1. The Lord of the Rings: The Battle for Middle-Earth II (PC)

The Lord of the Rings: The Battle for Middle-Earth II (PC)

We hebben het al zo vaak gezien, Real Time Strategy games die echt zó ongelooflijk goed waren dat we de eerste paar dagen niet meer achter de pc vandaan kwamen. Neem nu een voorbeeld aan Age of Empires 3, deze game is gewoon zó mooi en goed dat bijna elke andere Real Time Strategy (RTS) game in het niets valt. Ook al heeft deze game bijna dezelfde gameplay als zijn voorgangers, het is en blijft een top game! Maar waarom heb ik het eigenlijk over deze game terwijl we het hebben over The Lord Of The Rings The Battle For Middle Earth 2. EA games heeft nu de licentie op de films van Tolkien, én de boeken! En ook al komen er wel geen films meer over The Lord of The Rings, in de game wereld is het nog lang niet gedaan met deze game! Misschien dat er nog boeken van komen, maar dat we er nog veel plezier van gaan beleven op onze game machines daar ben ik wel zeker van. En zoals ik hierboven al zei, Age of Empires 3 is goed, maar The Battle for Middle Earth 2 is minstens zo geniaal, alleen met wat haken en ogen. Jammer, want als ik in de huid van de ontwikkelaars kon kruipen dan had ik die foutjes en imperfect heden er meteen uitgehaald. Maar ach, wie ben ik om dit te zeggen? Lees snel de review!

Even vertellen

De Lord of The Ring films van Tolkien zijn echte meesterwerken. Het drama, de sfeer, de special effects die de films rijk zijn, het zijn een van de beter films die er zijn. Met zijn epische veldslagen, diep verhaal en allerlei verschillende rassen zijn dit films die je gewoon moet hebben gezien. Heb je dit nog niet en heb je de laatste jaren onder een dikke kei gelegen dan heb ik hier even een opfrissertje.

De lord of The rings gaat zoals de titel al verteld over een heer die een aantal ringen heeft gemaakt waar hij de macht over heeft. Die heer met de naam Sauron is nu niet bepaald een lieverdje en wil het liefst heel Middle Earth veroveren. Dit probeert hij door de ringen aan bepaalde rassen te geven zoals de Elfen, de Dwergen, Mensen en noem het maar op. Hij kan door deze ringen heen kijken ziet precies war er rondomheen gebeurt. En om een lang verhaal kort te houden, Sauron wil deze ringen terug en wil Middle Earth veroveren, einde.

Het eerst wat ik jullie wil vertellen over deze game is dat je deze keer niet vecht in de landen waarin de film en de boeken zich afspelen. In de films en de boeken bezoek je Rivendel en de landen eromheen, maar hier bezoek je het meeste de meer Noordelijk gelegen landen van Middle Earth. Het is nog steeds hetzelfde verhaal, alleen speelt het zich hier ergens anders in Middle Earth af. Nu denk je misschien hu? Ze hadden de kwaadaardige Sauron toch al verslagen? Nou, blijkbaar niet omdat je in dit spetterende vervolg nieuwe gebieden verkent, nieuwe eenheden tegenkomt en er zelfs meer kan bevelen! Klinkt goed, en dat is het ook!

Beetje jammer

Zoals de meest van jullie trouwe site bezoekers ben ik een groot fan van games met grafische pracht. Ik vind het gewoon geweldig als een game er realistisch en mooi uitziet. Graphics zijn misschien wel niet het belangrijkste van een game, maar kan een game zeker een heel stuk beter maken. Kijk maar eens naar (nu noem ik de game alweer) naar Age of Empires 3. Deze game wordt gewoon al geprezen door zijn geweldig mooie graphics! Als je niet beter zou weten dan zou je denken dat je naar een First Person Shooter zat te kijken vanuit de lucht.

De eenheden zijn gewoon echt super gedetailleerd en de omgevingen lijken echt te leven. Je ziet de eenheden gewoon glanzen in de zon, vogeltjes opvliegen als je er langs loopt, schildpadden die in het water liggen te badderen, het ziet er allemaal gewoon verbluffend mooi uit. Maar, dit is Age of Empires 3, met The Battle for Middle Earth ligt het helemaal anders. Begrijp me niet verkeerd, het ziet er goed uit, maar het had een stuk beter gekund, ik zal even met de eenheden beginnen. Deze zijn niet al te gedetailleerd en zien er een beetje gewoontjes uit, wel mooi, maar het had beter gekund. Geen glimmend pantser, geen mooie schitterende zwaarden die over het slagveld heen zwiepen. Nee, het ziet er allemaal een beetje gewoontjes uit. Misschien ben ik iets te veeleisend, maar als je Age of Empires 3 vergelijkt met The Battle for Middle Earth 2 dan is het alsof je een Opel Kadet met een Ferrari vergelijkt (maar dan wel een echte móóie Opel Kadet). En dan is Age of Empires 3 misschien wel een extreem voorbeeld, maar als je naar de screenshots van deze game kijkt dan weet je wel wat ik bedoel. Wat ik wel moet toegeven is dat deze game een echte sfeer heeft! De muziek, de stemmen, én de graphics allemaal samen geven een sfeertje dat niet eens Age of Empires 3 kan overtreffen.

Ook breng ik nu even de goede grafische aspecten van de game naar boven. Bijvoorbeeld het water en de reflecties. Dit ziet er echt goed uit en is mooi nagebootst. De bootjes, de omgevingen en zelfs de eenheden weerspiegelen in het water! Iets waar Age Of Empires 3 nog een puntje aan kan zuigen. Ook zien de omgevingen er erg mooi uit, alleen wat saai. Je zult geen grassprietjes zien om hier en daar een konijntje weg zien rennen. Wat ze ook leuk hebben gedaan is iets met de grotere wezens zoals de trollen en draken in de game. Als deze doodgaan, dan zie je het vlees en alles rondom de botten verdwijen en zo alleen een wit skelet ziet liggen die langsaam weg zakt in de aarde. Ook zijn de textures erg scherp en zitten er tonnen aan grafische snufjes in zoals perspective shadows, Distance Hazing (het blurr effect dat je boven hete voorwerpen ziet, denk maar aan een barbecue) en een compleet nieuw shader systeem. En alhoewel de engine er al is sinds Command And Conquer is het nog steeds visueel erg goed, alleen krijgt het moeite voortaan mee te komen, maar het lukt toch! En eh, voor al dit moois moet je harde schijf wel eventjes 6 Gigabyte naar binnen slikken! Ja, je hoort het goed, 6 Gig! Dus downlaoden en op een normaal DVD’tje zetten gaat dus niet. Slecht nieuws dus voor de illegale gamers onder ons!

Je hoort het dus, de game ziet er goed uit, maar had een stuk beter kunnen zijn als ze er iets meer aandacht hadden besteedt. Maar aan de andere hand, het is ook wel goed zo, omdat het uiteindelijk toch om de gameplay van de game gaat. En wat betreft de verhaallijn, dat zit wel snor.

Gameplay

Qua gameplay zit het ook helemaal goed met deze game. Zoals jullie al weten (en wat ik al heb verteld) is dit een Real Time Strategy game die zich afspeelt in de middeleeuwen, of beter gezegd in de tijd van Sauron. Het is de bedoeling dat jij (geen specifieke persoon) ervoor zorgt dat de troepen die je beveelt de vijandelijke legers van Sauron vernietigd. Erg simpel, maar doeltreffend. Het is de bedoeling dat je een sterke basis bouwt, genoeg eenheden rekruteert, zorgt dat je je gebouwen versterkt en dan maar ten aanval trekken tegen de vijand. Gewoon de basis van een RTS. Alleen heeft deze RTS iets anders, iets meer dan de standaard RTS zoals de game Alexander (overigens ook film). In deze game moest je gewoon tegen vijandelijke mensen te strijden en iedereen uitroeien die je tegen kwam. Battle for Middle Earth werkt ook met dit principe alleen veel dieper uitgewerkt en leuker. Het is allemaal ook een stuk interessanter omdat het allemaal is verzonnen en het allemaal een fantasie sfeertje heeft. Dit geeft de makers van games ook een grotere vrijheid omdat ze er nu monsters, trollen, Goblins, reusachtige spinnen, draken en noem het maar op in de game kunnen verwerken. Ook de plaatsen die je kunt bezoeken zijn een stuk interessanter. Nu mag je (zoals ik ook al heb gezegd) de meer noordelijke landen van Middle Earth bezoeken. Dit zijn plekken zoals de Misty Mountains, Dol Gulder, Rivendell, Mirkwood en The Shire. Allemaal stuk voor stuk plaatsen die garant staan voor game ervaring die je nooit meer zult vergeten. En in deze gebieden draait het vrijwel om drie nieuwe (speelbare) rassen. Deze zijn: Elves, Dwarves en Goblins. Zoals jullie denk ik wel weten zijn de Goblins die slijmerige en vooral lelijke monstertjes die Sauron in overvloed heeft. Ze zijn goedkoop, snel, en ze worden ook snel, ehm, gemaakt. Alleen hebben ze een minpuntje, ze zijn erg zwak en leggen snel het loodje als ze tegen superieure vijanden staan. Ook kun je de Goblins met grote aantallen tegelijkertijd naar de vijand toesturen om hem even een (of meerdere) koppen kleiner te maken. De Elfen zijn een hoogstaand ras dat gebruik maakt van Mitrhill en een aantal magische krachten. De Dwarves aan de andere hand moeten het hebben van hun wapens, want echt lenig en verstandig zijn ze niet. Ook kom je nu van allerlei andere gedrochten tegen die je niet in het eerste deel zag. Zo heb je nu Goblins die op enorme schorpioenen rijden (YIHAA!)!

Ook heb je nu meer dan 80 verschillende eenheden in de hele game! Kun je je dat voorstellen? 80 verschillende eenheden. Van enorme draken en trollen, tot en met de sterke en krachtige mannen van Gondor. Het is echt gewoonweg cool, klinkt misschien een beetje kinderachtig telkens dat cool erdoorheen, maar dit is precies wat de game is! Ook heeft EA een héél groot pluspunt in de game verwerkt. Want in het vorige deel kon je eigenlijk maar weinig eenheden tegelijk commanderen. Nu, hebben ze dat verdriedubbeld! Dit geeft een leukere ervaring en het zier er ook nog eens erg goed uit ook. Je kunt wel niet duizenden eenheden tegelijk commanderen zoals in Alexander wel het geval is, maar de aantallen die nu tot je beschikking staan is toch wel echt iets om even bij stil te staan.

Ook heb je nu eigenlijk wel 3 verschillende campagnes! Zo heb je de campagne van de ‘’good guyz’’ en de campagne van de zogenaamde ‘’bad buyz’’. Als je voor de slechteriken kiest dan is het de bedoeling dat je gewoon alles verovert wat in de weg staat. Logisch, maar in de film en het boek winnen de slechteriken niet, hier wel. Kies je voor de goede kant dan win je natuurlijk van Sauron (tenminste als je een beetje goed in RTS games bent) en is iedereen weer happy en gelukkig. Allebei zijn ze even leuk en staan garant voor spetterende actie. Maar nu even iets over die derde campagne. Dit is een soort skirmisch, alleen dan véél en véél uitgebreider. Je kunt een bepaald land kiezen, alles uitrusten en dan tot een gevecht overgaan. Win je, dan kun je het volgende land uitkiezen waarvandaan je verder vecht. Echt een aanrader om een keertje te doen, want jij bepaald hoe het afloopt.

Nu nog iets wat EA weer fantastisch heeft gedaan is de create-a-hero modus. Hier kun je je eigen poppetje naar keuze in elkaar zetten! Zo heb je nu niet alleen een jasje of bijvoorbeeld alleen andere muts die je je Hero kunt opzetten, nee, het is echt super uitgebreid. Zo kun je nu je laarzen, het jasje, de handschoenen, de kleur en noem het maar op aan je poppetje veranderen. Ook kun je je Hero superkrachten meegeven zoals bijvoorbeeld een bonus voor verdedigen of aanvallen. Dit is vooral erg cool online omdat iedereen met andere poppetjes komt aanzetten. Maar pas wel op, je moet niet jaloers worden als iemands anders poppetje mooier is dan die van jouw!

Geluid

Qua geluid zit het helemaal snor met deze game. Je hoort de vijanden schreeuwen dat ze verder moeten, dat ze pijn hebben of zelfs dat ze moeten terug trekken. De kreten die ze uitkramen van pij, vernedering, dat de vijand dichterbij komt, het draagt echt bij aan de sfeer van de game. Ook de geluiden die uit de omgevingen komen klinken erg realistisch en dragen goed mee aan het sfeertje die de game met zich meebrengt. Van de suizende bomen tot en met de sissende kraters, het klinkt alleen fantastisch en is een feest voor het, ehm, oor. En dan nog één ding wat ik echt op prijs stel bij deze game zijn de stemmen. Deze hadden zo knip en plak werk kunnen zijn uit The Lord of The Rings films. Het klinkt erg professioneel en niet amateuristisch zoals bij vele andere games (neem maar een voorbeeld aan Rainbow Six Lockdown, gewoonweg verschrikkelijke stem acteurs!). Er zitten emoties in de stemmen, en deze merk je echt goed als je aan het spelen bent. Ook de geluiden die de trollen en andere wezens maken zijn echt van de hoogste kwaliteit. Van het lage geknor van een Cave Troll, tot en met het verschrikkelijke gekrijs van een Nazgúl draak.

Conclusie en beoordeling

None

The Lord Of The Rings The Battle For Middle Earth 2 is misschien wel een opvolger die niet eens helemaal is afgestemd op de film of het boek, maar hij is zeker beter dan zijn voorganger! Met lekkere graphics, een gameplay om je vingers bij af te likken en geluid en stemmen die maar weinig games kunnen overtreffen is dit een topper van formaat! Dus zit je eraan te denken een RTS game te kopen, haal dan zeker deze in huis als je de échte Lord Of The Rings ervaring wilt mee maken!
8,3
Score
83
Score: 85
 • Pluspunten
 • Fantastisch geluid
 • Heerlijk sfeertje
 • Echte stemmen!
 • Minpunten
 • Grafisch had beter gemogen
 • Multiplayer Hick-Ups

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • jammer maar wel begrijpelijk

 • Waarom maken ze er dan niet iets in dat als je rent, je veel minder nauwkeurig schiet?

 • Waarom zouden ze het dan nu wel veranderen als het altijd al zo geweest is. Pas je aan.

 • ik ken geen ander spel waar je wel tegelijk kunt schieten en rennen dus

 • RE is geen schietspel. Maar een survival horror game. Juist doordat je moet kiezen tussen of schieten of lopen voel je je zo machteloos.

 • Jah idd, de mensen die om de controls zeiken zijn de mensen die nog nooit een RE hebben gespeeld… (Ok, misschien RE4, maar die controls waren precies hetzelfde)

 • *Dat is altijd al zo geweest*  Als iedereen zo zou reageren speelden we nog steeds 2D !!!

 • waarom zeiken mensen dat is tog altijd al zo geweest bij re en zo erg is t egt neit hoor gewoon een vet game mensen doen alsof dat nu alles verprest ofzoo terwijl t altijd al zo is geweest en volgens mij was re 4 ook vet dusja deze zeker want is nog veel mooier

 • Dan heb ik dat kalme hand denk ik, besturing is bijna het zelfde als bij RE4, en dat is goed.

  En idd, als je het niet kan spelen, speel een makkelijker spel of zo dat je wel kan besturen. Newbs

 • Schieten vond ik niet zo erg ik ergerde me alleen dat je niet kon lopen als je een mes vast had, als zon zombie een stap achteruit doet sta je meteen machteloos met dat ding en moet je jezelf weer eerst verplaatsen

 • Dat mes is nog het meest boute ja..

 • That's RE… Take it, or leave it…  EDIT @ Gemini

  Vooruitgang is zeker nodig, maar sommige dingen moeten nu eenmaal blijven zoals ze zijn!

 • Schieten vond ik niet zo erg ik ergerde me alleen dat je niet kon lopen als je een mes vast had, als zon zombie een stap achteruit doet sta je meteen machteloos met dat ding en moet je jezelf weer eerst verplaatsen

  Vond ik ook wel behoorlijk irritant.

 • DAMNN zo hoort dit spel, jullie kunnen gewoon niet spelen, jullie zijn echt gewend aan die XBOX spelletjes etc etc,

  DAMN chek Dit waren dus de PLAYSTATION Exclusiefs, jullie wouden het toch ervaren, HIER is ie DAN….. als je dit niet kan spelen dan hou maar op na te denken om Final fantasy of andere exclusiefs aan te schaffen.

 • Lol, we hebben hier gisteren al 'n uitgebreide discussie over gevoerd… Ik had nix anders verwacht, tis altijd al zo geweest (geen gun en run) en ik vind het prima zo…

 • waarom nu ineens kritiek daarover? :P  - persoonlijk vindt ik het niet eens zo erg…

 • Als je zo graag wil rennen en schieten tegelijkertijd dan moet RE 5 lekker laten liggen en een 13 in een dozijn shooter kopen.

 • Ik kan niet wachten. Dit is voor mij dé game van 2009. Ik ben kort geleden not maar weer eens begonnen met RE deel 1. Voor mij de mooiste serie na Zelda.

 • Ik zie het probleem ook niet zo eigenlijk. Het is geen shooter toch? Zolang je je wapen maar snel genoeg kan trekken.

 • DAMNN zo hoort dit spel, jullie kunnen gewoon niet spelen, jullie zijn echt gewend aan die XBOX spelletjes etc etc,

  DAMN chek Dit waren dus de PLAYSTATION Exclusiefs, jullie wouden het toch ervaren, HIER is ie DAN….. als je dit niet kan spelen dan hou maar op na te denken om Final fantasy of andere exclusiefs aan te schaffen.

  Waren inderdaad, want RE is al jaaaaren geen PS exclusive meer.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren