iets wat een spel doet verkopen, mensen gooien plots met hoge scores. Heel zelden terecht. Zo ook in het geval van Saints Row, de game ligt nu toch al even in de winkel, maar ik kom nu pas met de recensie omdat ik daardoor een veel nuchtere kijk heb op het geheel. Was al die media-aandacht rond Saints Row wel terecht? Is het toch meer dan een simpele kloon van GTA?

Heel de wereld was het eens, dit spel zou de ultieme GTA- beater worden. Alles wat de trots van Rockstar bracht, zou deze game beter doen. Tel daar ook nog is de prachtige next-gen graphics bij op en het kon niet meer mislukken. Ik deed er niet aan mee, met spellen als True Crime of The Getaway in men achterhoofd kon ik moeilijk geloven dat er eindelijk eens een spel zou zijn die de klasse kon evenaren. De spellen die ik hier opnoem, kon je moeilijk geslaagd noemen. Na enkele spelminuten is het duidelijk, Saints Row doet het beter. Al is originaliteit ver te zoeken, het lijkt wel een eerbetoon aan de grootmeester. Op sommige vlakken doen ze het net wet anders, maar of dat ook een meerwaarde is?

Je start Saints Row niet met een voorgebakken personage, maar met een eigen creatie. De mogelijkheden zijn eindeloos, hierdoor speelt iedereen met een uniek personage. Als je klaar bent met het maken van de ultieme gangster kan het spel van start gaan. Als gewone omstaander ben je getuige van een vuurgevecht. Dat is het laatste wat een bende wil en op het moment dat ze jou een genadeschot willen geven komt Julius langs die jou net op tijd kan redden. Julius is de leider van de 3rd Street Saints, één van de vele bendes in Stillwater. Hij nodigt je uit om toe te treden tot zijn bende, zo gemakkelijk kom je op het verkeerde spoor terecht. De eerste missies werken als een soort tutorial, zo krijg je de basisgameplay onder de vingers voor je aan het echte werk kan beginnen. Alles draait natuurlijk rond de vele bendes die in Stillwater de scepter zwaaien. De Saints zijn hun macht over de stad kwijt, een stad die in handen is van drie rivaliserende bendes.Jij komt dus als geroepen om de Saints opnieuw op de kaart te zetten. Het spel draait rond het overnemen van de vele gebieden, dit doe je vooral door de hoofdmissies tot een goed einde te brengen. Elke bende heeft een aparte verhaallijn die je door elkaar kan spelen, hierdoor krijg je enige vrijheid bij het kiezen van de volgende missie.

Je kan niet zomaar elke missie starten, voor de meeste opdrachten moet je eerst genoeg respect te verdienen, dat kan je verdienen door de talrijke zijmissies te spelen. Van de meeste heb je na een aantal minuten al genoeg gezien, andere zijn net wat origineler en leuker. Zoals ‘insurance fraude’, hier is het de bedoeling om met je personage voor een wagen te duiken, hoe meer getuigen en hoe harder de klap, des te meer geld je in het laadje krijgt. Origineel en uitermate grappig. Dat is dan ook de enige uitschieter, de rest kan je nog het beste vergelijken met die vele zijmissies die je in GTA kon spelen, daar waren ze echter geen verplichting. In Saints Row zijn ze dat wel en na een tijdje wil je gewoon snel door naar de volgende hoofdmissie en je niet eindeloos vervelen. Gebrek aan variatie is daar vooral de oorzaak van. De hoofdmissies gelijken ook allemaal net iets teveel op elkaar, na twee volledige verhaallijnen had ik het wel gehad en begon ik met tegenzin aan de laatste bende.

De moeilijkheidsgraad is over het algemeen vrij laag, als een sneltrein raas je door de vele missies. Er zijn wel enkele frustrerende stukjes, maar dat komt meer door kleine bugs en/of slechte A.I van je medepersonage dan je eigen kunnen. Als voorbeeld noem ik hier een missie waarin jij naast Julius zit om vanuit de auto met een bazooka de andere wagens moet uitschakelen. Julius knalt tegen een muur en weet niet meer hoe hij zijn weg het beste kan verder zetten, het lijkt wel een absolute nieuweling, iemand die voor het eerst in een auto zit en niet weet hoe hij moet parkeren. Vooruit en weer achteruit, maar nooit in de juiste richting. Het spel zit vol van deze kleine foutjes wat de totale ervaring niet ten goede komt. Wel leuk is het feit dat je na het falen van een missie meteen kan herstarten. Je hoeft dus niet eerst je wapens te verzamelen en weer naar de locatie te rijden zoals in GTA. Een klein pluspuntje, maar op alle andere vlakken scoort de grootmacht wel heel wat beter.

Zoals ik al zei is het de bedoeling om de hele stad in handen te nemen, jou bende moet de allergrootste zijn. Daar zijn de andere bendes het niet zomaar mee eens, waardoor je regelmatig een aanval mag verwachten op jou gebied. Je wordt op de hoogte gebracht door een simpel telefoontje. Dan weet je hoe laat het is, als een gek er naartoe om je grondgebied te verdedigen. Voor de verzamelfreaks onder ons, is er ook een zoektocht naar de cd’s die verborgen zijn in de grote wereld. En ook voor de mensen die de huidige mode op de voet volgen is er wat te vinden in Stillwater. Genoeg winkels om je kooplust te stillen, van mooie kleding tot heftige bling-bling. Niets nieuws dus, maar het blijft leuk om je personage een beetje op te vrolijken met allerlei gadgets.

Voertuigen spelen ook een belangrijke rol in de gameplay, auto’s genoeg in Stillwater. Van heftig uitgebouwde cars tot oude roestbakken, maar toch ontbreekt er iets. Waar zijn de helikopters, vliegtuigen, moto’s en boten?? Niets van dit alles en dat is jammer. Als je dan toch een overduidelijke kopie van GTA maakt, steek er dan ook alle voertuigen in. En ook op het gebied van wapens brengt het vooral minder, maar er is net genoeg om het leven van de bevolking zuur te maken. Het miksysteem moet ik wel even vermelden, in plaats van een ‘crappy’ lock-systeem krijg je hier de totale controle. Vergelijkbaar met een shooter, het werkt gewoon perfect. Weg zijn al de problemen uit het verleden waar het spel steeds de verkeerde vijand ging locken. Je kan bij het lezen van bovenstaande tekst de indruk krijgen dat Saints Row weinig te bieden heeft , maar de singleplayer is toch goed voor heel wat uurtjes speelplezier, het brengt alleen minder en te weinig belangrijke vernieuwingen om echt te scoren.

Conclusie en beoordeling

None

Saints Row blinkt niet uit in originaliteit, dit is een kloon van één van de meest invloedrijke games van de voorbije jaren. Maar wel eentje die in de schaduw mag staan van zijn grote voorbeeld en dat is al een prestatie op zich.
7,7
Score
77
Score: 75
 • Pluspunten
 • Speelt vloeiend (richtsysteem)
 • Soundtrack
 • Leuk verhaal
 • Leuke onlinemode, maar...(1)
 • Minpunten
 • Weinig variatie waardoor de verveling snel toeslaat
 • Veel technische foutjes
 • die werkt nog niet zoals het hoort (1)

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • HOT! Het is GTA!

 • Ik kijk er niet erg naar uit, maar ik geef het voordeel van de twijfel. Een hotje dus.

 • lijkt me lache

 • Een hot, ik kijk hier naar uit!

 • HOT, misschien dat ik hier voor mijn DS wel weer een keertje afstof :)

 • HOT, omdat het er redelijk uitziet (voor een DS-Game) en de gameplay wel zal meevallen.

 • Hot

 • Ik vind het er wel erg lelijk uit zien, ze hadden beter een andere stijl kunnen doen.. maar gta is altijd leuk, ook onderweg, dus HOT

 • Hot, ziet er goed uit voor de ds en lijkt me qua gameplay ook wel vet.

 • Hot, dit wordt gewoon DE game van 2009 voor de DS!

 • Rockstar levert altijd goede games af, dus dit wordt een hot. Ik ga ook zeker dit spel aanschaffen.

 • Toch maar een hot, had eerst mijn twijfels maar na de laatste vooruitblik zijn die twijfels gedeeltelijk weggenomen.

 • Ik was uitgekeken op de GTA's waarbij je van boven kijkt!! En deze ziet er ook nog eens uit als een cartoon.. Ik twijfel, een twijfelachtige NOT..

 • Ben nog niet zo overtuigd. Maar toch een hot.

 • Sowieso haalt Rockstar alles uit de mogelijkheden van de DS, dus dat kon gewoon niet beter.  Voor mij een hot.

 • Not

  het is nintendo

 • Hot, GTA is altijd tof.

 • Hot, Gta op de ds. Pwnt.

 • lol ik ga hem kopen

 • HOT

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren