1. Guild Wars: Factions (PC)

Guild Wars: Factions (PC)

Op school hebben mijn klasgenoten al een tijdje in de gaten dat ik er wat vermoeider uit zie. Je hebt een beetje wallen en je gaapt zoveel. Hoe komt dat vragen ze dan. Ik antwoord dan altijd: Ik ben een Guild Wars junkie. Huh? Wat is dat?

Na de release bleek al snel dat Guild Wars een instant hit was. Het belangrijkste voordeel van Guild Wars was het feit dat je geen monthly fees had. Aan de andere kant had je weer mensen vonden het spel wat te kort. Dit kwam doordat als je eenmaal je alle quests had gedaan er weinig meer te doen was. Verder vonden sommige spelers de wereld niet interessant genoeg en te traditioneel. Arena Net heeft een vol jaar lang geluisterd naar de kritieken en kwam uiteindelijk met Factions op de proppen. The addiction continuos… In Factions speelt het Aziatisch geïnspireerde continent Cantha de hoofdrol. De machtige keizer werd 200 jaar geleden vermoord door Shiro Tagachi. Shiro kon niet lang van zijn beruchtheid genieten want hij werd direct daarna zelf omgelegd. Hierdoor werd er een gigantische schokgolf veroorzaakt die bijna heel Cantha versteende. Bijna 200 jaar werd er niks meer van Shiro vernomen. Sinds kort zijn er veel meer lopende doden gesignaleerd, Shiro is terug en beter dan ooit.

Cantha is het continent van dienst in Factions en ik moet zeggen dat de grootte van de map een beetje aan de kleine kant is. Tyria, het continent uit het origineel, was echt een heel stuk groter en had meer diversiteit. Op Cantha heb je alleen maar de grote stad, de Jade Sea en

het versteende woud van de Kurzicks. Het spel had echt wel een stukje groter mogen zijn voor een bedrag van 40 euro. Hopelijk brengt Nightfall hier verbetering in.

Ik heb daarnet het spel afgekraakt op het feit dat de map aan de kleine kant is maar Factions bied zeker een paar nieuwigheden die de aanschaf meer dan waard maakt. Ten eerste is er de gignatisch mooie architectuur. Factions draait onder dezelfde engine als het origineel en ik moet zeggen dat de makers er echt alles uittrekken. De locaties zien er werkelijk waar prachtig uit en het stijltje ligt mij echt heel goed. Helaas zijn sommige textures een beetje vaag maar dat komt vast door de lage systeemeisen die ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen het spel kunnen spelen. De tweede nieuwigheid in Factions zijn de Alliance Battles. Als je ongeveer in het midden van de verhaallijn zit moet je gaan kiezen of je jezelf een Kurzick of Luxon gaat noemen. Dit is de meest belangrijke keus in het spel want het bepaald namelijk welke missies je gaat spelen en welke niet. Hier komt de echt sterke troef van Factions naar voren: De frontlinie. Als je eenmaal voor de Luxons of de Kurzicks heb gekozen ga je naar een stad aan de frontlinie(die op de kaart staat aangegeven)en begin je met vechten. Als je een stad verovert dan schuift de frontlinie weer een stukje meer op naar Cavalon, de hoofdstad van de Luxons, of schuift een stukje op richting House zu Heltzer, de hoofdstad van de Kurzicks. In deze zee van

nieuwe dingen zou ik bijna de twee nieuwe klassen vergeten. De Assasin is een soort warrior maar dan met twee korte mesjes en een wat snellere speelstijl. Verder hebben we ook nog de Ritualist die je als een soort Mage/Healer kan beschouwen. Door de nieuwe spelelementen en de twee nieuwe klassen raak je zeker niet snel verveeld.

Niet alleen de architectuur is subliem, ook de nieuwe monsters zijn top. De makers hadden tijdens preview filmpjes verteld dat ze de vijanden deze keer extreem groot zouden maken en ik kan niets anders zeggen dan dat ze met vlag en wimpel daarin geslaagd zijn. Vooral de enorme Island Guardian maakt veel indruk. Arena Net heeft verder ook aan het spelconcept gesleuteld. De bonussen die in Guild Wars ervoor zorgde dat veel spelers vroegtijdig de groep verlaatte is nu verleden tijd. Als vervanging hebben de makers ervoor gezorgd dat je speelstijl meer meeteld. Dit wil zeggen dat als je de missie snel hebt voltooid een extra experience bonus erbij komt. Een knappe oplossing voor een vervelend probleem.

Factions is een heel apart spel en zwerft ergens tussen opvolger van Guild Wars en uitbreiding. Dit komt doordat je het originele spel niet nodig heb. Tegelijkertijd kan je, als je het origineel heb, ook het spel aan je account toevoegen zodat je tussen de twee werelden kan reizen. Ik heb voor de laatste optie gekozen. Ik heb dit gedaan omdat ikzelf natuurlijk ook Guild Wars had maar ook omdat je anders een heel kort spel krijgt. Ik heb de tijd opgenomen en uiteindelijk duurde het mij 7 uur totdat ik level 20 bereikte. Dit is toch wel aan de korte kant en ik raad dan ook iedereen aan om eerst het origineel te kopen en daarna pas Factions. Als je dit niet doet zal je zwaar teleurgesteld zijn.

Conclusie en beoordeling

Guild Wars Factions is eigenlijk een must voor elke fan. De nieuwe wereld is prachtig maar is helaas wel wat aan de kleine kant. Voor nieuwkomers zou ik dit spel niet aanraden. Je kunt beter eerst Guild Wars Prohecies kopen en daarna Factions als een uitbreiding daarop spelen. Wil je een grote nieuwe wereld? Wacht dan op Nightfall. Kan je daar niet op wachten, koop dan nu Factions!
8,3
Score
83
Score: 85
 • Pluspunten
 • Cantha!
 • Prima graphics
 • Lage Systeemeisen
 • Alliance Battles
 • Verschillende fixes
 • Minpunten
 • Te klein als Standalone spel

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • oke verwacht er niet veel van maar tijd zal het leren

 • De game TRON vond ik erg vet, incl de lightbike minigame :)

 • Ik zie wel wat het word …

 • Nah disney, kom maar met square en kingdom hearts 3!!

 • Sinds ze mensen hebben ontslagen, komen ze met meer games.

  Hetzelfde geld voor NFS, raar…

 • TRON2 was een zeer vette game, laat maar komen!

 • Haha een film genaamd The Princess en the Frog zenneuh. Laat me denken aan die ene game dat ze Fat Princess wilden noemen :D Wat kunnen titels soms getuigen van tekort aan inspiratie en creativiteit :D

 • Hoop dat Disney hierdoor weer een keertje een succes binnenhaalt, want de games van nde laatste tijd zijn niet echt toppers te noemen.

 • joo

 • ken ik niet…

 • Tron 2.0 was een redelijk goede game, helemaal als je de film gaaf vond. Maar dat niveau zal deze Tr2n denk ikniet halen (de film denk ik ook niet…)

 • Tron 2.0 was idd een goede game.

 • ik zie wel wat het word…

 • een vervolg op Tron? Jammer, ben geen fan van de vervolgfilms die disney maakt……

 • dat klik Disney achting :P

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren