1. Dead Rising (X360)

Dead Rising (X360)

Zombies, zombies en nog eens een keertje zombies. Dit is hoe je de nieuwste game van Capcom het beste kunt beschrijven. Bijna elk moment van de gehele game ben je omringd door smerige, en bloeddorstige zombies die niets liever willen dan van jouw hersenen te smikkelen en te smullen. Maar over welke game heb ik het nu precies? Juist, Dead Rising, de met zombie geïnfecteerde game. Maar is zombies vermoorden, of beter gezegd, nóg doder maken wel leuk? Vooral als je bijna niets anders aan het doen bent? Als je het mij vraagt wel!

De tijd dringt!

De Xbox 360 heeft vrijwel geen horror survival games zoals Silent Hill, en Resident Evil. Maar door de komst van Dead Rising, lijkt het erop dat ook de Xbox 360 zich perfect leent voor dit soort games. Maar er zit één maar aan. Dead Rising kun je dan wel in een zekere zin vergelijken met een horror survival game, maar dat is het niet precies. Tenminste, de manier hoe de gameplay in elkaar zit niet. je kunt het meer zien als een soort avonturen game, met een snuifje horror, actie en Hack And Slash. Doe al deze elementen bij elkaar, doe ze eventjes flink heen en weer schudden, en je hebt Dead Rising.

Het eerste wat je opvalt aan de game is dat de game een echte tijdscyclus heeft. Want jij bent Frank West, een Freelance fotograaf die er alles aan doet om een goed verhaal te verkrijgen. Deze keer heeft hij iets opgepikt dat er iets mis was in een kleine stadje ergens in Amerika. Hij, of beter gezegd jij, weet nog niet precies wat er aan de hand is, en springt in een helikopter om vervolgens uit te vogelen wat er precies aan de hand is. Nadat je een aantal foto’s vanuit de helikopter hebt kunnen nemen wordt het je opeens duidelijk dat er iets flink mis is in het kleine, onbekende stadje. Overal slenteren er mensen rond die eruit zien alsof ze de laatste jaren van hun leven in een bak met bloed en modder hebben gelegen. Ze lopen niet fatsoenlijk, praten niet en vallen iedereen die in hun weg staat aan. Maar goed, met maar een aantal foto’s neem jij geen genoegen en besluit om op het dak van het winkelcentrum te worden afgezet om vervolgens 72 uur later weer opgehaald te worden. En hier zit het hem dan ook, de tijdscyclus. Vanaf dat moment, heb je 72 uur om het mysterie in dit kleine stadje op te lossen. Maar goed, een game van 72 uur lang kan nooit de gehele tijd leuk en interessant blijven, en daarom gaat de tijd in de game wat sneller dan in het echt. Zo is één minuut in het echte leven, zo’n 5 seconden in Dead Rising. Dus binnen de kortste keren zijn er zo vele uren voorbij gevlogen terwijl jij nog maar een half uurtje aan het spelen bent. Dit wil niet zeggen dat de game uitermate kort is, maar de game had zeker wel iets langer mogen duren. Maar meer over dat later, nu gaan we even terug naar de gameplay van Dead Rising.

Zombies!

Zoals je het onderhand wel duidelijk is, zijn er in Dead Rising letterlijk duizenden zombies die jouw als een lekker stuk mals biefstuk zien. Natuurlijk kun jij ze niet allemaal aan, en krijg je dus hulp van de andere personages in de game. Deze personages spelen een belangrijke rol. Sommigen kunnen jouw opdrachten geven, en anderen schakelen weer missies in die jij kunt voltooien. Deze personages zijn de nog levende onder de doden. Zij wisten te ontsnappen uit de klauwen van de zombies en proberen nu zo lang mogelijk te overleven en het mysterie van al dit op te lossen. Maar nu is het aan jouw om dit te overleven en een mooi verhaal aan elkaar te knopen. Zo kun je dan ook foto’s maken wanneer je maar wilt. Zo leveren goeie foto’s PP punten op. PP punten heb je nodig wil je stijgen in level. Deze PP punten kun je verkrijgen door goede foto’s te maken, vele zombies te vermoorden, met unieke wapens te vechten en nog veel meer gekke dingen zoals een oven aanzetten, rennen op een loopband (hint!) en ga zo maar door. Bijna alles levert wel een aantal PP punten op. Heb je eenmaal genoeg PP punten, dan stijg je in level en krijg je er bijvoorbeeld meer leven bij, of je kunt sneller rennen, of je krijgt er een extra bewaarvakje bij waarin je wapens kunt opslaan. Ook leer je vaak extra moves zoals High-Kicks, wegduiken, zombies smashen etc. Maar de beste manier om veel PP punten te ontvangen zijn of vele zombies te vermoorden, of scoop missies uit te voeren. Deze scoop missies zijn kleine opdrachten die je kunt voltooien voor PP punten. Zo moet je vaak mensen begeleiden en veilig terug zien te krijgen naar de Security Room, een kamer waar je veel van je tijd doorbrengt met het saven van je game, en het ophalen van missies. Lukt het je om deze mensen in veiligheid te krijgen, dan verdien je een flinke smak aan PP punten.

Maar, de game laat niet op zich wachten met de missies en de opdrachten. Omdat de game een tijdscyclus heeft, spelen sommige gebeurtenissen zich alleen op een bepaald tijdstip af. Ben je t vroeg, dan heb je wat tijd te doden en de scoop missies te voltooien. Maar ben je te laat, dan kun je overnieuw beginnen omdat je dan een vitale opdracht niet hebt kunnen voltooien. Erg hinderlijk is dit als je net van tevoren hebt gesaved, en er dan achter komt dat je nooit op tijd kunt komen, waardoor je dus helemaal overnieuw moet beginnen. Dit alles komt door het achterlijke save systeem, dat maar één save mogelijk maakt. Een echte frustratie, zelfs voor de beste gamers onder ons. En zo werkt het met alles in de game, ben je te laat, dan heb je gewoon dikke pech!

Smashen!

Als er iets is waar ik over te spreken ben in Dead Rising dan is het wel de manier waarop je de zombies kunt aftakelen. Werkelijk alles is bruikbaar als een wapen. Van stoelen tot flessen, van banken tot planten potten, werkelijk alles kan worden gebruikt. En door maar een druk op de X knop sla je met gemak de schedelpan van een zombie in. Druk je nog een keertje op X, dan zoekt je personage automatisch de dichtstbijzijnde zombie op om die vervolgens flink in elkaar te rossen. Bloed en ledematen vliegen dan door de lucht. Hersenen en darmen zijn dan ook aan de orde van de dag. Ik raad je dan aan om de game niet te kopen als een zwakke maag hebt, of niet van dit soort smerigheid houdt.

Maar niet alle wapens gaan net zo lang mee. Zo gaat de schitterende Katana al snel naar de maan als je er flink mee op los hakt. Maar de grote Sledgehammer, gaat wel vier keer zo lang mee, en is net zo effectief. Een keer op de X knop drukken, en je slaat de zombie voor jouw tot moes, houd je de X knop in, dan zwaait Frank de hamer rond en maait alles neer wat in zijn buurt staat. En zo hebben meerdere wapens een secundaire functie. Bijvoorbeeld de zeis. Druk je een keer op de X knop, dan onthoofd hij een zombie, houd je de X knop in, dan heeft geen een zombie in zijn buurt nog benen over. Werkelijk, verschrikkelijk cool, en het gaat nooit vervelen, hoe veel zombies je al hebt vermoord!

Maar, gelukkig zijn er niet alleen zombies om in elkaar te rossen. Ook de zogenaamde psychopaten kunnen er wat van. Dit zijn eigenlijk de eindbazen in de game. Want om de zoveel tijd kom je er wel eentje tegen. Dit zijn geen zombies, maar verstrooide mensen die niet altijd precies duidelijk maken waarom ze je willen vermoorden. Zo kom je een enge clown tegen, een winkelier die denkt dat je een vandalist bent en een slager die niets anders wilt dan van jouw hamlapjes te maken. Deze “bosses” zijn vaak verschrikkelijk sterk en zijn dus erg moeilijk om te verslaan. Sommigen gebruiken messen, en anderen weer winkel wagens vol met puntige objecten die niet erg fijn aanvoelen. Maar ook hier, speelt de tijd weer een grote rol. Kom je te laat op een bepaalde plek aan, dan is er niemand te bekennen. Maar kom je wel op tijd aan, dan heb je een flink gevecht een je broek hangen. Deze eindbaas gevechten worden meestal ingeleid door een knap in elkaar gestoken tussen filmpje.

Wat kunnen zombies toch mooi zijn!

Als we het hebben over schitterende graphics, dan kan Dead Rising daar goed over mee praten. De game ziet er strak uit, en er is dan ook niets op aan te merken. Ik kan wel zeggen dit en dit is niet goed, maar dat zou oneerlijk zijn. Waarom? Nou, omdat de game vaak honderden zombies tegelijkertijd op je scherm tovert, die er stuk voor stuk even mooi uitzien. Elke zombie heeft zo zijn eigen details, en je zult niet vaak 2 dezelfde zombies zien. Al deze zombies worden mogelijk gemaakt door een speciaal ontwikkelde Engine voor Dead Rising. Natuurlijk zien de zombies er niet zo netjes uit als jouw eigen personage, maar zijn zeker Next-Gen te noemen. Ook de omgevingen zijn erg gedetailleerd, en je zult nauwelijks tot geen framedrops tegen komen. En kan wel eens voorkomen, maar storend is het alles behalve.

Qua audio staat de game ook stevig in zijn schoenen. Met nette Voice-actors en het gesteun en gekreun van de zombies, lijkt het net alsof je ook echt in het winkelcentrum staat. Wel zijn de geluiden van de wapens een beetje overdreven, maar dat is gewoon om het wat pittiger te laten klinken. Capcom heeft weer eens een pareltje van een gamer afgeleverd.

Conclusie en beoordeling

Het is dan wel geen Resident Evil of Silent Hill, maar het is wel een geslaagde game die iedere gamer gewoon moet hebben. De vele zombies, de schitterende plaatjes en de enorme hoeveelheid aan wapens geven je echt het gevoel dat je in een benauwende situatie zit. De game heeft wel één enorm minpunt, en dat is het save systeem dat nog rottiger dan rot is! Vanwege deze save games kon ik vaak overnieuw beginnen, terwijl ik toch nog lekker onderweg was. Maar goed, Dead Rising is een schitterende game, dat zeker een hoge score verdient!
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Grafisch erg goed
 • Enorm veel zombies
 • Bijna alles is te gebruiken als wapen
 • Minpunten
 • Verrot save systeem
 • Soms frustrerende tijden

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Zo wist eerlijk gezegt niet dat er zoveel DLC voor oblivion was.  OT: Zeg dan niks Whitedwarf.

 • @FlipmanNL  Waar slaat die reactie dan weer op:  OT: Zeg dan niks Whitedwarf.  Laat hem lekker heb je toch geen last van ;-)

  BTW: Blijft een verschrikkelijke goede game :)

  Hoop dat er een nieuw deel kom.
 • In tegenstelling tot Fallout3, wat gebruikt maakt van dezelfde engine, kun je aan Oblivion wel lekker veel speeluurtjes kwijt zijn en genieten van het spel.  Ik had trouwens bij mijn \"latere\" gekochte oblivion (pc versie) gewoon \"Knights of the Nine\" erbij zitten. Kan het kloppen dat je dit soort dingen ook gewoon los kunt kopen in de winkel zonder dat je het echt moet downloaden.

 • Best gek dat Wizard's Tower meer is verkocht dan bijv. Knights of the Nine of Shilvering Isles.  Hopelijk komen er voor Fallout 3 ook nog van dit soort leuke, kleine extra DLC's die het weer wat leuker maken.  @Rawh

  De meeste DLC's moet je downloaden maar een hele enkele DLC is in de winkel los te koop.

  Knights of the Nine en Shilvering Isles zaten alleen in het GOTY pakket van Oblivion.  @jaapie007

  Die komt er zeker!

  Kan niet wachten tot er een trailer vrij komt!
 • er staan geen cijfertjes bij.

 • Had wel verwacht dat de Shivering Isles hoger stond, ondanks de prijs

 • Vind deze game beter dan bv een Fallout 3.

  zou graag een opvolger zien van oblivion

 • Oblivion was echt vet, ik heb zelf alle DLC ervan gedownload. In het originele bericht staat trouwens dat fighters stronghold die onderaan staat de eerste week gratis was, en als je de gratis downloads zou meetellen zou hij bovenaan staan ;)

 • Wist ook niet dat er ZOVEEL DLC's waren… :S

 • Jammer dat er geen cijfers achter staan. Ze geven alleen even een topt 10. :S Maar vet om te horen dat zo'n game, die toch al geruime tijd uit is, nog steeds geld in 't laatje brengt. ;)  Kijk zeker naar een nieuw deel van The Elder Scrolls uit! :D

 • Had ook niet verwacht dat er zoveel DLC voor Oblivion was.

 • Horse armor, lolololol

 • heerlijke game, super DLC, wat wil een gamer nog meer; uren plezier beleven aan een topspel!!! (met als enigste minpunt, moet het toch nog een keer melden, de meelevelende tegenstanders)

 • Ik moet nog even al die DLC binnenhalen! :D

 • Ik heb Oblivion zelf ook uitgespeeld, maar ik hoef de downloadable content allemaal niet te hebben moet ik zeggen.

 • Wizard Tower is aaaaawesome.

 • @Rawh, ik had destijds de GOTY editie gekocht waar Shivering Isle en Knights of the Nine bij inbegrepen zit. Maar ik dacht dat deze extra's los alleen via internet te kopen zijn bij Bethesda (of Marketplace).

 • Kan aan mij liggen, maar ik zie hier geen verkoopresultaten.

 • Amai zoveel DLC? o_O  Hopelijk zijn ze hetzelfde van plan voor Fallout 3 :D

 • Beter gooien ze die dingen ook nog even op PSN… Dan heb ik er ook wat aan…

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren