1. Rome: Total War (PC)

Rome: Total War (PC)

Het RTS-genre. Een genre dat erg populair is op de pc, misschien wel het meest gespeelde genre op de pc . Ikzelf had nooit wat met strategie games. Ik kende Age of Empires en Command & Conquer wel, maar dat sprak me nooit aan. Ik wou liever een geweer pakken en de oorlog in gaan in plaats van basissen bouwen en eenheden op de map verplaatsen. En toen kwam Rome: Total War. Ik had erg veel gehoord over deze RTS, zoals ''Rome: Total War is het beste strategie spel ooit''. Toen ik genoeg had gelezen, de videos bekeken en de demo had gespeeld, heb ik de game gekocht en geïnstalleerd. En of ik er goed aan heb gedaan, dat ga je nu lezen.

Rome: Total War speelt zich af zoals de titel al verklapt in het Romeinse Tijdperk. Een tijd waarin grote volkeren het tegen elkaar opnamen om stukken land te veroveren en om heerschappij over Europa en omstreken. In Rome: Total War zul je beginnen met de Romeinen. Je zult moeten kiezen uit drie facties van de Romeinen namelijk de Julii, Scipii en Brutii. Op het moment dat je met je factie begint, is er nog geen keizer. De Senaat regeert en geeft orders aan alle drie de facties. Iedere factie heeft gaat ook zijn eigen kant op. Zo moeten de Julii in het noorden van Europa vechten tegen de Germanen en Galliers, moeten de Scipii Carthage en Numidia aanvallen in Afrika en de Brutti gaan tenslotte richting Griekenland en Macedonië. Je hebt twee soorten campagnes. Je hebt de hoofd-campagne waarin je 50 provincies moet veroveren en keizer worden van Rome en je hebt een korte campagne waarin je 15 provincies moet veroveren en 1 of meerdere facties moet vernietigen.

Rome: Total War is onderverdeeld in twee soorten games. Als eerste heb je dus het strategisch onderdeel waarin je de gevechten voert en steden verovert en je hebt een soort van Civilization map waarin je nieuwe eenheden rekruteert, bezig houdt met belastingen en onderhandelt. Als je een onderdeel van het spel niks vindt zoals steeds nieuwe eenheden rekruteren kun je dat de comuter laten doen. Zo hoef je je geen zorgen te maken dat je steden hebt die geen soldaten hebben. Behalve jezelf bezighouden met de oorlog en verovering van de map, kun je nog veel meer doen. Zo kun je met behulp van diplomatie onderhandelen met andere facties zoals allianties vormen, een staakt-het-vuren vragen enz, kun je spionnen gebruiken die je belangrijke informatie geven over vijandelijke legers en instellingen en kun je assasins gebruiken om belangrijke mensen te vermoorden.

Maar het allerleukst blijven toch wel die gigantische gevechten die je voert. In het begin van de campagne zul je nog relatief kleine gevechten voeren met 5 of 600 man, maar kom je verder in het spel, dan zullen de gevechten ook meer soldaten kennen. Ook leuk zijn de belegeringen van vijandelijke instellingen. Zo kun je met katapulten de muren van de steden vernietigen, kun je stormrammen gebruiken om de poort open te rammen en met belegeringstorens en ladders kun je de muren aanvallen met soldaten. Maar de vijand geeft zich niet zo snel gewonnen. Zo kunnen ze projectielen op je af vuren waardoor je stormram kan afbranden nog voordat hij bij de poorten is en kunnen boogschutters met hun brandende pijlen ook nog veel schade aanrichten aan je ''siege-equipment''. Het doel bij belegeringen is vaak dat je het vijandelijke leger compleet vernietigt of het plein voor drie minuten kunt beschermen. Als het je is gelukt om het plein in bezit te nemen of het hele leger hebt vernietigt, is de vestiging van jou.

Grafisch is Rome: Total War echt geweldig. De battles zien er schitterend uit en ook de bepantsering van verschillende soldaten. Een minpunt aan de soldaten is dat ze allemaal op elkaar lijken. Zo krijg je eerder het idee dat je met een clone-leger vecht in plaats van verschillende soldaten. Het geluid is ook goed. Je hoort van alles tijdens het spelen zoals het suizen van pijlen en de doffe knallen van katapulten. Ook de muziek zorgt voor een groot aandeel. Zo hoor je voor het gevecht nog rustige muziek, zal de muziek steeds harder worden als de legers zich opstellen en zal de muziek tekeergaan als het gevecht is begonnen. Dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je steeds hetzelfde deuntje keer op keer hoort, maar gewoon meeslepende muziek die je in het spel houd.

Nadat je de campagne hebt uitgespeeld zul je nog een hoge replaywaarde hebben. Zo kun je met andere facties opnieuw de campagne spelen en je hebt keuze uit elf facties dus als je met elke factie de campagne wilt uitspelen, zul je nog wel lang mee bezig zijn. Verder zijn er nog Historical Battles waarin je belangrijke gevechten zult beleven, heb je nog Custom Battles waarin je je eigen leger kunt opstellen en die van de vijand, zijn er nog Quick Battles waar de computer beslist met welk leger je zult vechten en heb je nog Multiplayer waarmee je kunt zien of je de beste strateeg bent. Een paar minpunten zijn dat het erg moeilijk is om iemand te vinden om een multiplayer potje te spelen. Ook kunnen sommige gevechten ook last van slowdown krijgen, waardoor ze haast niet meer te spelen zijn en maakt de computer soms oneerlijke teams, waardoor je snel alweer 2000 man minder hebt dan de tegenpartij, dus gewoon lekker je eigen leger bouwen en dan Europa en omstreken veroveren.

Conclusie en beoordeling

None

Rome: Total War heeft iets gedaan wat een andere RTS-game bij mij nog nooit heeft gedaan, en dat is overuigen dat strategie-spellen echt fantastisch zijn. Dankzij de hoge replay-waarde zul je hier nog lang mee zoet zijn. Wil je nog meer, dan kun je eventueel nog beide uitbreidingen kopen, maar ik zou maar wachten tot Medieval 2: Total War uitkomt, want die wordt veel vetter.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • De battles
 • Hoge replay-waarde
 • Graphics
 • De muziek
 • Minpunten
 • Soms last van slowdown
 • soldaten lijken klonen van elkaar.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Gratis pizza, das wel een hele vette actie :)

 • Vet, ik meld me aan :)

 • Gratis pizza… Gratis? Daar zullen veel nederlanders aan gaan mee doen.

 • Lekker gezond voor ons gamers, krijgen we al te weinig beweging door onze hobby (verplicht 2x de week na de sportschool), krijg je als prijs één jaar lang gratis pizza…. maar wel lekker.

  (toch een nieuwe Kaw Ninja was niet slecht, die van mij licht in de kreuk)

 • Schijt aan die motor, ik wil pizza!!

 • Doe mij die motor maar!  Al vind ik pizza ook erg lekker :P

 • zeker die ninja motor! maar heb geen geld voor midnight club :o

 • Damn, ik heb die game niet. Anders had ik graag meegedaan :(

 • geef mij maar die motor

  dat is 10 keer meer waard dan pizza  ze hadden ook al zo'n Saleen Extreme Midnight Club edition weggegeven


 • Gratis Pizza, een jaar lang!!!!!!

 • Was volgens mij al een tijdje bekent dat toernooi maar er zijn wel mooie prijzen te winnen! Mischien ga ik wel mee doen.

 • dat is goed new voor Midnight Club: LA

 • PIZZA!:]

 • Dat zijn nu nog eens goede prijzen zeg!

 • zuig ik een keer in een spel :'(

  just kidding, 'k heb in dees game nu alleen een Volkswagen Golf ( opnieuw begonnen) en heb geen zin om verder te gamen XD

 • De prijzen zijn wel nice.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren