1. Call of Duty 2 (PC)

Call of Duty 2 (PC)

Zoals de meeste van jullie gamers wel weten was Call of Duty Game of The Year. De game was gewoonweg super intens (vergeet geen luiers om te doen als je het spel gaat spelen) en de actie was gewoon briljant. De game was gewoon zo goed dat ze hem de titel Game of The Year gaven. Na deze game kwamen er nog een aantal opvolgers zoals Call of Duty United Offensive en Call of Duty Big Red One. Nu hebben ze er nog eentje klaargestoomd met de naam Call of Duty 2 (hoe origineel… ahum). Infinity Ward heeft met deze game echt een topper achtergelaten die vele andere 2e wereld oorlog games in het stof laat bijten (Medal of Honor, Brothers in Arms).

Voorstellen

Toen Call of Duty een aantal jaar geleden in de schappen terecht kwam verraste het vriend en vijand. Ook al zijn de 2e wereld oorlog games al verschrikkelijk veel uitgemolken en ware vele 2e wereld oorlog games flut, was Call of Duty een frisse duik in het genre. De grafische aspecten van de game waren super, de actie erg intens en de geluids effecten zo nog beter. De singleplayer was erg vermakelijk vanwege zijn goede en uitgebreide campagne mode en de multiplayer was erg vermakelijk vanwege zijn snelle actie. Als je al dit al mooi vond hou je dan maar vast want dit alles is nu juist nóg beter, mooier, intenser en groter geworden! De game levert niet echt vele nieuwe dingen maar de dingen die de game al had zijn alleen nog maar beter geworden!

Campagne

De single-player mode in Call of Duty 2 is erg goed en uitgebreid. Je vecht als verschillende personages in de game die allemaal een andere taak hebben en andere missies moeten uitvoeren. Van de besneeuwde vlakte in Rusland, tot en met het schroeiende zand in de woestijn, je bezoekt allerlei plaatsen in verschillende werelddelen. Je begint als een Russische soldaat in training. Je moet een aantal keer schieten en de basis toetsen leren en je mag al meteen aan de slag. Je wordt gedwongen om al meteen de Duitse oorlogsmachine de kop in te drukken door ze met man en macht in het nauw te drijven. Je krijgt al meteen een aantal flinke guns voor je neus geduwd en je mag meteen aan de slag met het uitmoorden van Duitsers. Het is erg intens en je hoort continue het geschreeuw van soldaten en kreten van stervende Duitsers (leuk slaapliedje).

De woestijn missies zijn net zo intens als niet intenser. Jij bent een sergeant die verschillende missies uitvoert met Desert Rats tegen het Afrika Corps van Rommel. Ook krijg je hier de kans om een Matilda tank te besturen in een grote open vlakte en munitie voorraden op te blazen (boem!). Wel vond ik dat dit aspect iets beter mocht worden uitgewerkt omdat je hier maar gelimiteerde vrijheid hebt en je niet alles op eigen houtje kunt oplossen. Ook is er jammer genoeg geen outside view te bezichtigen van de tank waarin je rijd.

De Britse campagne laat je vechten in Caen, Frankrijk tussen de verwoeste huizen en heggetjes die het gebeid rijk is. Het heeft een grauw sfeertje en meestal ziet alles er deprimerend en nat uit. een goede omgeving dus om Duitsers een tocht gaatje bij te brengen. De verwoeste gebouwen en de vele droevige objecten die de omgevingen rijk zijn geven deze game een echt sfeertje, het echte gevoel van totale chaos, met andere woorden, de 2e wereld oorlog. Nadat je deze campagne hebt voltooid mag je gaan vechten met de Amerikanen (Hamburger!). Je speelt dan als een Amerikaanse korporaal in europa. En ja, het is een soort D-day landing maar nu niet op Omaha Beach of Utah Beach die je waarschijnlijk al wel eens eerder hebt gespeeld in ander 2e wereld oorlog shooters, maar bij de kliffen van Point du Hoc. Hier moet je boven op een hoge klif zien te komen en alle moffen een paar kogels de kop in jagen. Vooral dit is een erg intens stukje uit het spel en zeker een van de hoogtepunten (nee, niet doordenken!). Tel je al deze levels bij elkaar op dan kom je uit op zo’n slordige 12 uur lange campagne. Dit is redelijk lang en bezorgt je immens veel plezier en voldoening.

Gameplay

De gameplay van Call of Duty 2 is eigenlijk niet veranderd ten opzichte van de andere Call of Duty games. Het is de bedoeling om bijvoorbeeld artillerie te vernietigen of een aantal tanks een kopje (koepel) kleiner te maken met een flinke lading explosieven. Ook moet je soms ook ergens op een gebouw gaan staan en dan gewoon tanks aanwijzen en er een flinke lading artillerie op laten vallen, niets meer en niks minder. Dit klinkt misschien saai maar dat is het niet! Je hebt erg veel afwisseling en je zult je niet snel gaan vervelen omdat je altijd wel bezig bent met het ontwijken van kogels. Vaak zijn de missies redelijk simpel gehouden door je één doel te geven die je dan moet volbrengen. Je ziet dan een icoontje op je map verschijnen die aangeeft waar je naartoe moet. Je kunt soms ook meerdere doelen krijgen, maar het werkt allemaal hetzelfde.

En er is één ding dat me héél erg beviel aan deze game, en dat is de manier waarop je hersteld. Wordt je geraakt door één kogel dan is er niets aan de hand, twee ook nog niet, maar daarnaar moet je toch echt gaan oppassen. Je hebt in deze game geen health pakketjes of verband doosjes om je leven op te krikken, nee, dit gebeurt helemaal automatisch.

Wordt je volop geraakt dan zie je je scherm fel rood worden en gaat het allemaal knipperen, als je dit beeld ziet moet je maken dat je weg komt of anders hebben de Moffen je te pakken gekregen. Je hoeft dan maar ongeveer zo’n 5 seconden ergens te gaan staan waar je geen gevaar loopt en je bent weer volop in actie. Misschien een beetje onrealistisch, maar wel erg fijn, vooral voor deze game omdat je vaak, héél vaak wordt getroffen door vijandelijk vuur.

Maar rondvliegende kogels zijn niet je enigste probleem. Vaak als je te dicht in de buurt bij een vijand komt, dan stormt hij met een rotvaart naar je toe om je een aantal meppen te verkopen, en deze meppen (hoe onwaarschijnlijk het ook klink) leveren meer schade toe dan kogels! Waarom ze dit zo hebben gedaan is mij onbekend, maar het is wel grappig om te zien hoe ze als een idioot op je gaan staan meppen.

Het is ook mogelijk om granaten en explosieven te plaatsen om bepaalde objecten op te blazen. Jammer genoeg kun je niet explosieven ergens planten zonder dat het is aangegeven. Je kunt alleen explosieven plaatsen als er een knipperend geel plaatje op een bepaald object komt te staan die aangeeft dat je daar de explosieven moet planten. Een ander ding dat jammer is is dat je de explosieven niet zelf tot ontploffing kunt brengen maar dat je maar een bepaalde tijd hebt om weg te komen voordat de heleboel ontploft. Wat meer vrijheid zou dus leuk zijn geweest maar dat is jammer genoeg niet het geval.

Wel jammer van de gameplay is dat er niet veel anders in de games voorkomt dan alleen maar knallen, rennen, knallen enz. je krijgt wel een keer een missie voorgeschoteld waarin je met tanks mag rijden, maar alle andere missies zijn gewoon Duitsers knallen met een opdracht.

Ook wordt het soms te onrealistisch. Dit komt omdat je immens veel Duitsers voor je kiezen krijgt dat je soms wel een half uur bezig bent alleen maar te schieten! Natuurlijk is dit erg saai maar ook leuk is het niet.

Geluid

Heb je de film Black Hawk Down wel eens gezien? Of misschien de film Saving Private Ryan? Nou, het geluid in die films was gewoon excellent, net zoals in deze game! Een voorbeeldje: Je staat met een paar (hele bataljonnen) soldaten in een greppel te wachten voordat je ‘’Hill 400’’ gaat aanvallen. Je hoort je mede soldaten kibbelen, je Sergeant hoor je orders geven, in de verte hoor je bommen, granaten en kogels inslaan… En opeens begint iedereen te schreeuwen en vliegen de zoevende kogels je om de oren. Je rent de heuvel op en het overdonderende lawaai is zo luid dat je werkelijk gek word. Je mede soldaten schreeuwen dat de moffen hebben gezien, eentje wordt er doodgeschoten, je mede soldaat zegt tegen je groep dat er een man is gesneuveld… Deze game z’n geluid is werkelijk te intens voor woorden en kun je niet vergelijken met andere games. En ja, je wordt af en toe helemaal gek van al die kogels, schreeuwende Duitsers, tank gerommel en ga zo maar door, maar dit is nu echt het ware oorlog’s gevoel! Geen één andere game heeft zo’n mooi geluid als Call of Duty 2! Een echte pluspunt, bravo Infinityward!

Graphics

Grafisch is deze game mijlenver voor op de concurrentie. Het ziet er werkelijk schitterend uit. alles glimt en blinkt en de game puilt uit van de polygonen. De omgevingen kunnen soms nog wat te standaard overkomen maar dat is niet echt een probleem omdat je toch niet bezig bent met naar de grond te kijken en je de hele tijd bezig bent met overleven (tenminste, dat probeer je dan). Elke soldaat heeft dan ook zijn eigen gezicht en tonen min of meer emoties. Geen gecompliceerde emoties maar simpele emoties als bedroefd, blij en boos kijken. Als je ze ziet schieten dan staat hun gezicht op agressief, maar rennen ze weg dan staat hun gezicht op bedroefd. Leuk om te zien, alleen valt het niet zo op. Maar als er iets is dat mooi is aan Call of Duty 2 dan zijn het wel de rook effecten. Deze zien er werkelijk echt realistisch uit alleen kunnen af en toe raar ter hemel stijgen omdat de rook effecten zijn opgebouwd uit stukken die over elkaar heen lappen. Maar voor de rest ziet deze game er werkelijk schitterend uit en is een High-End PC geen overbodige luxe wil je deze game z’n graphics optimaal benutten.

Multiplayer

Qua multiplayer zit er eigenlijk niet veel nieuws onder de zon. Het is natuurlijk wel allemaal verschrikkelijk leuk maar er zitten geen baanbrekende opties tussen die we nog nooit hebben gezien of dat de wereld van zijn sokken blaast. Zo heb je natuurlijk de bekende Deathmatch, Team Deathmatch, Search and Destroy en natuurlijk Capture the Flag. Maar een ding vind ik erg jammer aan de multiplayer van Call of Duty 2. want volgens mij hebben de makers nog noit gehoord van teamwork. Iedereen rent als een kip zonder kop rond in het slagveld en niemand werkt samen waardoor het meestal een flink zooitje wordt en het meer lijkt op Unreal Tournament. Je kunt niet eens 5 minuten met succes stilstaan of je bent al voor je kop geschoten. Ook is het niet mogelijk om met voertuigen rond te rijden zoals in Battlefield. Dit vind ik persoonlijk jammer omdat dit een game flink leuker kan maken en dat je in de Single Player wel met tanks kunt rijden maar deze niet in de multiplayer aanwezig zijn.

Conclusie en beoordeling

None

Call of Duty 2 is werkelijk een schitterende en intense game die je gewoon moet hebben gespeeld wil je weten hoe deze game speelt. Met zijn geluid dat je oren streelt en plaatjes die het kwijl lang je mondhoeken in je T-shirt laat lopen is dit een game om gezien te worden, en gehoord. Qua gameplay zit er dan wel niet veel vernieuwend in maar al die extra’s zoals mooie plaatjes, leuke multiplayer en goed geluid maakt het helemaal goed.
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Grafisch geweldig
 • Zeer intens geluid
 • Goede singleplayer
 • Minpunten
 • Beetje té chaotisch
 • Soms wat te veel schiet werk

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Maakt niet uit dat het allemaal High-tec is, ik vind het leuker als gastjes elkaar koppen inslaan als dat ze die er van af schieten.

 • Hé die screens zien er nog best grappig uit. Hou het in de gaten.

 • Ziet er niet slecht uit.

 • Ziet er wel vet uit, ben benieuwd hoe dit gaat uitpakken

 • Ziet er al veelbelovend uit, historisch gebaseerde rts misschien?

  Damn waarom nu niet op PC, anderzijds onbekende Portugese ontwikkelaar.

 • ik hou wel van dat styletje

 • Hou ik in de gaten, rts games zijn altijd wel interessant.

 • Oud nieuws!!! Wist ik al 5 dagen..:S  ONTOPIC: De screens zijn echt vet!! Ik hoop alleen dat de controle met een joystick ook goed gaat..

 • Weer een RTS, snap niet dat mensen dat wat aan vinden.

 • Under Seige is dat geen film?

 • Ze ontwikkellen het speciaal voor de PS3 controller, zie  http://www.nu.nl/games/1910687/exclusieve-playstation-3-rts-under-siege-aangekondigd.html  Dus ik ben benieuwd. De alpha screenshots zijn iig erg aangenaam. • PS3 only! :)  Ziet er goed uit.

 • Screenshots zien er goed uit!

 • Dat kan nog best leuk worden als ik die screens zo bekijk. Maarja dat zegt natuurlijk nog niets…

 • Ziet er leuk uit maar strategie is niets voor mij …

 • Njah, ik hou niet van strategie.

 • Een nieuwe game is natuurlijk nooit mis. Verder is er niet veel over op te maken.

 • Ik zie wel wat er van komt …

 • we zien wel!

 • ben benieuwd

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren