1. Counter-Strike: Source (PC)

Counter-Strike: Source (PC)

Na de zoveelste WO2-game, wou ik ook wel eens wat anders dan de hele tijd maar onze oosterburen af te knallen. Deze keer ging ik niet naar Duitsland, Normandië of Bastogne maar ging ik naar Oost-Europa om met die arrogante Amerikanen wereldbedreigende terroristen te bestrijden. En zo greep ik mijn uitrusting en wapens om de wereld te bevrijden van deze wrede mensen.

Counterstrike: Source (CSS) is eigenlijk een remake van het originele spel ‘’Counterstrike’’ (een beetje logisch natuurlijk) dat een behoorlijke grafische boost heeft mee gekregen. Het spel is namelijk opgevoerd met de Source-engine, die eerst ook was ingevoerd bij Half-Life 2. En net als deze vorige titel ziet CSS er erg mooi en supergedetailleerd uit. Dit geldt voor zowel de wapens en omgevingen, maar ook voor de personages (rangen) die speelbaar zijn. Grafische fouten vind je vrijwel nooit en mocht je er een vinden, dan kan je dit melden bij de ontwikkelaar (Valve) die dat probleem dan gaat oplossen door bijvoorbeeld een patch op Internet te zetten. Al met al zien de graphics er erg gelikt uit met vrijwel geen foutjes noch bugs erin.

De gameplay van CSS is vrijwel precies hetzelfde gebleven als in het origineel. Je kiest namelijk een van zijden (de antiterroristen of de terroristen), kiest een eenheid en vervolgens zijn er 2 manieren om het spel te winnen. Of je probeert alle vijandelijke eenheden om te leggen of je probeert de vijandelijke basis te infiltreren en vervolgens een bom te leggen en deze verdedigen totdat hij af gaat. Natuurlijk zijn er nog héél wat andere speltypes maar uitendelijk komt het op hetzelfde neer: versla je tegenstander en god mag weten hoe. Wat ik erg jammer vond aan CSS is dat het na je dood niet mogelijk is weer snel te respawnen in plaats daarvan moet je wachten totdat de ronde is afgelopen. Dit is voor de Pro-gamers onder ons natuurlijk niet zo héél erg, maar ik kan me zeker voorstellen dat enkele nieuwelingen dan na een paar rondes meteen afhaken omdat ze meteen aan het begin dood worden geschoten. Het moge duidelijk zijn dat CSS dan ook geen singleplayer avontuur kent maar alleen maar een enorm goede multiplayer heeft.

Toch heeft deze game ook nog wat leuks voor mensen zonder vrienden (of internetverbinding), je kunt namelijk zelf een server starten met daarin het door jou aantal gekozen bots. Wat hierbij opvalt is dat de AI van de bots ook nog tamelijk goed is, zelfs op easy zijn ze héél soms nog wel eens wat moeilijk te verslaan. Maar op de moeilijkheidsgraad normal had ik toch al wat moeite met die bots. Toch is dit slechts een bijzaak en ligt de pure kracht van de game toch in de fun die je online kun beleven. Natuurlijk kennen we al heel wat van dit soort games (Battlefield en Call of Duty om er maar eens 2 te noemen), toch bied CS weer eens wat nieuws. Want in plaats van dat je meteen vanaf het begin zelf je wapens kunt kiezen, begin je hier met een doodnormaal handwapen en moet je de rest van je wapens zelf kopen. En dit hoeven niet alleen maar wapens te zijn, het kan namelijk ook deel van je uitrusting zijn zoals een kogelvrij vest. Kort gezegd zit het dus ook wel snor met de gameplay die op een gering aantal vlakken maar een héél paar steekjes laat vallen.

Net als de graphics en de gameplay is ook de sound van een hoog niveau, de wapens klinken goed en de voiceacting is ook goed verzorgd. Toch hebben de sounds verder niets bijzonders, het is niet zo geweldig als de andere onderdelen van CSS maar is zeker niet slecht in tegendeel zelfs. Maar omdat de rest van deze game van zo’n enorm hoog niveau is, verbleekt de sound gewoon een beetje. Dit komt mede doordat er vrijwel geen muziek in de game zit, maar wat er wél in zit is prima in orde en dat moet genoeg zeggen.

Conclusie en beoordeling

CSS is een multiplayerervaring die je zeker niet snel zult vergeten, de Source-engine is beter gebruikt dan ooit en de gameplay staat als een huis. Over vernieuwingen ten opzichte van de originele CS kan ik niet oordelen omdat ik deze nooit gespeeld heb. Al met al vond ik CSS een echte topgame die eigenlijk ook nog een paar economische trekjes heeft (door het kopen van wapens), maar natuurlijk is geen enkele game perfect en hoewel de minpunten minimaal zijn kunnen ze bij sommige mensen het spelplezier toch beïnvloeden.
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Grafisch enorm goed
  • Bots
  • Gameplay gebied bijna perfect
  • Verslavend
  • Minpunten
  • Zéér moeilijk voor nieuwelingen
  • Geen snelle respawn (hoewel je hiervoor wel een mod kan downloaden via steam)

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren