1. Half-Life (PC)

Half-Life (PC)

Een nieuwe dag op het werk, een dag die voor velen van ons niet geweldig is. Dit komt natuurlijk omdat het ons weerhoudt van geweldige games spelen. Ook Gordon Freeman gaat op een zekere dag weer naar het werk in Black Mesa (een ondergronds labaratorium). Met de slaap nog in zijn ogen, trekt hij zijn Hazard Suit aan waarna hij aan het werk gaat. Maar uitgerekend op deze dag, gaat er iets totaal mis. En natuurlijk is het aan onze held Gordon om dit probleem op te lossen.

Gordon moet aan het begin van de game een soort machine repareren. Dit loopt echter volledig uit de hand, dit heeft als gevolg dat het hele ondergrondse lab op instorten staat en er een poort naar een andere dimensie is geopend. Uit deze poort komen allemaal afschrikwekkende wezens, zoals headcrabs en alienslaves. Deze headcrabes zijn de gevaarlijkste vijanden uit de game. Hoewel deze wezentjes misschien niet groter zijn dan je voet kunnen ze zich wel op hoofden van mensen vastklemmen en ze vervolgens muteren in enge, sterke zombie’s. Het is natuurlijk de bedoeling om deze met je koevoet, pistool of wat dan ook naar de andere wereld te helpen en je zo een weg naar de bovengrond te vechten. Als je eenmaal boven komt, moet het probleem nog beginnen. De marine wil namelijk dat niemand iets van dit incident weet en dus moeten ze al het personeel ombrengen. Dat jij daarbij hoort, krijg snel genoeg te weten. Zodra je boven komt beginnen ze namelijk als een gek op je los te knallen. En denk maar niet dat deze jongens zo gemakkelijk neer te halen zijn, je zult ze velen malen moeten raken om ze neer te krijgen. Kortom heeft Half-Life een prachtig verhaal, het is alleen jammer dat dit verhaal soms een beetje té onduidelijk is.

Grafisch ziet Half-Life er werkelijk prachtig uit, vooral voor die tijd is alles zeer gedetailleerd. De vijanden en omgevingen zijn goed ontworpen, maar de pure grafische kracht van deze game zit hem toch echt in de animaties. Realistische bewegingen van je medewetenschappers en bewakers van het ondergrondse lab en prachtige herlaadanimaties. Vooral deze laatste brachten een bepaald gevoel bij me op. Het leek allemaal zo realistisch, zo erg zelfs dat sommige games die er nu zijn een enorm groot voorbeeld zouden moeten nemen aan Half-Life. Grafisch ziet deze game er dus gewoonweg geweldig uit en is zijn tijd zelfs een beetje voorbij. Echter een klein grafisch minpuntje zijn de gezichten, deze zijn oerlelijk en lijken zo uit een kartonnen plaat te zijn geknipt.

Op gameplaygebied is Half-Life eigenlijk niet meer dan een normale First-Person-Shooter. Dit is natuurlijk erg jammer, aangezien we al héél veel van dit soort games hebben gezien. Hoewel er misschien niet zo veel speciaals is aan de gameplay, maken de graphics en het verhaal toch wel weer heel wat goed. Daarbij komt dan ook nog eens dat de AI werkelijk om te smullen is. Zoals gezegd, zijn de mariniers bijna te moeilijk voor woorden en kunnen zombie’s hooguit irritant zijn als je, je zoveelste kogel op een van hun lelijke koppen afschiet. Het mag dan niet geweldig origineel zijn, het is in ieder geval nog steeds geweldig om weer eens een keer een lekker knalfestijn te beleven. Ook is er nog een multiplayer aanwezig maar deze is, net als de game, niet origineel en is dus gewoon ouderwets knallen op alles wat leeft. Daarbij komt ook nog eens dat deze multi maar één spelmodus heeft, dit is natuurlijk erg jammer maar toch houdt het je voordurend bezig.

Op het gebied van audio is Half-Life van een normaal niveau, het is niet bijster goed maar zeker niet slecht. Zo is de voiceacting (voor die tijd) vrij goed verzorgd. Helaas is het de muziek die het hier af laat weten, deze komt bijna niet voor. Het zijn de geluidseffecten die echt goed zijn. Het gemompel van een piekerende bewaker, een wetenschapper berekeningen horen maken en tot slot een enge zombie horen brullen in de nacht terwijl er een ijzige stilte om je heen hangt. De geluidseffecten zijn dus echt de top maar helaas laat de rest van de audio het soms een beetje afweten.

Conclusie en beoordeling

None

Half-Life is een legendarische game, die het shootergenre helemaal op zijn kop zet. Misschien niet qua originaliteit in de gameplay, maar vooral door het geweldige verhaal en de prachtige graphics. Jammer genoeg is ook deze game niet perfect, zo zijn de gezichten van de personages niet geweldig en is de gameplay dus niet echt origineel te noemen. Maar zoals gezegd zijn er genoeg aspecten die deze game tot een van de beste shooters ooit maakt.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Verhaal
 • Graphics
 • AI
 • Minpunten
 • Lelijke gezichten
 • Gameplay niet origineel te noemen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • assault on dark athena toch?

  lijkt me best tof, maar niet echt iets voor mij

 • Dit is één van de games waar ik (stiekem) naar uitkijk. ^^

 • Klinkt goed, hoewel de game me op het eerste gezicht niet echt aanspreekt. Toch maar in de gaten houden dan.

 • Vette impressie Philip. Buutvrije Sméagol :P

 • @ etothej  Jep, beetje slordig ingevoerd door iemand. Heb het maar even veranderd. :)

 • Dit is echt een beetje een Underdog je hoort er maar weinig van maar het is eigenlijk wel een erg vette game.

 • Lijkt me wel een toffe game te gaan worden.

 • ben wel benieuwd

 • Wat een game zeg… _O_

 • Niet mijn ding.

 • Kan best wel eens de verrassing van het jaar worden.

  @Epic Phil: Leuk geschreven, je enthousiasme spat er vanaf.

 • Zal ik in de gaten houden.

 • Denk hierbij aan schietactie als in Call of Duty afgewisseld met het klim- en klauterwerk in Tomb Raider.

  Als je hem vergelijkt met mijn top twee franchises moet ik toch maar eens na gaan denken over deze game. Het klinkt in ieder geval goed!  @Philip

  Heb jij zo'n 30 jaar terug toevallig een educatief programma gepresenteerd? Je ziet eruit als iemand die iets zegt in de filmpjes die ik zie in mijn les biologie. • Kun je het niet een beetje vergelijken met Alone in The Dark dan? Dat was toch ook afwisselend met third- en firstperson? (ook een toffe game overigens). Niet heel veel schietwerk, maar toch.  Ik hou 'm in de gaten (:

 • Spel om in de gaten te houden, ga ik ook zeker doen. Vind de videoimpressie iets minder, opbouwende kritiek voor de gozer voor de camera; probeer iets relaxter over te komen. Allemaal een beetje geforceerd nu. ;)

 • Deze game staat net onder killzone 2 op mijn lijstje. Hij heeft zelfs RE5's plaats ingenomen. Nu hopen dat hij dat waard was…  Maar wat bedoel je met een volledige remake van Escape from Butcher Bay?

 • zoals de xbox ondersteuning :')

 • hele leuke impressie en lijkt me een erg vet spel!

 • Van diesel sucks , dit is goed aan 30 €

 • ik ben ckr benieuwd naar de game.wil wel eerst wat meer zien nog.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren