1. RuneScape (Web)

RuneScape (Web)

Runescape, een spel of realiteit? Een Nederlands jongen liet deze discussie hoop oplaaien na het plegen van zelfmoord in Maart dit jaar. Naar zeggen was hij door zijn beste vriend gehackt, en besloot hij zichzelf van het leven te beroven. Waarom? Wat voor ongelooflijke invloed heeft dit spel dan op hem gehad. Speelde hij het uren per dag of zo? Wist hij vlak voor zijn dood nog wel het verschil tussen Runescape en de echte wereld? Waarom zou een jongen van 14 dood moeten gaan door een simpel spelletje? Hij zegt zelf dat hij ook problemen had op school en thuis. Zou het dan zo zijn geweest dat Runescape de laatste plaats was die hij had? En als dan je beste vriend dat van je afpakt, is dat dan genoeg voor zelfmoord?

Runescape is een spel dat sinds Februari 2002 gespeeld kan worden. Je speelt dit spel via internet, je hoeft niks te downloaden, en het is gratis. Je komt na het aanmaken van een poppetje (waarbij je niet zo heel veel keuze heb), terecht in een wereld, in de wereld van Runescape wel te verstaan. Je kan vanaf dat moment doen en laten wat je wilt. Je kan gewoon rond gaan lopen, met mensen praten. Want mensen zijn er meer dan genoeg, in één wereld gaan 2000 mensen. Er zijn op dit moment zo’n 120 werelden. Aan mensen dus geen gebrek. Al kunnen heel veel mensen soms wel gaan irriteren bij het trainen van je skills. Een onderwerp waar ik het zo over ga hebben. De wereld van Runescape is groot, vele dorpen en grote steden kun je doorkruisen. Als je van het éne punt naar het andere punt van de map moet lopen, dan is dat een mooi stukje. Maar er is één voordeel. Vanaf level 25 Magie, kan je naar bepaalde steden teleporteren. Dit is duur, maar zeer praktisch.

Je zult al gauw merken dat het aanbod aan skills niet bijzonder groot is. Dit laat niet weg dat al die skills fantastisch uitgewerkt zijn. Van elke skill kan je vanaf level 1 tot en met level 99 trainen. En dat is echt veel, eerst zul je nog wel snel stijgen in level, maar later zal je doorkrijgen dat een level stijgen een zeldzaamheid word. Ik speel runescape nu al 3 jaar, en mijn hoogste skill is 63. Dat is de mining skill. Verder heb je keuzes uit dingen als vissen, houthakken, koken en dat soort dingen. Hoe hoger een skill is hoe meer geld je eraan kan verdienen. Een voorbeeld is mijnen. De steentjes uit level 1 leveren misschien 5 coins op. De steentjes uit level 60 leveren zo’n 200-300 coins op. Door dit verschil blijf je altijd zin houden om door te spelen.

Geld verdienen is namelijk een belangrijk onderdeel van Runescape. Met je verdiende geld kan je bijvoorbeeld weer spullen kopen als harnassen en hengels en betere bijlen om sneller hout te hakken en zo. Het verkopen van spullen doe je vooral aan andere leden. Je kunt gewoon zeggen wat je te koop heb, en als iemand het wil, dan kan hij dat aan jou vragen. Je spreekt een bedrag af, en klaar is kees. Mocht je nou geen geld hebben, en wel allemaal hoge skills, dan is het verstandig om zelf je spullen te maken. Zo kan je door te smitten je eigen harnassen maken. Dit is weer leuk omdat daardoor je skill weer stijgt. En hogere skill is meer geld. Het laatste wat je kan doen voor geld is vechten. Het vechtsysteem is zeer klein gehouden. Je hebt de keuze uit vier aanvallen. Door een andere aanval te kiezen gaat automatisch een andere skill omhoog.

Grafisch is Runescape eigenlijk een beetje matig. Het is allemaal lelijk, laten we dat voorop stellen. Alle aanvallen zien er hetzelfde uit, en het maken van spullen zie je niet gebeuren. Maar door al dat middelmatige, is het spel zelfs op een gemiddelde computer nog geweldig te draaien. Zo af en toe zal het beeld een seconde stil hangen, dan word het nieuwe deel geladen. Dit is niet storend, eerder even lekker, een seconde rust. Maar ik moet toegeven, als het je vaak overkomt dan word het wel vervelend. Het geluid is ook een beetje matig. De geluiden op zich klinken wel realistisch, maar het is telkens hetzelfde geluidje. Dat is op zich wel logisch, het spel hoef je niet te downloaden, je speelt het gewoon over internet, dus zal er niet teveel data in moeten.

In het spel zitten ook een aantal quests. Over het algemeen zijn deze redelijk simpel, maar soms moet je echt heel erg je best doen om er één te voltooien. Voor elke voltooide quest krijg je een bepaald aantal punten. Met deze punten kan je weer andere quests spelen. Er zit geen verhaal in Runescape, maar dat is in mijn ogen ook niet nodig.

Mocht je dan nog steeds geen genoeg hebben van het spelen van Runescape, dan is er de mogelijkheid tot het worden van Member. Je betaalt dan ongeveer 5 Euro per maand. Je krijgt dan toegang tot de hele wereld, en je krijgt wat extra skill’s. Denk nu echter niet dat je als gewoon lid niks kan. Je moet het zien als dat Member gewoon een uitbereiding is. Je kunt veel lol beleven aan de normale versie, en wil je graag meer dan word je Member.

Vraag: Kunnen jullie nog steeds onderscheid maken tussen game wereld en echte wereld? En dan niet alleen Runescape, maar van alle spellen.

Conclusie en beoordeling

None

De jongen die zelfmoord pleegte, deed dat vanwege een hack actie. Ik zelf ben ook al eens gehackt op Runescape, het deed mij wel pijn, maar ik heb geen moordneigingen gehad. Ben ik dan te weinig geïnteresseerd, of hij juist teveel? Misschien zullen we het nooit weten. In ieder geval is Runescape in mijn ogen zeker een leuk spel. Dat het grafisch niet denderend is, dat vind ik logisch. Daarom krijgt het een 7+. Ik dacht eerst aan een 8-, maar dat vond ik toch te ver gaan, voor een spel dat een zeer klein lijstje aan vaardigheden heeft.
72
Score
720
Score: 720
 • Pluspunten
 • Je hoeft niets te downloaden om te kunnen spelen.
 • Leuke en soms hele moeilijke quests.
 • Heel veel mensen die dit spel ook spelen.
 • Ook met de gratis versie, is veel plezier gegarandeerd.
 • Duurt lang voordat je level 99 bent
 • Minpunten
 • Grafisch niet denderend.
 • Geluid telkens hetzelfde
 • Niet bijster veel skills.
 • Vechtsysteem zeer miniem.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Handig?!?

 • Ghehe had ik ook niet verwacht.

 • Dus? gezien de productieprijs lijkt het me ook meer dan logisch. En er zijn genoeg exlcusives om een ps3 voor te kopen.

  @ Jaapie waarom kom jij altijd bij de negatieve berichten opduiken. Jij altijd maar negatief doen over killzone 2met ''ik ben bang dat ie niet goed wordt'' en ''wacht de recensie maar af'' en dan is de recensie er met een dikke 9,5 en dan houd je je mond. Vervolgens beweer je ook nog telkens dat je zelf een ps3 hebt nou gekker kan het niet worden.  @ iedereen

  En hou gewoon op over dat gezeik over die prijs zoals easy-roy hieronder al zegt ik bedoel er komt altijd wel een prijsverlaging. Een ipod die 4 jaar geleden 300 euro was is nu geen drol meer waard. Naast dat is de ps3 stukken goedkoper dan de 360+een paar jaartjes live. De ps3 is zijn volledige prijs meer dan waard. Ik investeer toch liever in de kwaliteit van een console dan er 60 euro per jaar voor een online te betalen. • Haha ´duidelijke fan van Obama´ en kut dat economische crisis zo veel invloed heeft op alle consumenten

 • kheb er toch al een:)

 • Zo rond de Pasen weet ik zeker dat de PS3 goedkoper zal worden, maar dit ga je nu niet vertellen natuurlijk want dan wacht iedereen tot Pasen ;-)

 • Voor de zomer komt er ook nog wel een pricedrop het is alleen niet slim om dat nu al aan tekondigen

 • Niemand kondigt ver van te voren een price-drop aan. Kijk over een maand ofzo nog maar eens. Wie weet komt er dan wel een.

 • Tja waarom zou Sony niet eigenwijs doen kijk eens waar het Nintendo gebracht heeft. Uche uche uche!

 • vroeg of laat komt die prijsverlaging er toch wel.

 • Geen goede zaak. Het verschil met de 2 andere consoles is best wel groot. Ondanks de blu-ray

 • dom

 • Tja, kan begrijpen waarom ze de prijs zo houden.

 • was te denkenn…

 • prijsverlaging komt er sowieso wel echter wil je wachten als je het geld al hebt? Ik bedoel je kan altijd wachten want telkens komt er iets beter/goedkoper.  Sommige wachten 6 mndn of langer voor 50 Euro prijsverlaging terwijl ik zeg van \"hey ik geniet al die tijd al van mijn PS3\"

 • Wel begrijpelijk aan de ene kant, maar als ze ervoor zorgen dat ze meer consoles verkopen, kunnen ze meer winst trekken uit games en accessoires etc.!

 • Ik wilde de PS3 zo graag dat ik er 600 euro voor neer he gelegd!! En ik heb er geen seconden spijt van gehad!! :D

 • @ Easy-Roy: precies! Degene die 'm willen hebben halen 'm toch wel.

  En de rest, hou eens op met dat gezeur over die, overigens zeer redelijke, prijs.

 • Ik geloof er geen reet van… er komt zeker wel een prijsverlaging, dat is altijd rond deze periode… Natuurlijk zeggen ze dat niet, anders is er geen hond meer die dat ding koopt voor de prijsverlaging…

 • Iedereen die een PS3 wilt, moeten er maar voor werken. Ik heb nu ook een PS3 en daar heb ik voor om zwoegen. Niets dom of achterlijk, want zoals je moet weten is er een crisis aan de hand en willen jullie echt Sony failliet omdat er een paar lui te lui zijn om te sparen of om te werken ?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren