1. Company of Heroes (PC)

Company of Heroes (PC)

Relic Entertainment, ook wel bekend van de Xbox 360 game The Outfit en de Warhammer games, komt met een baanbrekende RTS game aanzetten. Deze RTS game draagt de naam Company of Heroes en speelt zich af in de tweede wereld oorlog. Niet erg origineel zul je denken, maar zodra je de game gaat spelen dan wil je niets anders meer, of toch wel? Maar dan is er nog maar één vraag die een antwoord vereist. Kan de zoveelste tweede wereld oorlog game ons nog wel vermaken? Lees de review en je komt erachter!

Niet zo origineel

Zoals ik hierboven al heb vermeld, speelt de game zich af in de tweede wereld oorlog. Zo zul je al meteen in het begin van de game de stranden van Omaha Beach bestormen en met een aantal manschappen een aantal kanonnen moeten uitschakelen die de amfibie landingen onder vuur nemen. Jij leid op dat moment Able Company dat nog maar een aantal manschappen sterk is. Kogels en kanoninslagen zijn aan de orde van de dag en jij wordt hevig onder vuur genomen terwijl jouw manschappen door het zand ploeteren en de vijand onder vuur nemen. Maar niet getreurd, de eerste missie van een game is nooit al te moeilijk, en al spoedig heb jij het strand in handen. Naar een klein half uurtje heb jij je missie voltooid en kunnen de amfibie voertuigen die propvol met soldaten zitten veilig aan land komen. Gelukkig maar, D-Day overleefd. Maar goed, gedurende de hele game zul je constant aan het vechten zijn in Normandië. Want het is niet zoals je gewend bent in andere games, dat je in de ene missie in Duitsland speelt, en in de andere missie zit je weer in ons kikkerlandje de Duitsers op een afstand te houden. Nee, in Company of Heroes moet je telkens bepaalde opdrachten uitvoeren en zo beetje bij beetje en stukje bij stukje door marcheren. Geen grote sprongen van land tot land dus.

Maar goed, je zou denken dat als je gedurende de hele game in maar één land moet vechten, dat het op en duur saai wordt en de lol er snel vanaf is. Maar nee, in Company of Heroes niet. De missies bieden genoeg afwisseling, en de omgevingen kunnen soms ook drastisch veranderen. Van weidse groene gras gebieden tot enorme steden en havens, variatie is er genoeg. Je kunt af en toe wel eens een paar van dezelfde omgevingen terug zien, maar daar had ik geen last van. Jullie kunnen het misschien anders ervaren, maar dan moet je wel een enorme pietlut zijn! En zoals gezegd, speelt de game zich af in de tweede wereld oorlog. En om het nog erger te maken, zul je in de single-player campagne niet met de Duitsers, of de Engelsen kunnen spelen, maar alleen met de Amerikanen, de Yanks dus. Maar, zoals alweer het geval is, maakt dit helemaal niets uit omdat de game uitdagend, vernieuwend en origineel aanvoelt! Dit komt mede door de missies. Zo zul je vaak gebrieft worden door je overste, en zullen de objectieven die jij moet voltooien op jouw mini map verschijnen. Vaak moet je of wat kanonnen vernietigen, of een stad innemen, of een bataljon soldaten redden die onder vuur van de Duitsers liggen en ga zo maar door. Vervelen zul je je niet met deze game! Hulde aan Relic Entertainment!

Resources are on there way!

In de meeste Real Time Strategy games is het de bedoeling dat je zo snel mogelijk een basis opbouwt, eenheden creëert en dan ten strijde trekt. In Company of Heroes is dit soms ook het geval, maar het is anders dan normaal. Kijk maar eens naar de game Age of Empires. In die RTS game is het de bedoeling dat je grondstoffen (resources) verzameld door bomen om te hakken, goed te delven en noem maar op. In Company of Heroes gaat dit anders. Hier is het de bedoeling dat je observatie posten die verspreid staan over de map, inneemt. Deze observatie posten kunnen drie grondstoffen leveren op basis van ingenomen territorium. Zo kunnen sommige observatie posten Fuel zijn, Ammunition of Manpower. Dit alles heb je nodig om eenheden en tanks te kunnen produceren. Maar, ook al heb je bijna alle observatie posten ingenomen, ze moeten wel in verbinding met jouw HQ staan. Want als je observatie posten aan de andere kant van de map hebt ingenomen, maar je hebt er geen tussenin staan, dan produceren ze geen grondstoffen meer en komt alles stil te liggen. maar zorg je ervoor dat ze weer in verbinding komen met je HQ, dan produceren ze wel grondstoffen. Persoonlijk vind ik dit een erg innovatief concept, waar ook nog eens wat tactiek bij komt kijken. Want ben je bijvoorbeeld bezig met een potje multiplayer, dan kun je de grondstoffen toevoer van je vijand af snijden door een cruciaal verbindingsstuk in te nemen waardoor je vijand geen eenheden meer kan produceren. Hierdoor heb jij eventjes tijd om eenheden te maken, en een frontale aanval in gang te zetten om je vijand de genade klap te geven.

De eenheden zelf zijn ook wat anders dan normaal. Niet dat ze een ander ras zijn, maar de opties die zij tot hun beschikking hebben. Want één groepje soldaten kan wel eens de winnende formule zijn. Want je kunt je eenheden upgraden. Zo kun je ze Sticky-Bombs laten gebruiken, explosieven en hand granaten. Dus, gebruik je jouw soldaten goed, dan kan één groepje soldaten wel 4 tanks uitschakelen! Ook kun je jouw soldaten wapens laten oprapen die op de grond liggen. Vaak vind je deze wapens nadat je een aantal Duitse soldaten hebt afgeslacht die de wapens met zich mee droegen. Maar zoals je kunt verwachten van een RTS game zul je ook voertuigen kunnen produceren. Dit doe je door eerst een basis op te zetten, en dan de voertuigen te selecteren uit één van de twee voertuigen fabrieken. Eentje is er voor lichte aanvalsvoertuigen, en de andere is voor zware tanks zoals Shermans. Je hebt wel niet echt veel keuze, maar genoeg om je wel even een poosje zoet te houden. En net zoals de soldaten, kun je ook de tanks upgraden met machine geweren, verbeterd pantser en noem maar op. Erg cool, en zeker de moeite waard als je van tactiek houdt!

Commander points

Ken je de Home City van Age of Empires 3 nog? Dat je door te vechten, bouwen en grondstoffen te verzamelen punten verdiende die je vervolgens kunt inruilen voor extra grondstoffen, eenheden of gebouwen? Nou, zoiets zit ook in Company of Heroes, alleen dan iets simpeler. Ook hier kun je door te vechten, territorium innemen en gebouwen te maken, punten verdienen die je kunt inruilen voor extra troepen of een andere handige extra. Zo kun je kiezen uit infanterie, parachutisten en pantser divisie. Deze 3 klassen zijn weer onderverdeeld in een aantal sub klassen. De punten die je hebt verdient, kun je dan inleveren voor bijvoorbeeld veld reparaties, een oer sterke M26 Persing tank, of als je infanterie hebt gekozen wat soldaten met een bazooka. Deze extra’s en versterkingen kunnen soms héél erg handig zijn. Want een extra M26 Persing kan zich meten met de verschrikkelijke Tiger Tank van de Duitsers, terwijl de Sherman tegen zo’n bakbeest het onderspit delft. Maar goed, als je niet doet vechten, en telkens het onderspit delft, dan zullen de Commander points niet al te snel binnen stromen en je achterlaten met niets.

Grafisch geweld, dat is wat echt telt!

Een RTS game ziet er nooit net zo mooi uit als een hedendaagse shooter. Dit komt omdat je vaak een flink gebied bekijkt en je tientallen tot honderden eenheden in je scherm heb staan. En ook Company of Heroes ziet er niet zo mooi uit als een hedendaagse shooter, maar als een shooter uit 2003! Werkelijk, het detail van elke soldaat, elke tank is zo enorm hoog, dat het net lijkt alsof je naar een shooter zit te kijken. Je manschappen hebben ogen, een mond, neus en tonen zelfs emoties! Laten we maar zeggen dat de game er net zo goed uitziet qua detail als Medal of Honor Allied Assault. Alles ziet er oog verblindend goed uit. En naar mijn mening, is dit de mooiste RTS ooit gemaakt! En die ontploffingen, wow, ik kan er niets over zeggen dan geweldig. En deze geweldige ontploffingen worden ook nog eens verbeterd door de geavanceerde physics die de game rijk is. Werkelijk alles kan kapot. Van de lantaren palen, tot en met de huizen en de zand zakken, alles kan worden vernietigd. Maar al deze grafische pracht vereist wel een patser van een pc. Want je hebt al snel een 3.0Gh processor nodig, minimum 1024Mb intern geheugen. En qua video kaart, nou, die mag ook wel redelijk nieuw zijn wil je alle grafische foefjes die de game rijk is aan zetten.

Maar qua audio kan de game er ook wat van. De schitterende muziek die oplaait bij harde actie laat je hart bonken en je handen trillen. Ook de wapens kletteren als een gek en de motoren van de tanks brullen als een pissige tijger! Ook leuk is het radio gekletter dat je constant hoort. Ook als je een soldaat hoort praten, en je gaat opeens naar de andere kant van de map, dan hoor je de soldaat niet meer praten, maar door de radio praten! Echt cool!

Conclusie en beoordeling

None

Het mag dan wel niet de meest originele game zijn, of degene met de meest gevarieerde missies, maar het is zeker een game die iedere RTS fan gewoon in huis moet hebben! Het grafische geweld, het geluid, de actie, de ontploffingen, het is een schitterende game, en naar mijn mening een van de beste twee wereld oorlog RTS games ooit!
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Geweldige graphics
 • Vernieuwend resources systeem
 • Intens geluid
 • Minpunten
 • Te weinig eenheden op je scherm
 • Erg zwaar voor de pc

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Motoren <3  Alleen jammer dat 't over 't algemeen prutbesturing is :-(

 • Nu ga ik heb zeker aanschaffen :D

 • Toch wel een net cijfer hoor.

 • Begrijp zelf niet echt het nut van deze nieuwe uitvoeren helemaal,

  alle DLC die er atm is kan je volgens mij gewoon gratis downloaden want ik heb nergens voor betaald. Waarom zou je het dan in een nieuwe box stoppen en opnieuw uitbrengen ?

 • Ik heb hem al. Maar het is goed voor diegenen die niet online kunnen. Dan hebben ze die updates enzo ook. :D

  Wel goede score ^^

 • Was het vorige deel ook op de PC?

 • Nu ga ik hem wel halen. Heb ik meteen de boel compleet op wat betaalde extra's na dan…

 • @ carzy killa.nl: Waarom zou je het dan in een nieuwe box stoppen en opnieuw uitbrengen ?  Uhm voor de mensen die hem nog niet hebben misschien? Ik neem mooi deze versie, scheelt mij weer HD ruimte….

 • Er staat \"ook voor 360 en PS3\" , betekent dat er ook een box komt voor de consoles ?

 • ik had deel 1 al

 • vet shit

 • motors blijft verrot klinken  al is het wel de beste spelling

 • Ik heb helemaal niks met racegames, dus ik ga hier ook niet mijn geld aan uitgeven, besteed het liever binnenkort aan DoW II of MadWorld.

 • er komt ook een zwevende auto als je op R3 drukt bij een bepaalde auto lijkt me zooo vet

 • Right on Ralphie :)  Burnout wel op de Xbox gespeeld enzo maar weet niet vond het nooit echt super.

 • Laat hem lekker liggen, de gewone burnout paradise vond ik echt niet goed

 • Prachtig spel,

  2 vragen, ik speel de Pc versie, hoe kan ik het spel afsluiten

  en kun je ook de key board instellingen veranderen?/

  Bijvoorbaat dank,

  Pieter.

  smiger@planet.nl • Prijs van The Ultimate Box (voor PS3) ?

 • Zeker geen slecht cijfer.

 • ik ga hem waarschijnlijk nog halen voor de ps3, lekker voordeliig

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren