1. Hitman: Blood Money (X360)

Hitman: Blood Money (X360)

Als je in de holst van de nacht, een grote kale vent met een barcode in z’n nek tegenkomt en een flink pistool in z’n handen, dan wil je toch het liefst bij je mamma op schoot zitten en het bolletje breiwerk vasthouden om vervolgens naar je lekkere knusse bedje toegaan. Maar, als je opeens hoort dat het Agent 47 is dan krijg je daar niet eens meer de kans toe en zie je alleen nog maar de binnenkant van je lijkkist. Maar goed, al een flinke tijd is bekend dat de ‘’silent killer’’ weer terugkomt in een splinternieuwe videogame, maar niemand wist precies wanneer. De vorige Hitman game genaamd Hitman Contracts was een soort van flop dat het imago van de kale killer er niet beter op heeft gemaakt. Maar hij is terug, en hoe! Nu met meer opties, actie, betere gameplay, verbeterde graphics en noem het maar op. Maar zijn al deze verbeteringen óók echt een verbetering? IQ Interactive denkt van wel, nu wij nog! Lees snel de review van Hitman: Blood Money!

Ghm, er is dus meer aan de hand!

In de Hitman games speel jij een soort geheim agent genaamd Agent 47 die alles doet voor een smak geld. Hij is een gekloond persoon die de perfectie nadert waardoor hij bijna niet kan worden getraceerd door de FBI, politie, CIA en andere instanties die het niet zo op huur moordenaars hebben. Maar hij vond het geen pretje dat hij gekloond is en heeft in het eerste deel van de Hitman serie al snel wraak genomen op de persoon die hem dit heeft aangedaan. Maar, hij gaat nu niet voor de rest van zijn leven zielig doen en als een kluizenaar leven, nee, integendeel. Hij gebruikt zijn speciale gave om mensen ongezien te vermoorden en brengt zo geld in het laatje. Vele denken dat hij niet bestaat, sommige denken dat hij een mythe is en andere beweren weer dat ze hem hebben gezien. Niemand weet wat ze kunnen verwachten van deze koelbloedige moordenaar, maar als je de game begint te spelen, dan weet je waar hij toe in staat is!

Maar Hitman heeft een probleem. Een vent met een half verminkt gezicht is tegen klonen, en is ook niet bepaald vol lof over jouw. Hij doet er alles aan om jouw in handen te krijgen, of beter gezegd, je om het leven te brengen. En dat is dan ook het verhaal van de game. Een soort journalist en die vent zitten te praten en telkens komt er een bepaalde missie te woorden waar hij dan over verteld. Dus met andere woorden, de game speelt anders dan je gewend bent, of met andere woorden, de samenhang van de missies is niet wat je gewend bent.

Goed, beter, best!

De game heeft geen nieuwe gameplay gekregen en is vrijwel hetzelfde gebleven op een aantal veranderingen en verbeteringen na. Het is de bedoeling dat je de opdracht die je hebt toegewezen zo snel mogelijk en zonder al teveel brokken achter te laten voltooid. Zo kun je de hele missie volbrengen door alleen maar je doelwit uit te schakelen zonder dat er andere slachtoffers aan te pas komen, maar je kunt ook de missie anders aanpakken door bijvoorbeeld een politie agent of een ander persoon met een bepaald pak dat je nodig hebt bewusteloos te slaan (of met iets anders, vermoorden is ook een optie) en zo het pak af te pakken en rustig verder gaat en zo toegang tot bepaalde locaties krijgt die je als je in je normale pak zou zitten nooit had kunnen verkennen. En dan heb je natuurlijk ook nog de optie door een hele lading geweren, pistolen en shotguns mee te nemen en iedereen omver knallen die in de weg staat en zo maar hopen dat je doelwit er tussen zat (meestal kom je hier niet mee weg maar het is het proberen waard).

De game is erg open wat de game ook een grotere replay waarde geeft. Zo kun je bijvoorbeeld in het 2e level van de game (waar je 2 personen moet vermoorden die in de drugs zitten) een van die gasten om het leven te brengen door via een regenpijp het balkon op te klimmen en te wachten op het balkon totdat je nietsvermoedende slachtoffer achter zijn piano gaat zitten. Gaat hij eenmaal spelen dan kun je je wurgtouw of ander middel dat je hebt op dat moment gebruiken om je slachtoffer uit te schakelen en zo een van je opdrachten voltooien zonder dat iemand je heeft gezien óf gehoord. Maar je kunt het natuurlijk ook anders aanpakken. Je kunt deze vent ook vermoorden door eerst door de kelders van het level te gaan, je eerste doelwit uit te schakelen (vader of zoon, volgens mij zoon), jezelf naar boven werken door het landhuis en dan je doelwit op een heel andere plek en manier uitschakelen (ik deed het door een pistool tegen zijn kop te houden en hardop PANG te zeggen). En het leuke hiervan is dat als je snel bent heb je bijvoorbeeld de ene optie tot je beschikking en ben je niet snel genoeg, dan moet je weer een andere manier vinden om je missie te voltooien omdat je doelwitten vaak niet stil blijven staan/liggen/zitten en vaak rondwandelen.

Shoppen!

Voordat je met een missie begint wordt je ‘’uitgebreid’’ gebrieft. Niet dat je een kaart krijgt voorgeschoteld waar je slachtoffers zich bevinden en hoe je het moet doen, nee, je krijgt een beschrijving van je doelwit en ze zeggen waar hij allemaal bij betrokken is. Je krijgt een foto van je doelwit en daar moet je het maar meedoen. Is de vrouw klaar met vertellen dan kun je lekker gaan shoppen! Niet nieuwe kleren voor je vrouw of een nieuw hondenmandje, nee, wapens! En geloof me, wapens zijn er genoeg in Hitman Blood Money. Van de vele soorten pistolen tot en met heuse shotguns, je kunt ze allemaal gebruiken. Maar opgepast! Als je bijvoorbeeld een M4 karabijn neemt of een ander groot gedrocht dan wordt deze ergens in een koffer in het spel gelegd en moet je het schietijzer eerst vinden voordat je het kan gebruiken. Maar neem je een kleinere SMG of pistool mee dan heb je die meteen tot je beschikking. Ook krijg je de optie om je wapens te upgraden. Zo kun je dus met het verdiende geld betere ammunitie kopen die minder geluid maakt, of misschien juist een beter handvat voor verbeterede stabiliteit. Of wil je misschien meer kogels voor je SMG? Geen probleem, gewoon kopen en klaar is kees (of in dit geval Agent 47).

Oei, dat doet pijn!

In Hitman Blood Money heb je een gek aantal manieren om je vijanden om het leven te brengen. Je kunt natuurlijk gewoon je pistool trekken en ze door de kop schieten, maar dat is veel minder leuk dan als je de andere opties gebruikt. Zo kun je ze ook met een spuitje om het leven brengen of in slaap sussen. Gewoon bij de keel pakken, prikkie geven en op de grond leggen en klaar is kees. Natuurlijk moet je ze dan ook kwijt zien te raken voordat andere bewakers of mensen het lichaam zien. Dit doe je door de lichamen over relingen te gooien, in containers te verstoppen en ergens in het water te dumpen (als dat aanwezig is).

Een andere manier om je slachtoffers om het leven te brengen is of door hun nek te breken óf doormiddel van een soort touw ze te laten stikken. Je hoort dan een onheilspellend gorgelend geluid waarnaar ze als een gel pudding in elkaar zakken. En dit zijn maar een aantal voorbeelden van de vele opties die Hitman Blood Money rijk is.

Je kunt natuurlijk ook iemand anders het vuile werk laten opknappen door je slachtoffer als een menselijk schild te gebruiken. De vijanden zullen dan schieten maar jij blijft mooi ongedeerd (als je natuurlijk niet met je rug naar ze toe staat). En het mooiste van dit alles is dat je het in Third Person Mode, én in First Person mode kunt doen! Dus het is een FPS en TPM game in één! Als je hier niet warm voor loopt...

AI

De AI in dit soort games móet wel goed zijn wil de game lekker spelen. De personages zullen je zelfs aanspreken op je kleren. En als je iets doet wat niet mag zullen ze agressief reageren en zullen ze je tegenhouden als je ergens je neus insteekt waar het verboden is. Wel is jammer dat ze af en toe te snel reageren. Stap je bijvoorbeeld net over een drempel heen waar je eigenlijk niet mag komen dan beginnen ze met z’n alle op je te schieten en kun je weer overnieuw beginnen. Ook zien ze je soms iets doen terwijl ze je eigenlijk helemaal níét kunnen zien! Een aantal foutjes die soms tot veel frustratie kunnen leiden en zo ervoor zorgen dat je opnieuw moet beginnen. Maar voor de rest is de AI van voortreffelijke kwaliteit.

Zien, en gezien worden

Een ander leuke toevoeging aan de game is het krantenartikel dat elke keer tevoorschijn komt als je een missie hebt voltooid. Hier staat in wat de politie heeft aangetroffen en wat ze van je denken. Laat je veel kogels je slachtoffers voorbij zoeven dan noemen ze je een enthousiaste huurmoordenaar met weinig capaciteiten. Schiet je alles raak of gebruik je helemaal geen kogels en laat je geen sporen achter dan zeggen ze dat ze in het duister tasten en dat je een talentvolle huurmoordenaar bent. Erg leuk om jezelf terug te ‘’lezen’’.

Ook hebben ze het zogenaamde Nutorious toegevoegd. Dit is geen optie, maar dit geeft aan hoe bekend je bent. Des te bekender, en des te eerder wordt je herkend in de missie waardoor het allemaal een stuk moeilijker wordt. Maar er is nog hoop. Je kunt de mensen die jouw hebben gezien omkopen met een flinke smak geld en zo het nutorious effect verminderen tot nul. Wel jammer dat het zo simpel gaat omdat het een goeie toevoeging is die nu een beetje op de achtergrond raakt.

Graphics

Qua graphics scoort de game redelijk goed. Het is een goed uitziende game die netjes is afgewerkt. Met opties zoals bloom, anisotropic filtering, anti-analising en noem het maar op zit de game vol grafische foefjes. Vooral de binnenomgevingen zijn netjes afgewerkt en zitten bomvol detail. De personages in de game zien er ook goed uit alleen zien sommige gezichten er een beetje plastic uit. je ziet bijvoorbeeld de glans in hun ogen, de gelaatsuitdrukkingen enzovoorts, maar toch mis ik iets van emotie. Ze kunnen niet echt laten zien of ze nu boos blij of verdrietig zijn, en dat vind ik jammer.

Een ander minpuntje dat ik heb opgemerkt kan soms flink irritant zijn. Als je bijvoorbeeld een lichaam meesleept dan steken lichaam delen door jouw eigen lichaam en andere voorwerpen heen. Ook zie je af en toe een arm door de deur heen liggen of zie je een wapen door de muur heen steken. Ook vind ik de animaties een beetje houterig. Ze bewegen soms wat te snel en maken hier en daar bewegingen die ik zeker niet kan! Een aantal slordigheids foutjes die hadden kunnen worden voorkomen.

Maar een van de hoogtepunten in de game is nog wel het level waar letterlijk honderden NPC’s door de straten wandelen. Dit ziet er echt adembenemend uit en je vraagt je af hoe ze dat hebben geflikt. Wel is dit ten koste gegaan van het detail van de gebouwen die in die straat staan.

Conclusie en beoordeling

None

Hitman Blood Money is zeker een goede game voor de liefhebbers. Met zijn vele opties, nette plaatjes en strakke gameplay mag deze game gezien worden. Er zitten hier en daar nog wat foutjes in en de AI laat het soms afweten, maar om die reden de game afkraken? Neh, dat zit er niet in. Houd je van Hitman, dan moet je zeker deze game aanschaffen!
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Grafisch goed
 • Mooie Crowd-Engine
 • Ontelbare manieren om iemand om te brengen
 • Minpunten
 • AI is matig
 • Soms erg frustrerend
 • Een beetje eentonig

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • lol  als je de trailer zite heeft hij echt een domme zware stem

 • fail?!?

 • Nee, dat wordt hem niet…

 • Komt ie niet eens op ps3 en xbox 360?

 • ik koop hem zeer zeker op de psp!

 • ik snap ook niet waarom het niet op de ps3 en de xbox 360 komt.

  lopen ze denk ik wel heel wat geld mee mis.

 • Spijtig dat hij niet op Ps 3 komt :(

 • Als ik dit zo lees, lijkt dit mij een heel vermakelijke game. Maar niet genoeg om mijn ps 2 weer onder het stof vandaan te halen.

 • What the… niet op de ps3 en 360 in welke tijd leven ze?

 • die unlockable is natuurlijk wel erg vet, maar es halen voor de psp als ie uit is :P

 • joepiedoe een DOS-game…. :S sarcasme :P

 • @Easy-Roy:  Fate of Atlantis was een sublieme adventure van Lucas Arts. Hell alleen voor die unlockable zou je deze game al kunnen halen.

 • jopie

 • Fate of Atlantis! Score!

 • lijkt me vet in een paar woorden : mooi super geweldig cool

 • Mijn eerste reactie op titel: Eerste detailas Indiana Jones and the Staff of Kings.. het spel gaat geen verkoop succes worden.

 • @ Rivahe  Mogen de psp en de DS dan geen exclusives meer hebben?

  Niet alles kan voor de ps3 en de 360 zijn.

 • Haha, zo te zien zijn ze wel serieus bezig maar ja wij wachten het gewoon af

 • die unlockable is wel cool

 • Fate of Atlantis… Serieus ik zou deze game alleen al daarvoor halen…

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren