1. Stronghold (PC)

Stronghold (PC)

Grote veldslagen, gillende mensen en brandende dorpen, dat is dé formule voor Stronghold. Dit is een RTS die zich afspeelt in de middeleeuwen, natuurlijk kennen we deze spelopzet al lang dankzij bijvoorbeeld Age of Empires. De grote vraag is dan natuurlijk of Stronghold ons net zo van onze stoel kan blazen als dat Age of Empires toen deed. Ik trok mijn harnas aan en zette mijn kroon op om eens lekker te gaan regeren over deze middeleeuwse inwoners van Madurodam.

Stronghold is zoals gezegd een RTS en dan hoef je niet veel grafische pracht te verwachten. Zo ook voor Stronghold, de graphics zijn erg simpel, maar toch heeft het wel wat. Want als je echt goed gaat kijken zie je echt detail bij je verschillende units, dan moet je niet gaan denken dat elke unit er anders uitziet maar het bijvoorbeeld niet zo dat ieder bewoner van je dorpje er hetzelfde uitziet. Voor een alweer wat oudere game is dit best goed uitgewerkt. Wat ook erg leuk is, is dat de omgevingselementen in een map bewegen. Zo zul je regelmatig bomen en gras van links naar rechts zien waaien en kabbelend water wat door de wind rustgevende golfjes produceert. Voor een RTS ziet Stronghold er dus vrij goed uit, toch zijn er hier en daar nog wat foutjes maar deze zijn het niet waard op te noemen.

Als je de singleplayer van Stronghold gaat spelen, hoef je geen onrealistische gevechten te verwachten met 4000 man, maar hele realistische kleine oorlogjes om gebieden grond die jij in moet nemen. Het verhaal is dan ook heel simpel: Als wolven jou koninkrijk bedreigen zul je deze uit moeten roeien, ze blijven echter nog steeds komen. Het probleem wordt al snel duidelijk, het wolvennest ligt niet ver van jou rijk af. Je besluit dit nest te gaan uitmoorden maar terwijl je dit doet, waag je jezelf in het vijandelijk gebied van één van de andere 4 veldheren. Zij proberen jou het leven zuur te maken en vallen je vaker lastig met bedreigingen, hetgeen wat jammer is aan deze singlepayer campagne is dat hij tamelijk kort is. Binnen no-time heb je, je rivalen verslagen.

Natuurlijk is dat niet het enige wat je kunt doen in deze game want er zijn nog meer spelmodi die voor verschillende soorten gamers wat wils bied. Zo is er voor de fans van simulatie een modus waarin je naar hartelust kunt bouwen en je volk tevreden moet houden, doe je dit echter niet dan zullen ze uit jouw dorpje vertrekken waardoor je bijvoorbeeld minder voedsel of hout kunt krijgen. Niet alleen voor hout en voedsel heb je mensen nodig maar ook voor het maken van units. Het gaat er hier dan ook erg realistisch aan toe, zo heb je om één unit te creëren al een armory nodig, daarna moet je bijvoorbeeld een smidse maken (waar speren gemaakt kunnen worden) en daarna moet je een villager aan het werk zetten om deze speren te maken en tenslotte kun je dan meteen een paar speermannetjes maken. Je merkt dus dat realisme een belangrijke rol spelen in Stronghold.

Een ander speltype is speciaal voor de economische breinen onder ons gemaakt, het doel in dit speltype is dat je ergens gewoon een stadje moet beginnen met een gering bedrag. Hierdoor zul je dus heel secuur met je geld om moeten gaan en er ook nog eens ervoor moeten zorgen dat je geliefd blijft bij je volk. Als laatste heb je nog een spelmodus die bijna perfect lijkt voor diegene die fan zijn van enorm grote veldslagen, dit komt omdat je zelf een van de maps kunt kiezen ( waaronder ook het legendarische Camelot). Daarna kun je zelf bepalen of je wilt verdedigen of aan wilt vallen en daarna kun je, je eigen leger samenstellen maar er zit wel een limiet aan van bijvoorbeeld 200 man. Hoewel dit erg klein klinkt, kan het toch voor enorm grote veldslagen leiden. Al met al zit het ook met de gameplay wel goed, hoewel er toch nog een paar foutjes in zitten zoals de vrij ontoegankelijke multiplayer en de véél te korte singleplayer.

Het geluid is zeker zo goed als de rest, de voiceacting van alle personages is erg goed verzorgd en de geluidseffecten zijn geweldig. Zo kun je letterlijk de pijlen van je boogschutters horen suizen terwijl ze de vijand doorboren. De geluidseffecten zijn dan misschien wel echt prachtig, de muziek is vrij gering. Dit komt niet alleen omdat hij vrij magertjes is maar ook omdat hij vrijwel niet aanwezig is. Net als de rest is dus ook het geluid vrij goed verzorgd maar laat opnieuw verschillende steekjes vallen.

Conclusie en beoordeling

None

Stronghold is een RTS die wat onbekender is maar zich zeker kan meten met de andere RTSen. Grafisch is hij vrij goed en op gameplay gebied biedt hij voor elke RTS fan wel wat wils. Hoewel de game veel sterke kanten kent, heeft hij toch ook nog enkele zwakke kanten zoals de té korte singleplayer en de magere muziek die aanwezig is. Maar gelukkig maken veel dingen (zoals de geweldige chaos tijdens een grote veldslag). Al met al is Stronghold een goeie titel die je veel plezier en fun kan geven.
8,3
Score
83
Score: 85
 • Pluspunten
 • Grafisch vrij goed
 • Spelmodi voor iedereen
 • Lekkere chaos bij grote veldslagen
 • Minpunten
 • Te korte singleplayer
 • Muziek is gering

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • BIOSHOCK 2!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Bioshock is toch wel de titel die me het meeste trekt.

 • Haha, die toppers :D. AC 2 is de belangrijkste uit dit rijtje voor mij, ik ben van het kamp dat AC 1 digt namelijk :).

 • LA Noire en Cod: MW2 worden voor mij 2 topgames.

  Bioshock 2 mag er ook wezen :)

 • Niet eens de Beatles game? :O

 • Bioshock 2! en ik verwacht op de een of andere manier ook veel van Formule 1

 • call of duty

  guitar hero ben ik beniewd naar

  ac 2 ook

  en half life ook wel

 • BioShock 2, CoD:MW2 en AC 2 gaan het doen voor mij :D.

 • Haha, toppers en een breezer ananas. Lol!

 • lol @ banners xD

 • We missen inderdaad nog wat toppers, deze vormen al een mooi begin.

  Het is nu begin februari, ik kijk al uit naar de top 5. Hopelijk staat Drake niet op 1.

 • Jullie vergeten duke nukem forever!!! :P

 • Call of Duty: Modern Warfare 2 zonder wijfels haalen..  Assassin’s Creed 2 deze ga ik ook haal ..  Half-Life 2: Episode 3 ga ik ook haal gaat me meer om die counter-strike!!!! dat is gewoon de bomme


 • guitar hero, tony hawk en assassins creed 2 ben ik wel nieuwsgierig naar, verder niet echt mijn games..

 • Ik vond Assassin's Creed 1 geweldig. Eén van de beste games die ik ooit heb gespeeld. Het liet zo mooi de middeleeuwen zien en daarnaast leuke actie. Ik kijk dan ook vooral naar AC 2 zien, waarover ik had gehoord dat het weer een ander stukje geschiedenis ging behandelen. Altijd leuk om terug in de tijd te reizen :)

 • Zeker Bioshock 2!

 • Half Life : episode 3 >> kwijl !

 • Ik mis Jeroen Van der Boom en Gerard Joling zit er niet meer bij. Know your info!

 • D'r komen echt mooie games dit jaar :) al is het dan niet zeker of dezen wel komen

 • Ik denk toch echt wel dat hier een paar echte toppers tussen zitten!  En dat plaatje op de achtergrond, een beetje flauw.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren